Depozitele reduc impozitul pe profit

Pentru a plati un impozit mai mic catre stat, agentii economici isi orienteaza veniturile spre depozitele bancare, noteaza Adevarul. Ca efect al majorarilor succesive ale dobanzii de politica monetara, dobanzile practicate de banci au crescut constant de la inceputul anului. Un avans semnificativ a fost inregistrat in luna aprilie a acestui an. Astfel, dobanzile noi la depozitele la termen ale gospodariilor populatiei au crescut, in medie, cu 1,2 puncte procentuale, de la 8,17% la 9,37%. Majorarea a fost mai importanta pentru economiile persoanelor juridice, pentru care bancile au fost dispuse sa plateasca cu 1,32 puncte procentuale mai mult (in medie 10,17% in aprilie, fata de 8,85% in martie).


Citeste mai mult...

Taxe pe autostrazi. CNADNR vrea sa modifice legea pentru a incasa noi biruri

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) trebuie sa modifice legislatia pentru a putea pune taxa pe tronsoanele de autostrada, noteaza Gardianul. "Legislatia actuala nu permite impunerea de taxe pe autostrazi. Pe tronsonul Comarnic - Brasov s-ar putea sa existe taxa. Noi am transmis firmelor interesate ca exista posibilitatea ca legislatia sa fie schimbata pentru a putea fi perceputa taxa pe autostrada", ne-au spus oficialii CNADNR. Datorita podurilor si viaductelor, a caror constructie implica numeroase lucrari de arta, tronsonul Comarnic-Brasov, in lungime de circa 58 de kilometri, este cele mai important proiect al Companiei de Autostrazi."Avem mai multe modalitati de concesionare a tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov, printre care plata de disponibilitate, toll-taxa pe autostrada sau shadow-toll.


Citeste mai mult...

Pe ce actiuni ar trebui sa mizam la bursa in acest an

Agricultura si in consecinta producatorii de ingrasaminte ar constitui investitii bune, insa riscurile legate de pretul gazelor naturale sunt foarte ridicate in acest moment, noteaza Cotidianul. Sectorul integrat de extractie si rafinare a petrolului are perspective bune, anunta un raport al SSIF Confident Invest. Potrivit acestuia, Petrom va avea, probabil, un profit-record anul acesta. De asemenea, companiile implicate in servicii legate de exploatarile petroliere ar putea traversa o perioada favorabila, insa viitorul apartine probabil acelora care dezvolta tehnologii mai complexe in ce priveste forarea sau explorarea seismica.


Citeste mai mult...

Romania este pe locul al doilea in UE la banii cheltuiti pe alcool

Romanii sunt pe locul al doilea in Uniunea Europeana la banii cheltuiti pe alcool, fiind devansati doar de irlandezi, releva o analiza a bugetelor destinate cheltuielilor domestice in statele membre, preluata de The Sunday Times. Desi, in privinta cheltuielilor pentru locuinta, sanatate si haine, Irlanda se situeaza sub media europeana, cetatenii sai cheltuiesc de trei ori si jumatate mai mult decat aceasta atunci cand vine vorba de alcool. Banii cheltuiti pentru procurarea de bauturi alcoolice reprezinta in Irlanda 4,1% din bugetul destinat cheltuielilor pentru gospodarie, fata de 1,2 % cat reprezinta media europeana, potrivit unui studiu al Comisiei Europene.


Citeste mai mult...

Ultima fita a romanului: cu masina pe plaja

Litoralul romanesc pierde pe zi ce trece teren in fata competitorilor de la sud de Dunare. "Strategia" mai-marilor statului se dovedeste a fi o bomba cu ceas, avand consecinte dezastruoase in timp. In urma cu aproximativ trei ani, cel care a castigat licitatia pentru mai multe sectoare de plaja din Constanta a interzis circulatia masinilor pe calea de acces din zona Modern. Limitarea circulatiei pe un drum public a starnit nemultumirea patronilor de terase, dar a bucurat "amaratul" de turist. Numai ca bucuria lui nu a tinut mai mult de-o vara.


Citeste mai mult...

Invata sa asculti

Daca ti se intampla foarte des in timpul unei conversatii sa te "invadeze" ganduri care nu au nicio legatura cu discutia pe care o porti, trebuie sa iei atitudine si sa incerci sa inveti sa-ti asculti interlocutorul, noteaza Evenimentul Zilei. "Pentru a avea o discutie reala cu ceilalti, este mult mai important sa incerci sa-i intelegi, decat doar sa-i auzi", este de parere Alina Negrea, trainer in comunicare al companiei APlus Performance, din Bucuresti. Consultantii in resurse umane spun ca vei reusi acest lucru doar prin exercitiu si vointa.


Citeste mai mult...

Avocatii de business, maratonistii tranzactiilor

Cea mai mare afacere de pe piata imobiliara din Romania ascunde multe ore de nesomn, noteaza Evenimentul Zilei. Dezvoltatorul proiectului Upground, care a facut obiectul celei mai mari tranzactii imobiliare din Romania, a avut in spate 15 avocati, majoritatea romani, in timpul negocierii acestei afaceri. In cele peste 1.000 de ore de lucru (adica mai bine de 40 de zile puse cap la cap) s-au purtat discutii aprinse, uneori chiar pe fiecare cuvant al unui paragraf. Proiectul Upground, adica 600 de apartamente si 100.000 de metri patrati de birouri situate in zona de nord a Capitalei, intre strazile Dimitrie Pompeiu si Fabrica de Glucoza, este cea mai valoroasa tranzactie imobiliara de pana acum din Romania: un fond de investitii eleno-britanic a vandut proiectul de jumatate de miliard de euro unei companii germane.


Citeste mai mult...

Actiunile Erste Bank emise pentru fidelizarea angajatilor vor intra la tranzactionare de luni

Actiunile emise de Erste Bank, in 27 mai, in cadrul unui program de fidelizare a angajatilor vor intra la tranzactionare din 23 iunie pe bursele din Viena, Praga si Bucuresti, a anuntat, luni dimineata, banca austriaca. Cele 722.918 actiuni au fost emise in cadrul programelor Employee Share Ownership (ESOP) si Management Stock Option (MSOP) si au ridicat numarul total de actiuni Erste Bank la 317,01 milioane de titluri. Angajatii care au dobandit actiuni in cadrul celor doua programe sunt obligati sa nu le vanda pentru o perioada de cel putin un an.


Citeste mai mult...

Erste Bank: Pariati pe titlurile BRD si Banca Transilvania

Analistii bancii austriece Erste Bank au recomandat investitorilor de pe piata de capital sa cumpere titluri ale BRD - Groupe Societe Generale si ale Bancii Transilvania pentru ca estimeaza cresteri ale cotatiilor celor doua institutii bancare. Intr-un raport al Erste Bank se spune ca BRD este una dintre cele mai profitabile banci din Europa Centrala si de Est, iar Banca Transilvania este in continua crestere. In 2007, BRD a inregistrat un profit net de aproape 920 milioane de lei, conform standardelor romanesti de contabilitate, depasind cu 300 milioane de euro castigul realizat de liderul pietei bancare romanesti, BCR, al carui actionar majoritar este chiar Erste Bank.


Citeste mai mult...

BCR: Gandim la fel, dar noi va luam banii

La rugamintea unui prieten, am intrat in BCR Drumul Taberei sa platesc trei facturi. Aglomerat, la prima vedere pentru o joi dupa-amiaza la ora 17.00. La casierie functionau doar doua case din trei, dar banuiesc ca acesta este un caz fericit - putea sa functioneze doar una. Ma asez la coada cam pe la 16.49. Astept 25 de minute. La 17.15 ajung in fata si ii inmanez casierei cele trei facturi. Nu erau intr-un format clasic de factura, astfel incat angajata BCR s-a pierdut nevazand suma de plata in coltul dreapta jos.


Citeste mai mult...

Directorul Alumil Grecia, rapit la inceputul lunii, a fost eliberat

Directorul companiei elene Alumil, Giorgios Milonas, rapit la inceputul lunii iunie pentru rascumparare, a fost eliberat in noaptea dinspre duminica spre luni, a anuntat politia, citata de Reuters. Milonas, in varsta de 49 de ani, presedintele Federatiei Industriilor din nordul Greciei si directorul general al companiei Alumil, a fost rapit de un grup necunoscut de persoane inarmate in 10 iunie, din fata casei sale din nordul orasului Salonic."A fost eliberat dupa miezul noptii", a declarat un oficial din politie sub acoperirea anonimatului.


Citeste mai mult...

Mall de 50 milioane de euro in centrul istoric al Sibiului

Elaborarea noului Plan Urbanistic General scoate din nou la lumina proiectul unui mall aproape de centrul istoric al municipiului Sibiu. Este vorba de un complex comercial "Iulius Mall", asa cum exista deja la Iasi, Timisoara si Cluj, noteaza Gardianul. Respins de trei ori de Ministerul Culturii, proiectul de 50 de milioane de euro revine in centrul atentiei arhitectilor. Chiar daca autoritatile sibiene si investitorii refuza sa pronunte, oficial, vreun nume, Iulian Dascalu este cel care sta in spatele intregii afaceriImpotriva proiectului s-au aliat, insa, cateva zeci de arhitecti care la prima incercare de aprobare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), au lansat o serie de manifeste impotriva unui astfel de proiect.


Citeste mai mult...

AIG Fond de Pensii se va gandi la plasamente in fonduri de private equity doar dupa doi ani

AIG Fond de Pensii considera ca investitiile in fonduri inchise de investitii (private equity) sunt prea riscante pentru un fond de pensii care nu are o maturitate mai mare de doi ani, iar in perioada imediat urmatoare va investi 60% din active in titluri de stat, a spus seful companiei."Pentru prima perioada de timp (1-2 ani) sumele administrate nu vor fi investite in astfel de instrumente, urmand ca, dupa o maturizare a pietei, sa se ia in calcul astfel de oportunitati", a declarat directorul general al companiei, Mihai Coca Cozma.


Citeste mai mult...

Vesti proaste pentru piata imobiliara: creditul de casa pune frana

In ultima jumatate de an, numarul creditelor contractate pentru achizitia de locuinte scade de la luna la luna. Si, cum se vand din ce in ce mai putine case, tendinta poate continua, noteaza Cotidianul. Volumul creditelor ipotecare noi contractate de populatie scade de la luna la luna, in ultima jumatate de an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Astfel, soldul total al acestor tipuri de credite (in lei, euro si alte valute) se situa, la sfarsitul lunii aprilie, la 16,32 miliarde de lei, in crestere cu doar 1,6% fata de finalul lunii martie.


Citeste mai mult...

Dacia lanseaza Loganul restilizat la 1 iulie

AIG Fond de Pensii considera ca investitiile in fonduri inchise de investitii (private equity) sunt prea riscante pentru un fond de pensii care nu are o maturitate mai mare de doi ani, iar in perioada imediat urmatoare va investi 60% din active in titluri de stat, a spus seful companiei."Pentru prima perioada de timp (1-2 ani) sumele administrate nu vor fi investite in astfel de instrumente, urmand ca, dupa o maturizare a pietei, sa se ia in calcul astfel de oportunitati", a declarat directorul general al companiei, Mihai Coca Cozma.


Citeste mai mult...