Ieftinirea locuintelor afecteaza puternic bancile

Scaderea preturilor locuintelor dezavantajeaza in primul rand bancile, tinand cont de faptul ca, in perioada octombrie 2007 - martie 2008, s-au acordat credite pentru achizitie si constructie de locuinte si pentru cumparare de terenuri in valoare de circa 284,46 milioane euro, ale caror garantii inregistreaza in prezent scaderi intre 25 la suta (in cazul apartamentelor vechi) si pana la 50 la suta (in cazul terenurilor), conform unei analize a Rapid Finance, preluata de Agerpres.



Citeste mai mult...

Fitch a retrogradat la negativ perspectiva de rating a Rompetrol

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a coborat, joi, la negativ, perspectiva pentru ratingul acordat companiei Rompetrol, dar a confirmat calificativul grupului petrolier la "B+" pentru datoriile pe termen lung in valuta, se arata intr-un comunicat al agentiei. Revizuirea perspectivei de rating se bazeaza pe lichiditatea scazuta si profitabilitatea din primele noua luni ale acestui an, nivelul de indatorare ridicat si riscul ridicat la refinantarea pe termen scurt cauzat de lichiditatea scazuta, se arata in comunicatul Fitch.



Citeste mai mult...

Barilul de petrol a coborat sub 50 de dolari

Cotatia barilului de petrol "light sweet crude", tranzactionat la bursa de la New Yok, a coborat joi sub pragul de 50 de dolari, pentru prima data dupa 18 ianuarie 2007, pe fondul temerilor investitorilor ca actuala criza economica va afecta cererea de petrol, transmite AFP, conform Agerpres. La bursa de la Londra, barilul de petrol Brent a coborat si el pana la 48,54 de dolari, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna mai 2005. Dupa ce in luna iulie 2008 barilul de petrol a a atins valori record (147,50 dolari la Londra si 147,27 dolari la New York), in perioada care a trecut de atunci si pana in prezent barilul de petrol a pierdut peste doua treimi din valoarea sa.



Citeste mai mult...

MBA in 10 zile, gratuit

O organizatie non-guvernamentala /ONG/ din Romania a reusit sa obtina finantare europeana pentru un proiect care ar putea demara chiar de saptamana viitoare si prin care vor fi oferite cursuri gratuite de tip MBA (master in administrarea afacerilor) pentru managerii de IMM-uri si potentialii antreprenori.


Citeste tot articolul MBA in 10 zile, gratuit

Citeste mai mult...

Producatorii de vinuri din Abruzzo sunt incantati de piata romaneasca

Un numar de 35 de producatori de vinuri si de produse agroalimentare din regiunea italiana Abruzzo vor sa intre pe piata romaneasca, in acest sens fiind infiintata o asociatie care va promova produsele specifice zonei si va dezvolta relatii comerciale intre Romania si regiunea Abrozzo, a anuntat, miercuri, Claudoi Teseo, presedintele Asociatiei Abruzzenilor din Romania /AAR/, conform Agerpres. "Vrem sa ajutam firmele din regiunea Abruzzo sa isi lanseze vinurile, pastele, conservele si uleiul de masline pe o piata extrem de atractiva si promitatoare, acest demers fiind sprijinit de Ministerul Agriculturii din regiunea Abruzzo si de Institutul Italian de Comert Exterior.

Cuvinte cheie: abruzzo, romania, zona


Citeste mai mult...

Procesul de privatizare a Oltchim, in stand by

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, miercuri, ca o decizie luata in sedinta Executivului s-a referit si la procesul de privatizare a societatii Oltchim, potrivit AGERPRES. "In acest moment, punem procesul de privatizare a Oltchim in stand by. Nu este o piata care permite realizarea acestui proces. Vrem ca el sa se desfasoare in bune conditii, in asa fel incat sa putem garanta pastrarea locurilor de munca", a spus Tariceanu. Acesta a precizat ca vor fi identificate, prin consultarea Comisiei Europene, posibilitati de sprijinire, pentru ca Oltchim sa-si poata continua activitatea.



Citeste mai mult...

Se vor lua masuri de sprijinire a sectorului agricol si forestier

Mai multe masuri care vor veni in sprijinul celor care actioneaza in sectorul agricol si forestier vor fi lansate in perioada urmatoare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, informeaza un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului transmis, miercuri, AGERPRES. In acest sens, Guvernul a discutat in sedinta de miercuri o informare prezentata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.



Citeste mai mult...

Sidex este o problema, santierul naval este o speranta

Cu Sidex este o problema si trebuie prevenita deprecierea situatiei comenzilor pentru combinat, dar santierul naval este o speranta, a declarat, miercuri, la Galati, presedintele Traian Basescu la finalul vizitelor de lucru efectuate la Combinatul Siderurgic ArcelorMittal si Santierul Naval Damen, informeaza Agerpres. Seful statului a spus ca din discutiile cu reprezentantii conducerii si ai sindicatelor din ArcelorMittal Galati a inteles ca nivelul comenzilor din economia romaneasca pentru productia din combinat s-au diminuat, in conditiile in care acesta livra aproximativ 30 la suta din productie pe piata romaneasca.



Citeste mai mult...

Gazprom nu este interesat de Repsol

Gazprom nu intentioneaza sa achizitioneze 20 la suta din actiunile grupului petrolier spaniol Repsol, a declarat vineri Sergei Kupriyanov, purtator de cuvant al Gazprom, transmite Bloomberg, conform Agerpres. "Toate discutiile in legatura cu acest subiect au pornit de la dorinta de a vinde actiunile, nu de a le cumpara. Si nu este acelasi lucru", a afirmat Sergei Kupriyanov. Si premierul spaniol Jose louis Rodriguez Zapatero a declarat vineri ca firma din Rusia nu este interesata sa cumpere un pachet de 20 la suta din actiunile Repsol.



Citeste mai mult...

VIDEO ActiveWatch-AMP: Decizia CNA privind spotul Corul Vanatorilor prejudiciaza dreptul la libertatea de exprimare

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a emis, luni, un nou protest la adresa Consiliului National al Audiovizualului, in urma deciziei CNA de saptamana trecuta de a suspenda spotul "Corul Vanatorilor", ce promova, pe Realitatea TV, lista candidatilor patati publicata de Academia Catavencu. Potrivit ActiveWatch, decizia CNA "prejudiciaza dreptul la libertatea de exprimare si, implicit, dreptul la libertatea de informare a cetateanului".



Citeste mai mult...

Profitul Mechet Targoviste s-a majorat de cinci ori

Combinatul de oteluri speciale Mechel Targoviste a afisat un profit net de peste 115 milioane de lei in primele noua luni ale acestui an, in crestere de cinci ori comparativ cu rezultatul net consemnat in perioada similara a anului trecut, potrivit informatiilor financiare transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB), informeaza Agerpres. In perioada ianuarie-septembrie, Mechel a realizat venituri de peste un miliard de lei si a efectuat cheltuieli de 907,7 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 983,2 milioane de lei. Datoriile totale ale societatii erau, la 30 septembrie 2008, de 249,6 milioane de lei, iar creantele de incasat se cifrau la 149,8 milioane de lei. Aproximativ 3.

Cuvinte cheie: mechel, milioane, lei


Citeste mai mult...

UCM Resita - afaceri de peste 97 milioane lei in primele 9 luni

UCM Resita a derulat, in primele noua luni ale acestui an, afaceri de 97,438 milioane lei, cu 50,4 la suta peste nivelul celor derulate in perioada similara a anului trecut, conform datelor remise Bursei de Valori Bucuresti, preluate de Agerpres. In ianuarie-septembrie 2008, UCM si-a diminuat pierderile de 4,6 ori, la 30 septembrie acestea ridicandu-se la 8,883 milioane lei, fata de 41,036 milioane lei pierderile raportate in aceeasi perioada din 2007. Veniturile societatii au totalizat, in primele trei trimestre ale acestui an, 122,612 milioane lei (plus 56,77 la suta), iar cheltuielile 131,495 milioane lei (10,27 la suta).

Cuvinte cheie: milioane, lei, suta


Citeste mai mult...

Chiriile centrelor comerciale din Bucuresti, Praga si Varsovia vor creste cu pana la 10% in 2009

Chiriile spatiilor comerciale din capitalele pietelor emergente precum Bucuresti, Praga si Varsovia vor creste cu pana la 10% anul viitor, dar vor continua sa scada in multe tari dezvoltate din vestul Europei, se arata in studiul European Retail Market 2009 al companiei King Sturge. "Anul urmator va fi anul recesiunii pe piata spatiilor comerciale, in special pentru marile economii: Marea Britanie, Germania, Franta, Spania si Italia" potrivit studiului European Retail Market 2009, citat de NewsIn.



Citeste mai mult...

Calin Popescu Tariceanu:

Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut ministrilor sa pregateasca actele normative pentru punerea in practica a masurilor din planul de contracarare a efectelor crizei economice, astfel inca acestea sa fie discutate in sedinta Executivului din aceasta saptamana si sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2009. "Masurile incluse in programul de crestere economica si de creare de locuri de munca trebuie implementate rapid, astfel incat sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009", a declarat Tariceanu la inceputul reuniunii de lucru pe tema planului anticriza, care a avut loc luni la Palatul Victoria, informeaza un comunicat remis de Guvern si citat de agentia NewsIn.


Citeste tot articolul Calin Popescu Tariceanu:

Citeste mai mult...

Fabrica Colgate - Palmolive din Brasov se inchide la jumatatea lunii decembrie

Compania americana Colgate-Palmolive va inchide fabrica de la Brasov la jumatatea lunii decembrie, cand se va finaliza si ultima etapa de disponibilizari, urmand ca intreaga productie sa fie mutata in Polonia. Prima transa de disponibilizari a angajatilor fabricii din Brasov, care a cuprins 28 de angajati, a inceput pe data de 15 septembrie, iar pana la mijlocul lui decembrie, toti cei 190 de angajati vor intra in somaj, beneficiind de un pachet salarial compensatoriu. De asemenea, reprezentantul companiei a declarat ca terenul si cladirea fabricii, situate in centrul Brasovului vor fi puse ulterior in vanzare.



Citeste mai mult...

Miliardarul american Mark Cuban, acuzat de insider trading

Mark Cuban, miliardar american a carui avere a fost estimata in 2008 de Forbes la 2,6 miliarde dolari, este acuzat de arbitrul pietei bursiere din SUA de insider trading. Potrivit Wall Street Journal, Mark Cuban ar fi folosit informatii din interiorul companiei care detine site-ul Mamma. com in cadrul unei tranzactii bursiere. In plingerea civila a SEC (arbitrul pietei bursiere din SUA) se arata ca Mark Cuban ar fi folosit informatii confidentiale in 2004, cind a vindut pachetul de 6% din Mamma. com pe care il detinea, evitind astfel o pierdere de circa 750. 000 de dolari. Mark Cuban si-a facut cea mai mare parte din avere in sectorul IT&C.

Cuvinte cheie: cuban, mark, dolari


Citeste mai mult...

Analistii bancari: "Taiati anticiparile exuberante. Taiati asteptarile de cresteri. Nu poti sa alimentezi sperante desarte. 2009 va fi <<anul cartitei>>"

"Mesajul nostru este unul realist: urmeaza o perioada grea. Politicienii spun ca <dublam pensiile, crestem salariile>>, adica alimenteaza un anumit sentiment pozitiv", a spus Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, in cadrul unei dezbateri a Asociatiei analistilor financiar-bancari. Florian Libocor, de la BRD, a daugat: "Taiati anticipatiile exuberante. Taiati asteptarile pozitive: totul va fi roz si va fi merge in sus. Nu va fi asa. Asta e marea problema, la noi: toata lumea spera. Nu poti sa alimentezi in continuare sperante desarte: o sa creasca salariile cu 50%, o sa creasca investitiile.

Cuvinte cheie: dumitru, spus, romania


Citeste mai mult...

Se duc “banii si dusmanii”?

In primul meu articol pe Hotnews, de-acum vreo luna in urma, scriam cum criza globala ar putea fi “importata” in Romania, vorbeam despre anumite defecte ale modelelor de afaceri din companiile romanesti precum si despre posibilul inceput al unei restructurari dureroase in economie. Astazi, la putin mai mult de-o luna de la acel articol, restructurarea a si inceput…de la diminuari de capacitate de productie, la opriri temporare de uzine si disponibilizari cu Dacia, Mittal, Mechel, TMK, Alro, Cuprom, Otelinox fiind doar cateva nume despre care se vorbeste in presa.

Cuvinte cheie: mici, afaceri, -gt

Citeste tot articolul Se duc “banii si dusmanii”?

Citeste mai mult...

47 de companii cer ajutor din partea statelor europene, pentru a face fata crizei globale

47 de companii europene, printre care Nokia, Saint-Gobain si Renault, au aratat luni ca "este nevoie de noi decizii politice" in contextul unei crize "extrem de periculoase" si au cerut Germaniei sa dea un exemplu in acest sens, potrivit AFP, citata de NewsIn. Oficialii companiilor au cerut "mai multe stimulente bugetare, mai ales din partea primei economii europene, Germania", prin programe semnificative de investitii si scaderi de impozite. "Acceptam si sustinem strategiile prezentate la sfarsitul saptamanii de liderii celor 20 de tari dezvoltate si emergente ale lumii.



Citeste mai mult...

Principalele 10 puncte ale planului de actiune de la Summitul G 20

Se stie, in urma summitului G20 a rezultat un comunicat. In spatele acelui comunicat insa, se afla circa 30 de pagini de propuneri si de concluzii care vor fi facute publice in aceste zile. Dan Popa prezinta pe blogul sau anexele discutiilor de la Washington. Principalele 10 de puncte.

Cuvinte cheie: planul, g20, insista


Citeste mai mult...

Romania se alatura Maltei la inflatia din octombrie

Oficiul european de Statistica (Eurostat) a anuntat vineri ca singurele doua tari din Uniunea Europeana in care rata anuala a inflatiei a crescut in luna octombrie fata de luna septembrie au fost Romania, de la 7,3 la suta la 7,4 la suta, si Malta, de la 4,9 la 5,8 la suta, in conditiile in care rata anuala a inflatiei in zona euro (EA15) a scazut in luna octombrie la 3,2 la suta, de la 3,6 la suta in septembrie, iar in Uniunea Europeana (UE 27) rata anuala a inflatiei a scazut la 3,7 la suta in octombrie, de la 4,2 la suta in septembrie.



Citeste mai mult...

Infrastructura va avea nevoie de investitii de 3 miliarde euro anual

Romania va trebui sa aloce anual de la Buget circa trei miliarde de euro, in urmatorii 10 ani, pentru investitii in infrastructura, a declarat, vineri, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, in cadrul unui seminar dedicat infrastructurii, informeaza Agerpres. "Guvernele care vor veni sunt obligate sa asigure resurse anuale de circa trei miliarde de euro de la Bugetul de stat pentru infrastructura nationala, deoarece fondurile de la Uniunea Europeana sunt insuficiente si reprezinta o mica parte din nevoile noastre", a spus Orban.



Citeste mai mult...

BNR tipareste noua bancnota de 10 RON

Banca Nationala va tipari o cantitate, nespecificata, de bancnote de 10 lei, pe care le va lansa pe piata monetara, incepand cu 1 decembrie. Potrivit unui comunicat al Bancii Centrale, noua bancnota de 10 lei este "reproiectata" si o va inlocui treptat pe cea veche. In cursul acestui proces se va inregistra o crestere a masei monetare, deci si a lichiditatilor pentru bancile comerciale. BNR nu precizeaza daca emisiunea monetara va intra in circulatie prin intermediul bancilor comerciale sau al Trezoreriei Statului.

Cuvinte cheie: lei, emisiunea, bnr


Citeste mai mult...

Cresterea economica a Slovacie - 7,1 la suta in trimestrul al treilea

Economia Slovaciei a inregistrat o crestere mai lenta in al treilea trimestru din 2008, fata de perioadele similare din anii trecuti, dar va ramane lider regional si una dintre tarile cu cea mai solida crestere din statele UE, transmite Reuters, conform Agerpres. Cresterea economica a fost de 7,1 la suta la finele trimestrului trei din 2008, comparativ cu perioada similara din 2007, in scadere de la 7,6 procente la finele trimestrului al doilea din acest an, potrivit datelor furnizate vineri de Oficiul Slovac de Statistica. Cresterea economica in tara vecina, Cehia, a atins 4,7 la suta in perioada mentionata, in timp ce Ungaria a raportat o crestere cu doar 0,8 la suta.



Citeste mai mult...

Business Report: Cartierul de lux din Pipera, scos la mezat; Diavolul din contract e scris cu litere mici; Topul tarifelor electorale, iar Accidentele usoare, rezolvate intre soferi din vara lui 2009

Cartierul de lux din Pipera, scos la mezat. Situat la nord de capitala si considerat pana in urma cu un an-doi ca fiind una din cele mai exclusiviste zone rezidentiale, cartierul Iancu Nicolae este acum impanat de anunturi de vanzare-cumparare de locuinte. Strada Erou Iancu Nicolae, din Pipera-Voluntari, pare scoasa la mezat. Doua din trei case au gardurile acoperite de afise postate de particulari, zidurile au si ele anunturi publicitare, iar totul a ajuns sa semene cu un urias panou de afisaj al unei agentii imobiliare, scrie Romania libera. Diavolul din contract e scris cu litere mici.

Cuvinte cheie: scrie, romania, credit


Citeste mai mult...

Romanii din strainatate trimit in tara 9 miliarde de dolari

Romania se mentine, si in acest an, in topul primelor 10 state beneficiare ale fondurilor trimise de muncitorii din strainatate, intr-un clasament elaborat de Banca Mondiala. Potrivit documentului intitulat "Migratie si Dezvoltare", in Romania vor intra, in acest an, aproximativ noua miliarde de dolari din partea muncitorilor din strainatate, cifra care plaseaza tara pe locul opt in acest clasament. Anul trecut, raportul intitulat "Remittance Trends 2007", elaborat tot de Banca Mondiala, plasa Romania in topul primelor 10 state, estimarile institutiei aratand, la vremea respectiva, ca romanii de peste hotare vor trimite in tara circa 6,8 miliarde de dolari in 2007, transmite Agerpres.



Citeste mai mult...

Se extinde categoria persoanelor cu drept de renta viagera agricola

Persoanele fizice in varsta de peste 62 de ani, carora li s-a validat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate conform legilor fondului funciar si care opteaza irevocabil pentru despagubirile platite de catre investitor, vor putea beneficia de renta viagera agricola, conform unei Ordonante de urgenta adoptata miercuri de Executiv. Prin modificarea Titlului XI "Renta viagera agricola" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, a fost extinsa categoria persoanelor care pot beneficia de renta viagera agricola, relateaza Agerpres.



Citeste mai mult...

Efectele crizei asupra Romaniei se vor agrava

Europarlamentarul Daniel Daianu considera ca, desi este deja vizibil faptul ca Romania simte efectele crizei financiare internationale, situatia din 2009 va fi mult mai nefavorabila decat in prezent. "Eu cred ca o rata a cresterii de 4 la suta, in 2009, in Romania, este o cifra optimista. Ma astept la mai rau, sper sa nu ne apropiem de 2 la suta, ci sa ramanem intre 2 la suta si 4 la suta /crestere economica/. Mi-e teama foarte mult de faptul ca un cost ridicat al creditului va lovi mult in nivelul activitatii economice.

Cuvinte cheie: suta, romania, 2009


Citeste mai mult...

Japonia va oferi FMI un imprumut de 100 miliarde de dolari

Japonia se va oferi sa acorde Fondului Monetar International (FMI) un imprumut de pana la 100 miliarde de dolari pentru ca institutia multilaterala sa poata ajuta tarile cele mai afectate de criza financiara internationala, a anuntat vineri guvernul japonez, citat de AFP. Aceasta propunere urmeaza sa fie facuta in mod oficial de prim-ministrul japonez, Taro Aso, cu prilejul summitului grupului statelor industrializate si emergente G20 care se va desfasura vineri si sambata la Washington, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de biroul premierului japonez, conform Agerpres.

Cuvinte cheie: japonez, fmi, dolari


Citeste mai mult...

Ion Tiriac ataca agentiile de rating

Omul de afaceri Ion Tiriac considera ca evaluarile agentiilor de rating privind Romania sunt incorecte. "Agentiile de rating sunt niste vagabonzi", a avertizat cunoscutul om de afaceri, intr-un interviu acordat lui Marius Tuca, director la Jurnalul National, informeaza Agerpres. Ion Tiriac a spus ca "agentiile de rating care au inclus Romania la categoria "junk country" sunt "niste vagabonzi", iar decizia luata este ireala si mult exagerata. Tiriac a respins, de asemenea, afirmatiile privind existenta unui atac asupra leului, vorbind despre piata monetara. "Ca vine Strandard & Poor"s si Fitch si imi da doua grade de rating in jos cred ca e nu numai exagerat, dar si ireal.

Cuvinte cheie: tiriac, suta, ion


Citeste mai mult...

Constructorii solicita scaderea preturilor la materiile prime

Iminenta recesiune de pe piata constructiilor poate fi ocolita prin reducerea preturilor la materiile prime, a afirmat miercuri, intr-o conferinta de presa, Marian Petre Milut, presedinte al Uniunii Nationale a Patronatului Roman. Potrivit unei analize facuta de principalele societati de constructii din cadrul UNPR, actuala incapacitate de deblocare a pietei imobiliare si a constructiilor este generata de impunerea unor preturi nejustificate de catre producatorii de materii prime pentru constructii. Potrivit datelor UNPR, pretul cimentului a crescut cu aproximativ 20 la suta fata de anul trecut si cu 46 la suta raportat la 2006.



Citeste mai mult...

Actionarii St. George Bank au acceptat oferta de 10 miliarde dolari

Actionarii St. George Bank Ltd, a cincea banca din Australia, au acceptat oferta de preluare revizuita, in valoare de 16 miliarde de dolari australieni (10 miliarde de dolari SUA), venita din partea rivalei sale, Westpac Banking Corp, in cea mai mare achizitie bancara din istoria Australiei, transmite AGERPRES. Adunarea generala a actionarilor a reprezentat ultimul obstacol inaintea finalizarii tranzactiei, sprijinita puternic de John Curtis, presedintele consiliului de administratie al St. George Bank. Wespac a oferit 1,31 din actiunile sale pentru fiecare actiune a St. George, plus plata unor dividende speciale.



Citeste mai mult...

RBS elimina 3.000 de locuri de munca

Grupul bancar britanic Royal Bank of Scotland (RBS), care anul trecut a preluat ABN Amro, urmeaza sa anunte in urmatoarele saptamani eliminarea a aproximativ 3. 000 de locuri de munca la nivel mondial, in conditiile in care sectorul bancar a fost grav lovit de criza financiara internationala, a anuntat vineri dimineata postul public de radio BBC, conform Agerpres. Potrivit BBC sunt vizate in principal locuri de munca in cadrul operatiunilor internationale bancare si bursiere, prezente in peste 50 de tari, in timp ce activitatile de retail, inclusiv subsidiara NatWest bank, nu vor fi afectate.

Cuvinte cheie: rbs, bancar, abn


Citeste mai mult...

Agentia Chineza de Promovare a Investitiilor vine in Romania

Agentia Chineza de Promovare a Investitiilor isi va deschide o reprezentanta pentru Europa de Est si Balcani in Bucuresti, a anuntat vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, Nicolae Vasile, conform AGERPRES. Reprezentantii CCIB s-au intalnit cu cei ai unei delegatii chineze conduse de vicepresedintele Academiei de stiinte Agricole din Provincia Hubei, Dazhao Yu.

Cuvinte cheie: ccib, provincia, hubei


Citeste mai mult...

Economiile emergente vor fi afectate de criza mondiala

Economia mondiala va incetini intr-o proportie comparabila cu perioada de dupa criza financiara din 1929, a declarat John Thain, presedintele bancii americane Merrill Lynch, conform unui articol aparut in ziarul "The Financial Times", informeaza Agerpres. Cu toate ca si-a exprimat optimismul precaut in legatura cu viitorul industriei serviciilor financiare, Thain a fost mai putin optimist in legatura cu perspectivele pe termen scurt ale economiei americane si ale pietelor globale. "In acest moment economia SUA se contracta foarte rapid. Ne asteptam la o perioada de incetinire economica pe plan mondial. Nu este ca in 1987 sau 1998 sau 2001.

Cuvinte cheie: thain, americane, john


Citeste mai mult...

Serbia si FMI - acord stand-by de 516 milioane dolari

Noul acord preventiv semnat de Serbia cu Fondul Monetar International are o valoare totala de 516 milioane dolari, din care autoritatile de la Belgrad vor trage doar sumele pe care le considera necesare, a anuntat vineri FMI intr-un comunicat preluat de Agerpres. Anuntul, venit la scurt timp dupa ce guvernul sarb si o misiune a Fondului Monetar International au ajuns joi seara la un acord cu privire la un nou program stand-by, cu o durata de 15 luni, precizeaza ca fondurile puse la dispozitia Serbiei reprezinta echivalentul a 75 la suta din cota Serbiei la FMI.

Cuvinte cheie: fmi, acord, serbiei


Citeste mai mult...

Tablou la zi al finantarilor europene

Prea putine fonduri post-aderare pentru proiectele mici ale firmelor? Prea multe pentru proiectele mari de infrastructura? Suna putin ciudat, parca ar trebui formulate invers intrebarile. . . Paradoxal, asa par sa stea lucrurile pe la noi. Analizand atent situatia proiectelor si programelor, dupa aproximativ un an de lansari si evaluari, se contureaza un tablou interesant al finantarilor europene in Romania. In urma a numeroase "senzatii tari", adica sesiuni de cereri de proiecte in premiera, in majoritatea cazurilor, incepe sa se despinda concluzia ca presa nu si-a racit gura degeaba cu informarea: au fost elaborate foarte multe proiecte.



Citeste mai mult...

CSA a modificat normele privind coeficientul de lichiditate a firmelor, ca masura prudentiala

Arbitrul asigurarilor a decis modificarea unor norme potrivit carora activele lichide, dupa care se stabileste coeficientul de lichiditate, se evalueaza la valoarea lor de piata, iar daca acesta scade sub nivelul minim admis, firma trebuie sa prezinte Comisiei explicatii privind cauzele diminuarii, potrivit unui comunicat al autoritatii citat de NewsIn. In prezent, activele lichide sunt calculate la valoarea lor din situatiile contabile. CSA a hotarat modificarea normelor privind activele care acopera rezervele tehnice brute ale societatilor de asigurare pentru activitatea de asigurari generale si de asigurari de viata.



Citeste mai mult...

Conceptul strategic de dezvoltare teritoriala a Romaniei, lansat oficial

Documentul preliminar privind dezvoltarea teritoriala durabila si integrata, pe termen mediu si lung, a fost prezentat public, marti 11 noiembrie, de ministrul Laszlo Borbely. De curand, ministerul de resort a anuntat si o linie de finantare pentru dezvoltare urbana, care se adreseaza oraselor cu peste 10. 000 de locuitori, cu exceptia polilor de crestere si a polilor pentru dezvoltare urbana. "<<Conceptul strategic de Dezvoltare Teritoriala Romania 2030>> stabileste liniile directoare de dezvoltare teritoriala a Romaniei la scara regionala, interregionala, nationala [. . .



Citeste mai mult...

Indicele general al BVB a scazut cu peste 4% in sedinta de marti. Bursele europene au inregistrat pierderi consistente

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat pierderi importante in sedinta de tranzactionare de marti, pierderi mai accentuate fiind consemnate pe sectorul companiilor energetice. Lichiditatea pietei reglementate a scazut cu 25%, pana la 21,61 milioane de lei, echivalentul a 5,71 milioane de euro. Indicele compozit al Bursei, BET-C, a coborat cu 4,19%, la 2. 427,20 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, s-a depreciat cu 4,35%, pana la 3. 218,82 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a scazut cu 5,70% in sedinta de marti, la 15. 320,22 puncte.



Citeste mai mult...

Nokia Siemens va disponibiliza peste 1.800 de angajati din Germania si Finlanda, in incercarea de a reduce costurile

Nokia Siemens a anuntat marti ca va disponibiliza 1. 820 de angajati, majoritatea din Germania si Finlanda, din cauza implementarii programului de reducere a costurilor cu 2 miliarde euro, informeaza Reuters, citat de NewsIn. Cu numai o zi in urma, compania canadiana Nortel a anuntat ca va concedia 1. 300 de persoane, in contextul in care furnizorii se confrunta cu o piata competitiva si o scadere a preturilor si cererii. "Conditiile din ce in ce mai drastice de pe piata telecomunicatiilor implica noi reduceri de personal", au anuntat oficialii Nokia Siemens, intr-un comunicat de presa. Compania a anuntat ca vrea sa disponibilizeze 750 de angajati din Finlanda.



Citeste mai mult...

Oprirea combinatului ArcelorMittal nu va afecta personalul

Oprirea activitatii de productie la combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara pentru doua luni de zile nu va afecta personalul angajat, a declarat, marti, presedintele Sindicatului "Siderurgistul", Petru Vaidos, potrivit AGERPRES. Liderul sindical a mentionat ca, in perioada lunilor noiembrie si decembrie, angajatii companiei isi vor efectua toate zilele de concediu de odihna de care mai dispun, urmand ca la epuizarea acestora personalul sa fie platit cu 75 la suta din salariu. "Activitatea in combinatul siderurgic s-a oprit, dar tinem sa precizam ca nu vor fi facute disponibilizari de personal. Impreuna cu administratia s-a stabilit ca angajatii sa-si ia concediile de odihna.



Citeste mai mult...

SIF-urile cresc cu 4,39%, pe o piata in scadere

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) consemna evolutii mixte in deschiderea sedintei de marti, in conditiile in care indicele general al pietei BET-C a inregistrat o depreciere de 0,66 la suta iar indicele BET-FI al SIF-urilor un avans de 4,39 la suta, dupa primele 20 de minute de tranzactionare, conform AGERPRES. Indicele BET, ce reflecta evolutia celor mai lichide 10 actiuni listate, era in scadere cu 0,67 la suta. Indicele ROTX a coborat cu 1,66 la suta, in primele 20 de minute de la debutul transferurilor, indicele blue-chip extins BET-XT a crescut cu 0,81 la suta, iar indicele sectorial pentru energie si utilitati BET-NG a coborat cu 0,92 la suta. Lichiditatea BVB depasea usor 679.

Cuvinte cheie: indicele, suta, bvb


Citeste mai mult...

ArcelorMittal SA Hunedoara isi va opri productia

Combinatul siderurgic Hunedoara isi va opri productia, timp de aproximativ doua luni, din cauza crizei economice, iar cei 1. 200 de angajati vor fi trimisi prin rotatie in concediu, in luna noiembrie, administratia sustinand ca exista posibilitatea ca unii salariati sa fie trimisi in somaj tehnic. Dupa aproape 80 de ani de functionare, combinatul siderurgic de la Hunedoara isi va opri productia din cauza crizei economice mondiale, transmite"Combinatul isi va opri productia zilele urmatoare. Din cate stiu eu, ultima data cand acest combinat si-a oprit productia a fost la inceputul anilor "30, inainte de a ma naste eu.



Citeste mai mult...

Fitch a revizuit in scadere ratingurile principalelor banci din Romania

Fitch a revizuit luni in scadere ratingurile pentru cinci banci romanesti, in urma reducerii calificativului de tara, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Agentia de evaluare a coborat, luni, ratingul Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung in valuta la "BB plus", cu perspectiva negativa, de la "BBB", iar ratingul pentru imprumuturile pe termen lung in moneda locala la "BBB minus" de la "BBB plus", de asemenea, cu perspectiva negativa, transmite Agerpres.



Citeste mai mult...

Sindicatele din invatamant nu renunta la greva

Presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor Libere "Spiru Haret", Marius Nistor, afirma ca sindicatele nu au ce discuta cu primul-ministru si solicita aplicarea de urgenta a Legii de majorare a salariilor, in caz contrar urmand sa se ajunga la greva generala in invatamant, informeaza AGERPRES. "Nu negociaza nicio confederatie sindicala pentru noi, nu cadem in plata nici unui troc intre presedintii confederatiilor sindicale si Guvern si cerem aplicarea Legii. Nimic nu ne poate intoarce din hotararea noastra in afara de retragerea Ordonantei de Guvern", sustine la randul lui Aurel Cornea, presedinte al FSLI.



Citeste mai mult...

Pagina de media: Prima TV a rupt colaborarea cu Teo Trandafir. Prima TV: Teo Live nu a raspuns asteptarilor publicului-tinta al postului

Teo Trandafir va parasi Prima TV, unde realizeaza emisiunea Teo Live, mai devreme decat prevedea contractul ei, a declarat ea pentru Pagina de media. Teo spune ca se lasa de televiziune si ca se simte depasita de evenimente. Motivul despartirii consta in faptul ca Prima TV nu a mai prelungit contractul cu echipa ce producea Teo Live, contract ce expira la sfarsitul acestui an. Desi contractul dintre Prima TV si Teo Trandafir expira la sfarsitul anului viitor, ultima emisiune Teo Live va fi la finele acestei luni, in conditiile in care este pe cale sa expire contractul dintre casa de productie si postul de televiziune, conform declaratiilor facute de Teo pentru Pagina de media.

Cuvinte cheie: teo, prima, trandafir


Citeste mai mult...

11 agentii invitate la licitatia pentru contul de creatie al Romtelecom

Romtelecom a invitat 11 agentii de publicitate la licitatia pentru contul sau de creatie, potrivit unei informari a companiei, remisa HotNews. ro, care il citeaza pe Alfred Borcan, director coordonator comunicare merketing, segment rezidential, Romtelecom. Potrivit reprezentantilor de PR ai operatorului, procesul de selectie astfel demarat "acopera intregul portofoliu Romtelecom, atat pe zona de business, cat si rezidential". Adplayers. ro nota luni ca "Romtelecom a pornit fulger o licitatie" pentru contul sau de creatie si strategie, cont pe care sursa il evalueaza la 1-1,5 milioane euro.



Citeste mai mult...

Basescu cere reexaminarea legii de modificare a ordonantei privind profitul Loteriei

Presedintele Traian Basescu a trimis, luni, la Parlament, pentru reexaminare, Legea pentru modificarea art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2001 privind repartizarea profitului Companiei Nationale "Loteria Romana" - S. A. , informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis AGERPRES. In motivarea cererii, Basescu arata ca prin actul normativ se da posibilitatea salariatilor Companiei Nationale "Loteria Romana" - S. A. ca, incepand cu exercitiul financiar al anului 2009, sa participe la profitul net al companiei, prin repartizarea unei cote de 10 la suta din profitul contabil, ramas dupa deducerea impozitului pe profit.



Citeste mai mult...

Raport de respingere a OUG de amanare a majorarii salariilor profesorilor

Comisiile reunite de munca si invatamant ale Senatului au adoptat luni un raport de respingere a Ordonantei de urgenta a Guvernului care prevede amanarea majorarii cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice. In favoarea ordonantei au votat doar senatorii liberali: Varujan Vosganian, Tiberiu Aurelian Prodan si Ioan Corodan. Ceilalti 14 senatori prezenti s-au pronuntat pentru respingerea ordonantei si, prin urmare, pentru majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la suta, relateaza Agerpres. Raportul urmeaza sa fie supus votului plenului Senatului, iar ulterior textul va fi trimis la Camera Deputatilor.



Citeste mai mult...

Concurenta a aprobat preluarea Unita de catre Uniqa, actionarul majoritar al Astra ameninta cu masuri legale pe austrieci

Consiliul Concurentei a anuntat luni autorizarea preluarii Unita Vienna Insurance Group de catre asiguratorul austriac Uniqa Versicherungen AG. Pe de alta parte, compania condusa de omul de afaceri Dan Adamescu, Nova Trade, actionar majoritar al asiguratorului Astra, sustine ca va recurge la masuri legale pentru ca austriecii de la Uniqa au incalcat obligatiile care le reveneau dintr-un contract cu firma, prin preluarea Unita. In urma cu cinci zile, Uniqa, care detine in prezent 27% din actiunile Astra, a anuntat ca renunta la preluarea restului de actiuni al asiguratorului, ca urmare a esecului negocierilor privind pretul tranzactiei.

Cuvinte cheie: uniqa, astra, trade


Citeste mai mult...

Statul trebuie sa sprijine economia reala

Prudenta macroeconomica este o prioritate a actualului moment pentru a depasi criza globala, iar Romania trebuie sa evite depasirea unui deficit bugetar de trei la suta, care ar pune Romania intr-o situatie similara Ungariei, a precizat, joi, Mircea Geoana, presedintele PSD, pentru AGERPRES. CEC Bank, singura banca comerciala aflata inca in patrimoniul statului, ar trebui transformata, conform liderului PSD, intr-o institutie de creditare a IMM-urilor, pentru ca acestea sa treaca peste o posibila lipsa de lichiditati la creditare din alte surse.

Cuvinte cheie: intr-o, romania, trei


Citeste mai mult...

Perspectivele economiei mondiale se inrautatesc

Perspectivele de crestere pentru economia mondiala s-au inrautatit in ultima luna, iar economiile dezvoltate este posibil sa se contracte pentru prima data dupa cel de al doilea razboi mondial, a avertizat joi Fondul Monetar International, conform Agerpres. FMI a informat ca, in prezent, se asteapta ca in 2009 economia mondiala sa inregistreze o crestere de 2,2 procente, in scadere cu 0,8 procente fata de prognoza pe care Fondul a dat-o publicitatii la inceputul lunii octombrie. Desi eforturile guvernelor de a amortiza impactul incetinirii economice sunt de ajutor, este nevoie de masuri aditionale, considera FMI.

Cuvinte cheie: procente, fmi, 2009


Citeste mai mult...

Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor, propune un nou plan pentru relansarea economiei americane

Presedintele democrat al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, s-a declarat in favoarea unui vot rapid pentru un plan in doua parti ce vizeaza relansarea economiei, intr-un interviu publicat in pagina electronica a cotidianului Wall Street Journal, citat de NewsIn. Potrivit cotidianului american, Pelosi pledeaza pentru un plan de 60 pana la 100 de miliarde de dolari, intr-o prima faza care sa inceapa in aceasta luna, urmat de o masura complementara la inceputul lunii viitoare, care ar putea prevedea o "scadere permanenta a impozitelor".



Citeste mai mult...

Uniunea Europeana vrea un al doilea summit european dedicat crizei financiare, dupa cel de la Washington

Uniunea Europeana doreste organizarea unui al doilea summit european dedicat crizei financiare, dupa cel de la Washington, din 15 noiembrie. Liderii europeni propun un nou summit mondial dedicat reformei sistemului financiar, la "100 de zile" dupa cel din 15 noiembrie de la Washington, adica in luna februarie, potrivit unui text aprobat de sefii de stat si de guvern reuniti vineri la Bruxelles, potrivit AFP, citat de NewsIn. "O perioada de 100 de zile ar trebui fructificata incepand din 15 noiembrie pentru a pregati masurile de aplicare a principiilor de reforma a sistemului", in special transparenta si o reglementare mai buna a pietelor financiare.



Citeste mai mult...

Imigrantii romani detin 1.500 de firme, ocupand primul loc intre cetatenii UE

Imigrantii romani detin peste 1. 500 de firme in orasul italian Milano, ocupand primul loc intre cetatenii UE la acest capitol, desi dintre straini sunt devansati de egipteni si chinezi, potrivit unui raport al Camerei regionale de Comert, citat de pagina online a agentiei APcom. Cele 17. 160 de firme ale strainilor din orasul si provincia Milano (14,1 la suta din totalul companiilor din regiune) au creat peste 20. 000 de locuri de munca. Imigrantii egipteni detin 4. 344 de companii, chinezii 2. 729, iar romanii 1. 514, relateaza. De altfel, numarul firmelor inregistrate de romani a cunoscut cea mai mare amploare, crescand cu 40 la suta in ultimul an.



Citeste mai mult...

Romania privatizeaza in consultare cu Comisia Europeana, dar ar putea aparea probleme pentru ajutoare de stat acordate inainte de aderare

Comisia Europeana are cu Romania un mecanism de preconsultare in cazul privatizarilor, astfel incat sa nu mai fie acordate ajutoare de stat contrare regulilor Bruxelles-ului si care ar putea fi mai apoi imputate. Comisia a refuzat 30 de proiecte pana acum, dar ele au fost refacute de autoritatile romane, a spus directorul general adjunct din Directoratul de Competiei al CE, Herbert Ungerer. Pe de alta parte, ar putea aparea probleme cu ajutoare de stat acordate inainte de aderare. Romania a acordat in forma ajutoarelor de stat in 2007 in jur de 1,4 miliarde de euro, o suma mult sub media europeana.

Cuvinte cheie: stat, comisia, privind


Citeste mai mult...

Barclays se extinde pe piata ipotecara din Italia

Banca britanica Barclays a cumparat divizia de ipoteci rezidentiale din Italia detinuta de cea mai mare institutie de credit din Australia, Macquarie Bank, dar a refuzat sa dea publicitatii valoarea tranzactiei, transmite AGERPRES. Portofoliul de ipoteci al bancii britanice a crescut astfel cu aproape 10 la suta, la 1,1 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari). "Afacerea noastra de ipoteci rezidentiale pe care o avem Italia a crescut prin combinarea politicii prudente de creditare cu un management atent al relatiilor cu clientii. Aceasta achizitie va spori afacerea noastra", a declarat Frits Seegers, director executiv al Barclays.



Citeste mai mult...

Companiile listate care investesc in imobiliare au potential de crestere

Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/ care investesc in sectorul imobiliar au suferit deprecieri importante ale cotatiilor actiunilor in luna octombrie, insa au in continuare potential de crestere, considera analistii fondului inchis de investitii STK, informeaza AGERPRES. In ultima luna, titlurile acestor societati au fost afectate de un cumul de factori, cum ar fi pesimismul general legat de economie, inclusiv piata imobiliara, sau neincrederea investitorilor in capacitatea unor companii de a-si indeplini proiectele, se afirma intr-o analiza a STK.

Cuvinte cheie: suta, stk, piata


Citeste mai mult...

Analist londonez: Perioada electorala si deciziile ce ar putea fi luate acum reprezinta cel mai mare risc pentru economia romanesca

Mediul economic international, agentii de rating, firme de consultanta, investitorii sunt ingrijorati de deciziile care ar putea fi luate in aceasta perioada electorala in Romania, decizii care ar accentua vulnerabilitatea, oricum mare, in fata efectelor crizei economice internationale, a spus intr-un interviu pentru HotNews. ro Justin Patrie, analist al pietelor emergente din Europa la Business Monitor International. Informatia pe scurt:    * Romania este vulnerabila financiar si ar putea fi nevoita sa ceara ajutorul FMI si UE.



Citeste mai mult...

Romania si Polonia sustin acordarea sprijinului financiar pentru ferme

Romania si Polonia vor sustine, in cadrul reformei Politice Agricole Comune (PAC), o abordare comuna si echilibrata intre fermele statelor vechi din Uniune si cele noi, informeaza AGERPRES. "Vrem ca in bugetul PAC sprijinul financiar pentru ferme sa fie acordat pe referinte geografice nu istorice", a declarat ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, intr-un seminar de profil sustinut la Indagra. Acesta a mentionat ca sprijinul financiar ar trebui calculat in functie de tipul de ferma, de nivelul productiei, de zona in care se afla precum si de costurile fermierilor.



Citeste mai mult...

Bugetul pe 2009 trebuie discutat de viitorul Parlament

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, pe nava "Printul Constantin", ca este favorabil ideii ca bugetul anului urmator sa fie discutat de noul Parlament, in care viitoarea majoritate trebuie sa aiba un cuvant de spus, informeaza AGERPRES. "Pentru o discutie serioasa despre buget, in mod normal, aceasta ar trebui facuta de viitorul Parlament, cu o legitimitate improspatata, cu o majoritate noua, care trebuie sa-si puna amprenta pe ceea ce inseamna politicile economice si bugetare", a spus Tariceanu.

Cuvinte cheie: lei, miliarde, bugetul


Citeste mai mult...

Rata somajului a crescut la 4% in octombrie

Rata somajului inregistrat in luna octombrie a fost de patru la suta, fata de 3,9 la suta in luna septembrie 2008 si 4,1 la suta in aceeasi luna a anului trecut, informeaza AGERPRES. Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 364. 183 de persoane, din care 174. 489 femei. Cea mai mare rata a somajului s-a inregistrat in judetele Mehedinti (8,7 la suta), Vaslui (7,7 la suta), Teleorman (7,6 la suta), Dolj (sapte la suta), Gorj (6,7 la suta), Covasna si Hunedoara (6,1 la suta).

Cuvinte cheie: suta, rata, somajului


Citeste mai mult...

Franta a redus estimarea de crestere economica

Guvernul francez a redus estimarea referitoare la cresterea economica a tarii in 2009, din cauza crizei financiare mondiale, a declarat joi ministrul Finantelor, Christine Lagarde, in timpul dezbaterii din Senat referitoare la buget, transmite AGERPRES. Executivul se asteapta la o crestere a Produsului Interne Brut intre 0,2 si 0,5 la suta anul viitor, fata de unu la suta in estimarea precedenta. Oficialul francez a declarat ca bugetul pe 2009, care se dezbate in prezent in Parlament, va fi revizuit pentru a se lua in considerare revizuirea in scadere a estimarilor referitoare la cresterea economica.



Citeste mai mult...

Profitul net al Petrom s-a majorat cu 48%

Profitul net al Petrom a scazut in trimestrul trei cu 5%, la 626 mil. lei (172 mil. euro), insa dupa primele noua luni, castigul, de 2,29 mld. lei (629 mil. euro), este cu 48% mai mare fata de perioada similara a anului trecut, iar veniturile au crescut cu 62%, la 15,08 mld. lei (4,14 mld. euro). In intervalul ianuarie-septembrie, cifra de afaceri a companiei a urcat cu 50%, de la 8,6 miliarde lei in primele noua luni din 2007, la 13 miliarde lei (3,5 miliarde euro), potrivit raportului financiar al Petrom, remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).



Citeste mai mult...

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen: "Este normal ca bancile sunt mai reticente acum cu creditarea, este un trend"

Presedintele Raiffeisen Bank, Steven Van Groningen, a declarat pentru HotNews. ro ca este firesc, in contextul actual, sa existe o tendinta a bancilor de a nu mai "cheltui" resurse, in conditiile unei incertitudini generale in ce priveste refinantarea si riscul de credit. Van Groningen a raspuns, astfel, la intrebarea reporterului HotNews. ro care a semnalat o problema declarata de managerii de companii. Rep: "Mai multi manageri au spus ca bancile sunt mai reticente la acordarea de credite, este real acest lucru si in cazul dv. ?"Steven Van Groningen: "Acelasi lucru este peste tot.

Cuvinte cheie: van, groningen, lucru


Citeste mai mult...

Mai multe burse asiatice in scadere, dupa ce Wall Street a inregistrat pierderi. Pretul petrolului continua sa scada

Degringolada de pe Wall Street, dar si faptul ca persista temerile  privind criza financiara internationala au facut ca mai multe burse asiatice sa inregistreze pierderi. Bursa de la Tokyo a inregistrat, joi, o scadere de 6%, cu toate ca yenul a inregistrat o noua apreciere fata de dolar. Astfel, indicele Nikkei a pierdut 572,87 puncte, atingand valoarea de 8. 948,37 puncte, cu 11 procente mai mic decat sedinta precedenta. Indicele Topix a pierdut, la randul sau, 54,46 puncte si a atins nivelul de 912,45 puncte. Si bursa din Hong Kong a pierdut 6,41%: indicele Hang Seng a pierdut 950,74 puncte, atingand valoarea de 13. 889,42 puncte.



Citeste mai mult...

Business Report: Marile banci americane si-au pus deoparte 20 mld. $ pentru prime; O garsoniera pe credit a ajuns 200.000 de euro; Cum evitam costurile surpriza la ridicarea casei in regie proprie; Euro NCAP schimba regulile, iar Pure este cel mai nou joc de curse off-road, in Romania

Marile banci americane si-au pus deoparte 20 mld. $ pentru prime, intr-un an in care mare parte din ele au apelat la banii statului. Cinci trimestre consecutive de pierderi si reducerea cu 70% a valorii actiunilor nu i-au oprit pe directorii puternicei banci Merrill Lynch sa aloce aproximativ 6,7 miliarde de dolari (5,2 miliarde de euro) pentru prime. Goldman Sachs Group si Morgan Stanley au pus deoparte aproximativ 13 mld. dolari (10 mld. euro) pentru prime dupa trei trimestre, mai putin cu 28% fata de anul trecut, potrivit Ziarului Financiar. SUA: Trei milioane de someri in industria auto - Scenariu de cosmar!

Cuvinte cheie: scrie, euro, romania


Citeste mai mult...

Moneda nationala a pierdut joi peste trei bani in fata euro, cursul BNR urcand la 3,7148 lei/euro

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat joi cu peste trei bani, la 3,7148 lei pentru un euro. Moneda nationala s-a depreciat astfel cu 0,86%, dupa ce un euro a fost cotat in ziua anterioara la 3,6829 lei. Fata de dolarul american, moneda nationala s-a depreciat cu 2,38 bani, pana la 2,8828 lei pentru un dolar, de la 2,8590 lei pentru un dolar, cat era miercuri. Francul elvetian a fost cotat joi la 2,4719 lei, cu 2,34 bani mai mult decat miercuri, in timp ce 100 de yeni japonezi au fost cotati la 2,9488 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale era de 2,8904 lei pentru 100 de yeni.

Cuvinte cheie: lei, bani, nationala


Citeste mai mult...

Banca Carpatica a alocat 39 milioane euro pentru imprumuturi destinate fermierilor

Banca Comerciala Carpatica (BCC) va aloca 144 milioane de lei, aproximativ 39,1 milioane de euro, sub forma de imprumuturi pentru fermieri, atat pentru investitii in agricultura, industria alimentara, silvicultura, piscicultura, cat si pentru activitati non-agricole pe termen scurt, mediu si lung, potrivit NewsIn. Perioada maxima a creditelor este de zece ani, iar beneficiarii trebuie sa infiinteze sau sa dezvolte activitati de exploatare agricola sau piscicola, precum si de procesare, conservare, depozitare si valorificare a produselor.



Citeste mai mult...

Smithfield isi va revizui intentiile de investitii in Romania, in contextul crizei economice

Smithfield isi va revizui intentiile de investitii in Romania, estimate initial la 1,2 miliarde de dolari si planuite a se derula pana in 2012, in contextul crizei financiare, a declarat miercuri Bogdan Mihail, directorul general al Smithfield Ferme, potrivit NewsIn. Pana in prezent, compania americana care se ocupa de cresterea porcilor a investit in tara noastra 600 milioane de dolari. "Smithfield a intentionat initial sa realizeze investitii in Romania de pana la 1,2 miliarde de dolari. Din aceasta suma au fost deja investite 600 milioane de dolari.



Citeste mai mult...

Siemens a constituit un provizion de un miliard euro destinat unor eventuale sanctiuni

Reprezentantii companiei germane Siemens, implicata intr-un amplu scandal de coruptie, au indicat miercuri ca au constituit un provizion de circa un miliard de euro, ca sa faca fata unor eventuale sanctiuni in Statele Unite si Germania, conform NewsIn care citeaza AFP. Oficialii Siemens au estimat ca aceasta suma "se bazeaza pe evaluari facute in cadrul discutiilor cu autoritatile" germane si americane, cu care ar trebui sa ajunga la o reglementare amiabila. Grupul german, care a cheltuit miliarde de euro pentru a-si asigura contracte in strainatate, a intrat in mod deosebit in colimatorul autoritatii bursiere americane, Securities and Exchange Commission (SEC).

Cuvinte cheie: siemens, euro, cadrul


Citeste mai mult...

Romania a inregistrat cel mai mare avans al comertului din UE in luna septembrie

Romania s-a mentinut in luna septembrie pe primul loc in Uniunea Europeana in functie de cresterea comertului cu amanuntul, pentru cea de-a patra luna consecutiv, avansul acestui sector fiind de 15%, potrivit datelor institutului de statistica al UE, Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, comertul cu amanuntul a scazut cu 0,4%, iar in zona euro s-a contractat cu 1,6%. Dupa Romania, cea mai mare crestere a comertului se inregistreaza in Polonia (7,1%) si Slovacia (4,5%), in vreme cel mai important declin s-a consemnat in Letonia (-13,4%), Estonia (-9,9%) si Spania (-7,1%).



Citeste mai mult...

Carrefour Romania:

Carrefour Romania nu va renunta la planurile de dezvoltare anuntate, intrucat evolutia companiei nu este deloc afectata de criza financiara, retailerul vizand in continuare sa depaseasca afaceri de un miliard de euro in 2008, au declarat pentru NewsIn, oficialii companiei. "Nu suntem deloc afectati de criza si nu ne schimbam in nici un fel planurile", a declarat directorul de marketing Carrefour Romania, Andreea Mihai. Carrefour Romania opereaza in prezent 18 hipermarketuri la nivel national, din care 12 se afla in afara Capitalei. Ultimul hipermarket a fost inaugurat in octombrie la Oradea in urma unei investitii de aproximativ 10 milioane de euro.


Citeste tot articolul Carrefour Romania:

Citeste mai mult...

Elvetia vrea sa ridice la peste 66.000 de euro plafonul de garantare a depozitelor bancare ale populatiei

Guvernul elvetian a anuntat miercuri ca vrea sa ridice la 100. 000 de franci elvetieni (echivalentul a aproximativ 66. 700 de euro) plafonul garantiilor pentru depozitele populatiei, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante, citat de AFP, anunta NewsIn. In prezent, limita de garantare este de 30. 000 franci elvetieni. Cuantumul total alocat pentru asigurarea depozitelor populatiei va fi ridicat, de asemenea, la 6 miliarde de franci elvetieni, de la 4 miliarde cat este in prezent, au precizat reprezentantii departamentului federal al finantelor.



Citeste mai mult...

Banca Mondiala acorda Bulgariei doua imprumuturi pentru cresterea productivitatii

Banca Mondiala a aprobat doua imprumuturi Bulgariei, cu o valoare totala de 142 milioane euro, pentru cresterea numarului locurilor de munca, a productivitatii si a nivelului de trai, au anuntat miercuri oficialii bancii, potrivit Reuters, citat de NewsIn. Statul balcanic, ce a devenit membru al Uniunii Europene in 2007, este cel mai sarac din UE, avand cel mai mic venit pe cap de locuitor si una dintre cele mai mici rate de productivitate. Criza financiara globala va afecta, cel mai probabil, economia Bulgariei si este posibil sa mareasca rata somajului, in contextul in care investitiile straine si expansiunea creditelor incetinesc.



Citeste mai mult...

Traian Basescu:

Presedintele Traian Basescu a decorat, miercuri, la Palatul Cotroceni, mai multi fosti si actuali jurnalisti din cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune, cu ocazia implinirii a 80 de ani de la primul semnal radiofonic in Romania. Printre jurnalistii decorati se numara presedintele-director general al SRR, Maria Toghina. Paul Grigoriu, realizator, Ilie Dobre, publicist comentator si Adrian Soare, realizator.   Seful statului a sustinut si o alocutiune cu acest prilej, afirmand ca si-ar dori ca "si televiziunea publica sa atinga standardul de echidistanta al SRR", se arata intr-un comunicat al Presedintiei, remis HotNews. ro.


Citeste tot articolul Traian Basescu:

Citeste mai mult...

Consiliul Bursei a hotarat mentinerea pragului de variatie pentru piata Deal

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a anulat propunerea de eliminare a pragului de variatie pentru piata tranzactiilor negociate direct (Deal), dupa ce membrii conducerii bursei au considerat masura ca fiind nepotrivita in contextul actual al pietei, a declarat, miercuri, Stere Farmache, presedintele-director general al BVB, citat de NewsIn. "Consiliul de administratie a revazut ultimele decizii si a hotarat ca e mai potrivit sa ramanem la aceste limite", a spus presedintele-director general al BVB, Stere Farmache.

Cuvinte cheie: bursei, bvb, deal


Citeste mai mult...

Bulevardul Magheru, pe locul 19 in topul celor mai scumpe artere comerciale din Europa

Bulevardul Magheru din Bucuresti ocupa locul 19 in topul celor mai scumpe 25 de artere comerciale din Europa, potrivit unui clasament realizat de de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL) pe baza valorii chiriilor din diferite orase europene. Chiria spatiilor comerciale amplasate pe bulevardul bucurestean era estimata de JLL la sfarsitul primului semestru la 1. 500 de euro pe metru patrat pe an, nivel care depasea costul de inchiriere de pe cea mai scumpa artera din Stockholm - Biblioteksgatan, de 1. 419 euro pe metru patrat pe an si din Lisabona - Chiado, de 1.



Citeste mai mult...