Senatorii au respins o lege care interzice E-uri in alimente

Senatorii au amanat ieri luarea unei decizii in privinta unei initiative legislative care se referea la interzicerea utilizarii E-urilor nocive sanatatii in paine si produse de panificatie, carne si produse din carne, dulciuri, bauturi racoritoare si alcoolice. Una dintre prevederile initiativei legislative stabilea obligatia pentru autoritatile publice, cetateni si mass-media de a sesiza Parchetul atunci cand ar fi detinut informatii in privinta existentei E-urilor nocive sanatatii in paine si produse de panificatie, carne si produse din carne, dulciuri, bauturi racoritoare si alcoolice.


Citeste mai mult...

Vosganian: Salariul mediu net va fi de 1000 de euro in 2015

Nivelul de trai din Romania va continua sa creasca si in 2008, chiar daca este un an electoral. Invitat la Stirea Zilei, ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian a declarat ca salariul mediu brut va ajunge la 1.000 de euro in 2015, datele de pana acum aratand ca in 2020 va creste pana la 2.000 de euro. In ciuda avantului economic din ultima perioada, "sunt tot timpul pus la perete sa raspund unor acuzatii care nu au absolut nicio legatura cu realitatea", sustine Vosganian. "Daca vorbim despre Romania ca despre o tara in criza, in colaps, e normal ca oamenii sa creada ca aici nu isi pot indeplini visele".


Citeste mai mult...

Criza creditelor se indreapta catre o noua etapa

Criza globala a creditelor, cauzata de colapsul pietei creditelor imobiliare cu grad mare de risc, nu da semne ca si-ar schimba cursul si ar putea intra intr-o etapa mult mai periculoasa, a spus vicepresedintele bancii nationale a Elvetiei, Phillip Hildebrand, citat de Reuters."Din pacate exista cativa indicatori care arata ca inca nu am reusit sa iesim din aceasta problema", a spus luni Hildebrand, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Londra pe tema legislatiei pietei financiare. Cel mai important dintre indicatorii mentionati a fost continua depreciere a pietei imobiliare a Statelor Unite, unde nu exista "nici un fel de probe in statisticile publicate", care sa arate ca preturile se vor opri din scadere prea curand.


Citeste mai mult...

Locuintele vor putea fi inchiriate pe cel putin un an, potrivit legislatiei

Cei care inchiriaza apartamente sau case vor fi obligati sa incheie contracte pe cel putin un an. Asa prevede proiectul legii privind inchirierea locuintelor care intra de saptamana viitoare in dezbatere publica. Ministrul Laszlo Borbely a precizat ca potrivit legii, persoanele care vor inchiria locuinte vor putea negocia pretul chiriei."Trebuie sa dam o anumita siguranta chiriasului ca nu poate fi dat afara decat daca face lucruri grave. (..)Rezilierea poate fi efectuata cu un preaviz de 6 luni", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor.


Citeste mai mult...

Banca Transilvania a urcat dobanzile pentru depozitele in lei cu cate o jumatate de punct procentual

Banca Transilvania a majorat, cu cate o jumatate de punct procentual, dobanzile pentru toate tipurile de depozite in lei, a anuntat banca. Pentru depozitele in lei "Clasic", atat pentru populatie, cat si pentru firme, dobanda anuala platita este de 8% pentru cele cu scadenta la o luna si 8,50% pentru cele la termen de trei, sase, noua sau 12 luni. Pentru depozitele de tip "Revolving" pe trei, sase, noua sau 12 luni, dobanda anuala este de 8,25% plus dobanda la vedere, stabilita, in prezent, la 0,25% pe an.


Citeste mai mult...

Titlurile Citigroup s-au iefitinit la minimul ultimilor noua ani

Actiunile Citigroup s-au deprecia, marti, pana la minimul ultimilor noua ani, dupa ce un investitor proeminent din Orientul Mijlociu a spus ca banca trebuie sa stranga mai mult capital, iar analistii au estimat ca grupul va avea deprecieri ale activelor de inca 15 miliarde dolari, scrie Reuters. Titlurile Citigroup, care intra in componenta indicelui Dow Jones, s-au depreciat cu 1,75 dolari, adica 7,5%, pana la 21,34 dolari/actiune, in prima parte a sedintei de tranzactionare. Actiunile Citigroup nu s-au mai tranzactionat sub un nivel de 22,47 dolari din noiembrie 1998.


Citeste mai mult...

Senatorii au decis injumatatirea amenzii pentru lipsa rovinietei la autoturisme

Plenul Senatului a adoptat miercuri modificari la ordonanta de urgenta a Guvernului privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, una dintre ele referindu-se la injumatatirea amenzilor pentru posesorii de autoturisme care nu au rovinieta. Fata de textul ordonantei, s-a micsorat cuntumul amenzilor pentru autoturisme si s-a eliminat posibilitatea de a plati pe loc amenda. In privinta cuantumului amenzilor contraventionale aplicabile utilizatorilor de autoturisme in cazul lipsei rovinietei valabile, senatorii au decis ca, fata de varianta Guvernului, de a aplica o amenda contraventionala intre 500 si 1.000 de lei, sa se injumatateasca valoarea, adica amenda minima pentru autoturisme sa fie de 250 de lei, iar amenda maxima sa fie de 500 de lei.


Citeste mai mult...

Asiguratorii au subscris prime brute de 2,15 miliarde euro in 2007, in crestere cu 25,16%

Volumul primelor brute subscrise in 2007 pe toata piata asigurarilor a fost de circa 2,15 miliarde euro (7,17 miliarde lei) in crestere nominala cu 25,16% fata de 2006, potrivit datelor provizorii prezentate miercuri de Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In 2006, societatile de asigurare au inregistrat o valoare a primelor brute subscrise de 5,72 miliarde lei (1.69 miliarde euro), in crestere cu 29,70% fata de anul anterior ca urmare a majorarii tarifelor de prime si a cresterii numarului de contracte, potrivit CSA.


Citeste mai mult...

Allianz-Tiriac Asigurari si-a sporit afacerile cu 17% in 2007, pana la 371 milioane euro

Allianz-Tiriac Asigurari a afisat venituri din prime subscrise de 371 milioane euro in 2007, in crestere cu 17% fata de anul anterior, in special ca urmare a avansului cu 42% a segmentului de asigurari de bunuri si cladiri, a anuntat grupul Allianz. Primele brute subscrise de Allianz-Tiriac pe segmentul asigurarilor generale au fost de 341 milioane de euro in 2007, in crestere cu 30 milioane de euro fata de anul anterior. Principalele clase de asigurari care au sustinut aceasta crestere sunt asigurarile auto Casco, care au adus venituri din prime de 209 milioane de euro (cu 20% mai mult fata de anul 2006), precum si segmentul de bunuri si cladiri, cu venituri de 56 milioane euro, in urcare cu 42% fata de anul precedent).


Citeste mai mult...

Elvetia va acorda Romaniei si Bulgariei finantari de 163 milioane de euro in urmatorii cinci ani

Guvernul elvetian a aprobat miercuri acordarea de finantari in valoare de 257 milioane de franci elvetieni (163 milioane de euro) Romaniei si Bulgariei pentru "reducerea inegalitatilor economice si sociale din Europa", scrie Neue Zurcher Zeitung in editia online. Proiectele in valoare de 163 de milioane de euro vor fi angajate in urmatorii cinci ani, plata si implementarea lor urmand sa se realizeze pe o perioada de maximum zece ani. Cu 16 milioane de euro anual, ajutorul elvetian se apropie ca valoare de "ajutorul de tranzitie" acordat Romaniei si Bulgariei inainte de aderare.


Citeste mai mult...

Banca Romaneasca si-a sporit profitul cu 8% in 2007 pe fondul dublarii creditelor

Banca Romaneasca, subsidiara grupului bancar elen National Bank of Greece, a raportat o crestere a profitului cu 8% la 12 milioane euro in 2007, odata cu dublarea portofoliului de credite la 1,54 miliarde euro, potrivit raportului financiar publicat de grupul bancar elen. Profitul din activitatile de baza ale Bancii Romanesti a sporit cu 8% anul trecut, la 12 milioane euro de la 11 milioane euro, pe fondul unei cresteri a veniturilor cu 43%, la 72 milioane euro. In 2006, veniturile rezultate din activitatile de baza ale Bancii Romanesti s-au cifrat la 50 milioane euro.


Citeste mai mult...

Peste 2 milioane de utilizatori de telefonie mobila vor dori sa aiba acces la televiziunea mobila

Cel putin 10% din cei peste 20 de milioane de utilizatori de telefonie mobila din Romania vor dori sa aiba acces la televiziunea mobila, potrivit estimarilor Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) se arata intr-un comunicat. Presedintele ANRCTI, Dan Georgescu a discutat cu reprezentantii industriei de comunicatii din Romania si cu invitatii straini prezenti la targul international CeBIT , prezentandu-le acestora oportunitatile de dezvoltare ale sectorului IT&C romanesc si proiectele pe care autoritatea le are in vedere pentru stimularea concurentei pe piata de comunicatii si pentru cresterea atractivitatii sectorului pentru investitorii straini."Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei mentine taxele de licenta pentru utilizarea frecventelor in Romania la niveluri accesibile, crescand in acest fel atractivitatea acestor licente pentru investitori," a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.


Citeste mai mult...

Nissan va lansa in 2010 o masina ce va functiona cu energie electrica

Directorul executiv al Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a spus ca Nissan va lansa in 2010, in Statele Unite, un automobil ce va functiona cu energie electrica si a confirmat ca cele doua marci vor propune acest tip de masina pe piata mondiala in 2012, potrivit AFP."Nissan lucreaza la un automobil electric care va fi lansat in Statele Unite in 2010", a spus Ghosn la Salonul Auto de la Geneva, amintind legea din California care impune reducerea masiva a emisiilor de gaze cu efect de sera. Renault si Nissan "vor lucra impreuna" la tehnologia electrica, dar "aplicatiile se vor deosebi deoarece nu  va fi acelasi tip de masina", a explicat seful Renault-Nissan."Ne vom adresa unor piete diferite, vom imparti sarcina, dar la baza vom avea aceeasi tehnologie", a adaugat Ghosn, explicand ca Europa va fi o prioritate pentru Renault, in timp ce Nissan se va adresa cu precadere Chinei si Japoniei.


Citeste mai mult...

Creditele in franci elvetieni sfideaza avertizarile bancherilor

Desi au fost scumpite de evolutia cursului de schimb, imprumuturile in valute exotice raman pe val, noteaza Adevarul. Criticate adesea pentru riscurile pe care le presupun, creditele in franci elvetieni castiga teren pe piata romaneasca. Atrasi de dobanzile mici in comparatie cu cele practicate la creditele in lei sau euro, tot mai multi romani opteaza pentru un imprumut ipotecar in monede exotice. Analistii spun ca, dupa intrarea in zona euro, riscurile valutare asociate creditelor in euro vor disparea, pe cand cei care au de rambursat un imprumut in alte monede vor fi in continuare expusi acestui risc.


Citeste mai mult...

Romanii isi platesc rata la credit cu polita de asigurare

Anul trecut, companiile de asigurari au platit daune mai mari decit valoarea primelor incasate din asigurarea creditelor de nevoi personale, noteaza Cotidianul. Datele preliminare de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru 2007 arata ca volumul primelor subscrise pe piata asigurarilor generale a fost de 5,73 miliarde de lei, dintre care 6,9% au reprezentat asigurarile de credite, adica 395,37 milioane de lei. In aceeasi perioada au fost platite despagubiri pentru asigurari generale de 3,17 miliarde de lei, dintre care asigurarile de credite au reprezentat 13,3%, adica 421,61 milioane de lei.


Citeste mai mult...

Patronatele din industria alimentara solicita Consiliului Concurentei sa verifice piata de retail

Patronatele din industria alimentara solicita Consiliului Concurentei (CC) sa verifice piata de retail, au declarat joi reprezentanti ai asociatiilor patronale din domeniu, in cadrul unei conferinte de presa."Vom solicita CC sa ne comunice punctul de vedere pe care-l va obtine in urma analizei pe care o va face. Penalitatile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri inregistrata in anul anterior. Noi nu dorim ca supermarketurile sa fie amendate, ci numai sa se aseze la masa cu noi si sa inceteze abuzul de putere.


Citeste mai mult...

Dinu Patriciu este cel mai bogat roman din clasamentul Forbes

Omul de afaceri roman Dinu Patriciu apare in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni pe locul 462, cu o avere estimata la 2,5 miliarde dolari, conform clasamentului efectuat de revista. In clasamentul Forbes mai apare un singur alt roman, Ion Tiriac, in varsta de 68 de ani, cu o avere estimata la 1,2 miliarde dolari, acesta ocupand locul 962. Patriciu, in varsta de 57 de ani isi datoreaza averea, conform revistei Forbes, investitiei in compania petroliera Rompetrol, pe care a vandut-o (in proportie de 75%) in 2007 grupului petrolier de stat KazMunaiGas, din Kazahstan.


Citeste mai mult...

BNR a anuntat o dobanda de referinta de 9% pe an pentru luna martie

Rata dobanzii de referinta a crescut de la 8% pe an in februarie la 9% in a treia luna din 2008, nivel egal cu cel al dobanzii de politica monetara, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR), pe pagina sa de internet. Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta. Astfel, pentru luna martie 2008, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 9% pe an, iar hotararea BNR este in conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.


Citeste mai mult...

Canalul Dunare-Bucuresti ar putea fi realizat din fonduri europene

Canalul Dunare-Bucuresti ar putea fi realizat in cel putin patru ani, iar costurile investitiei se ridica la 450 de milioane de euro, proiect ce poate fi realizat din bani europeni, a declarat directorul general al Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile Constanta, Ovidiu Cupsa. El a afirmat joi la Constanta, intr-o conferinta de presa, ca au fost incepute demersurile pentru promovarea unei hotarari de guvern pentru trecerea din administrarea Ministerului Mediului in cea a Ministerul Transporturilor a cursurilor raurilor Arges si Dambovita, pe care se vor realiza lucrarile Canalului Dunare-Bucuresti.


Citeste mai mult...

Peste doua treimi dintre nehotarati au fost redistribuiti catre primele 3 fonduri de pe pilonul II

Peste doua treimi dintre participantii la fondurile de pensii obligatorii, care au fost distribuiti aleatoriu, au fost redirectionati catre primele trei fonduri de pensii obligatorii - ING, Allianz-Tiriac si Generali -, care controleaza peste 68% din piata pensiilor private, potrivit datelor CNPAS. Cele trei fonduri au atras in total 2,83 milioane de participanti din cei 4,15 milioane de romani validati pe pilonul II de Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Numarul romanilor care au intrat la prima loterie a pensiilor obligatorii (pilon II) este de 332.706 de participanti, dupa validarea din 6 martie a 3.823.610 aderenti."CNPAS a invalidat 9.850 de acte de aderare, deoarece erau persoane care nu au completat corect actele de validare sau nu au implinit varsta de 18 ani", a spus pentru NewsIn presedintele institutiei, Mariana Campeanu.


Citeste mai mult...

Patronii cer relaxarea legislatiei pentru reincadrarea femeilor pe piata muncii

Patronii solicita relaxarea legislatiei referitoare la formarea profesionala, acordarea de sprijin femeilor care vor sa se reangajaze dupa concediul de maternitate sau imbunatatirea legislatiei privind ucenicia, toate aceste masuri fiind menite sa diminueze deficitul de forta de munca din Romania. Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca deficitul de muncitori, care se resimte tot mai acut in Romania este si o consecinta a legislatiei defectuoase in ceea ce priveste formarea profesionala sau a lipsei de sprijin pentru grupurile vulnerabile, in special pentru femeile care vor sa se intoarca pe piata muncii, dupa ce au nascut.


Citeste mai mult...

Sclavi pe plantatiile supermarketurilor

Adevaratul razboi al societatii romanesti in aceste zile nu este cel al votului uninominal, al polutiei lui Ionut Dolanescu sau al declaratiilor contradictorii intre Traian Basescu si oamenii politici pe tema coruptiei. Sau pe orice tema. In Romania, dincolo de cum merge economia, dincolo de cuvinte si prescurtari pretioase si de neinteles pentru cei mai multi oameni, precum PIB, inflatie, deficit, bursa, curs leu-euro, se intampla ceva foarte grav, aproape de neinchipuit, scrie Marius Huc in Gardianul.


Citeste mai mult...

Cat castiga Isarescu

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), castiga de patru ori mai putin decat omologul sau de la sefia Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, noteaza Business Standard. Salariul guvernatorului BNR se apropie mai mult de cel al lui Ben Bernanke, guvernatorul Fed, sistemul american de banci centrale, care a castigat anul trecut 130.000 de euro. Totusi, dintre toti acestia, cel mai bine plasat este Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei. King a obtinut anul trecut un salariu in jur de 380.000 de euro.

Citeste tot articolul Cat castiga Isarescu

Citeste mai mult...

Cresterea TVA si anularea taxei unice, solutii salvatoare

Analistii citati de "Financial Times" intr-o "radiografie" economica, politica si sociala a Romaniei de astazi recomanda modificarea politicii fiscale. Renuntarea la taxa unica de impozitare in favoarea sistemului de taxare progresiva, impozite mici pentru educatie si sanatate, alaturi de majorarea TVA, sunt solutii pentru redresarea economica a Romaniei, afirma Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), intr-un articol publicat in "Financial Times" (FT). Un supliment al editiei de vineri a publicatiei face o "radiografie" economica, politica si sociala a Romaniei.


Citeste mai mult...

Lasa facturile in grija bancilor!

Cu "direct debit" driblati cozile la ghiseu, noteaza Romania Libera. Banca va debita direct din contul dumneavoastra valoarea facturilor la utilitati. Serviciul poate fi gratuit, dar cel mai frecvent banca va opri un anumit comision pentru fiecare transfer, uzual intre 2 si 6 lei. Numarul facturilor ce pot fi achitate in acest mod este destul de larg. De la furnizorii consacrati gen Electrica, Romtelecom, Distrigaz, Apa Nova, la Rebu, operatorii de telefonie mobila - Vodafone, Cosmote, Orange, Zapp, la ratele datorate Domenia Credit, fractiunile de polite de asigurare Ardaf si Aviva. Pentru a scapa de corvoada achitarii facturilor catre toti acestia va trebui sa incepeti insa prin a incheia cate un contract in care sa vi se ofere acceptul pentru acest mod de decontare bancara.

Citeste tot articolul Lasa facturile in grija bancilor!

Citeste mai mult...

Imobile noi si cochete pentru middle class

Principala caracteristica a acestor imobile cochete destinate categoriei cu venituri medii si medii plus este aceea ca beneficiaza de un regim mic de inaltime (P+3 sau P+4), o particularitate care le confera locatarilor un sentiment mai puternic de confort, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. La fiecare nivel nu vom intalni mai mult de 3-4 apartamente, rezultand un total de maximum 20 de familii - o comunitate restransa care se poate bucura de multa intimidate. Daca s-ar schita profilul cumparatorilor de apartamente in blocuri cu regim mic de inaltime, acestia ar avea urmatoarele note distinctive: cupluri de peste 30 de ani cu 1 sau 2 copii, persoane care resimt o nevoie mai acuta de securitate si stabilitate, ale caror venituri lunare se situeaza in jurul valorii de 2000 euro.


Citeste mai mult...

BNR a scos luni 1,3 miliarde lei din piata bancilor, in depozite cu dobanzi de 9% pe an

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras luni 1,327 miliarde lei (circa 355 milioane euro) de la noua banci, in depozite cu scadenta la doua saptamani, la o dobanda egala cu dobanda cheie, de 9% pe an, a spus dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu. Depozitele atrase pe 10 martie vor avea scadenta pe 24 martie, in prima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii din urmatoarea luna. Luni au revenit in piata 3,81 miliarde lei atrase joi de BNR in depozite si alte 330 milioane lei atrase acum doua saptamani de banca centrala.


Citeste mai mult...

Un alt trader al Societe Generale a fost arestat in cazul Kerviel

Un trader al unei filiale a Societe Generale, aflat in legatura cu Jerome Kerviel, cel banuit de falsificarea unor documente ce au costat banca franceza 4,9 miliarde euro, a fost arestat miercuri, conform unei surse judiciare, citate de AFP."Este vorba de un trader al unei filiale a Societe Generale, dar care nu tine de compania Fimat", filiala de brokeraj a bancii de care apartine un alt salariat, care a fost plasat de la inceputul lunii februarie sub statutul de martor in cadrul acestei anchete, afirma sursa.


Citeste mai mult...

Economia americana va intra in recesiune, probabil in primul trimestru din 2008

Economia Statelor Unite s-a oprit si este probabil deja in recesiune insa se confrunta cu o inflatie mai accentuata in acest an decat se estima in urma cu o luna, arata datele unui sondaj publicat de Reuters. Economistii au facut aceste previziuni inainte ca Federal Reserve si alte banci centrale sa reia marti un acord pentru a injecta miliarde de dolari in pietele financiare, permitand firmelor sa utilizeze asigurarile legate de ipoteci ca garantii pentru credite de la bancile centrale. Ultimul sondaj, din 7-12 martie, a reafirmat de asemenea tendinta ingrijoratoare a analistilor de a estima o accentuare a inflatiei, in ciuda reducerii previziunilor de crestere economica, tendinta ce a inceput anul trecut.


Citeste mai mult...

Ferrari isi deschide showroom-ul oficial in Romania in luna mai 2008

Constructorul de automobile de lux Ferarri va deschide cel mai probabil in luna mai a acestui an, in Bucuresti, un showroom de 5.000 mp care va include si un magazin, restaurant si ulterior si o galerie de shopping, au declarat miercuri organizatorii editiei din acest an a evenimentului Luxury Day. Potrivit lui Oliver Petcu, managing partner al companiei de consultanta specializata in industria de lux CPP Management Consultants, organizatorul evenimentului Luxury Day, in luna mai 2008 este prevazuta intrarea oficiala a marcii Ferrari in Romania.


Citeste mai mult...

Louis Vuitton, Gucci si Dolce & Gabbana intra anul acesta pe piata din Romania

Brandurile de lux Louis Vuitton, Gucci si Dolce&Gabbana, producatorul francez de accesorii de lux pentru barbati JM Weston, dar si unul din liderii pietei accesoriilor de lux, Hermes, si-au anuntat intrarea oficiala pe piata din Romania anul acesta, sustin organizatorii evenimentului Luxury Day."Gigantul mondial al produselor de lux, Louis Vuitton, a anuntat in 2007 deschiderea primului magazin din Romania, printr-o investitie directa, locatia acestuia fiind la JW Marriott. Dupa cateva amanari, magazinul Louis Vuitton va fi deschis in mai 2008", a declarat Oliver Petcu, managing parner al companiei de consultanta specializata in industria de lux CPP Management Consultants, organizatorul evenimentului Luxury Day.


Citeste mai mult...

Asiban mizeaza pe afaceri de 700 milioane lei in acest an, mai ales din asigurari de viata

Asiguratorul Asiban vrea sa incheie prime brute subscrise de aproximativ 700 milioane lei in 2008, in urcare cu 13% fata de 2007, ca efect al avansului pe segmentul de asigurari de viata si a scaderii ponderii asigurarilor de credite, a spus presedintele societatii, Dumitru Ceraceanu. In 2007, Asiban a inregistrat prime brute subscrise de 620 milioane lei (185,8 milioane euro)."La sfarsitul lui 2008, vrem ca ponderea portofoliului pe asigurari de viata sa depaseasca 20% din portofoliu, de la 19% cat era la sfarsitul anului trecut, iar ponderea pe segmentul de asigurari de credite bancare sa fie sub 11%, de la 14,5% la sfarsitul lui 2007", a mentionat Ceraceanu.


Citeste mai mult...

Conventiile civile ar putea fi exceptate de la plata contributiilor la asigurari sociale

Excluderea contractelor de colaborare si a conventiilor civile de la plata contributiilor la asigurari sociale, amendament propus de fostul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, si criticat de sindicate, urmeaza sa intre, pentru a doua oara, in plenul Camerei, cel mai probabil saptamana viitoare. Comisia de Munca din Camera Deputatilor a avizat favorabil, pentru a doua oara, o completare la ordonanta de urgenta 91/2007, prin care contractele de colaborare si conventiile civile sunt exceptate de la plata contributiilor la bugetul de asigurari sociale, modificandu-se, astfel, articolul 26 din legea pensiilor.


Citeste mai mult...

Asociatia bancherilor privati vrea ca Elvetia sa isi pastreze secretul bancar

Elvetia trebuie sa isi pastreze secretul bancar, atat pentru cetatenii confederatiei, cat si pentru cei straini, a afirmat, joi, asociatia bancherilor privati elvetieni, respingand cererile venite mai ales din Germania referitoare la abrogarea acestei legi elvetiene, relateaza AFP."Este greu de inteles cum de Elvetia si piata sa financiara fac obiectul unor critici atat de acerbe si de tintite din partea autoritatilor germane", a spus secretarul general al asociatiei bancherilor privati din Elvetia (ABPS), Michel Derobert.


Citeste mai mult...

BRD-SocGen vrea sa dea actionarilor un dividend brut de 0,59205 lei/actiune

Conducerea BRD-Groupe Societe Generale vrea sa acorde actionarilor un dividend brut de 0,59205 lei/actiune, mai mare cu peste 60% decat cel aprobat pentru 2006, si sa atraga de pe piata de capital circa 600 de milioane euro pana in 2009, printr-o emisiune de obligatiuni, a anuntat joi banca. BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata romaneasca dupa active si retea, a obtinut anul trecut un profit net de 917 milioane lei (274,8 milioane euro), in crestere cu 40% fata de 2006, pe fondul sporirii portofoliului de credite cu 44%.


Citeste mai mult...

Statia de metrou Obor va fi inchisa in perioada 22 martie-25 mai, pentru modernizarea pasajului

Statia de metrou Obor va fi inchisa in perioada 22 martie - 25 mai, la solicitarea Primariei Municipiului Bucuresti, pentru continuarea lucrarilor de imbunatatire a conditiilor de circulatie la pasajul Obor, se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Transporturilor."Conform protocolului incheiat intre Primaria Municipiului Bucuresti, Metrorex, consultant, proiectant si constructor, in compensatie, Primariei Municipiului Bucuresti va asigura prin RATB suplimentarea in zona a transportului de suprafata pe perioada de executie a lucrarilor", se arata in comunicatul Ministerului Transporturilor.


Citeste mai mult...

Pietele din Romania si Serbia ar putea aduce ATEbank 10-15% din castiguri in 2010

Romania si Serbia vor genera pana in 2010 intre 10% si 15% din castigurile ATEbank, a sasea banca din Grecia, a estimat joi directorul general adjunct al bancii, Panagiotis Varangis, intr-un interviu acordat Reuters."Tinta noastra este ca piata din Romania si cea din Serbia sa contribuie pana in 2010 la profiturile grupului cu cel putin 10-15%, comparativ cu nivelul actual de 6%", a declarat viceguvernatorul ATEbank.  "Numarul unitatilor noastre din Romania va creste pana la 30 in acest an, de la 18 cate avem in prezent.


Citeste mai mult...

Chiriasii ANL, exclusi de la cumpararea locuintelor destinate lor

Menita, cel putin la nivel declarativ, sa ii ajute pe tinerii care vor sa isi cumpere locuinte, ordonanta in baza careia chiriasii ANL pot cumpara apartamentele dupa o perioada de cinci ani se dovedeste in realitate inutila, noteaza Gardianul. Si asta pentru ca tinerii cu venituri mari nu au voie sa cumpere aceste locuinte, iar cei care castiga salariul minim pe economie nu se incadreaza in cerintele bancilor pentru a accesa un credit. Autoritatile recunosc ca din acest punct de vedere ordonanta este in defavoarea tinerilor absolventi care au venituri mai mari, insa afirma ca acest criteriu a fost impus de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care a dat bani statului roman pentru constructia de locuinte sociale.


Citeste mai mult...

Sezonul in Mamaia se deschide pe 1 aprilie. Statiunea arata dezolant

Din ce in ce mai multi bucuresteni cauta solutii pentru a fugi din Bucuresti in timpul summitului NATO. O optiune ar putea fi statiunea Mamaia, unde sezonul va fi deschis special cu o luna mai devreme, de la 1 aprilie. Numai ca pe hotelieri toate acesteai ii prind din nou nepregatiti. Statiunea arata dezolant. Agentiile din turism vor sa atraga turistii la Mamaia inca de la 1 aprilie. Cu doar doua saptamani inainte de aceasta data, statiunea arata insa jalnic: cladiri neterminate, ghivece sparte, mormane de moloz si frunze uscate in fata barurilor si restaurantelor.


Citeste mai mult...

15 comisioane care iti maresc rata la banca

Fie ca vrei sa contractezi un imprumut ipotecar, unul de nevoi personale sau un credit auto, pe langa dobanda aferenta acestuia vei avea de platit in plus bancii si o serie de comisioane, noteaza Adevarul. Taxele si comisioanele sunt incasate de institutiile de credit chiar la acordarea imprumutului, in valoare fixa sau ca procent din suma acordata, ori pe parcurs, ca pondere la sold. O parte dintre acestea sunt incluse in calculul dobanzii anuale efective (DAE), care reprezinta costul total al creditului, in timp ce altele sunt percepute doar in anumite situatii.


Citeste mai mult...

Dobanzile la credite s-au intors cu trei ani in urma

Inflatia, masurile BNR si, nu in ultimul rind, evolutiile economice internationale au dus dobinzile la credite la valorile din martie 2005, noteaza Cotidianul. Dupa trei ani de dobinzi in continua scadere, sfirsitul anului 2007 si mai ales inceputul lui 2008, au adus cresteri substantiale ale costurilor creditarii. Nu acelasi lucru se poate spune si despre dobinzile la depozite care, in cea mai mare parte, au ramas real negative sau, in cel mai bun caz, putin peste rata inflatiei. Dobinzile, ca si costurile totale ale unui credit, s-au intors practic, asemenea economiei, cu trei ani in urma, undeva in luna martie a anului 2005.


Citeste mai mult...

Cardul romanesc in lei - pedepsit cu un comision de 5%

O regula bancara "de aur" spune cam asa: cumparaturile cu cardul, fie ca sunt facute din magazine reale sau virtuale, nu sunt comisionate, noteaza Gandul. Regula nu este incalcata, cata vreme shoppingul se face in moneda existenta si in contul detinatorului de card. Bancile isi iau, insa, partea leului, cand romanii au fantezia de a comanda online de la magazine virtuale din "afara". Mai ales atunci cand se utilizeaza carduri atasate unor conturi in lei. De pilda, daca se face o cumparatura dintr-un magazin virtual strain care nu accepta moneda euro (ex.: SUA), se cumpara mai intai euro, iar cu euro se cumpara moneda utilizata de magazinul respectiv (ex.: dolarul american).


Citeste mai mult...

Frontier FRLN: Alternativa pentru MacBook Air, la jumatate din pretul acestuia

Credeti ca MacBook Air este cool. Inseamna ca nu l-ati vazut inca pe Frontier FRLN, un subnotebook ultra slim si foarte rezistent, la un pret pe jumatate din cel al lui Air. Asiaticii i-au reprosat lui Apple ca nu a construit cum trebuie portabilul MacBook Air, costurile de productie fiind mult prea mari. Asa ca au decis sa dea o lectie americanilor, lansand un notebook mai usor, mai subtire, dar din pacate nu si la fel de performant. Subtire ca si MacBook, rezistent la multiple socuri si conditii meteo dificile, FRLN mai trebuie sa convinga doar la capitolul dotari tehnice.


Citeste mai mult...

Soc si groaza pe pietele financiare internationale

Caderea dramatica a actiunilor Bear Stearns, a cincea mare banca de investitii din SUA, a speriat investitorii din lumea intreaga si a zdruncinat cele mai mari burse ale lumii, noteaza Adevarul. JP Morgan Chase & Co a anuntat ca achizitioneaza a cincea mare banca americana de investitii, Bear Stearns, cu 240 milioane de dolari, pentru a o salva practic de la faliment. Suma este cu 90% mai mica fata de valoarea actiunilor Bear Stearns de saptamana trecuta si echivaleaza cu doar un sfert din valoarea cladirii din Manhattan, unde se afla sediul central al bancii.


Citeste mai mult...

ZF: Femeile-executiv castiga teren in boardul companiilor

Mitul ca numirea unei femei in locul unui barbat la conducerea unei companii are un impact negativ asupra imaginii organizatiei este pe cale sa fie uitat, arata ultimul studiu al universitatilor Neeley School of Business din Texas si Cranfield School of Management din Marea Britanie.  Cele doua universitati au avut in vedere ponderea femeilor aflate la conducerea companiilor reprezentate de catre indicele bursier britanic FTSE 100, care cuprinde companiile cu cea mai mare capitalizare din Marea Britanie.


Citeste mai mult...

Frauda pe cardurile cu cip

Cel putin o persoana a suferit pierderi dupa ce cardul sau cu cip a fost clonat si folosit pentru cumparaturi online, noteaza Cotidianul. In Romania, cardul cu cip are si banda magnetica. Smart-cardurile infailibile ramin doar un mit in Romania. In ciuda tehnologiei avansate prin care sint construite si in ciuda modalitatilor numeroase de codificare a datelor personale inscrise in memorie, un client al ING Bank Romania a semnalat ziarului Cotidianul ca a suferit pierderi dupa ce cardul sau cu cip a fost clonat.

Citeste tot articolul Frauda pe cardurile cu cip

Citeste mai mult...

550.000 de euro pentru o casa fara infrastructura in Pipera

In Pipera are loc un fenomen imobiliar inexplicabil, noteaza Gandul. Desi nu au canalizare, apa curenta sau o retea electrica dezvoltata, locuintele de aici sunt printre cele mai scumpe din Capitala. Bucurestenii care au vrut sa scape de traficul infernal asteapta pana la doua ore doar pentru a intra in Bucuresti."Eu cred ca este foarte mult snobism in povestea asta. Cand au fost inundatii in 2005 toti au avut de suferit, deoarece numai cei de la Iancu Nicolae aveau canalizare", a declarat pentru Gandul Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).


Citeste mai mult...

Piticii de la UniCredit ascund cele mai piperate comisioane

Dobanzile promotionale se dovedesc de cele mai multe ori inselatoare. Nu va lasati cuprinsii de val si cercetati cu atentie fiecare clauza contractuala si fiecare cost, noteaza Curentul. Dati la o parte ambalajele tipatoare ale fiecarui produs de creditare, pentru a nu avea mai apoi surprize. In lupta pentru cota de piata, bancile vin cu oferte care de care mai tentante pentru a-i atrage pe romani. Institutiile bancare se intrec in afisarea unor dobanzi atractive, insa cei care vor sa ia un imprumut ar trebui sa tina seama de faptul ca in spatele dobanzilor mici se ascund de cele mai multe ori comisioane mari, care cresc costul creditului.


Citeste mai mult...

Hotelurile vor incasa 1,5 milioane de dolari pe noapte in timpul summit-ului NATO

Hotelurile din Bucuresti vor incasa aproape un milion si jumatate de dolari pe noapte la Summit-ul NATO. Sunt multe camere pentru ca nu vin doar oficialitati ci si o armata de ziaristi si o armata propriu-zisa, care va suplimenta paza asigurata de gazde. Pentru ziaristi s-au pus la dispozitie 16 hoteluri de trei si patru stele. Nu se stie cati vin pana la urma, dar hotelierii se pregatesc. La un hotel de pe Magheru sunt asteptati jurnalisti din China, Slovacia, Cehia, Luxemburg si Italia. Acestia vor beneficia de internet, semnal bun pentru telefoanele mobile si vor fi aproape de Palatul Parlamentului.


Citeste mai mult...

Turbulentele de pe pietele financiare sunt mai grave decat estimasera oficialii BCE

Turbulentele de pe pietele financiare sunt mai grave decat se estimase anterior, iar zona euro nu are sanse prea mari sa scape nevatamata, au declarat responsabili de politica monetara ai Bancii Centrale Europene (BCE), citati de Reuters. Bancherii de la BCE sunt ingrijorati, totodata, din cauza presiunilor inflationiste generate de scumpirea marfurilor, chiar daca incetineste cresterea economica, fapt ce confirma parerea analistilor care considera ca exista o diferenta de opinii in consiliul de politica monetara al Bancii Centrale Europene.


Citeste mai mult...

Avocatii, notarii si consilierii juridici cu experienta vor putea intra in magistratura fara concurs

Avocatii, consilierii juridici, notarii si profesorii universitari de specialitate juridica vor putea intra in magistratura, fara concurs, cu conditia de a avea o vechime de cel putin zece ani, au decis, ieri, senatorii. Propunerea a fost aprobata de plenul Senatului, cu 83 de voturi pentru si niciunul impotriva si prevede ca alaturi de avocati, si fostii magistrati si consilierii juridici, notarii si profesorii universitari de specialitate juridica pot fi numiti procurori sau judecatori, dar numai la judecatorii si parchetele de pe langa acestea.


Citeste mai mult...

Internet de mare viteza la 10.000 de metri inaltime

Operatorii aerieni au inceput sa testeze oferte de acces la Internet broadband si alte tehnologii care le vor face viata mai usoara pasagerilor, noteaza Cotidianul. Liniile aeriene din intreaga lume incearca sa tina pasul cu tehnologia, insa foarte putine reusesc. Cel putin asa spune un studiu "PC World", care arata ca momentan nici un operator aerian nu ofera pasagerilor sai acces la Internet in banda larga. Aceste lucruri sint insa pe cale sa se schimbe. In prezent, operatorul american JetBlue are un zbor in care ofera servicii limitate de e-mail, dar nu si posibilitatea de a naviga pe web.


Citeste mai mult...

Zeci de directori din Finante, zburati de acasa

Veritabil cutremur la Garda Financiara si Finantele Publice din 18 judete, plus toate cele 8 Regionale Vamale din tara: incepand de ieri, sefii acestora au noi locuri de munca, pe functii identice, dar la sute de kilometri de casa, noteaza Gandul. Oamenii au aflat "bucuria" la finalul sedintei la care fusesera convocati, luni, la Ministerul Finantelor, cand au fost anuntati ca, din 19 martie curent, sunt detasati pentru 6 luni, "in interesul serviciului", in alte judete. Astfel, de pilda, directorul Finantelor Publice Neamt a fost expediat la Prahova, fiind inlocuit cu cel de la Brasov, directorul de la Prahova a fost mutat in Covasna, de unde colegul sau a fost trimis in Maramures, iar seful de aici - in Harghita.


Citeste mai mult...

Nominalizarea unui guvernator al bancii centrale japoneze ar putea fi amanata pana in aprilie

Nominalizarea noului guvernator al bancii centrale a Japoniei (BoJ) ar putea fi amanata pana in aprilie, din cauza ca parlamentul va fi preocupat cu votarea unor masuri fiscale in urmatoarele zile, a anuntat joi presa nipona, citata de Reuters. Banca Japoniei nu are momentan un guvernator, lucru ce nu s-a mai intamplat in ultimii 80 de ani, pentru ca senatul nipon nu a votat cei doi candidati propusi de catre guvern, inainte de terminarea mandatului fostului guvernator, Toshihiko Fukui, la 19 martie.


Citeste mai mult...

Apple vine cu un design nou pentru iPhone: clamshell

Orice s-ar spune despre Apple, compania din Cupertino dovedeste inca o data originalitate si vine cu un design care s-ar putea ca in curand sa fie preluat si de altii. De data aceasta este vorba de un design de tip clamshell pentru iPhone, care aduce cateva principii de design si functionalitate interesante. Ambele parti ale iPhone-ului au senzori multi-touch, nu doar ecranul. Ba chiar mai mult, partea de jos, care este transparenta, are senzori pe ambele parti. Asta inseamna ca utilizarea tactila se poate realiza si cu clapeta deschisa si cu ea inchisa.


Citeste mai mult...

Programul Litoralul pentru toti include si hoteluri de patru stele anul acesta

Asociatia Litoral a inclus in acest an in programul "Litoralul pentru toti"si hotelurile de patru stele la care un sejur de sase nopti, pentru o persoana costa 360 de lei, in perioada 4 mai-15 iunie, potrivit unui comunicat de presa emis de Asociatie. Programul "Litoralul pentru toti" cuprinde oferte speciale de cazare pentru peste 2.500 de locuri."Perioada de derulare a Programului este 4 mai - 15 iunie 2008, cu scopul declarat de a realiza continuitatea sezonului, dupa minivacanta de 1 Mai. Programul din acest an include si hoteluri de patru stele in oferta alaturata de categoriilor de trei stele, doua stele si o stea.


Citeste mai mult...

Ford a platit banii pentru pachetul de actiuni cumparat la Automobile Craiova

Presedintele comisie de privatizare a Automobile Craiova, Sebastian Vladescu, a declarat ca Ford a transferat in cont suma de 57 milioane de euro pentru pachetul de 72,4% din actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Automobile Craiova."S-a facut tranferul la Registrul Actionarilor, iar maine la ora 12 va fi ceremonia oficiala", a declarat Sebastian Vladescu. "Operarea la Registrul Comertului va fi facuta ulterior", a mai spus presedintele comisie de privatizare.


Citeste mai mult...

BCE se apropie de momentul in care va trebui sa ia masuri in privinta aprecierii puternice a euro

Aprecierea pana la un nou nivel record a euro, din aceasta saptamana, a apropiat moneda si mai mult de nivelul la care ar putea forta Banca Centrala Europeana sa intervina pe pietele de schimb valutar, dar in prezent banca prefera sa isi continue discursurile decat sa ia masuri, scrie Reuters. Doar daca euro ar urca intr-un ritm alert catre 1,65 dolari/euro, de la nivelul actual de 1,54 dolari/euro, BCE si Federal Reserve si-ar putea reevalua prioritatile economice si ar lua in considerare un plan comun pentru a opri miscarile dezordonate ale dolarului.


Citeste mai mult...

AIG Fond de Pensii vrea sa cumpere un jucator cu peste 50.000 de aderenti

AIG Fond de Pensii, al saselea administrator de pe pilonul II dupa numarul de participanti, va urca unul sau doua locuri in clasament dupa nivelul activelor si nu exclude cumpararea unui alt fond cu peste 50.000 de aderenti, a spus seful firmei, Mihai Coca Cozma."Compania AIG Fond de Pensii va ocupa locul al patrulea sau al cincilea pe piata pensiilor obligatorii din punct de vedere al activelor", a mentionat Mihai Coca Cozma, care a adaugat ca AIG a atras participanti cu un venit peste medie sau cu mult peste medie, deoarece vanzarile au fost facute prin intermediul bancilor.


Citeste mai mult...

Uniunea Nationala a Patronatului Roman cere investigarea influentei lui Dinu Patriciu pe BVB

Uniunea Nationala a Patronatului Roman cere Comisiei Nationale de Valori Mobiliare sa inceapa o investigatie in legatura cu declaratile omului de afaceri Dinu Patriciu si sustine ca semnalele negative legate de scaderea bursei si pietei imobiliare facute recent pun in pericol stabilitatea pietei."Cerem Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) sa se pronunte daca declaratiile facute de Dinu Patriciu sunt de natura sa influenteze sau nu piata bursiera in acest moment" a declarat presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut.


Citeste mai mult...

Studentii vor sa fie bancheri: 1.000 de euro, salariu satisfacator

Tinerii prezenti ieri la targul de joburi "Angajatori de top" s-au declarat nemultumiti de lefurile de 200 de euro. Ei vor de cinci ori mai mult, noteaza Evenimentul Zilei. Sute de studenti si absolventi au fost ieri la targul de joburi "Angajatori de top", organizat la Sala Palatului din Bucuresti de firma de recrutare Catalyst Solutions. La eveniment si-au prezentat ofertele 114 companii, care au scos la concurs 3.000 de slujbe din domenii precum IT, telecom, financiar, contabilitate, bancar, consultanta, limbi straine, farmaceutic, chimie, logistica, inginerie, constructii, marketing, vanzari si resurse umane.


Citeste mai mult...

Samsung si Toshiba, pe primul loc in Ghidul Electronicelor Verzi al Greenpeace

Samsung si Toshiba impart primul loc in cel mai recent top al Greenpeace. Trimestrialul Ghid al Electronicelor Verzi a penalizat Nokia pentru "program inconsistent de primire inapoi a produselor folosite". Nintendo se afla in continuare la coada listei, iar Microsoft si Philips si-au imbunatatit scorurile, informeaza Environmental Leader. Greenpeace a anuntat ca, in viitor, topul va fi realizat in functie de 5 criterii, printre care eficienta energetica a produselor, cata energie regenerabila folosesc si daca sunt exista angajamente de reducere a emisiilor.


Citeste mai mult...

Brokerii sunt ingrijorati de declaratiile care pot influenta investitorii si vor interventia CNVM

Asociatia Brokerilor este ingrijorata declaratii publice realizate de catre "oameni de afaceri cu vizibilitate", deoarece acestea ar putea influenta deciziile investitorilor la bursa, si vrea interventia arbitrului pietei de capital sau a altor institutii ale statului. Luarea de pozitie a Asociatia Brokerilor vine dupa ce omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ca "bursa romaneasca se afla la inceputul caderii" si "va mai cadea in urmatoarele luni, corelat cu criza financiara globala". Patriciu - care detine si functia de presedinte al The Rompetrol Group, ce controleaza trei companii listate pe piata romaneasca de capital - a comentat ca valoarea pietei romanesti de capital este de doua ori mai mare decat "nivelul real"."In aceste conditii, consideram ca ar fi binevenita interventia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a altor institutii abilitate ale statului, care sa clarifice in ce masura asemenea declaratii dau - sau ar putea sa dea - semnale false sau ar putea induce in eroare investitorii de pe piata de capital, pentru a putea fi evitate in viitor", se mentioneaza in comunicatul Asociatiei Brokerilor.


Citeste mai mult...

Google nu mai poate folosi brandul Gmail in Europa

Pentru ca un german a lansat inaintea companiei lui Larry Page un serviciu de e-mail cu acest nume, gigantul american va trebui sa se multumeasca cu denumirea Google Mail. Agentia europeana pentru inregistrarea si reglementarea marcilor a obligat Gmail sa se tina departe de intregul cuprins al Uniunii Europene. Oficiul a respins deja apelul facut de Google la sfirsitul lui februarie, relateaza CNET News. Potrivit acestuia, denumirea utilizata de Google este prea asemanatoare marcii Gmail, detinuta de omul de afaceri german Daniel Giersch, care si-a botezat astfel un serviciu de posta electronic si care reprezinta o prescurtare pentru Giersch mail."Se poate ajunge in acest fel la o confuzie", a fost argumentul institutiei europeane, insa, cu toate acestea, reprezentantii Google din SUA nu au comentat in vreun fel decizia luata peste Atlantic.


Citeste mai mult...

Bancpost lanseaza creditul Rezidential

Bancpost isi completeaza gama de credite ipotecare si imobiliare, prin lansarea Creditului Rezidential, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Acesta se adreseaza persoanelor fizice care achizitioneaza apartamente construite de dezvoltatori finantati de Bancpost, inca din faza de constructie, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Pentru obtinerea acestui credit nu se solicita ipoteca si nici garantie suplimentara inainte de intabularea apartamentului in cartea funciara individuala, precizeaza Bancpost.


Citeste mai mult...

Bancile raman cu banii nerevendicati

La anumite banci, persoanele nu-si mai pot recupera banii din conturile curente daca au trecut trei ani de la inchiderea lor, noteaza Jurnalul National. Daca in lumea occidentala bancherii nu se ating de banii clientilor, indiferent de situatie, la noi, unele banci impun in contracte o perioada de prescriptie de trei ani, dupa care sumele neridicate din conturile inchise nu mai pot fi revendicate. In cazul in care o persoana inceteaza sa mai utilizeze contul sau curent, bancile au o procedura automata prin care acesta devine inactiv sau "dormant", potrivit terminologiei oficiale.


Citeste mai mult...

Unde ajunge dobanda BNR?

Unii analisti apreciaza ca aceasta va fi marita la 9,5%. Cresterea ar putea genera un nou salt al dobanzilor la creditele si depozitele in lei, noteaza Evenimentul Zilei. Banca Nationala a Romaniei ar putea decide peste doua zile o noua majorare a dobanzii de politica monetara, apreciaza o parte a analistilor. Acestia nu exclud majorari mai mari. Altii cred ca dobanda ar trebui marita cu cel mult 0,25 puncte procentuale. Exista insa si voci care argumenteaza ca dobanda nu ar trebui majorata. Ultima decizie de acest fel a dus dobanda BNR la 9%.

Citeste tot articolul Unde ajunge dobanda BNR?

Citeste mai mult...

Angajatii Raiffeisen - la plantat de salcami in Ciorogarla

Sambata, 22 martie 2008, aproximativ 80 de angajati ai Raiffeisen Bank din agentiile din Bucuresti au plantat 2.000 de salcami peste o fosta groapa de gunoi din comuna Ciorogarla, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Voluntarii Raiffeisen s-au alaturat altor 250 de voluntari din Bucuresti care, pana acum, au plantat 35.000 de salcami pe 10 hectare de terenuri din domeniul public al comunei. Initiativa apartine Asociatiei Terra Ecologica."Sprijinim astfel de initiative pentru ca avem nevoie de mai multe spatii verzi.


Citeste mai mult...

Incepe o noua cariera!

Daca ai tot avut mai multe locuri de munca si nu te mai atrage ceea ce faci la serviciu, este timpul pentru o schimbare in viata profesionala, noteaza Evenimentul Zilei. Expertii americani sustin ca un om obisnuit isi schimba de cel mult trei ori cariera in viata. "Oamenii vor sa dea un sens vietii lor si pentru asta isi schimba cariera", spune Richard Bolles, consilier in cariera si autorul unor carti in domeniu, citat de hotjobs.yahoo.com. Majoritatea oamenilor isi schimba cariera fiindca nu se mai regasesc in ceea ce faceau si pentru ca identifica motive de disconfort.

Citeste tot articolul Incepe o noua cariera!

Citeste mai mult...

Profitul net al Raiffeisen International a crescut in 2007 cu 42%, la 841 milioane euro

Banca austriaca Raiffeisen International a afisat joi o crestere de 42% a profitului net in 2007, la 841 milioane euro, depasind estimarile analistilor, care prevedeau un profit net de 819 milioane euro, arata un comunicat al bancii. Cea de-a treia banca din Europa de Est a inregistrat un profit net de 215,6 milioane euro (339,2 milioane dolari) in trimestrul ce s-a incheiat in decembrie, in urcare cu 38%, in contextul in care cei 11 analisti chestionati in cadrul unui sondaj Reuters prevedeau in medie un profit net dupa plata intereselor minoritare de 193 milioane euro.


Citeste mai mult...

Bear Stearns incearca sa interzica fostilor angajati sa contacteze clientii bancii

Banca Bear Stearns Cos Inc a solicitat o decizie judecatoreasca prin care sa opreasca cinci fosti angajati ai Bear sa utilizeze listele de clienti dupa ce au obtinut noi slujbe la alte banci, informeaza Reuters. Cererea vine intr-o perioada in care Bear Stearns incearca sa isi pastreze clientii, dupa ce banca a fost nevoita sa accepte sa fie preluata, pentru o suma foarte mica, de catre grupul JPMorgan Chase. Bear Stearns a cerut Curtii Supreme a statului New York sa forteze fostii angajati sa returneze actele legate de clientii vechi si sa le interzica acestora sa ii contacteze cu scopul de a le "fura" clientii si a ii transfera catre noii angajatori, UBS AG si Morgan Stanley.


Citeste mai mult...

Cum se depune declaratia de venit pe 2007

Persoanele fizice care au avut anul trecut venituri din comert, chirii, profesii liberale sau cistiguri din tranzactii cu actiuni trebuie sa completeze si sa depuna Formularul 200, noteaza Cotidianul. Pana la 15 mai, persoanele fizice care au obtinut in 2007 venituri si din alte surse decit salariile sint obligate sa depuna la Fisc declaratia de venit pe anul precedent, cunoscuta si ca Formularul 200. Aceasta se depune de catre cei care au avut venituri din activitati independente, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, chirii, cistiguri din tranzactii cu actiuni si cistiguri din operatiuni de vinzare-cumparare de valuta la termen.


Citeste mai mult...

Numarul autorizatiilor pentru cladiri rezidentiale a crescut in primele doua luni cu 11,8 %

Numarul de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale a ajuns in primele doua luni ale anului 2008 la 6.507, in crestere cu 11,8 % fata de aceeasi perioada a anului precedent, informeaza Institutul National de Statistica (INS) printr-un comunicat remis joi. Potrivit INS, cele mai importante cresteri in primele doua luni ale anului 2008 s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud- Muntenia. In luna februarie 2008, s-au eliberat 4.096 autorizatii pentru constructia de cladiri rezidentiale, din care 64,1% sunt pentru zona rurala, mentinandu-se trendul din luna precedenta.


Citeste mai mult...

Meseria de camatar nu mai e legala in Romania

Prin ultimele modificari ale Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR), aceasta meserie a fost exclusa din lista, aparand in schimb "amanetarii", noteaza Evenimentul Zilei. Potrivit documentului, acestia "estimeaza valoarea obiectelor amanetate, calculeaza dobanda si platesc sumele de bani; restituie obiectele amanetate sau se ocupa cu vanzarea acestor obiecte". In acelasi timp, lista elaborata de Ministerul Muncii impreuna cu Institutul National de Statistica si publicata, saptamana trecuta, in Monitorul Oficial, adauga peste 200 de noi meserii.


Citeste mai mult...

Cresterea puternica a economiilor populatiei in valuta a sustinut avansul depozitelor in februarie

Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania au avansat cu 36,4% in februarie fata de aceeasi luna a anului trecut, pana la 131 miliarde lei (35,15 miliarde euro), pe fondul cresterii puternice, cu peste 57%, a economisirii in valuta a romanilor, arata datele bancii centrale. Fata de prima luna a acestui an, depozitele populatiei si firmelor au avansat cu 1,5%, in conditiile in care, in ianuarie fata de sfarsitul anului trecut, cresterea a fost aproape nesemnificativa, de 0,02%.


Citeste mai mult...

Creditul neguvernamental si-a temperat usor ritmul anual de crestere in februarie, la 65,8%

Ritmul de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor s-a temperat usor in februarie pana la 65,8% fata de aceeasi luna din 2007, pe fondul accelerarii imprumuturilor in lei si incetinirii usoare a avansului creditarii in valuta, arata, joi, banca centrala. Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii februarie, 158,345 miliarde lei (42,5 miliarde euro), in crestere cu 2,7% fata de ianuarie. Avansul a fost usor mai temperat decat cel din intervalul ianuarie 2007-ianuarie 2008, cand s-a inregistrat o crestere cu 66,8% a creditelor acordate populatiei si firmelor, arata banca centrala.


Citeste mai mult...

Telefonul Modu este cel mai usor din lume

Incercand sa atraga atentia presei, producatorii si distribuitorii lui Modu au anuntat ca acest terminal a fost numit oficial "cel mai usor telefon din lume" de catre Cartea Recordurilor. O astfel de numire nu ne surprinde, in special daca luam in calcul faptul ca versiunea de baza a handsetului cantareste doar 40.1 grame si masoara 72.1x37.6x7.8mm. Evident, daca adaugati niste jacketuri Modu la terminalul de baza, el va deveni mai gros, dar "miezul" sau este cel premiat. modu a fost lansat in cadrul Mobile World Congress 2008 de la Barcelona, promitand sa schimbe industria mobila prin feature-urile sale revolutionare.


Citeste mai mult...

Distribuitorii cer din nou scumpirea gazelor cu 8-12%

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a declarat joi ca distribuitorii de gaze au cerut din nou o majorare a pretului cu 8-12%, dar deocamdata nu a fost luata nicio decizie in acest sens."Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a luat inca nicio decizie in privinta modificarii pretulului gazelor. Exista solicitari din partea distribuitorilor pentru cresterea pretului gazelor. Am cerut completari, materiale suplimentare pentru clarificare, pentru fundamentare.


Citeste mai mult...

Raiffeisen Bank Romania si-a sporit activele cu 19%, la 5,6 miliarde euro, vrea 600 unitati in 2010

Valoarea activelor Raiffeisen Bank Romania a crescut cu 19%, pana la 5,6 miliarde euro la sfarsitul anului trecut fata de decembrie 2006, in conditiile in care banca s-a extins teritorial, prin deschiderea a aproape 170 de noi unitati bancare, arata raportul bancii-mama. Banca avea deschise, la sfarsitul anului trecut, 435 unitati bancare. De asemenea, pentru 2010, tinta grupului este sa ajunga, in Romania, la o retea de 600 de unitati. Cele mai valoaroase active detinute de Raiffeisen International in Europa Centrala si de Est sunt cele din Rusia, totalizand 12,17 miliarde euro la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 44,7% fata de finalul lui 2006.


Citeste mai mult...

Firmele care investesc in sursele de energie regenerabile vor primi circa 500 de milioane de euro

Statul va acorda intre 2008 si 2010 aproximativ 500 milioane de euro firmelor care investesc in centrale de producere a energiei din surse regenerabile, iar in 2008 va asigura certificate verzi de 130 milioane euro, a declarat joi ministrul Economii si Finantelor, Varujan Vosganian."Pentru categoria de generare de energie electrica prin surse regenerabile noi asiguram in 2008 certificate verzi de jumatate de miliard de lei, adica de aproximativ 130 milioane euro. Este plafonul oferit de noi, care va creste continuu.


Citeste mai mult...

Biroul de Credit si-a sporit anul trecut numarul de rapoarte de credit eliberate cu 28%

Numarul rapoartelor de credit eliberate de Biroul de Credit a crescut anul trecut cu 28%, de la 5,3 milioane in 2006 pana la peste 6,7 milioane, ca urmare a avansului creditelor acordate populatiei si integrarii in sistem a unor noi participanti, a anuntat Biroul. In prezent, Sistemul Biroului de Credit cuprinde 28 de banci (cu o cota de piata pe segmentul de retail de 98,5%) si 10 institutii financiare nebancare (IFN). In 2007, faza a II-a de dezvoltare a Sistemului Biroului de Credit s-a consolidat si, in consecinta, baza de date a ajuns sa contina informatii - de natura pozitiva si negativa - despre la 4,6 milioane persoane fizice, care detin aproximativ 8 milioane de conturi.


Citeste mai mult...

Banca franceza Sygma intra pe piata din Romania

Banca franceza Sygma isi va deschide o sucursala in Romania, inregistrata in registrul institutiilor de credit al BNR din 27 martie, care este a 14-a sucursala a unei banci dintr-un alt stat membru al UE deschisa pe piata romaneasca, potrivit datelor de pe pagina de internet a bancii centrale. Astfel, Banca Sygma - Sucursala Romania are sediul in Bucuresti, pe Calea Victoriei, iar data de la care banca isi poate incepe activitatea este 1 iunie 2008. Unitatea romaneasca a Sygma are statut de sucursala a unei institutii de credit din alte tari membre ale Uniunii Europene si este a 14-a de acest fel inregistrata in Romania.


Citeste mai mult...

Romania si-a propus sa reduca consumul de energie cu 4,5% pana in 2010

Guvernul si-a propus sa puna in aplicare mai multe programe pentru reducerea consumului de energie si pentru cresterea eficientei energetice si vrea ca pana in 2010 sa reduca cu 4,5% consumul de energie, a declarat joi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian."Vom solicita tuturor ministerelor si institutiilor publice un program de reducere a consumurilor energetice, care sa prevada iluminatul eficient, sisteme de ventilatie, sisteme de incalzire/racire performante, managementul energetic al cladirilor, iluminatul public, reabilitare termica a cladirilor, energii regenerabile.


Citeste mai mult...

Vosganian: Contributia Romaniei la urmatoarea revizuire bugetara a UE nu trebuie sa creasca

Ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a declarat ca tara noastra contribuie suficient la bugetul UE, dar ca urmatoarea revizuire a fondului comunitar ar trebui sa presupuna o mai mare transparenta, iar contributia statelor membre sa se faca in functie de dezvoltarea economica a acestora."Romania are ca obiective prioritare, pentru perioada urmatoare, atingerea convergentei nominale si a celei reale - acest lucru insemnand ajungerea la un nivel de trai, in tara noastra, comparabil cu cel din UE, si intrarea in zona euro", a spus Vosganian.


Citeste mai mult...

Recrutari la Microsoft

20 de posturi sunt destinate studentilor, masteranzilor sau absolventilor in IT, care vor sa faca practica in multinationala timp de doua luni, noteaza Evenimentul Zilei. Pana in iunie, renumita companie de IT Microsoft are prognozata o crestere a numarului de angajati cu 30% pentru Centrul de Suport Tehnic de la Bucuresti, ceea ce inseamna inca 60 de noi salariati. In aceasta perioada a anului, specialis tii in resurse umane ai companiei sunt preocupati sa recruteze 20 de studenti, masteranzi sau absolventi in IT, pentru o perioada de practica de doua luni.

Citeste tot articolul Recrutari la Microsoft

Citeste mai mult...

Bursa din Sibiu lanseaza derivatele pe cursul valutar franc elvetian/leu

Bursa din Sibiu, Sibex, lanseaza la tranzactionare, incepand cu sesiunea din 1 aprilie, derivatele avand ca activ suport cursul valutar dintre francul elvetian si leu, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Noile instrumente ce vor fi introduse pe piata SIBEX sunt contractele futures cu simbolul CHF/RON respectiv contractele options cu simbolul OPCHF/RON. Tranzactionarea acestor produse a fost aprobata de Comisia Nationala a  Valorilor Mobiliare care a remis bursei sibiene certificatele de inregistrate cu numerele 70 si 71 din data de 31.03.2008."Tinand cont de miscarile din piata valutara autohtona si internationala si de interesul manifestat pentru derivatele  pe cursul de schimb, demonstrat de volumele in crestere, am dorit sa largim aria de actiune a investitorilor cu un nou produs.


Citeste mai mult...

Inflatia din zona euro a atins nivelul record de 3,5% in luna martie 2008

Rata inflatiei din zona euro a atins nivelul record de 3,5% in luna martie, un nou record istoric de la infiintarea zonei euro in 1999, potrivit unei prime estimari publicate luni de catre biroul european de statistica, Eurostat, informeaza Reuters. Preturile au fost alimentate de scumpirea petrolului, ce a atins un nou nivel record de 110 dolari pe baril in luna martie. Acest nou record al inflatiei a depasit cu mult estimarile economistilor, ce vorbeau de o crestere a preturilor de consum de 3,4% pentru luna martie, potrivit agentiei financiare Thomson Financial.


Citeste mai mult...

BRAT face recomandari trusturilor media

Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT) a anuntat ca va include in propriul statut un nou obiectiv (simbolic) potrivit caruia membrii organizatiei recomanda tranzactionarea spatiilor publicitare din presa scrisa pe baza rezultatelor furnizate de asociatie, noteaza Adevarul. Decizia a fost luata ca urmare a scrisorii inaintate de Catalin Tolontan, membru in Consiliul de Administratie al BRAT, care semnala faptul ca trustul Mediapro ofera conditii mai bune de vanzare a spatiului publicitar pe tv agentiilor care investesc in publicatiile grupului.


Citeste mai mult...

Aeroportul Timisoara a introdus noi curse spre zece municipii din tara, din aprilie

Pasagerii curselor externe care vor ateriza din luna aprilie pe Aeroportul Traian Vuia din Timisoara isi vor putea continua zborul spre zece orase din Romania, ca urmare a conectarii aeroportului prin curse aeriene cu zece destinatii din tara. Conectarea Aeroportului din Timisoara prin curse aeriene cu zece orase din tara are loc din luna aprilie, iar cursele vor decola zilnic spre Constanta, Satu-Mare, Bacau, Suceava, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea si Bucuresti, potrivit unui comunicat de presa transmis de reprezentantii Aeroportului International "Traian Vuia" din Timisoara."Avioanele sunt de tipul Saab si Focker si apartin companiei Carpatair.


Citeste mai mult...

Raiffeisen Bank lanseaza produse destinate profesiilor liberale din domeniile medical si juridic

Raiffeisen Bank lanseaza un pachet financiar pentru dezvoltarea activitatii de afaceri a segmentului profesii liberale: cabinete medicale si tehnica medicala, de avocatura, birouri notariale, executori judecatoresti si practicieni de insolventa, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Intr-o prima faza, aceste produse sunt oferite de unitatile bancii din Bucuresti si judetele Timis, Cluj, Mures, Prahova si Iasi."Am preferat sa nu ne grabim atunci cand am conceput aceasta oferta, sa acumulam informatii si experienta in contact direct cu medici sau juristi.


Citeste mai mult...

Oficialii europeni sunt supusi presiunilor de a reactiona la criza financiara

Ministrii europeni de finante, care se vor reuni vineri si sambata in Slovenia, sunt supusi presiunilor de a reactiona concret la criza financiara care s-a extins in randul marilor banci de pe continent, insa parerile sunt impartite in legatura cu atitudinea ce ar trebui sa fie adoptata, scrie AFP. In aceasta saptamana, banca elvetiana UBS si banca germana Deutsche Bank au anuntat mari deprecieri ale activelor in urma crizei creditelor ipotecare din Statele Unite, in timp ce banca britanica Northern Rock, nationalizata deja in februarie, a anuntat un plan amplu de restructurare.


Citeste mai mult...

Cat mai pot creste dobanzile pana la finele anului?

Pentru analistii romani, ce a fost mai rau a trecut. Pentru cei straini, noi majorari nu sunt excluse. Barclays vede o dobanda de 11%, iar Citibank una de 10% pana la finele anului. Analistii de pe piata interna spun insa ca recenta majorare, la 9,5%, ar putea fi ultima din 2008, noteaza Capital. Analistii de la Barclays sustin ca sunt necesare cresteri succesive ale dobanzii de politica monetara de pana la 11%, pentru ca BNR sa tina in frau inflatia, nevoia de finantare externa si presiunile cererii interne.


Citeste mai mult...

Compania aeriana ungara Malev a inaugurat prima cursa Cluj-Napoca - Budapesta

Compania aeriana Malev a inaugurat joi prima cursa pe ruta Cluj-Napoca - Budapesta si retur, firma ungara efectuand din 2005 pana in prezent cursele spre Budapesta, in parteneriat cu firma Carpatair. Malev opereaza in timpul zilei cu propriile aeronave Fokker 70, iar zborul de noapte va fi operat de avioane inchirite de la Compania Carpat Air, aeronave Saab 2000, care au capacitatea de 50 de locuri. Cursele pe ruta Cluj-Napoca - Budapesta vor avea o frecventa de 14 ori pe saptamana, respectiv zilnic va exista un zbor catre si dinspre Budapesta, de pe Aeroportul International Cluj-Napoca.


Citeste mai mult...

Ministrul IMM a lansat la Constanta un ghid al solicitantului de fonduri europene

Ministrul pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale, Ovidiu Silaghi, a lansat, joi, ghidul solicitantului pentru fondul de crestere a competitivitatii economice si si-a exprimat speranta ca judetul Constanta va fi fruntas in obtinerea de fonduri structurale. El a declarat, intr-o conferinta de presa, ca pana in prezent a fost in 27 de judete, iar dupa vizita de la Constanta va merge la Tulcea pentru a populariza modul de absorbtie de catre intreprinzatori a fondurilor europene.


Citeste mai mult...

Bursa din Macedonia s-a prabusit dupa ce Skopje nu a reusit sa obtina invitatia de a intra in NATO

Decizia NATO de a nu invita Macedonia sa adere la Alianta la summitul de la Bucuresti a avut un impact negativ asupra indicilor Bursei de Valori de la Skopje, care au coborat semnificativ joi, informeaza pagina de internet Makfax Online. Indicele MBI 10, al celor mai lichide companii de pe piata macedoneana, a coborat joi cu 8,40%, cea mai mare scadere intr-o singura sedinta de tranzactionare din istoria pietei de capital a micului stat balcanic, potrivit Makfax Online. Bursa de Valori din Skopje avea capitalizare de 3,95 miliarde euro la inchiderea sedintei de joi si a inregistrat in luna martie o lichiditate zilnica de circa 825.000 euro, potrivit datelor publicate pe pagina oficiala a bursei macedonene.


Citeste mai mult...

Unicredit si-a revizuit in scadere prognoza de deficit extern al Romaniei din 2008, la 14,2% din PIB

Deficitul de cont curent al Romaniei s-ar putea adanci usor ca pondere in economie in acest an, pana la 14,2% din produsul intern brut (PIB), de la 13,9% din PIB anul trecut, arata estimarile revizuite ale Unicredit Tiriac Bank, publicate joi. Proiectia anterioara indica un nivel de 14,8% din PIB pentru deficitul de cont curent in 2008, insa banca si-a imbunatatit prognoza pe baza asteptarilor de crestere a PIB-ului nominal si datorita semnalului pozitiv dat de cresterea exporturilor intr-un ritm mai alert decat importurile la inceputul acestui an, a precizat Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Tiriac Bank.


Citeste mai mult...

BT Direct IFN si-a sporit anul trecut profitul cu 120%, la 5,3 milioane lei

Divizia pentru credite de consum a Bancii Transilvania, BT Direct IFN, a afisat anul trecut un profit net de 5,3 milioane lei (1,588 milioane euro), in crestere cu 119,9% fata de anul anterior, pe care il va folosi pentru majorarea capitalului si dividende, potrivit datelor afisate de companie. In 2006, BT Direct IFN inregistrase un profit net de 2,41 milioane de lei. Actionarii companiei de leasing financiar si credite de consum BT Direct IFN vor sa majoreze capitalul social al companiei cu 5,3 milioane lei (circa 1,42 milioane euro), pana la 24 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net al societatii.


Citeste mai mult...

Consumul anual de electrocasnice in Romania, 75 euro de persoana

Piata de electrocasnice, electronice si produse IT&C din Romania isi va pastra cresterea in urmatorii cinci ani, in tendinta de a recupera decalajul fata de pietele din regiune. Vanzarile vor creste odata cu majorarea bugetelor consumatorilor, care anul trecut au alocat din bugetul de consum anual, de aproximativ 1.830 de euro, doar 4%, respectiv circa 75 de euro pentru achizitia de produse electrocasnice, electronice si IT & C. Comparativ cu tarile din regiune, nivelul este inca scazut, avand in vedere ca in Ungaria media cheltuielii anuale pe acest segment de produse a fost de 338 de euro pe persoana, in Slovacia - 192 de euro, Polonia - 158 de euro, iar in tarile vestice nivelul a ajuns la aproape 700 de euro, potrivit unui raport Planet Retail.


Citeste mai mult...