Heribert Kailbach, vicepresedinte nou la Raiffeisen Banca pentru Locuinte

Banca Nationala a Romaniei a aprobat numirea in functia de vicepresedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a lui Heribert Josef Kailbach, care urmeaza sa preia atributiile lui Hans-Jürgen Ruble, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Heribert Kailbach va coordona Directia de Distributie si Departamentul de Marketing. Kailbach (49 ani) a  inceput colaborarea cu RBL din aprilie 2007, iar din iulie 2007 a ocupat functia de Director Operatiuni Tranzactii la Raiffeisen Banca pentru Locuinte.


Citeste mai mult...

O noua incercare a Ministerului pentru IMM, comert, turism si profesii liberale de a-si acoperi prop

In data de 23 septembrie, MIMMCTPL a emis un comunicat de presa pe tema arhicunoscutei tentative guvernamentale de abrogare a art. 2 din H. G. 709/2005. Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, printr-un comunicat de presa remis BankNews.ro, combate punctual cateva inexactitati introduse in comunicat de oficialii MIMMCTPL prin care au incercat, spune CCIB, sa isi justifice ilegalitatile care au stat la baza promovarii in Guvern a textului de abrogare a art. 2 din H. G. 709/2005:• Comunicatul MIMMCTPL precizeaza: "…nici un alt ONG de tipul Camerelor de Comert Teritoriale nu beneficiaza de o hotarare de guvern pentru aprobarea patrimoniului, statutului sau conducerii si nu exista motive pentru privilegierea CCI Bucuresti in acest sens".• Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti nu a purtat nici un fel de discutie cu initiatorii proiectului de Hotarare a Guvernului, nu a fost contactata in acest sens la nici un fel de nivel, deci consultarea de care se face vorbire in Nota de Fundamentare si in comunicatul de presa al MIMMCTPL - 23 septembrie 2007 si care ar fi determinat aceasta initiativa normativa nu a existat, fiind un neadevar.


Citeste mai mult...

BRD Fond de Pensii vrea sa-si faca subfonduri cu diferite grade de risc in doi ani

Compania de administrare de fonduri de pensii private a grupului BRD-Groupe Soc Generale intentioneaza sa-si faca trei subfonduri cu diferite profile de risc - scazut, mediu si ridicat in aproximativ doi ani, a declarat consultantul financiar al fondului, Bogdan Baltazar."In doi ani vrem sa propunem comisiei de reglementare sa ne aprobe infiintarea a trei subfonduri cu diferite grade de risc - scazut, mediu si ridicat, deoarece mai devreme de aceasta perioada nu cred ca vom primi un aviz favorabil", a mentionat Baltazar.


Citeste mai mult...

Raiffeisen Bank a lansat creditele pre-aprobate pentru clientii sai cei mai fideli

Raiffeisen Bank a lansat creditele pre-aprobate pentru cei mai buni si fideli clienti ai sai, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Practic, acestia pot beneficia de o suma suplimentara de bani, platind aceeasi rata lunara. De asemenea, la optiunea clientului, in functie de capacitatea sa de rambursare, exista posibilitatea majorarii ratei lunare, creditul astfel obtinut fiind mai mare."Raiffeisen Bank doreste sa devina un partener pe termen lung pentru toti clientii sai. Avem o baza solida de clienti, peste doua milioane de clienti persoane fizice si a sosit timpul sa-i recompensam pe cei mai buni si fideli dintre clientii nostri.


Citeste mai mult...

Bancile, mai generoase cu imprumuturile de nevoi personale

ABN Amro ofera cel mai mare credit de nevoi personale fara garantii de pe piata autohtona: 40.000 de euro. Pentru a imprumuta de la banca aceasta suma, clientul trebuie sa aiba un venit de cel putin 2.130 de euro, potrivit calculatorului de pe site-ul bancii, informeaza Evenimentul Zilei. Chiar daca este generoasa in privinta sumei maxime ce poate fi imprumutata, ABN Amro nu este si adepta termenelor de rambursare foarte lungi: perioada maxima este de opt ani, in timp ce multe alte banci ofera imprumuturi pe perioade de zece ani.


Citeste mai mult...

Teesland si Cefin aloca 200 milioane euro pentru constructia de parcuri industriale in Romania

Fondul de investitii britanic Teesland, proprietarul parcul industrial A1, in parteneriat cu Cefin Holding vor aloca anul acesta cel putin 200 milioane euro pentru constructia a cinci-sapte parcuri industriale in principalele orase din tara, potrivit reprezentantilor companiei. Cefin Holding si Teesland au semnat deja de anul trecut un acord pentru infiintarea unei societati mixte, denumita Champ, care va investi in constructii industriale. Potrivit reprezentantilor celor doua companii, vor fi construite parcuri industriale de dimensiuni mici si medii, cu suprafete cuprinse intre 6 si 10 hectare in principalele orase din Romania, iar investitia pentru 2008 s-ar putea ridica la circa 200 de milioane de euro."Vrem sa construim intre cinci si sapte parcuri industriale, la o valoare medie de 40 milioane euro fiecare", au declarat reprezentantii Cefin Holding.


Citeste mai mult...

OMV face un nou pas in tentativa de preluare a grupului energetic ungar MOL

Grupul austriac OMV a anuntat, vineri, ca Directoratul General al Comisiei Europene pe probleme de Competitie (DG COMP) a primit pe 31 ianuarie notificarea formala de fuziune a OMV cu grupul energetic ungar MOL, dupa mai multe discutii cu Comisia Europeana. La ora actuala, OMV detine o participatie de aproximativ 20,2% din MOL. Rezultatele primei etape din procesul de control al fuziunii, condus de Comisia Europeana (CE), vor fi anuntate intr-un interval de 25 si 35 de zile lucratoare. In cazul in care fuziunea necesita si o a doua etapa, aceasta va prelungi perioada cu inca 90 pana la 105 zile lucratoare."Acesta este un pas important in procesul de control al fuziunii si pune in evidenta logica financiara si strategica a fuziunii dintre OMV si MOL", a anuntat OMV."OMV considera ca fuziunea OMV-MOL este atractiva nu numai pentru actionarii ambelor companii, ci si pentru viitoarele proiecte regionale, pentru actionarii ungari si pentru Uniunea Europeana in general.


Citeste mai mult...

BCR: Inflatia ar putea cobori la 5,4% in decembrie 2008

Inflatia anuala s-ar putea tempera pana la 5,4% la finalul acestui an, de la nivelul de 6,57% din decembrie 2007, ceea ce ar insemna o noua ratate a tintei de inflatiea bancii centrale, de 3,8% plus sau minus un punct procentual, arata estimarile BCR pentru acest an. Un rol cheie in procesul dezinflationist il va avea, insa, evolutia monedei nationale, care s-ar putea aprecia pana la un nivel de aproximativ 3,50 lei/euro in a doua parte a anului, dar numai daca investitorii straini isi recapata increderea in valutele statelor emergente, mai arata studiul publicat vineri de Banca Comerciala Romana (BCR)."Banca centrala a intarit cadrul politicii monetare, prin cresterea dobanzii cheie la 8% si prin sterilizarea excesului de lichiditate, chiar si prin doua licitatii zilnice de atragere de depozite.


Citeste mai mult...

Exportatorii finanteaza lunar statul cu o jumatate de miliard de euro din TVA

Exportatorii platesc in fiecare luna statului taxa pe valoare adaugata (TVA) de aproape 500 milioane euro la marfa livrata in strainatate si asteapta, in medie, cinci luni pentru a-si recupera acesti bani, a declarat vineri, presedintele ANEIR, Mihai Ionescu."In fiecare luna pleaca in medie circa 2,5 miliarde euro marfa romaneasca la TVA - valoarea marfii. La ea, daca calculam 19%, inseamna in jur de 500 milioane euro pe care exportatorul roman il baga in contul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) in fiecare luna.


Citeste mai mult...

Bancherii nu vor fi fericiti, BNR a anuntat restrictii majore

Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR) nu exclude posibilitatea ca banca centrala sa ia masuri, de ordin administrativ, pentru a controla inflatia, in afara metodelor prin care BNR intervine de obicei - modificarea dobanzii cheie, operatiunile de sterilizare sau chiar interventiile pe piata valutara."Daca avem in vedere numai creditele exotice, care au reprezentat un sfert din cresterea soldului de anul trecut, nu putem exclude restrictii importante care ar putea fi impuse in perioada urmatoare.


Citeste mai mult...

Dobanda cheie trebuie sa ajunga la 9% pentru a fi eficienta

Desi estimeaza ca banca centrala nu va urca dintr-o data dobanda cheie cu un punct procentual, de la 8% in prezent, majoritatea expertilor considera ca acesta ar fi nivelul optim in conditiile actuale din piata, desi unii prognozeaza majorarea graduala, cu cate 0,5 puncte in doua etape succesive, in timp ce altii pledeaza pentru aducerea dobanzii de politica monetara la cel putin 8,75% inca din 4 februarie."In conditiile in care presiunile inflationiste sunt mari si tinand cont de comentariile guvernatorului bancii centrale si de scaderea perspectivei de rating de catre Fitch, e posibil sa vedem chiar o majorare cu 1% a dobanzii de politica monetara", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.


Citeste mai mult...

Romanii pot vota modelul viitoarei monede de 2 Euro

Toate tarile din zona euro vor emite, la inceputul lui 2009, o moneda metalica comemorativa de 2 euro, cu un model comun. Scopul este a sarbatori cea de-a zecea aniversare a lansarii UEM si a crearii monedei euro. Modelul este ales de catre cetatenii si rezidentii din UE, care isi vor putea exprima voturile pe un site web special creat in acest scop. Procesul de votare are loc in perioada 31 ianuarie - 22 februarie 2008. Modelul cu cel mai mare numar de voturi va fi desemnat castigator. Dintre persoanele care au votat modelul castigator va fi ales un singur castigator.


Citeste mai mult...

Speculatiile cu domenii web devin afaceri profitabile

Un domeniu web disponibil poate fi inregistrat de oricine, chiar daca denumirea este marca inregistrata, noteaza Romania Libera. Daca cineva inregistreaza un anumit domeniu web, il poate vinde oricand catre o persoana fizica sau juridica la un pret mai mare decat cel initial. In cazul denumirilor tip "marca inregistrata" proprietarii de drept se pot adresa justitiei, fiind nevoie totusi de cateva luni pana sa intre in posesia domeniului dorit. Companii precum Airfrance, Auchan, Bayer, Ikea sau Billa au trebuit sa isi recupereze domeniile .ro aferente in instanta, deoarece ele fusesera inregistrate de alte persoane.


Citeste mai mult...

Carrefour Romania va deschide anul viitor un nou hipermarket la Sibiu

Retailerul Carrefour Romania continua expanisunea retelei de hipermarketuri la nivel national prin construirea unui nou magazin la Sibiu care va fi finalizat in 2009, investitia medie pentru o unitate fiind de 20 milioane euro, a informat compania. Noul hipermarket Carrefour va fi parte integranta a unui centru comercial cu o suprafata de aproximativ 80.000 metri patrati si se va afla in sudul orasului Sibiu, in European Retail Park Sibiu. Suprafata totala a hipermarketului Carrefour din Sibiu este de 13.000 metri patrati, din care 8.000 metri patrati reprezinta suprafata de vanzare.


Citeste mai mult...

Ikea a inregistrat vanzari de 70 milioane euro in primele noua luni de la intrarea in Romania

Magazinul Ikea din Baneasa a inregistrat, in primele noua luni de la deschidere, vanzari de 70 milioane euro (TVA inclus) si estimeaza pentru anul fiscal 2007-2008, vanzari totale de peste 80 milioane euro, a informat marti, compania."Suntem foarte multumiti de rezultatele pe care le-am inregistrat in primele noua luni de la intrarea pe piata din Romania. Vanzarile din aceasta perioada ne arata ca vom depasi estimarea de 80 milioane de euro pe care o aveam stabilita pentru primul an de activitate la noi in tara", a declarat directorul de retail Ikea Romania, Cornel Oprisan. In primele noua luni de activitate a magazinului in Romania, clientii Ikea au achizitionat peste 8,2 milioane de produse de mobilier, decoratiuni si accesorii.


Citeste mai mult...

Ministrii de finante din zona euro vor sa ajute BCE sa combata inflatia

Ministrii de finante din zona euro vor sa gaseasca modalitati de sprijinire a Bancii Centrale Europene (BCE) in lupta impotriva inflatiei, cu ocazia intalnirii de luni cu presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, au aratat surse avizate citate miercuri de Reuters."Accelerarea inflatiei este considerata principala problema in prezent", a spus una dintre sursele implicate in pregatirea reuniunii lunare a ministrilor de finante din zona euro, denumita Eurogroup."Exista o anumita perceptie printre mai multe autoritati de reglementare ca nu putem lasa actuala situatie doar pe seama politicii monetare, ca BCE are nevoie de o anumita sustinere, ca sa nu se ajunga la efecte de rangul al doilea", a aratat sursa citata.


Citeste mai mult...

Finantele vor ataca la Curtea Constitutionala reducerea TVA la 5% la alimentele de baza

Premierul Tariceanu a declarat ca Ministerul Finantelor va ataca la Curtea Constitutionala actul normativ privind reducerea TVA pentru alimentele de baza la 5%, initiativa care, in opinia premierului, reduce veniturile bugetare, creste veniturile comerciantilor si creste coruptia in administratie."Din fericire, legea in Romania spune ca propunerile legislative care au efecte economice trebuie sa identifice si sursele de acoperire a veniturior in minus. Prin urmare, Ministerul de Finante va fi abilitat, daca legea trece si este promulgata, sa o atace la Curtea Constotutionala", a declarat premierul.


Citeste mai mult...

Gaz de France nu poate sa intre in proiectul Nabucco pe tronsonul romanesc

Gaz de France poate intra in proiectul Nabucco doar daca respecta procedurile standard prin care au trecut celelalte companii, ceea ce ar face imposibila, la ora actuala, asocierea pe tronsonul romanesc, a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu."Nu este posibil ca Gaz de France sa intre pe tronsonul romanesc, nu are cum. Se poate continua acest proces de participare la proiect, insa respectand aceeasi procedura. O alta companie, pe langa cele sase implicate in proiectul Nabucco, daca doreste sa se asocieze, va trebui sa respecte prevederile standard stabilite la nivelul consortiului", a declarat directorul general al Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale Transgaz, Ioan Rusu.


Citeste mai mult...

Pensionarii din cadrul Ministerului de Interne, SRI si SIE vor beneficia de majorari de pensii

Militarii care, la 1 aprilie 2001, erau pensionari ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative, ai Serviciului Roman de Informatii (SRI) sau ai Serviciului de Informatii Externe (SIE) vor beneficia de recalcularea dreptului la pensie, ca urmare a incadrarii in conditii de munca deosebite. Guvernul a decis recalcularea pensiilor persoanelor care erau pensionate, la 1 aprilie 2001, de la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), SRI si SIE si ale celor care, la acea data, erau in activitate, pentru perioada lucrata inainte.


Citeste mai mult...

Ardaf a afisat afaceri de 50 milioane euro in 2007 si si-a redus pierderile cu 70%

Compania de asigurari Ardaf, membra a grupului ceh PPF Investments, a afisat prime brute subscrise de 50 milioane euro, in scadere cu o zecime fata de 2006, si pierderi mai mici cu 70%, a declarat directorul general adjunct al firmei, Adina Bacioiu. Anul trecut, Ardaf a platit despagubiri in valoare de 38,23 milioane euro."In 2007 compania a inregistrat o pierdere de 10,8 milioane euro, cu aproape 70% mai mica fata de 2006", a mentionat Bacioiu. Ea a explicat ca pierderile afisate de companie au la baza "obligatii provenind din perioada anterioara schimbarii actionariatului si managementului".


Citeste mai mult...

BCE a mentinut dobanda cheie la 4%, in conformitate cu asteptarile pietei

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda sa de politica monetara la nivelul de 4%, in vigoare din iunie 2007, in conformitate cu asteptarile jucatorilor de pe pietele financiare. Mizele de pe pietele financiare anticipau ca Banca Centrala Europeana va mentine joi dobanda sa de politica monetara la 4%, desi datele economice negative ar trebui sa impuna trei scaderi ale dobanzii cheie in 2008, prima chiar in aprilie, potrivit Reuters. Principalul motiv al mentinerii dobanzii de catre BCE este inflatia accentuata din zona euro, comentau analistii, care estimeaza, insa, ca este  improbabil ca dobanda de politica monetara a BCE sa mai fie mentinuta mult timp la 4%.


Citeste mai mult...

Ouale din categoriile M, L si XL, subventionate, cele de tip S nu sunt eligibile

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) acorda o subventie de 0,05 lei pentru ouale din categoriile M, L si XL, cele din categoria S, cu o greutate mai mica de 53 de grame, nefiind eligibile, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari, Ilie Van."Intentia Ministerului Agriculturii este de incuraja o productie de calitate. Din acest motiv, subventia pentru productia de oua este conditionata de respectarea anumitor reguli", a spus presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari (UNCPR), Ilie Van.


Citeste mai mult...

La ce alimente se aplica TVA de 5%?

Proiectul privind reducerea taxei pe valoarea adaugata deschide o discutie mai veche privind componenta listei produselor "de baza", noteaza Evenimentul Zilei. Adoptarea, miercuri, in Senat, a propunerii legislative privind reducerea TVA la 5% pentru produsele "de baza" redeschide dezbaterea asupra continutului acestei liste. In proiectul de lege este prevazuta reducerea taxei pe valoarea adaugata pentru "paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar". Producatorii se intreaba insa daca doar aceste cinci categorii de produse pot fi considerate "de baza".


Citeste mai mult...

Banii europeni cresc veniturile consultantilor

Firmele din domeniu si-au infiintat departamente speciale pentru consilierea celor care vor sa acceseze fonduri structurale, noteaza Adevarul. Marile companii de consultanta au identificat noi directii de crestere a businessului si s-au pregatit din vreme pentru a face fata provocarii iscate de accesarea fondurilor structurale. Tintele stabilite vizeaza acoperirea a peste 10% din piata de consultanta din domeniu, cu un ritm estimat de crestere a veniturilor de aproximativ 15%, anual. Dezvoltarea se bazeaza pe experienta din alte tari europene unde au implementat deja aceste departamente si unde ratele de succes ale proiectelor asistate au fost de pana la 100%.


Citeste mai mult...

Strainii cumpara locuinte noi in Capitala pentru a le inchiria sau revinde

Interesul investitorilor straini pentru piata rezidentiala bucuresteana a crescut in ultimii ani, iar aproape 40% din apartamentele din cartierele rezidentiale noi tranzactionate in 2007 au fost achizitionate de oameni de afaceri, majoritatea straini, sustin analistii imobiliari. Potrivit consultantilor imobiliari ai companiei EuroMetropola, interesul investitorilor straini pentru locuinte noi din capitala vine ca urmare a pozitionarii Romaniei pe locurile fruntase in topul tarilor cu cel mai ridicat yield (nivel de recuperare a investitiei) pe segmentul rezidential din Europa."Strainii in cautare de oportunitati investitionale pe piata rezidentiala din Bucuresti achizitioneaza proprietati fara amenajari speciale pe care le renoveaza pentru a le inchiria ulterior sau pentru a le revinde dupa ce valoarea acestora s-a marit.


Citeste mai mult...

Judecatorii l-au eliberat pe brokerul acuzat ca l-a ajutat pe Kerviel sa fraudeze SocGen

Judecatorii francezi au respins, sambata, acuzatiile de conspiratie formulate de procurori impotriva unui broker parizian, dand o lovitura severa cautarii unui complice al traderului Jerome Kerviel, pe care Societe Generale (SocGen) il acuza de o frauda de 4,9 miliarde euro, scrie Reuters. Brokerul, identificat de procurori ca Moussa Bakir, de la casa de brokeraj Newedge a SocGen, a fost adus in fata judecatorilor dupa interogatorii ale politiei care au durat 48 de ore. Procurorii l-au acuzat pe Bakir ca l-a ajutat pe Kerviel sa plaseze mize neacoperite pe piata de capital, despre care reprezentantii Societe Generale spun ca stau la baza pierderii de  4,9 miliarde euro din  tranzactionare.


Citeste mai mult...

Reuniunea ministrilor de finante din G7 nu va tempera agitatia investitorilor

Nervozitatea de pe pietele financiare si de capital ar putea continua saptamana aceasta, dupa ce o reuniune a oficialilor grupului informal al celor sapte tari cele mai industrializate (G7) de la sfarsitul saptamanii nu a dat nicio solutie pentru turbulentele de pe pietele de credit, scrie Reuters. Mesajul G7 cu privire la cursul valutar a fost foarte asemanator cu cel anterior, iar analistii estimeaza ca impactul acestuia va fi slab. Comunicatul a incurajat, insa, China sa permita aprecierea mai rapida a yuanului.


Citeste mai mult...

Romania va plati cel mai mare pret pentru gazul importat din Rusia in 2008

In Ungaria, Polonia si Romania, preturile pentru gazele rusesti, in conformitate cu formula europeana, ar putea ajunge, in 2008, la valori de 280-300, 340-350 si respectiv 350-370 de dolari pentru o mie de metri cubi, se arata intr-un articol din Nezavisimaya Gazeta publicat in decembrie 2007. In ansamblu, pretul mediu al gazelor rusesti pentru tarile UE si Tarile Baltice, in primul trimestru al anului 2008 ar putea fi de 330-350 de dolari, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, citata de Nezavisimaya Gazeta.


Citeste mai mult...

O bucuresteanca da in judecata Biroul de Credit

O femeie din Capitala s-a adresat unei case de avocatura, reclamind ca nu a putut sa acceseze un credit bancar din cauza prezentei in Biroul de Credit, noteaza Cotidianul. Aceasta sustine ca a suferit daune financiare semnificative ca urmare a inscrierii fara temei legal in baza de date a Biroului. Valoarea daunelor se ridica la citeva sute de mii de euro. "In fapt, bucuresteanca a incheiat un contract de credit imobiliar cu o banca in martie 2004, pe care l-a rambursat integral, la cerere, in august 2005.


Citeste mai mult...

Credite pentru studentii doritori sa lucreze in SUA la vara

Studentii doritori sa lucreze in Statele Unite in vacanta de vara prin programul Work and Travel SUA pot obtine o creditare de pana la 60% a cheltuielilor de plecare apeland la Supercredit ICEPworld. Studentii romani pot lucra in hoteluri, restaurante, cazinouri, mall-uri, supermarketuri, aqua parcuri, parcuri de distractii pe posturi entry-level: ospatar, debarasator, receptioner, casier, vanzator, ajutor bucatar, spalator de vase, camerista, bell-boy, ajutor la curatatorie. Pentru a putea solicita un loc de munca pe timpul verii in SUA doritorii trebuie sa aiba varsta de 18 ani, sa aiba o situatie scolara buna, cunostinte de limba engleza care sa le permita sa lucreze in mediul american.


Citeste mai mult...

Nokia a inaugurat fabrica de la Jucu, primele telefoane produse fiind Nokia 1200

Compania Nokia a inaugurat, luni, la Jucu, judetul Cluj, prima linie de asamblare a telefoanelor mobile in prezenta lui Juha Putkiranta, senior vice-president Nokia, a lui John Guerry, director Nokia Romania si a autoritatilor locale si judetene. Deocamdata, au fost angajati 350 de muncitori, dar vor fi 500 in prima etapa a demararii productiei. Anagajatii primesc o masa pe zi si bonuri de masa si majoritatea provin din zona Jucu, Gherla, Dej, Cluj-Napoca. Pana la sfarsitul anului 2009 vor 3.500 de angajati.


Citeste mai mult...

Asociatie constituita la Vaslui pentru recuperarea banilor platiti pentru taxa auto

Asociatia "Stop Abuzurilor", cu scopul de a sprijini persoanele care intentioneaza sa isi recupereze banii platiti pentru taxa de prima inmatriculare, a fost constituita la Vaslui. Fondatorul Asociatiei "Stop Abuzurilor", avocatul Florin Zaharia, a precizat ca taxa de prima inmatriculare este discriminatorie si membrii asociatiei vor oferi sprijin si consultanta juridica tuturor celor care vor solicita."Suntem singurul stat din Uniunea Europeana care plateste aceasta taxa pentru masinile care au fost deja inscrise in circulatie.


Citeste mai mult...

Opel ar putea construi un automobil ieftin, cu un pret de aproximativ 8.000 de euro

Producatorul de automobile Opel, filiala a grupului american General Motors, analizeaza posibilitatea construirii unui automobil de cost redus, la putin timp dupa masina de 2.500 dolari a grupului indian Tata, conform unei reviste germane de specialitate, citata de AFP."Modelul Citycar al Opel este un vehicul pentru viitor", a declarat seful Opel,  Hans Demant, pentru revista Auto motor und sport, citat de AFP. Acest model ar putea fi comercializat pentru un pret de "aproximativ 8.000 euro", a adaugat acesta.


Citeste mai mult...

Iranul lanseaza primele sale banci de investitii ca rezultat al sanctiunilor economice impuse de ONU

Iranul va lansa luna viitoare primele trei banci de investitii ale statului, in efortul de a accelera privatizarea si de a evita restrictiile impuse de Statele Unite ale Americii si ONU asupra sectorului bancar, a declarat luni pentru Financial Times ministrul iranian de finante, citat de Reuters. Ministrul de finante Heidari Kord Zangeneh a declarat in cadrul unui interviu ca cele trei banci vor ajuta republica islamica sa privatizeze toate companiile publice pana in 2015, inclusiv operatiunile din sectorul metalurgic, bancar si de telecomunicatii."Ne vom activa sectorul privat si bancile private, pentru a contracara sanctiunile impuse de Statele Unite", a mai spus Kord Zangeneh, facand referire la sanctiunile impuse de Organizatia Natiunile Unite (ONU), dupa ce Iranul a refuzat sa suspende programul nuclear, de care natiunile vestice se tem ca este menit fabricarii de bombe atomice."Este pentru prima data cand avem banci de investitii si acestea vor derula aceleasi activitati ca bancile de investitii din intreaga lume.


Citeste mai mult...

Actiunile Erste Bank se vor tranzactiona incepand de joi si pe Bursa de la Bucuresti

Titlurile Erste Bank vor debuta joi la tranzactionare pe Bursa de la Bucuresti, a treia piata pe care sunt listate, si vor avea ca pret de referinta cotatia de inchidere din 13 februarie de la Bursa de la Viena, a anuntat Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Actiunile bancii se vor tranzactiona la categoria actiuni internationale de la BVB, sub simbolul EBS, conform ultimelor modificari ale Codului Bursei. De asemeana, BVB a autorizat Banca Comerciala Romana (BCR) ca participant si formator de piata (market-maker) pentru titlurile Erste.


Citeste mai mult...

Afacerile din Romania au adus EFG Eurobank un profit net de 29 milioane euro

EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a obtinut anul trecut din afacerile din Romania un profit net de 28,8 milioane euro, in conditiile dublarii volumului total al activelor bancare si cresterii, de peste trei ori, a volumului de credite acordate, arata raportul EFG Eurobank. Activele Bancpost au urcat de la 2,3 miliarde euro in 2006 la 4,8 miliarde euro anul trecut, se mai arata in raportul grupului grecesc. Volumul de credite acordate de Bancpost a ajuns, in 2007, la 3,1 miliarde euro, de la un sold de 852 milioane euro la finalul lui 2006, iar cel al depozitelor a atins 1,4 miliarde euro.


Citeste mai mult...

Credite auto fara dobanda pentru persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit fara dobanda pentru achizitionarea unui autoturism, noteaza Realitatea Romaneasca. Astfel, persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului.


Citeste mai mult...

Bancile se intrec in majorarea dobanzilor la depozite

Institutiile de credit au anuntat, de la inceputul anului, cresterea dobanzilor la peste 8% pe an, noteaza Adevarul. Nici la ciorap, dar nici la banca, economiile romanilor nu reusesc sa scape de inflatie, care le erodeaza valoarea de la luna la luna. Totusi, bancile incep sa se mobilizeze, majorand dobanzile si la depozite, nu doar la credite. Opiniile specialistilor in ceea ce priveste economiile populatiei sunt impartite. O parte sustin in continuare ca bancile au profitat de situatia actuala, majorand cu intarziere bonificarea la depozite.


Citeste mai mult...

Fondul Proprietatea l-a numit sef pe Bogdan Hutuca

Consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea a numit, din 7 februarie, un nou presedinte in persoana lui Bogdan Hutuca, in urma unei decizii luate la sfarsitul anului trecut, a anuntat marti Fondul. Astfel, Bogdan Hutuca il inlocuieste in aceasta functie pe Emanoil Negut. Numirea lui Hutuca vine ca urmare a deciziei luate de consiliul de supraveghere la sfarsitul lui 2007, conform careia, pana la selectarea administratorului de fond, membrii consiliului vor ocupa, prin rotatie, pozitia de presedinte, se arata in comunicatul de presa.


Citeste mai mult...

Dupa telefoanele Nokia si masinile Mercedes ar putea fi produse la Jucu

Dupa ce Nokia si-a deschis fabrica in Romania, la Jucu, si compania Daimler, producatorul Mercedes-Benz, vrea sa investeasca aici. Daimler ar putea construi o unitate de productie la Jucu, judetul Cluj, unde ar fabrica din 2011 modelele A si B-Class. Compania analizeaza aceasta varianta in paralel cu o eventuala constructie pe teritoriul Poloniei, a fabricii. "Balanta inclina spre Romania", scrie autonews.com . Noua uzina Mercedes-Benz ar putea ridicata in parcul industrial Tetarom III, din localitatea clujeana Jucu, unde Nokia a inaugurat luni o unitate de productie a telefoanelor mobile.


Citeste mai mult...

Chiriasii ANL pot cumpara imobilele inchiriate numai daca achita suma integral

Chiriasii din imobilele ANL pot cumpara locuintele la cinci ani dupa incheierea contractului de inchiriere daca venitul pe membru de familie nu depaseste, la data vanzarii, dublul salariului mediu brut pe economie, si trebuie sa achite integral pretul imobilului, a anuntat ministrul Lazlo Borbely. Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Lazlo Borbely, a prezentat miercuri conditiile impuse de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru vanzarea locuintelor construite de ANL.


Citeste mai mult...

Activele Fondului Proprietatea valoreaza cu aproape 1 miliard lei mai putin decat capitalul social

Potrivit raportului de evaluare a activelor Fondului Proprietatea (FP), valoarea activelor care formeaza capitalul social este de 13,27 miliarde lei (3,65 miliarde euro), mai mica cu 966,7 milioane lei decat valoarea capitalului social al FP, stabilita prin lege, a anuntat miercuri Fondul. Conform actului constitutiv, capitalul social al Fondului Proprietatea este de 14,24 miliarde lei, impartit in 14,24 miliarde actiuni nominative cu valoare nominala de 1 leu. Societatea Finevex SRL a facut evaluarea activelor Fondului Proprietatea, iar potrivit raportului de evaluare din octombrie 2007, valoarea activelor care formeaza capitalul social este de 13,27 miliarde lei, mai mica cu 966,69 milioane lei decat valoarea capitalului social al Fondului.


Citeste mai mult...

Targul imobiliar Condominium scoate la vanzare 8.200 de locuinte in tara si strainatate

Peste 40 de companii vor expune in perioda 14-17 februarie, in cadrul Targul imobiliar Condominium, proiecte cu o capacitate de 16.400 unitati, din care 8.200 apartamente disponibile la vanzarea in Romania, Spania, Brazilia, Germania, Grecia si Bulgaria, au declarat organizatorii evenimentului. In cadrul celei de-a patra editii a targului vor fi prezentate 61 de ansambluri rezidentiale in Romania, cu o capacitate totala de 16.400 de unitati, la care se adauga si oportunitati de investitii imobiliare in tari ca Spania, Brazilia, Germania, Grecia si Bulgaria.


Citeste mai mult...

Seful Asociatiei Bancilor: N-ai salariu in euro, adio credit in euro

Radu Ghetea vrea sa propuna BNR introducerea unei norme care sa-i oblige pe romani sa se imprumute doar in moneda in care au veniturile. Bancherii nu sint de acord cu el, noteaza Cotidianul. "Nu cred ca e bine sa lasam populatia sa se imprumute in alte valute", este de parere Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC. Reprezentantul bancherilor, care este si seful bancii cu cea mai mare pondere a creditelor in lei in volumul de credite, a explicat la The Money Channel ca le va propune colegilor sai si chiar Bancii Nationale introducerea unei norme care sa oblige populatia sa se imprumute doar in moneda in care obtine veniturile (in proportie covirsitoare in lei).


Citeste mai mult...

UE cere desfiintarea comisionului de rambursare anticipata

Pana in 2010, decizia luata la nivel comunitar va trebui implementata si in tara noastra. Potrivit unei directive europene adoptate la finalul lunii ianuarie, romanii care se hotarasc sa plateasca in avans datoria pe care o au fata de o institutie de credit nu vor mai putea fi penalizati, noteaza Adevarul. Exceptie fac cei care au luat un credit cu dobanda fixa. Totusi, directiva prevede o scadere drastica a comisioanelor ce vor putea fi aplicate in acest caz. Uniunea Europeana a decis: comisionul de rambursare anticipata va fi eliminat in cel mult doi ani.


Citeste mai mult...

Directorul general al Romgaz: Patriciu este interesat de depozitul de gaze Roman-Margineni

Dinu Patriciu este interesat de depozitul de gaze naturale de la Roman-Margineni (judetul Neamt), am avut trei intalniri in acest sens si chiar am incheiat un Memorandum, iar omul de afaceri urmeza sa ia o decizie in acest sens,a declarat joi directorul general al Romgaz, Iakob Alexa."Eu cu domnul Patriciu am avut pana acum trei intalniri in legatura cu depozitul Roman-Margineni, de care dansul s-a aratat de mai multe ori interesat. Am semnat un Memorandum de Intelegere, de confidentialitate, de un an jumatate, doi.


Citeste mai mult...

Renault-Nissan si Avtovaz se vor uni pentru a forma cel de-al treilea producator de masini din lume

Constructorul Renault-Nissan va forma impreuna cu partenerul rus Avtovaz "cel de-al treilea producator de automobile la nivel mondial", a declarat, joi, presedintele grupului franco-nipon, Carlos Ghosn, afirmand ca semnarea unui acord se va face saptamanile urmatoare, anunta Reuters."In ziua in care grupul franco-nipon va semna cu Avtovaz", grupul Renault-Nissan-Avtovaz va deveni "numarul trei la nivel mondial in productia de automobile", a afirmat Ghosn in cadrul unei conferinte de presa din Paris.


Citeste mai mult...

Tariceanu: dezbaterile pe tema taxei auto sunt o campanie de instigare la nesupunere civica

Premierul Tariceanu le-a spus, joi, reprezentantilor organizatiilor civice, in cadrul unei intrevederi la Palatul Victoria, ca dezbaterile pe tema taxei auto au depasit limitele unei dezbateri "firesti" si s-au transformat intr-o "campanie violenta de instigare la nesupunere civica"."Mi se pare mai grav lucrul pe care l-am vazut, pentru ca dincolo de o dezbatere fireasca, in care multele critici pot fi exprimate oricand. cred ca acesta este rolul media… cred ca s-a trecut cu mult peste aceasta atitudine si a fost chiar o campanie violenta de instigare la nesupunere civica, ceea ce mi se pare ca depaseste limitele rationalului", a declarat Tariceanu.


Citeste mai mult...

Kerviel adusese pierderi de 2,2 miliarde euro grupului bancar Societe Generale in iunie 2007

Jerome Kerviel, traderul acuzat de SocGen de pierderile de 4,9 miliarde euro raportate luna trecuta, inregistrase in iunie 2007 un deficit de tranzactionare de 2,2 miliarde euro (3,2 miliarde dolari), a declarat pentru Paris Match un consilier al avocatului lui Kerviel, citeaza Reuters. Banca franceza a facut publica la sfarsitul lunii ianuarie o pierdere de 4,9 miliarde euro, dar intre timp a dezvaluit ca traderul Kerviel i-a adus si castiguri de 1,4 miliarde euro pana la finalul lui decembrie, la care va trebui sa plateasca si taxe.


Citeste mai mult...

Federal Reserve va face tot ce este necesar pentru a reduce riscurile

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a spus marti ca banca centrala va actiona asa cum trebuie pentru a ajuta economia Statelor Unite in acest moment tensionat si ca Fed este constienta ca, pe parcursul acestui an, cresterea economica ar trebui sa isi revina, arata Reuters."Comitetul de politica monetara al Federal Reserve va evalua cu atentie informatiile referitoare la perspectiva economica si va actiona in consecinta la momentul oportun, pentru a sustine cresterea economica si pentru a putea da asigurarile necesare cu privire la riscuri", a spus Bernanke, intr-un discurs pregatit pentru comisia bancara din senatul SUA.


Citeste mai mult...

Bursele europene ar putea rezista vanzarilor masive de pe pietele de credit

Turbulentele de pe pietele de credit sunt adesea declansatorul declinului pietelor de capital, insa in contextul actual preturile medii ale actiunilor listate la bursele europene ar putea depasi problemele tehnice de pe piata creditelor acordate companiilor, scrie Reuters. De la reducerea de urgenta a dobanzii americane de politica monetara din 22 ianuarie, marjele la creditele companiilor europene - care reprezinta diferenta intre dobanzile platite de firme si ratele la imprumuturile considerate cu risc zero - au crescut puternic.


Citeste mai mult...

Romania, Polonia, Ungaria si Cehia sunt tarile cu cele mai multe achizitii de masini noi in ianuarie

In Romania, in ianuarie 2008, s-au cumparat aproape 30.000 de autoturisme noi, cifra achizitiiei crescand cu 34,5% fata de anul anterior, desi trendul in UE a fost unul de scadere, informeaza, vineri, Asociatia Producatorilor Europeni de Automobile (ACEA). In ianuarie 2008, in Uniunea Europeana s-au inregistrat cu 0,3% mai putine autoturisme decat in ianuarie 2007, fiind cumparate aproximativ 1.309.000 unitati fata de peste 1.312.000 in prima luna a anului trecut. Scaderea usoara este pusa pe seama unei piete a vanzarilor mai slabe cu 1,6%, in ianuraie, in zona euro, in timp ce piata vanzarilor auto a ramas dinamica in restul statelor membre, inregistrandu-se o crestere de 20,1%.


Citeste mai mult...

Populatia Romaniei a continuat sa scada, in 2007, ajungand la 21,53 milioane de persoane

Populatia Romaniei a continuat sa scada anul trecut, nascandu-se aproape 214.000 de copii, cu circa 6.000 mai putini decat in 2006, dar s-a redus mortalitatea generala si infantila si a crescut numarul casatoriilor datorita ajutorului financiar acordat de stat, a anuntat, vineri, INS. Institutul National de Statistica (INS) anunta ca, in 2007, rata natalitatii a fost de 9,9 nascuti vii la mia de locuitori, numarul total al nou-nascutilor fiind de 213.600, cu aproape 6.000 mai putini decat in anul precedent.


Citeste mai mult...

Tigarile s-ar putea scumpi cu 35%-40%

Deputatii ar putea renunta la solutia cresterii accizei la tigari pentru compensarea "gaurii" care se va forma la bugetul de stat daca TVA la alimentele de baza va scadea la 5%, noteaza Evenimentul Zilei. Pentru aceasta insa trebuie gasite alte solutii care sa compenseze pierderea bugetara, sustine Aurel Gubandru, presedintele Comisiei pentru buget, finante, banci din Camera Deputatilor. Senatorii au adoptat, saptamana trecuta, reducerea TVA la paine, carne, lapte si ulei vegetal la 5%. Potrivit proiectului legislativ, bugetul ar urma sa fie completat cu fonduri provenite din cresterea accizei la tigari si produsele de lux.


Citeste mai mult...

Zece replici care-l scot din sarite pe sef

Invocarea betiei din noaptea trecuta, oftatul sau refuzul sarcinilor pe motiv ca nu intra in fisa postului inseamna sinucidere curata pentru angajati, noteaza Cotidianul. Consultantul in cariera Ross Bonander publica pe site-ul askmen.com zece dintre cele mai nefericite replici pe care un angajat i le-ar putea da managerului sau.10. "Imposibil, sarcina asta nu poate fi facuta." In ochii sefului, aceasta fraza inseamna nepasare si lipsa oricarui interes pentru a gasi vreo solutie.9. "Acesta e cel mai bun lucru de care ei sint in stare." Cind intrebarea ii vizeaza pe sefi, e un semn ca angajatul a pierdut simtul ierarhiei.8.


Citeste mai mult...

Grameen Bank, liderul microfinantarilor pentru saraci, intra si pe piata Statelor Unite

Grameen Bank, fondata de un castigator al premiului Nobel, Muhammad Yunus din Banglades, a inceput sa-si ofere serviciile celor mai saraci americani, a anuntat, sambata, ziarul Financial Times, informeaza AFP. Aceasta este prima extindere a bancii Grameen, destinata lumii a treia, intr-o tara dezvoltata. Grameen Bank are in vedere un segment de 28 milioane de americani care nu dispun de conturi bancare si care se imprumuta deseori la rate exorbitante de la societati ce activeaza la limita institutiilor financiare."Acum este un moment bun din cauza crizei creditelor cu grad ridicat de risc, care a demonstrat ca sectorul financiar nu este perfect", a precizat Muhammad Yunus.


Citeste mai mult...

Presedintele AVAS: taxa de prima inmatriculare va fi modificata dupa principii ecologice

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, duminica, la Alba Iulia, ca modificarea de catre Guvern a taxei de prima inmatriculare se va face dupa principiul "cine polueaza mult plateste mult, iar cine polueaza putin plateste putin". Atanasiu a mai spus ca formula modificata a taxei, care se va baza pe principii ecologice, va fi, probabil, pregatita pana la 1 iunie, pentru a intra in vigoare in a doua jumatate a anului. Teodor Atanasiu s-a aratat de acord cu cresterea cuantumului taxei pentru masinile scumpe."Am vazut ca era un mare scandal pentru cresterea taxei la masinile scumpe.


Citeste mai mult...

Romtelecom ofera centrale telefonice gratuite pentru clientii business care vor telefonie fixa

Incepand din18 februarie pana in data de 18 mai 2008, clientii companii care doresc sa beneficieze de servicii de telefonie fixa de la Romtelecom vor primi gratuit o centrala telefonica si un telefon de secretariat, daca incheie un contract pe 2 ani, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Acestia vor beneficia de instalare gratuita, 2 ani garantie pentru echipamentele furnizate si SLA (Service Level Agreement) standard gratuit, garantand calitatea serviciilor. Clientii au la dispozitie 4 pachete de echipamente care includ intre 2 si 6 linii telefonice sau trunchiuri si 1 aparat telefonic de secretariat performant.


Citeste mai mult...

Banca Romaneasca acorda credite la care accepta grad de indatorare de pana la 70%

Banca Romaneasca a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru aplicarea noilor norme interne de creditare, care prevad un grad maxim de indatorare de 70% din veniturile lunare nete ale clientului si avans de pana la 0% pentru creditele ipotecare, a anuntat, luni, banca. Nivelul avansului poate scadea pana la 0% pentru creditele ipotecare, in conditiile in care gradul minim de acoperire cu garantii este de 118%. Valoarea cheltuielilor de subzistenta luate care se scad din veniturile nete la calculul gradului de indatorare este de 245 de lei pe membru de familie.


Citeste mai mult...

KPMG: Valoarea fuziunilor si achizitiilor din Romania in 2007 a fost de peste 5 miliarde euro

Sectorul M & As (fuziuni si achizitii) din Romania a inregistrat in 2007 un progres puternic, valoarea fuziunilor si achizitiilor depasind cinci miliarde de euro, potrivit unui studiu KPMG prezentat luni in cadrul unui seminar de afaceri. Astfel, cea mai importanta tranzactie a fost cea a Rompetrol, 2,5 miliarde de euro, urmeaza Petromservice cu circa 300 milioane de euro, investitia Ford la Automobile Craiova cu 57 milioane de euro etc. Totodata, in studiul KPMG se precizeaza ca sectoarele care au atras cele mai importante investitii in 2007 au fost real estate, serviciile financiare, retail si domeniul farmaceutic.


Citeste mai mult...

Romanii vor case de vacanta in strainatate

Casele de vacanta sunt un vis din ce in ce mai frecvent, pentru romani. Bulgaria, Spania, Grecia, sau chiar Brazilia sunt optiuni bune pentru un astfel de plan. Preturile sunt, oricum, mult mai mici decat in statiunile din tara noastra. La mare cautare sunt garsonierele si apartamentele cu doua camere. Preturile de la noi ii sperie pe unii dezvoltatori care si-au adaptat deja oferta si construiesc locuinte in tarile vecine. Pentru ca apartamentele noastre se vand la preturi duble fata de cele din Bulgaria sau Grecia, investitorii straini ne propun sa ne mutam la ei macar in vacante.


Citeste mai mult...

In presa se duc lupte grele pe bugetele de publicitate

Zece trusturi de media detin aproape 70% din volumul de advertising investit in anul 2007, reprezentand aproximativ 115 milioane de euro, noteaza Adevarul. Marii editori de presa scrisa isi extind afacerile pe nise. Ritmul de crestere a bugetelor de publicitate alocate tipariturilor va fi mai lent decat cel ce se va inregistra in cazul televiziunii si internetului. Presa locala este o tinta atractiva pentru marii investitori media. Spre deosebire de piata tv, unde businessul este dominat de americanii de la CME (Pro TV SA) si familia Voiculescu (Intact), in presa scrisa s-au conturat in ultimul an patru mari entitati, care detin aproape jumatate din volumul total de publicitate.


Citeste mai mult...

Pensia publica si cea obligatorie aduc doar 50% din ultimul salariu

Numai un angajat din 100 are in prezent o pensie facultativa care ar asigura, la pensionare, un venit egal cu ultimul salariu primit, noteaza Cotidianul. Pensia publica de stat si cea obligatorie vor reprezenta in viitor peste 50% din ultimul salariu, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). "Pensia publica va fi undeva la 35% din salariu, iar cea privata obligatorie, la 20%", mai spune Oancea. Drept urmare, pentru a avea o pensie mai mare de 50% din ultimul salariu, angajatii de astazi sint obligati sa se inscrie la toate cele trei pensii (publica, privat obligatorie, facultativa).


Citeste mai mult...

Romanii pot cumpara apartamente in Egipt si Bulgaria cu preturi intre 15.000 si 58.000 euro

Mai multi dezvoltatori din Egipt si Bulgaria isi promoveaza apartamentele cu ocazia Targului Imobiliar National si le propun romanilor locuinte, in cele doua tari, cu preturi de plecare cuprinse intre 15.000 si 58.000 euro, sustin organizatorii targului care va avea loc in perioada 20-24 februarie. Potrivit reprezentantilor targului de apartamente de la World Trade Center, ofertele dezvoltatorilor includ printre altele si apartamente in orasul-statiune Hurghada din Egipt, care au preturi de pornire de la 15.000 euro, dar si apartamente de doua camere la 28.000 de euro.


Citeste mai mult...

Sezonul estival pe Litoral se deschide la inceputul lunii mai

Deschiderea oficiala a noului sezon estival pe litoral va avea loc in perioada 1-5 mai si va fi marcata de evenimente la care vor participa si reprezentanti ai autoritatilor centrale, a anuntat, marti, la Constanta, secretarul de stat, Lucia Morariu. Pana atunci, autoritatile locale constantene au la dispozitie o saptamana pentru a rezolva situatia planului urbanistic zonal pentru statiunea Mamaia de care depinde eliberarea autorizatiilor de constructie in zona administrativa a litoralului. Prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, a facut, marti, un apel la Consiliul Local, Primarie si Directia Apelor Dobrogea Litoral Constanta de a duce tratative pentru gasirea unei solutii si de care, spune el, depinde imaginea turismului si mai ales a statiunii Mamaia.


Citeste mai mult...

FMI: dezechilibrele economice mondiale se vor reduce mai repede decat se estima

Dezechilibrele economice mondiale s-ar putea diminua intr-un ritm mai alert decat se estima anterior, insa reechilibrarea economiei necesita in continuare numeroase eforturi, potrivit unui raport publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI), preluat de Reuters."Dezechilibrele economice par sa fi atins apogeul in 2006-2007 si s-ar putea restrange mai repede decat credeam anterior, insa mai sunt multe de facut pentru a corecta un dezechilibru ingrijorator al economiei la nivel mondial", scrie publicatia interna a FMI, IMF Survey, detaliind raportul.


Citeste mai mult...

Sony vinde divizia sa de cipuri companiei Toshiba pentru 835 milioane dolari

Sony Corp a anuntat miercuri ca va vinde amplasamentele sale de productie de microcipuri din vestul Japoniei catre Toshiba Corp. pentru suma de 90 miliarde yeni (835 milioane dolari),pentru a se concentra pe operatiunile de baza, informeaza Reuters. Echipamentul va fi folosit de catre compania cu capital mixt creata impreuna cu Toshiba, ce va produce cipuri de inalta performanta, folosite de consola de jocuri video a Sony, PlayStation 3, precum si microcipuri pentru produsele Toshiba. Aceasta companie cu capital mixt va fi creata la data de 1 aprilie 2008.


Citeste mai mult...

AFI Europe va investi peste 290 de milioane de euro intr-un proiect imobiliar la Arad

AFI Europe, divizie a grupului de investitii Africa-Israel, va investi peste 290 milioane de euro intr-un proiect imobiliar ce va cuprinde un mall, cladiri de birouri si o zona rezidentiala in Arad, au informat surse din piata."Investitia va fi de peste 290 de milioane de euro si va include cel mai important si mai bine plasat mall din zona, cladiri de birouri precum si o zona rezidentiala. In cadrul unei conferinte de presa vom anunta toate detaliile despre proiect in date si cifre, date despre piata de retail din Romania si vom face publice planurile noului centru comercial", au declarat reprezentantii AFI Europe intr-un comunicat, fara a da mai multe detalii despre locatie si proiect.


Citeste mai mult...

CEC si-a dublat castigul in 2007 si vrea sa ramana profitabila in 2008

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a obtinut un profit net de 90 milioane lei (26,7 milioane euro) in 2007, de peste doua ori mai mare decat in anul anterior, iar in 2008 banca si-a propus sa ramana pe profit, in ciuda costurilor mari de rebranding, a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea. Pentru 2006, CEC afisase un profit net de 39,8 milioane lei (11,8 milioane euro), de peste noua ori mai mare decat in 2005."In acest an, vrem sa ramanem putin deasupra nivelului de echilibru intre profit si pierdere, in conditiile in care in care vom investi masiv in procesul de schimbare a imaginii si de reformare a CEC.


Citeste mai mult...

Pilonul II: Casa de Pensii ar putea incepe repartizarea aleatorie in data de 20 a fiecarei luni

Casa Nationala de Pensii (CNPAS) ar putea incepe procedura de repartizare aleatorie pe pilonul II a nehotaratilor in data de 20 a fiecarei luni, dupa ce pe 17 ianuarie s-a incheiat campania de aderare initiala, potrivit unui proiect privind aderarea continua, a anuntat joi CSSPP. Potrivit Newsin, proiectul de norma privind aderarea continua propusa, joi, dezbaterii publice pe pagina de internet a Comisiei, completeaza Norma 18 privind aderarea initiala. Potrivit proiectului de modificare a normei, sunt excluse fondurile care la data derularii procesului de validare aleatorie, detin o cota de piata de peste 20% din totalul numarului de participanti, dar in acelasi timp detin si 20% din activele nete ale tuturor fondurilor de pensii private de pe piata, se arata in comunicat.


Citeste mai mult...

Licitatie internationala pentru cel mai mare parc tehnologic din Transilvania

Primaria Oradea va organiza o licitatie internationala pentru realizarea celui mai mare parc tehnologic din Transilvania, care se va intinde pe o suprafata de 140 de ha. Consilierii locali au aprobat, in sedinta extraordinara de joi, caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei in vederea vanzarii a 140 de hectare de teren, situate pe soseaua de centura, unui investitor ce doreste sa construiasca un parc tehnologic la Oradea, informeaza NewsIn. La licitatia organizata pentru vanzarea terenului se vor putea prezenta firme care se obliga sa investeasca la Oradea minimum 150 milioane de euro si sa creeze circa 10.000 de locuri de munca in cinci ani."Dorim sa evitam amatorismul si speculatiile cu teren", a declarat directorul Administratiei Imobiliare Oradea, Marcel Bolos.


Citeste mai mult...

Cardul de credit, mai scump decat un imprumut bancar

Posibilitatea construirii propriului plan de rambursare in cazul cardurilor presupune dobanzi si comisione mai mari, noteaza Adevarul. Din ce in ce mai tentant si mai accesibil, cardul de credit se dovedeste a fi o varianta tot mai agreata de romanii care se vad nevoiti sa se imprumute. In prezent, cea mai mare parte a institutiilor de credit ofera un astfel de produs. Fata de un imprumut clasic, cardul inseamna dobanzi ce pot depasi 25% pe an si taxe mai mari comparativ cu un card de debit. Pentru un credit de nevoi personale, institutia de credit solicita, de fiecare data, o adeverinta de salariu.


Citeste mai mult...

Europarlamentarii ciupesc din bugetul UE angajand personal fictiv

Legislativul European este in fierbere dupa ce cei 785 de eurodeputati au ajuns sa fie acuzati ca au fraudat banii contribuabililor europeni, noteaza Gandul. Parlamentarii au intrat in vizorul unei anchete interne declansata din cauza mai multor suspiciuni de fraudare a banilor pe care ei ii primesc de la bugetul comunitar pentru asistenta parlamentara, relateaza "Times" si "Euobserver". Conform surselor anterior citate, deja a fost intocmit un raport de audit la nivelul Parlamentului European, care va intra cat de curand in atentia Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF).


Citeste mai mult...

Criza creditelor nu a afectat pietele emergente, potrivit Deutsche Bank

Tulburarile recente din pietele financiare occidentale au avantajat pietele emergente, care in aceasta criza, spre deosebire de alte ocazii, nu au fost afectate, a declarat directorul executiv Deutsche Bank, citat de Reuters."In ansamblu, socurile inregistrate de economiile dezvoltate au condus, pana in prezent, la o reevaluare relativa a riscurilor, favorizind unele tari si sectoare, in principal pietele emergente", a declarat Josef Ackermann in cadrul unui discurs in Dubai. Potrivit NewsIn, alte state, cu expuneri mari la piata creditelor de consum din Statele Unite, au fost grav afectate, a spus Ackermann in cadrul unei intruniri a directorilor executivi, organizata de Institutul de Finante Internationale (IIF).


Citeste mai mult...

Tender va prelua 3,5% din actiunile Rafo in circa sapte luni

Omul de afaceri Ovidiu Tender a declaratca va prelua un pachet de 3,5% din actiunile Rafo Onesti, peste sase-sapte luni. "Deocamdata sunt doar creditor. Insa, peste vreo sase-sapte luni voi deveni actionar. Atunci voi detine 3,5% din actiunile Rafo Onesti", a declarat omul de afaceri pentru agentia NewsIn. Rafo Onesti si-a achitat integral datoriile catre buget, in valoare de 234 milioane euro, atat prin platile facute de Petrochemical Holding pentru societatea Rafo, cat si prin compensarea unor obligatii, informa un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) emis la sfasitul lunii noimebrie 2007.


Citeste mai mult...

Riscul dobanzii fixe pe termen scurt

Dupa ce dobanda devine variabila, ratele cresc, iar clientii bancilor devin mai indatorati, noteaza Evenimentul Zilei. Dragos, 32 de ani, a facut in iulie 2006 un credit ipotecar in valoare de 44.250 de euro. Creditul luat de el avea dobanda fixa de 6,9% in primul an de rambursare. Astfel, in primele 12 luni, ratele au fost de circa 343 de euro. Prima rata achitata la credit a echivalat cu 1.224 de lei. Incepand cu al doilea an, dobanda a sarit la 8,9%. A stat la acest nivel o luna, pentru ca apoi sa ajunga la 9,5%.


Citeste mai mult...

Directorul executiv al Societe Generale anunta ca nu mai este dispus sa demisioneze

Daniel Bouton, directorul executiv al bancii franceze Societe Generale, a declarat intr-un interviu acordat luni cotidianului economic Les Echos ca nu mai este dispus sa isi depuna demisia, informeaza AFP, citata de NewsIn."Mi-am depus de doua ori demisia si consiliul de administratie a refuzat-o de doua ori. Momentan aceasta demisie nu mai este pe masa", a confirmat acesta. "Raman, pilotez, conduc. Nu trebuie sa existe nicio indoiala in acest sens", a declarat Bouton. Chestionat cu privire la pierderile de 4,9 miliarde euro inregistrate in 2007, Bouton a estimat ca aceasta este "o pierdere operationala cauzata de o frauda enorma"."Divizia bancara de retail precum si celelalte divizii ale Societe Generale merg foarte bine, sunt foarte performante si demonstreaza calitatea unui model echilibrat dezvoltat inca din 1999", a adaugat acesta.


Citeste mai mult...

BRD Finance vrea sa-si sporesca afacerile cu 40% in acest an

Compania de credite de consum BRD Finance anticipeaza ca isi va spori volumul finantarilor acordate cu 40% in acest an, de la nivelul de 608 milioane lei atins in 2007, a declarat directorul de marketing al companiei, Liliana Dumitru, la o conferinta de lansare a unui nou card. BRD Finance a lansat, luni, impreuna cu Renault Credit International (RCI), al zecelea card din portofoliu, iar in urmatoarele doua luni intentioneaza sa mai lanseze inca doua carduri, potrivit NewsIn. Cardul Renault este unul de plata, care ofera o reducere de 10% la orice revizie efectuata in reteaua Renault achitata cu acest card si deplasarea gratuita cu Renault Asistenta.


Citeste mai mult...

Cetelem si-a sporit anul trecut portofoliul de credite cu 77%, pana la 816 milioane lei

Cetelem IFN, avea la sfarsitul lui 2007 un sold al imprumuturilor acordate de 816 milioane lei (226 milioane euro), in crestere cu circa 77% fata de anul anterior, ca efect al diversificarii ofertei si al extinderii retelei, a anuntat luni compania. Cetelem IFN SA, parte a grupului financiar francez BNP Paribas, afisase la sfarsitul lui 2006 un sold al creditelor acordate de circa 460 milioane lei. Potrivit NewsIn, Cetelem a lansat creditul de nevoie personale prin internet, cu aprobare si transmitere contact online.


Citeste mai mult...

Raiffeisen Bank a introdus optiuni de dobanda pentru creditele cu garantie ipotecara

Raiffeisen Bank a lansat in februarie o noua politica de preturi pentru creditele garantate cu ipoteca - Flexi Plus, Casa Ta si Flexicredit Integral (de refinantare), se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Oferta este valabila pentru creditele acordate de Raiffeisen Bank incepand cu 1 februarie 2008. Astfel, persoanele fizice care contracteaza un credit garantat cu ipoteca de la Raiffeisen Bank pot beneficia de dobanda fixa pe o perioada de un an. Din al doilea an, la fiecare aniversare a creditului, clientii pot opta pentru una din urmatoarele trei variante: dobanda revizuibila, dobanda fixa pe un an sau dobanda fixa pe trei ani."Prin noua politica de preturi oferim clientilor nostri posibilitatea de a avea control deplin asupra creditului obtinut, in conditii de transparenta si predictibilitate.


Citeste mai mult...

Castiguri fabuloase din terenurile mari

Dorinta dezvoltatorilor de a obtine profituri mari a fost si continua sa ramana tot mai ridicata, se arata intr-un comunicat de presa al EuroMetropola remis BankNews.ro. In acest sens, se investesc banii in terenuri pentru a obtine ulterior castiguri importante sau pentru dezvoltari de proiecte rezidentiale sau de logistica, dar nu in orice fel de terenuri, ci in suprafete de zeci de hectare, chiar daca acestea sunt disponibile intr-un numar limitat."Terenurile de peste 15 - 20 ha se gasesc din ce in ce mai greu deoarece este dificil sa compactezi suprafete mici, iar cand un singur proprietar detine un astfel de teren, pretul solicitat este mai mare cu 20 - 30%", sustine Cornel Farcuta, reprezentantul companiei imobiliare EuroMetropola.


Citeste mai mult...

Mega Image deschide al 23-lea magazin al retelei prin investitii de 1,8 milioane euro

Mega Image, retea de magazine ce comercializeaza bunuri de larg consum, va inaugura marti, in Capitala, al 23-lea supermarket al retelei, in urma unei investitii totale de 1,8 milioane euro, au informat reprezentantii companiei."Acesta este primul din cele sase supermarketuri planuite a fi deschise in 2008. Mega Image va continua ritmul rapid de deschidere a magazinelor, avand in vedere ca acesta este cel de-al treilea magazin deschis in ultimele trei luni" a declarat directorul general Mega Image, Jofn Kyritsis, citat de NewsIn. Noul supermarket Mega Image se afla situat pe Bd.


Citeste mai mult...

Seven Hills planuieste anul acesta investitii de 500 milioane de euro in Romania

Subsidiara din Romania a grupului BSG, Seven Hills, in domeniul imobiliar, a investit pe piata imobiliara din tara circa 500 de milioane de euro,suma pe care si-a propus sa o dubleze anul acesta atat in Capitala cat si prin investitii in provincie, au declarat reprezentantii companiei."Seven Hills este de-abia la inceputul investitiilor sale in Romania. Scopul venirii noastre aici este unul pe termen lung. Vom demara, in acest an, mai multe proiecte, iar acestea vor avea drept consecinta finala mai mult confort pentru clasa de mijloc.


Citeste mai mult...

Visa anunta o posibila oferta publica initiala de 18,8 miliarde dolari

Visa Inc, cel mai mare emitent de carduri de credit din lume, a anuntat luni ca ar putea obtine 18,8 milarde dolari din vanzarea publica de actiuni mult asteptata, care ar putea deveni cea mai mare oferta publica initiala facuta vreodata, informeaza Reuters, citata de NewsIn. Compania a inaintat comisiei de supraveghere a pietei de capital din Statele Unite cererea de emitere a 406 milioane actiuni clasa A, la cotatia de 37-42 dolari fiecare, ceea ce ar conduce la castiguri de 15-17,1 miliarde dolari.


Citeste mai mult...

Jim Rogers: Statele Unite se afla deja in recesiune, iar situatia se va inrautati

Economia Statelor Unite se afla deja in recesiune si nu va scapa de o continuare a acestui fenomen, pe fondul asteptarilor ca dolarul sa ramana sub presiune, a declarat luni specialistul in investitii Jim Rogers, citat de Reuters. Banca centrala a Statelor Unite si-a coborat, saptamana trecuta, previziunile de crestere economica a SUA in 2008 si s-a declarat ingrijorata cu privire la viitoare incetiniri, chiar si in conditiile unor noi reduceri ale dobanzii cheie. "Statele Unite se afla in recesiune, iar situatia se va inrautati", a spus Rogers reporterilor in cadrul unei vizite la Dublin.


Citeste mai mult...

Isarescu: Politicile fiscale si salariale raman medicamentul pentru deficitul de cont curent

Principala vulnerabilitate a Romaniei ramane deficitul de cont curent, care poate fi tratat mai ales prin controlarea cererii agregate prin politici fiscale si salariale mai chibzuite si mai putin prin deprecierea monedei nationale, care ar fi "o arma cu mai multe taisuri", a spus marti Isarescu."Medicamentul cel mai bun pentru corectia de cont curent nu e deprecierea cursului, noi am facut-o mai degraba ca sa aducem nivelul acestuia la un nivel mai sustenabil si ca nivelul de curs sa nu contribuie la adancirea deficitului, nu neaparat ca el sa faca  corectia ca atare.


Citeste mai mult...

Colectarea impozitelor pe tranzactiile imobiliare la bugetul general afecteaza veniturile primarilor

Presedintele ACoR, Emil Draghici, i-a reprosat, marti, premierului Tariceanu ca decizia guvernului de a colecta la bugetul de stat impozitul din tranzacttiile imobiliare efectuate la nivel local reduce cu o treime veniturile personale ale primarilor."Constatam ca, de la 1 ianuarie 2008, un venit propriu al bugetelor locale a fostEmil Draghici i-a mai spus lui Tariceanu ca "voci guvernamentale, autorizate" le-au promis, public, primarilor ca aceste venituri nu vor fi "amputate". "Inca nici nu pot sa cred ca au trecut aproape doua luni din acest an, fara ca Executivul sa se intoarca cu fata la cei mai multi, dar prost platiti, in total dispret fata de responsabilitatile ce le au, desi resursele financiare se regaesc in bugetele locale ale anului 2008", a mai spus Draghici.


Citeste mai mult...

Ford, Apple si Boeing - in topul celor mai toxice 10 companii

Desi este primul producator auto care a scos pe piata din Statele Unite un SUV hibrid, Ford a intrat in topul companiilor toxice, alcatuit de revista Conde Nast Portfolio, informeaza GreenBiz. Publicatia a trecut peste anunturile zilnice ale companiilor care se inverzesc si a analizat cu atentie datele despre mediu ale celor mai mari corporatii din SUA. Astfel, Ford se afla in topul "Cele mai toxice 10 companii" din cauza unor recorduri dintre cele mai slabe privind raportul combustibil - mile parcurse, dar si din cauza producerii indeficientului F - 150.


Citeste mai mult...

Alpha Bank, profit cu 46% mai mare in 2007

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare banca din Grecia, si Alpha Bank, a treia banca de pe piata, vor raporta profituri nete in crestere cu 64%, respectiv 46%, in 2007, potrivit estimarilor analistilor chestionati de Bloomberg. NBG va raporta un profit net de 1,62 miliarde euro pentru anul 2007, in crestere cu 64% fata de rezultatul inregistrat in 2006. Cea mai mare banca din Grecia va realiza un profit trimestrial de 470-480 mil. euro, cu 25% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unor surse apropiate conducerii bancii, citate de Reporter.


Citeste mai mult...

Bucurestiul are una din cele mai mici oferte de locuinte pe cap de locuitor din Romania

Capitala dispune in prezent de 1,2-1,3 locuinte/1000 de locuitori, una din cele mai mici oferte din tara, in timp ce Clujul are trei locuinte/1000 locuitori, a declarat directorul de dezvoltare al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ioan Bejan, in cadrul unui seminar pe teme imobiliare."Oferta de locuinte din Romania este foarte departe de a atinge un prag minim de normalitate. In prezent, Bucurestiul are una din cele mai mici oferte din Romania cu 1,2-1,3 locuinte la 1000 de locuitori, iar spre comparatie Clujul dispune de trei locuinte la 1000 de locuitori", a declarat reprezentantul Raiffeisen citat de NewsIn.


Citeste mai mult...

Hotelurile de patru stele vor avea un grad de ocupare de 60-70% in urmatorii trei ani

Hotelurile de patru stele din Bucuresti vor avea o rata medie de ocupare cuprinsa intre 60 si 70% in perioada 2008 - 2011, potrivit estimarilor unui studiu efectuat de INCDT (The Research and Development National Institute in Tourism) pus la dispozitie de Trend Hospitality. Potrivit studiului citat de NewsIn, in ceea ce priveste turismul, Romania are o dezvoltare asemanatoare statelor vecine membre ale Uniunii Europene. "Daca luam cazul Ungariei, turismul a avut o crestere de 40% in anii imediat urmatori integrarii".


Citeste mai mult...

Bancile isi permit sa ofere dobanzi mici pentru ca romanii nu prea au in ce altceva investi

Bancile de pe piata romaneasca nu sunt foarte interesate sa atraga economiile in depozite pentru ca dispun de finantare de la banci straine si isi permit sa ofere dobanzi mici la depozite, chiar sub rata inflatiei, si pentru ca nu exista alternative de investire, a spus economistul sef al BNR."Bancile isi permit sa ofere dobanzi joase pentru ca in Romania nu prea ai unde investi, in afara de real estate (n.r. imobiliare)", a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea, la o masa rotunda despre deficitul extern al Romaniei.


Citeste mai mult...

Finantele propun un program de reducere a cheltuielilor publice cu 1,1 miliarde euro

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu un program de reducere a cheltuielilor bugetare cu 1,1 miliarde euro in 2008, a declarat Varujan Vosganian, precizand ca deficitul bugetar, in 2010, nu trebuie sa depaseasca 1% din PIB. Din 2009, crearea bugetului general consolidat se va axa pe doua dimensiuni, potrivit lui Vosganian, citat de NewsIn."Prima dimensiune se refera la crearea unui buget multianual, pe doi, apoi pe trei ani. A doua dimensiune consta in introducerea in bugetul general consolidat a mai multor componente: plafonul de indatorare a municipalitatilor - asa cum este introdus si plafonul de indatorare a guvernului - cat se poate cheltui din fondul de rulment, bugetul autoritatilor autonome, care se reflecta tot in soldul de buget, o componenta a companiilor si acordarea de despagubiri si titluri nominative la Fondul Proprietatea pentru Cadrilater, tinutul Herta si Bucovina de Nord", a subliniat oficialul MEF.


Citeste mai mult...

Contribuabilii vor avea acces la cele mai recente informatii despre plata TVA

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a lansat, marti, programul InfoTVA, prin care platitorii de taxe vor primi informatie actualizata si completa cu privire la regimul taxei pe valoarea adaugata (TVA), asa cum a fost modificat dupa aderarea Romaniei la UE, transmite MEF printr-un comunicat. Potrivit NewsIn, sistemul intracomunitar de TVA este un concept relativ nou pentru romani, un domeniu in permanenta evolutie si actualizare la nivelul legislatiei europene, se arata in comunicatul ministerului de Finante.


Citeste mai mult...

Adancirea deficitului extern ar putea aduce corectii prin cursul de schimb sau inflatie

Nivelul ridicat al deficitului de cont curent din Romania sporeste riscurile unor corectii, care ar putea consta in deprecierea leului, inflamarea preturilor si reducerea increderii investitorilor straini in economia romaneasca, a spus economistul sef al BNR, Valentin Lazea, citat de NewsIn."Astfel de corectii presupun o depreciere a activelor romanesti, a PIB-ului, a salariilor", a explicat Lazea, la o masa rotunda despre deficitul extern al Romaniei. Totusi, Lazea estimeaza ca, in conditiile unei deprecieri nominale a leului in acest an, la cursul mediu anual, coroborata cu o reducere a finantarii bancilor straine, care stimuleaza consumul, deficitul extern s-ar putea reduce ca pondere in produsul intern brut (PIB), de la nivelul din 2007, de circa 14,3% din PIB.


Citeste mai mult...