Audiente la final de alegeri: Sondajele, dezbaterile pe tema votului si un film indian au fost preferatele publicului

Posturile de televiziune cu cea mai mare audienta in seara zilei de duminica, la anuntarea rezultatelor sondajelor realizate la iesirea de la vot, au fost Antena 1, Realitatea TV si Pro TV. Antena 3 s-a situat mult in urma concurentului direct, TVR a palit in fata celorlalte posturi, iar National TV, dupa cum subliniaza Pagina de Media, a reusit audiente impresionante cu filmul "O floare si doi gradinari". Pe Internet, cele mai accesate site-uri generaliste de stiri au fost, duminica, Realitatea. net, Libertatea. ro, HotNews. ro, EvZ. ro si ProTV. ro, conform datelor SATI.



Citeste mai mult...

Astra are de recuperat 20 milioane euro de la SNCFR

SC Astra Vagoane Calatori Arad are de recuperat de la SNCFR datorii de peste 20 de milioane euro, in contul unor vagoane care au fost executate si livrate, potrivit directorului general al Astra, Vasile Blidar. Blidar a precizat ca toate termenele au fost depasite cu aproximativ 100 de zile. "Cu toate acestea, societatea nu se afla in criza financiara si nici in situatia de a trece la disponibilizari, avand acoperit cu comenzi si anul viitor", a declarat Valer Blidar. De fapt, acest lucru a fost sustinut de conducerea fabricii si in fata presedintelui Traian Basescu, care a facut joi o vizita fulger la SC Astra Vagoane Calatori SA Arad.

Cuvinte cheie: astra, vagoane, blidar


Citeste mai mult...

Restantele la credit depasesc ritmul de crestere a creditarii

Banca Nationala este ingrijorata de cresterea puternica a restantelor la credit in sistemul bancar romanesc, in special la creditele contractate de persoanele fizice si a avertizat ca dinamica acumularii de datorii depaseste de trei ori ritmul creditarii, conform AGERPRES. "Ingrijoratoare este tendinta de crestere a restantelor la credit ale persoanelor fizice. Neperformanta a crescut cu 112 la suta, adica depaseste de peste trei ori ritmul de crestere a creditarii in Romania. in aceasta situatie luam masuri. Limitarea activitatii de creditare este principala masura luata.



Citeste mai mult...

O banca noua cu capital romanesc ar putea fi autorizata de BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are in analiza, de o luna, documentatia de autorizare a unei noi banci, infiintata cu capital privat romanesc, a anuntat, vineri, directorul Directiei Supraveghere din banca centrala, Nicolae Cinteza. "Mai sunt cereri de autorizare a unor banci, chiar cu capital romanesc si foarte bune", a spus Cinteza, la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor.

Cuvinte cheie: capital, banci, banca


Citeste mai mult...

Bancile au multe cereri de credit pe care nu vor sa le finanteze

Bancile comerciale au un stoc mare de cereri de credit pe care nu vor sa le onoreze din cauza lipsei de finantare pe termen lung, desi sustin ca noul regulament le limiteaza activitatea, a declarat, vineri, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza. "Posibilitatea apariţiei unor probleme la bancile-mama a facut ca sumele transferate de acolo sa fie puse sub semnul intrebarii (. . . ) Personal nici eu nu incurajez creditarea pe termen mediu si lung cu resurse atrase pe termen scurt (din intern - n. r. )", a spus Cinteza la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor.



Citeste mai mult...

ING Bank lanseaza serviciul de plata prin telefonul mobil

ING Bank, impreuna cu MasterCard, au lansat serviciul de plata prin telefonul mobil, ING Mobile Payments, Romania fiind prima tara in care banca va testa solutia bazata pe sistemul MaestroPayPass, a anuntat, miercuri, Albert Roggemans, director executiv ING Retail Romania. "ING Romania lanseaza acum prima faza a programului pilot ING Mobile Payments si, dupa ce vom face o evaluare a reactiei consumatorului si a comerciantilor, vom trece la dezvoltarea lui. in cativa ani plata cu telefonul mobil va deveni ceva obisnuit si ne mandrim cu faptul ca ING si Romania au fost «varf de lance» in aceasta regiune", a declarat Roggemans.

Cuvinte cheie: ing, plata, telefonul


Citeste mai mult...

Banca Nationala a Poloniei reduce rata dobanzii la 5,75 %

Banca Nationala a Poloniei (Narodowy Bank Polski) a redus miercuri dobanda de referinta la 5,75 la suta, bazandu-se pe incetinirea economiei pentru a tine inflatia sub control, transmite Bloomberg. Comitetul de politica monetara a decis reducerea dobanzii cu un sfert de punct procentual, pentru prima data din februarie 2006, conform Agerpres. "Decizia de astazi, surprinzatoare pentru majoritatea economistilor, arata ca temerile referitoare la cresterea economica au contat mai mult decat ingrijorarile referitoare la inflatia ridicata si presiunea salariala puternica.

Cuvinte cheie: suta, bank, redus


Citeste mai mult...

CEC are nevoie de inca o finantare

CEC Bank are nevoie de noi fonduri, de circa 900 de milioane de lei, care sa se adauge sumei cu aceeasi valoare pe care Guvernul a alocat-o deja, potrivit presedintelui bancii, Radu Gratian Ghetea. "Mai avem nevoie de inca pe atat", a afirmat Ghetea, joi, prezent la aniversarea a 60 de ani de la infiintarea Facultatii de Finante din cadrul ASE Bucuresti, potrivitGuvernul a decis, saptamana trecuta, majorarea capitalul social al CEC cu 900 de milioane de lei, pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii si a agricultorilor, dintre care 450 milioane lei in primul trimestru din 2009 si alte 450 de milioane de lei pana la sfarsitul anului.

Cuvinte cheie: lei, milioane, cec


Citeste mai mult...

MEF este responsabil de managementul contractelor de infratire institutionala

Guvernul a decis infiintarea, pe langa Ministerul Economiei si Finantelor /MEF/, in calitate de Autoritate Administrativa de Infratire Institutionala /AAII/, a unei activitati de derulare si gestionare a proiectelor de infratire institutionala finantate de Uniunea Europeana, pentru care Romania are calitate de donator de asistenta tehnica, informeaza Agerpres. Potrivit ordonantei de urgenta adoptate in sedinta de marti, pentru infiintarea acestei activitati, se aloca suma de 10. 000 de euro sub forma de imprumut de la bugetul de stat, din bugetul Ministerul Economiei si Finantelor. Ulterior, activitatea va fi finantata integral din venituri proprii.



Citeste mai mult...

UBS a admis implicarea in cazurile de frauda fiscala din SUA

Cea mai mare banca elvetiana a admis ca a decoperit “un numar limitat” de cazuri de frauda fiscala in SUA in care ar fi fost implicata, prin sprijinul acordat mai multor contribuabili americani sa scape de celebrul Fisc, anunta AFP. Presedintele bancii, Peter Kurer, a declarat in cursul unei sedinte din Lucerna a actionarilor ca "investigatiile ne-au permis sa descoperim un numar limitat de fraude fiscale, potrivit legilor americane si elvetiene. Contrar unei idei comune, secretul bancar nu e facut sa protejeze fraudele fiscale", a adaugat el.



Citeste mai mult...

KPMG: Bancile care folosesc raportarea in IFRS au rezultate ce difera cu +/-5%fata de cele care folosesc standardele de contabilitate  romanesti

KPMG Romania a publicat un studiu care prezinta o comparatie intre Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) si Standardele de Contabilitate Romanesti aplicabile bancilor. Este pentru prima oara cand se realizeaza un astfel de studiu comparativ care prezinta diferentele dintre cele doua sisteme de raportare. Studiul arata ca rezultatele financiare si capitalurile proprii ale bancilor care raporteaza in conformitate cu IFRS difera in general cu +/- 5% fata de rezultatele financiare si capitalurile proprii raportate in conformitate cu Standardele de Contabilitate Romanesti.



Citeste mai mult...

Adrian Vasilescu (BNR): "Nu cred ca Banca Nationala va accepta modificari, in regulamentul de creditare, in ce priveste validarea veniturilor"

Cea mai mare banca elvetiana a admis ca a decoperit “un numar limitat” de cazuri de frauda fiscala in SUA in care ar fi fost implicata, prin sprijinul acordat mai multor contribuabili americani sa scape de celebrul Fisc, anunta AFP. Presedintele bancii, Peter Kurer, a declarat in cursul unei sedinte din Lucerna a actionarilor ca "investigatiile ne-au permis sa descoperim un numar limitat de fraude fiscale, potrivit legilor americane si elvetiene. Contrar unei idei comune, secretul bancar nu e facut sa protejeze fraudele fiscale", a adaugat el.



Citeste mai mult...

Michael Massourakis, economist sef Alpha Bank Group: "Ca urmare a crizei economice, totul va fi mai mic"

"Expansiunea creditelor va fi mai mica, inflatia si deficitul de cont curent vor fi si ele mai mici. Practic, dezechilibrele se vor reduce, totul se va reduce", a explicat Michael Massourakis, reprezentantul Alpha Bank, aratand ca aceasta criza are si efecte benefice pentru macroeconomie. Acesta estimeaza ca deficitul bugetar va fi aproape de 3% la finalul acestui an. Declaratiile au fost facute in cadrul celei de-a treia zile de dezbateri EU-COFILE. Cele mai importante idei prezentate de economistul sef Alpha Bak Group:In Romania, estimam ca deficitul bugetar va fi aproape de 3% in acest an si de 2,7% in 2009.



Citeste mai mult...

Cei mai multi romani sustin ca isi platesc la timp datoriile si isi administreaza eficient bugetul

84% dintre respondentii din Romania ai unui sondaj sustin ca isi platesc la timp obligatiile financiare, situandu-se pe locul al doilea dupa cehi, unde 87% dintre respondenti nu intarzie cu plata datoriilor. Studiul, citat de NewsIn, a fost realizat de TNS AISA la cererea GE Money in sase tari europe. In acelasi timp, 72% dintre romani sustin ca stiu exact sumele pe care trebuie sa le plateasca lunar, fiind urmati la acest capitol de letoni cu 63% si de polonezi cu 61%.

Cuvinte cheie: romani, cehi, bugetul


Citeste mai mult...

Cursul urca la 3,80 lei/euro

Leul este singura valuta din regiune care s-a depreciat marti fata de moneda europeana, cursul urcand cu peste 0,25 bani, la 3,8025 - 3,8075 lei/euro, fata de ziua anterioara, cand cotatia a fost de 3,8000 lei/euro. Primele transferuri de marti s-au realizat la 3,7850 - 3,7900 lei/euro, nivelul reprezentand minimul sedintei. Dupa ora 10:00, odata cu deschiderea in scadere a pietelor bursiere europene, cursul a urcat usor, la 3,8050 lei/euro, relateaza. Cu aproape jumatate de ora inainte de stabilirea cursului de referinta, in piata au aparut cateva ordine de vanzare de euro, ceea ce a readus paritatea sub 3,8000 lei/euro.

Cuvinte cheie: leieuro, cursul, 38000

Citeste tot articolul Cursul urca la 3,80 lei/euro

Citeste mai mult...

Creditul neguvernamental s-a redus cu 0,6 la suta

Creditul neguvernamental acordat de institutiile de credit s-a redus, in luna octombrie 2008, cu 0,6 la suta (-1,6 la suta in termeni reali) fata de luna septembrie 2008, pana la nivelul de 193,063 miliarde lei, potrivit datelor transmise marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si preluate de Agerpres. Creditul in lei a crescut cu 0,6 la suta (-0,4 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 1,5 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 0,4 la suta).

Cuvinte cheie: suta, lei, creditul


Citeste mai mult...

Construirea unitatilor 3 si 4 se pune in practica

Guvernul a aprobat, marti, raportul de negociere a conditiilor pentru infiintarea societatii comerciale care va realiza unitatile 3 si 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu. Nuclearelectrica a semnat, joi, acordul pentru infiintarea companiei care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 cu cei sase investitori selectati de autoritati pentru a participa la proiect, conform. Constructia celor doua reactoare nucleare la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, operata de Nuclearelectrica, va fi derulata in doua etape.



Citeste mai mult...

Depozitele rezidentilor au scazut cu 3,3 la suta, in octombrie

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au scazut, in luna octombrie, cu 3,3 la suta fata de luna septembrie 2008, pana la nivelul de 140,657 miliarde lei, potrivit datelor transmise marti de Banca Nationala a Romaniei si preluate de Agerpres. Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au scazut cu 0,7 la suta, pana la 49,980 miliarde de lei, fata de septembrie 2008, dar au crescut cu 30 la suta (21,0 la suta in termeni reali) fata de 31 octombrie 2007.

Cuvinte cheie: suta, lei, valuta


Citeste mai mult...

Fondul de pensii poate sustine plata pensiilor

Fondul de pensii poate sustine plata pensiilor atat pentru lunile noiembrie si decembrie ale acestui an, cat si pentru anul 2009, a declarat, marti, premierul Calin Popescu-Tariceanu, la inceputul sedintei de Guvern. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, premierul a dorit sa infirme informatiile potrivit carora bugetul nu poate sustine plata pensiilor. "Avand in vedere ca fondul de pensii face parte din bugetul consolidat de stat, nu se pune problema incapacitatii lui de a face fata platilor. Situatia este sub control", a subliniat Tariceanu.

Cuvinte cheie: suta, bugetul, pensii


Citeste mai mult...

Google va reduce numarul angajatilor temporari

Google, lider mondial pe piata motoarelor de cautare pe internet, va reduce "semnificativ" numarul persoanelor angajate cu contract de munca pe perioada determinata, dar nu are in vedere concedierea angajatilor permanenti, potrivit cotidianului Wall Street Journal, citat de"Ne-am gandit de ceva timp, inainte de faza critica prin care trece acum economia, sa reducem numarul angajatilor temporari", a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Jane Penner.  Google nu a dorit sa precizeze numarul exact al salariatilor temporari la care va renunta si nici purtatorul de cuvant al institutiei nu a specificat ritmul in care compania va dispune incheierea contractelor de munca pentru acestia.



Citeste mai mult...

ArcelorMittal ar putea concedia 16% din angajatii din SUA

ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, a anuntat sindicatele ca ar putea concedia 16% din angajatii din SUA, incepand din luna ianuarie, ca urmare a problemelor de pe pietele auto, a bunurilor de consum si a utilajelor industriale, potrivit Wall Street Journal, preluat deMasura ArcelorMittal ar reprezenta cea mai mare concediere colectiva din industria otelului din SUA, de la declansarea crizei financiare, considera cotidianul american. Disponibilizarile nu sunt iminente, insa grupul a avertizat liderii sindicali ca vizeaza renuntarea la 2. 444 de angajati la otelaria Burns Harbor din statul american Indiana.



Citeste mai mult...

Taximetristii amana cresterea tarifelor

Activitatea firmelor de taximetrie din Bucuresti s-a redus in ultimele doua luni cu 10-15% comparativ cu perioada similara a anului trecut, situatie care a determinat companiile din domeniu sa renunte la cresterea tarifelor, programata pentru finele acestui an. Reprezentantii firmelor de taximetrie spun ca scaderea activitatii a inceput in aceasta toamna, pe fondul nelinistii create in randul populatiei de stirile despre criza economica, transmite"Numarul de comenzi a scazut in aceasta toamna cu 10-15%.

Cuvinte cheie: tarifelor, taxi, luni


Citeste mai mult...

Vanzarile de vin vor creste in acest an cu 11%

Vanzarile de vin vor creste in acest an cu 11%, la circa 500 de milioane de euro, de la 450 de milioane de euro in 2007, a declarat, marti, la conferinta Romania Retail Forum 2008, organizata de, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. El a afirmat ca vanzarile nu sunt inca afectate de criza financiara, insa producatorii nu mai pot contracta credite bancare pentru dezvoltarea activitatii. "Piata vinului va creste anual cu circa 10%. Volumul total de vin se va majora in acest an cu 26% fata de anul trecut. Vinul imbuteliat la 0,75 litri va avea cea mai dinamica crestere, de 17%, in acest an", a afirmat directorul general al PNVV.

Cuvinte cheie: vin, creste, vanzarile


Citeste mai mult...

Pesimistii estimeaza o crestere economica de 4%, in 2009

Cresterea economica a Romaniei in 2009 este estimata la patru la suta de catre pesimisti, in timp ce optimistii cred ca aceasta va fi de sase la suta, a declarat, vineri, premierul Calin Popescu-Tariceanu, la o intalnire cu cadrele didactice si studentii de la ASE, informeaza AGERPRES. "Vrem sa mentinem un ritm de crestere mult peste media europeana si, in discutiile pe care le-am avut, as spune ca cei mai pesimisti au evaluat pentru anul 2009 o crestere economica de patru la suta, cei mai optimisti vorbesc de sase la suta", a afirmat premierul.



Citeste mai mult...

Investitie de 30 milioane de dolari in judetul Maramures

Compania Universal Alloy Corporation (UAC) va investi, intr-o prima faza, 30 de milioane de dolari, intr-o fabrica de profile extrudate din aluminiu pentru industria aeronautica in comuna Dumbravita din judetul Maramures, informeaza un comunicat al Agentiei Romane pentru Investitii /ARIS/. Demararea productiei este estimata pentru prima jumatate a anului viitor, tinand cont de faptul ca investitia este realizata in proportie de 70 la suta, relateaza Agerpres. Potrivit ARIS, investitia va fi extinsa pe parcursul anilor 2010-2011 cu 5, pana la 10 milioane de dolari, iar fabrica va avea in jur de 300 de angajati.



Citeste mai mult...

Rompetrol ieftineste carburantii cu 3 bani pe litru

Rompetrol va reduce, incepand de luni, pretul carburantilor comercializati in statiile proprii cu trei bani/litru, informeaza AGERPRES. Astfel, un litru de benzina Premium E4 va fi comercializat cu un pret de 3,21 lei, unul de Efix benzina 95 cu 3,26 lei si un litru de Euro Super 98 fara plumb cu 3,89 lei. De asemenea, pretul motorinelor va ajunge de luni la 3,76 lei/litru Efix Diesel si 4,05 lei/litru pentru motorina Super Euro 5.

Cuvinte cheie: lei, pretul, litru


Citeste mai mult...

Avansul economic va incetini in 2009

Cresterea economica va incetini puternic anul viitor, la sub 4%, mai putin de jumatate fata de ritmul din 2008, estimat la peste 8%, iar primele semne se vor resimti inca din ultimul trimestru al acestui an, cand avansul PIB va cobori spre 6%, potrivit ultimelor prognoze furnizate de analisti. Media estimarilor a 11 analisti intervievati deindica o crestere economica in 2009 de 3,4%, in conditiile in care PIB va urca cu 8,2% in acest an, evolutie calculata tot ca medie a prognozelor. De asemenea, analistii se asteapta ca datele pentru trimestrul al treilea din acest an sa arate o crestere economica de 8,7%, iar in ultimele trei luni PIB sa-si tempereze dinamica la 6,3%.



Citeste mai mult...

Exporturile de petrol ale Irakului au crescut

Exporturile de petrol ale Irakului au crescut in octombrie cu 3,5 milioane barili fata de luna anterioara, pana la 52,8 milioane barili, potrivit Ministerului irakian al petrolului, transmite AGERPRES. Pe fondul scaderii severe a cotatiilor, veniturile incasate de statul irakian din aceste exporturi au fost de 3,11 miliarde dolari, mai mici cu 1,1 miliarde dolari comparativ cu septembrie. Petrolul irakian a fost achizitionat de catre 22 de companii petroliere internationale. Cea mai mare parte a exporturilor - 42,9 milioane barili - au fost efectuate prin terminalele de la Golful Persic, iar 9,9 milioane barili prin portul Ceyhan din Turcia.



Citeste mai mult...

Cererile de imprumuturi la CAR ale populatiei s-au dublat

Cererile de imprumut ale populatiei s-au dublat in luna septembrie 2008 comparativ cu inceputul anului, pentru o parte din cele 15 Case de Ajutor Reciproc membre ale Federatiei Caselor de Ajutor Reciproc (FEDCAR), urmare a noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul Federatiei, Florin Simion. Acesta a participat la Congresul European al Uniunilor de Credit, relateaza Agerpres.

Cuvinte cheie: suta, fedcar, car-uri


Citeste mai mult...

Romania a avut a doua crestere a comenzilor noi in industrie din UE

Romania a inregistrat o crestere anuala de 43,1 procente a comenzilor noi din industrie, in luna septembrie 2008 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, ceea ce o plaseaza pe locul secund in Uniunea Europeana (UE 27), fiind depasita doar de Letonia, care a inregistrat o crestere de 48,1 procente, potrivit datelor prezentate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat), preluate de Agerpres. In luna septembrie 2008, comparativ cu luna precedenta, comenzile noi in industrie au inregistrat un avans de 8,2 procente in Romania, cresteri mai mari fiind inregistrate doar in Letonia (13,9 procente) si Bulgaria (12,5 procente).



Citeste mai mult...

Compania Mechel nu va trece la disponibilizari

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Campia Turzii, cu prilejul vizitei efectuate la compania metalurgica Mechel, ca societatea nu va trece la disponibilizari in perioada urmatoare, iar actuala criza trebuie sa ajute la revalorizarea muncii si la pretuirea industriei, potrivit AGERPRES. Seful statului a avut o discutie cu conducerea societatii si cu sindicatele legata de modul cum actuala criza economica globala are repercusiuni asupra companiei, in care sunt activi 2. 700 de salariati. "Cu certitudine compania este afectata din punct de vedere al comenzilor, dar are perspectiva foarte clara atat si punct de vedere al investitiilor, cat si al productiei.

Cuvinte cheie: criza, vedere, munca


Citeste mai mult...

Rompetrol Petrochemicals trimite in somaj un sfert din angajati

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, va reduce, in intervalul decembrie 2008 - ianuarie 2009, productia de polimeri cu aproximativ 55%, pe fondul influentelor crizei economice, iar aproape un sfert din salariatii din productie vor intra in somaj tehnic. "Este o masura temporara si vine pe fondul constrangerii pietelor de profil, fiind necesara atat pentru reechilibrarea productiei in acord cu cererea de polimeri, cat si pentru a evita cresterea stocurilor.



Citeste mai mult...

Sindicalistii din CFR suspenda protestele

Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Miscare - Comercial de la calea ferata intrunit, luni, la Bucuresti, cere membrilor sai sa renunte la declansarea unor proteste, respectiv incetarea de activitate, cel putin pana dupa alegerile parlamentare, informeaza Agerpres. "In aceasta perioada, cand conditiile meteo s-au inrautatit, nu putem afecta publicul calator iar in conditiile scaderii traficului feroviar ca urmare a crizei economice nu putem sa ne permitem sa pierdem nicio sursa de venit", a declarat luni, pentru Agerpres, Gheorghe Popa, presedintele FNFMC.



Citeste mai mult...

Salariatii Arpechim Pitesti protesteaza

Cateva sute de salariati ai societatii Arpechim din Pitesti au declansat, luni dimineata, un protest spontan. O parte din muncitorii care au iesit din schimbul al treilea, precum si unii dintre cei care urmau sa intre in primul schimb s-au strans in fata Pavilionului central si au cerut sa discute cu conducerea societatii, potrivit Agerpres. Oamenii se declara nemultumiti fata de intentia conducerii Arpechim de a externaliza Sectia Petrochimie prin infiintarea unei noi societati. Cei care urmeaza sa fie transferati la noua societate Petrochemicals Arges SRL solicita acordarea de salarii compensatorii si negocierea unui contract colectiv de munca.



Citeste mai mult...

Actionarii Oltchim analizeaza preluarea petrochimiei

Actionarii Oltchim vor vota, pe 22 decembrie, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, propunerea privind preluarea de la Petrom SA a activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim Pitesti, conform AGERPRES. Un alt punct aflat pe ordinea de zi este aprobarea pentru contractarea unui credit, in valoare de maxim 100 milioane euro, pentru finantarea achizitionarii activitatii de petrochimie de la Arpechim Pitesti si asigurarea capitalului de lucru necesar, credit garantat cu active si cu contracte de export.



Citeste mai mult...

Romexpo nu are datorii la CCIR

Societatea de targuri si expozitii Romexpo nu are datorii la Camera de Comert si Industrie a Romaniei /CCIR/, care a stabilit din septembrie 2008 o chirie lunara de un euro/mp pentru terenul Romexpo, a declarat duminica Mihail Vlasov, in prima sa conferinta de presa in calitate de presedinte al CCIR, pentru AGERPRES. "Romexpo este o societate comerciala detinuta in proportie de 90 la suta de CCIR. Valoarea chiriei pentru terenul aferent, aflat in patrimoniul Camerei, a fost stabilita simbolic la un euro/mp, iar din septembrie aceasta chirie a fost achitata. Romexpo este o societate puternica din punct de vedere al capitalului social si al profitului.

Cuvinte cheie: romexpo, ccir, chirie

Citeste tot articolul Romexpo nu are datorii la CCIR

Citeste mai mult...

Protestul de la Arpechim s-a incheiat

Protestul spontan declansat luni dimineata de cateva sute de salariati de la Arpechim s-a incheiat, dupa ce conducerea societatii Petrom le-a comunicat punctul de vedere referitor la externalizarea si vanzarea activitatii de petrochimie de la Pitesti, informeaza Agerpres. Nemultumirile celor aproape 600 de salariati din sectia de petrochimie a Arpechim au fost declansate, conform reprezentantilor protestatarilor, de o informare transmisa de conducere in cursul saptamanii trecute, prin care erau instiintati ca vor fi transferati, incepand cu 15 decembrie, la SC Petrochemicals Arges SRL si li se cerea sa semneze intr-un tabel ca sunt de acord cu acest lucru.



Citeste mai mult...

China Life Insurance este interesata de preluarea afacerilor AIG din Asia

China Life Insurance, cea mai mare companie de asigurari de viata din lume in functie de valoarea de piata, este interesata sa cumpere activele din Asia ale American International Group (AIG), a declarat luni un manager al asiguratorului, potrivit Reuters. "Vrem sa cumparam parti din afacerile AIG, mai ales pe acelea din zone precum Hong Kong, Singapore si Coreea de Sud", a declarat acesta pentru Reuters.

Cuvinte cheie: aig, china, life


Citeste mai mult...

Citigroup - o istorie presarata de scandaluri

Citigroup, salvata in extremis de autoritatile din Washington, a cunoscut marirea si decadenta, numele gigantului financiar fiind implicat in cele mai mari scandaluri bursiere din SUA, scrie Dan Popa, pe blogul lui, intr-o succinta cronologie a evolutiei grupului financiar. aprilie 1998: Citigroup se naste din fuziunea Citicorp si Travelers. anii 2000: Banca traverseaza o perioada "bulimica", in care inghite aproape tot ce prinde si se transforma intr-un fel de supermarket bancar, capabil sa ofere aproape tot ce inseamna servicii financiare. Actiunile bancii ating 57,50 dolari. Numele ei e implicat in falimentul rasunator al Enron si al operatorului telecom WorldCom.



Citeste mai mult...

Moody's anunta recesiune pentru Romania in 2009

Agentia Moody's prevede recesiune economia pentru Romania in 2009, cu o scadere a PIB-ul de 0,3%, a declarat luni, pentru Money Channel, Kenneth Orchard, analistul agentiei pentru Romania. El a precizat ca analiza agentiei are in vedere criza de lichiditate globala si incetinirea principalelor economii europene. "Criza de lichiditate este mai mare decat am estimat. Criza de lichiditate si incetinirea economica din zona euro vor cantari destul de greu asupra economiei romanesti. (. . . ) Deficitul de cont curent va avea si el o evolutie puternica, iar importurile vor scadea destul de puternic", a precizat Kenneth Orchard.



Citeste mai mult...

Trichet ii scrie lui Funar pe site-ul Bancii Centrale Europene

La 10 octombrie 2008, Banca Centrala Europeana (BCE) a primit din partea Parlamentului Romaniei, Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital a Senatului, o solicitare a unui aviz cu privire la propunerea legislativa a unui grup de PRM-isti, in frunte cu Gheorghe Funar. Celebrul senator i-a propus lui Trichet sa-l sprijine pentru a da o lege prin care rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei sa fie folosita in turism. O tampenie, de fapt, care nu avea cum sa nu fie amendata de BCE, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Cuvinte cheie: lege, bnr, rezerva


Citeste mai mult...

Moneda nationala s-a depreciat usor luni, pana la 3,7985 lei/euro

Moneda nationala s-a depreciat usor luni, cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 3,7985 lei pentru un euro, nivel cu 0,47 bani mai ridicat decat cel de la sfarsitul saptamanii trecute. Vineri, un euro era cotat de banca centrala la 3,7938 lei. Potrivit NewsIn, leul a deschis prima sedinta a saptamanii intarindu-se brusc in primele tranzactii de la 3,8250 la 3,79 lei pentru un euro, prag psihologic peste care nu a putut insa sa il depaseasca, depreciindu-se apoi cu trei bani. Ulterior, leul a revenit in apropierea nivelului de 3,79 lei pentru un euro, pe o tendinta de apreciere.

Cuvinte cheie: lei, euro, dolari


Citeste mai mult...

Luni: Situatia burselor internationale. Pretul petrolului in crestere, inaintea intalnirii OPEC

Pietele financiare au deschis saptamana in scadere, in contextul incertitudinii privind soarta bancii americane Citigroup. Astfel, bursa din Hong Kong a inregistrat o scadere de 3,3%. Indicele Hang Seng a pierdut 419,71 puncte, atingand valoarea de 12. 239,49 puncte. Pretul petrolului, in crestereLa bursele asiatice, pretul petrolului era in crestere luni dimineata, in contextul unei piete dominate de intalnirea de saptamana aceasta a reprezentantilor OPEC (Tarilor Exportatoare de Petrol) in care urmeaza sa fie anuntata o scadere a productiei.



Citeste mai mult...

UE ajuta statele membre cu 25 de miliarde euro

Parlamentul European a aprobat joi propunerea Comisiei Europene de a majora, de la 12 la 25 de miliarde de euro, ajutorul financiar maxim pe care il poate acorda in caz de dificultati statelor membre ale Uniunii Europene care nu sunt in zona euro, transmite AFP, conform Agerpres. Conform unui regulament european datand din 1988, actualizat in 2002, ajutoarele pe care UE le poate acorda statelor membre care nu sunt inca in zona euro, in cazul in care se confrunta cu dificultati in balanta de plati, de exemplu in cazul unei deprecieri bruste a monedelor nationale ca urmare a fugii capitalurilor straine, este plafonat la 12 miliarde de euro. Baza legala pentru acest act legislativ este art.

Cuvinte cheie: euro, membre, miliarde


Citeste mai mult...

RCS&RDS - scaderea tarifelor de interconectare este normala

RCS&RDS apreciaza ca propunerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) privind reducerea tarifelor de interconectare este una normala, in directia respectarii si aplicarii legii si va avea un impact pozitiv pentru consumatori, a declarat, vineri, presedintele operatorului, Alexandru Oprea. "Ne exprimam intregul acord (. . . ) in legatura cu aplicarea tarifelor de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila, la datele prevazute de lege. Ne exprimam totodata acordul si fata de reglementarea tarifelor celorlalti operatori, inclusiv cele privind compania noastra", a declarat vineri, intr-un comunicat, Alexandru Oprea.



Citeste mai mult...

Buget mai mare cu 50% pentru Metrorex, in 2009

Metrorex va primi, potrivit proiectului de buget pe anul viitor, o suma totala de 1,28 miliarde lei, mai mare cu 50 la suta comparativ cu bugetul din 2008, a declarat, vineri, directorul general Metrorex, Gabriel Mocanu, potrivit AGERPRES. "In 2009, proiectul de buget prevede o suma de 727 milioane lei pentru exploatare, din care 250 de milioane din propriile noastre venituri iar restul de la buget. Pentru investitii vom avea alocata o suma de 562 milioane lei din care doar un milion reprezinta credite", a spus Gabriel Mocanu. In 2008, Regia a avut un buget total de 859 milioane lei, din care 523 milioane pentru exploatare si 336 milioane pentru investitii.

Cuvinte cheie: milioane, lei, suma


Citeste mai mult...

Bursele din Asia si-au revenit dupa remedierea Wall Street

Majoritatea burselor din Asia au inregistrat o revenire vineri, in urma unor zile de declin puternic pe plan mondial. Sedintele au deschis in scadere dupa ce indicii de pe Wall Street au atins praguri negative record, insa au inregistrat o redresare spre mijlocul zilei. Aceeasi situatie s-a repetat si in cazul pretului pe barilul de petrol, a carui cotatie a ajuns sub 49 dolari. Cu toate acestea, tinand cont de semnele din ce in ce mai accentuate ale recesiunii economice, analistii se arata rezervati cu privire la aceasta revenire. "Nesiguranta inca planeaza asupra pietelor.



Citeste mai mult...

Banca Nationala a Elvetiei reduce din nou dobanda de referinta

Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a redus, joi, in mod surprinzator dobanda de referinta cu 100 de puncte de baza, a doua astfel de reducere adoptata de BNS in decurs de o luna, transmite Reuters, conform Agerpres. Marja de variatie tintita pentru dobanda LIBOR pentru creditele pe trei luni in franci elvetieni a coborat la 0,50 -1,50 la suta, de la 1,50 - 2,50 la suta unde a fost coborata la inceputul acestei luni. Este pentru a doua oara in decurs de o luna cand BNS reduce marja de variatie a dobanzii LIBOR, dupa ce la data de 6 noiembrie a redus-o cu 50 de puncte de baza pana la 1,5-2,5 la suta.

Cuvinte cheie: banca, bns, nationala


Citeste mai mult...