Preturile productiei industriale au crescut cu un procent

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere cu unu la suta in luna iulie 2008 comparativ cu luna precedenta si cu 20,3 la suta fata de iulie 2007, potrivit Institutului National de Statistica (INS), preluat de Agerpres. Pe sectoare de activitate, preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o crestere cu 2,1 la suta, iar cele din industria prelucratoare si energie electrica si termica, gaze si apa s-au majorat cu 0,7 la suta, respectiv cu 2,7 la suta.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

MADR lanseaza alte patru noi masuri din PNDR

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR/ ar putea lansa, in luna septembrie 2008, inca patru noi masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala /PNDR/, daca procedurile vor fi suficient de bine pregatite, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. "Intentionam sa lansam masurile care vizeaza dezvoltarea turismului rural, a micro-intrepinderilor, precum si cele destinate fermelor de subzistenta si tinerilor fermieri. Totul depinde insa de stadiul pregatirii ghidurilor si procedurilor de accesare", a precizat Ciolos.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

OMV si RWE sustin ca planurile pentru Nabuccco nu sunt afectate

Grupurile energetice OMV si RWE sustin ca actualul conflict din Georgia nu afecteaza planurile lor de a construi gazoductul Nabucco pentru a transporta gaz natural din regiunea Caucazului si Asia Centrale in Europa, transmite AGERPRES. Chiar daca conflictul armat din Georgia a intrerupt pentru o scurta perioada tranzitul gazului natural prin aceasta tara, OMV si RWE sustin ca aceasta situatie a demonstrat ca livrarile de gaz sunt posibile chiar si in caz de tensiuni.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

CE intentioneaza sa impuna tarife pe secunda in UE

Comisia Europeana /CE/ ia in considerare impunerea de tarife pe secunda in cazul convorbirilor telefonice mobile in Uniunea Europeana, in efortul de reducere a pretului serviciilor de telefonie mobila, informeaza AGERPRES. Tarifele telefonice la serviciile roaming in UE au scazut cu 7 la suta din 30 august, de la 49 la 46 de eurocenti pentru un apel dat si de la 24 la 22 eurocenti pentru primirea unui apel. Potrivit Grupului autoritatilor de reglementare europene (ERG), in prezent consumatorii europeni platesc pentru 24 la suta mai mult timp decat cel efectiv folosit pentru convorbirile telefonice in regim de roaming.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Cresterea record a PIB arata ca Romania a recuperat capacitatea de productie

Avansul record al Produsului Intern Brut in cel de-al doilea trimestru al acestui an, de 9,3 la suta, arata ca Romania a reusit sa recupereze capacitatea de productie, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan. Potrivit acestuia, cresterea economica consemnata in al doilea trimestru al acestui an ar putea reprezenta un risc de supraincalzire a economiei, insa nu in modul in care acest fapt este prezentat de organismele internationale. "Cresterea accelerata a Produsului Intern Brut ar putea denota o supraincalzire a economiei, insa nu in modul prezentat de organisme internationale precum Fitch.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Benzina ieftinita cu 4 bani pe litru de Petrom

Petrom reduce, incepand de luni, ora 16,00, cu patru bani pe litru, pretul benzinei comercializate in statiile Petrom si PetrOMV. Astfel, pretul unul litru de benzina ECO Premium 95 va fi de 3,85 lei, al unui litru de benzina Premium fara plumb 95 - 3,82 lei iar al unui litru de benzina Top Premium fara plumb - 4,15 lei. Un litru de benzina OMV Carrera 95 va costa 3,92 lei iar unul de benzina OMV CArrera 100 - 4,55 lei. Pretul motorinelor ramane neschimbat, conform AGERPRES. La inceputul saptamanii trecute, compania a ieftinit motorina cu cinci bani/litru.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romanii vor parteneri greci in turism

Romanii sunt interesati de colaborarea cu partenerii greci in domeniul resurselor regenerabile si in sectorul turistic, conform AGERPRES. CCIB si Uniunea Camerelor de Comert si Industrie Elene impreuna cu CCI Messina au semnat un acord de colaborare cu prilejul Caravanei Maslinului. Pe baza acestui acord, CCIB va colabora cu camerele de comert grecesti in proiecte regionale care incurajeaza si promoveaza comertul, dezvoltarea mostenirii culturale, turismul, protectia mediului, transporturile, tehnologiile de varf, inovarea in afaceri, coexistenta pasnica si coeziunea sociala, responsabilizarea sociala a firmelor si o mai buna calitate a vietii.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Painea nu se va ieftini

Painea nu se va ieftini in perioada urmatoare, au anuntat patronatele din industria de morarit si panificatie, desi recolta de grau din 2008 se apropie de 8 milioane tone, iar graul se vinde ieftin pe piata interna. Ieftinirea painii este o problema fiscala si de eliminare a pietei negre in sectorul de panificatie, a declarat, marti, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos. "Cred ca ieftinirea painii este legata de o problema fiscala, de modul in care se aplica pentru eliminarea pietei negre.

Cuvinte cheie:

Citeste tot articolul Painea nu se va ieftini

Citeste mai mult...

Romania va solicita majorarea subventiei

Romania va solicita majorarea subventiei la hectar pana la 50 la suta din nivelul sustinerii financiare alocate in statele vechi ale UE, incepand din 2009, a declarat, marti, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Dacian Ciolos, conform AGERPRES. "Romania va sustine necesitatea majorarii subventiei de la 5-10 la suta pe an, pana in 2013-2014, la sume mai mari cuprinse intre 15 si 50 la suta pe an, astfel incat Romania sa ajunga, in urmatorii doi ani, la acelasi nivel de sustinere financiara cu vechile state membre", a precizat Dacian Ciolos.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania doreste extinderea cooperarii economice cu Japonia

Relatiile bilaterale romano-japoneze beneficiaza de un potential de cooperare amplificat de statutul Romaniei de membra a Uniunii Europene, au afirmat presedintele Traian Basescu si ambasadorul Japoniei la Bucuresti, Kanji Tsushima, care a fost primit marti la Palatul Cotroceni, la incheierea misiunii in tara noastra. Seful statului i-a multumit ambasadorului Japoniei pentru profesionalismul de care a dat dovada in timpul mandatului sau in Romania si pentru contributia adusa la dezvoltarea relatiilor bilaterale romano-japoneze, a informat Administratia Prezidentiala.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Proiectul privind transformarea ariilor protejate, finalizat in septembrie

Proiectul de act normativ care vizeaza transformarea ariilor protejate in structuri cu personalitate juridica pentru a putea atrage fonduri europene va fi finalizat in luna septembrie, a declarat, miercuri, noul director general al Romsilva, Dorel Nicolae Oros, potrivit AGERPRES."Desi proiectul privind parcurile nationale trebuie avizat si de alte ministere cred ca va iesi in aceasta luna pentru ca nu este numai dorinta mea ci si a Ministerului Agriculturii. Eu sunt foarte hotarat si voi folosi toate parghiile pentru a determina celelalte ministere sa avizeze pana la sfarsitul lunii acest proiect", a adaugat Oros.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Economia Europei, afectata de scaderea exporturilor

Statisticile Uniunii Europene arata o scadere a exporturilor si reducerea cheltuielilor domestice, care au dus la deprecierea euro cu 0,2 la suta in trimestrul doi, transmite AGERPRES. Oficiul European de Statistica (Eurostat) a confirmat miercuri ca preturile ridicate ale combustibililor si alimentelor i-a fortat pe consumatori sa faca mai putine cumparaturi. Acest fapt a afectat unul dintre principalele motoare ale cresterii economice, in timp ce aprecierea monedei euro, incetinirea economiei pe plan mondial si cresterea costurilor de transport au franat exporturile catre alte state.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania si Bulgaria, tarile cu cele mai multe ore de munca

Romania si Bulgaria sunt tarile Uniunii Europene cu cel mai mare numar de ore lucrate efectiv intr-o saptamana de angajatii cu norma intreaga, respectiv 41,7 ore, potrivit unui studiu realizat de EIRO (Eurofound"s European Industrial Relations).Pe locul trei in functie de orele lucrate de angajati se afla Marea Britanie, cu 41,4 ore. Pe de alta parte, cel mai redus numar de ore de lucru saptamanal se inregistreaza in Franta (37,7 ore), Italia (38,4 ore) si Danemarca (38,6 ore). Potrivit raportului EIRO, exista inca o diferenta substantiala intre orele de munca efective pe saptamana in zona euro (EU15) si majoritatea statelor care au aderat recent la Uniunea Europeana.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Ministerul Mediului va investi 20 de milioane de euro in 2009 pentru energie regenerabila

Ministerul Mediului va investi peste 20 de milioane de euro pentru proiecte in domeniul energiei regenerabile, din 2009, finantarea fiind asigurata din Fondul de Mediu, a declarat, miercuri, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, la un seminar dedicat energiei regenerabile. "Aceasta suma este de patru ori mai mare decat ce s-a investit pana in prezent, iar sumele necesare vor fi asigurate din Fondul de Mediu pentru proiecte in domeniul producerii de energie regenerabila", a precizat Korodi.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Bucurestiul, pe locul 71 din 143 in topul celor mai scumpe capitale

Nivelul general al preturilor din Bucuresti a crescut in 2008 astfel incat Capitala a urcat sapte pozitii, pana pe locul 71, intr-un clasament realizat de Mercer in care sunt cuprinse 143 de orase din lume, potrivit unui studiu global al costurilor de trai realizat de companie. In 2007, studiul Mercer plasa Bucurestiul pe locul 78, cu un indice de 79,6 puncte. Capitala Romaniei a acumulat un punctaj de 83,6 puncte in 2008. "Motivul evolutiei Bucurestiului sta in parcursul pozitiv al monedei nationale comparativ cu dolarul american, astfel incat pentru un expat al unei companii americane devine mai scump sa achizitioneze cosul zilnic necesar.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Pretul lemnului a crescut cu 20%

Pretul lemnului pentru foc a crescut, in prima parte a acestui an, cu circa 20 la suta, influentat de cresterea preturilor la gaze, dar nu va mai inregistra alte modificari in decursul acestui an, a declarat, miercuri, noul director general al Regiei National a Padurilor /RNP/-Romsilva, Dorel Nicolae Oros, potrivit AGERPRES. Acesta a spus ca lemnul pentru industrializare va continua sa creasca si in partea a doua a anului, tinand cont ca are inca un pret foarte scazut, in medie de 700.000 lei/mc, desi variaza in functie de sortiment. "Printr-un ordin al ministrului nu se va mai face diferenta lemnului in functie de tipul de taiere, ci doar de calitatea lui.

Cuvinte cheie:

Citeste tot articolul Pretul lemnului a crescut cu 20%

Citeste mai mult...

Tarile sarace trebuie sa reduca taxele

Tarile sarace ar trebui sa ofere reduceri de taxe si alte facilitati pentru sustinerea investitiilor in aceasta perioada economica agitata, potrivit Conferintei pentru Comert si Dezvoltare a Natiunilor Unite (UNCTAD), transmite AGERPRES. Agentia, care deruleaza cercetari economice si consiliaza statele in dezvoltare asupra politicilor, a avertizat, intr-un raport, ca exista riscul ca tarile in dezvoltare sa fie lovite puternic de o scaderea economica globala.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Tarile Europei de Est risca o criza economica

Tarile Europei de Est risca o puternica depreciere monetara ceea ce ar putea avea consecinte dezastruoase pentru economiile lor, a avertizat joi Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), potrivit AGERPRES. "Cea mai mare parte a tarilor Europei de Est si-au apreciat moneda prin unele speculatii si risca sa cada in traditionala criza de cont curent. Am vazut deja acest tip de primejdie in Asia si in America Latina", a declarat economistul sef de la UNCTAD, Heiner Flassbeck. In 1997, mai multe tari asiatice au fost afectate de o criza economica profunda dupa o puternica depreciere a monedei nationale cauzata de un nivel inalt al datoriei externe.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Japonia a investit in Rusia intre 4-6 miliarde de dolari

Investitiile japoneze in Rusia au ajuns la 4-6 miliarde de dolari, a declarat joi Stanislav Voskresensky, ministrul pentru dezvoltarea economica, transmite AGERPRES. "Investitiile acumulate ale Japoniei in Rusia sunt in valoare de 4-6 miliarde de dolari", a declarat oficialul rus la cel de-al treilea forum de investitii ruso-japonez ce se desfasoara la St. Petersburg. Investitiile japoneze in economia Rusiei reprezinta 1,5 la suta din totalul investitiilor din Rusia si 0,5 la suta din investitiile japoneze in strainatate. Majoritatea capitalului japonez este investit in sectorul energetic, industria auto si productia de componente auto, a declarat Stanislav Voskresensky.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Iran - 81 miliarde de dolari din exporturile de petrol

Iranul a obtinut peste 81 miliarde de dolari din exporturile de petrol si gaze naturale derulate in cursul ultimului an calendaristic iranian, care acopera perioada 21 martie 2007-20 martie 2008, in crestere cu 31 de procente fata de exercitiul precedent ca urmare a scumpirii barilului de petrol, a informat luni Banca centrala a Iranului, transmite AFP preluat de Agerpres. Potrivit cifrelor disponibile pe pagina de Internet a institutiei, exporturile de petrol si gaze naturale au adus Iranului 81,674 miliarde dolari in cursul ultimului an calendaristic, in crestere cu 31 de procente fata de 62 miliarde dolari in exercitiul precedent.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Almunia: Exista semnalele unei spirale inflationiste in Europa, iar moderatia salariilor este vitala

Economia europeana se confrunta cu semnale care anticipeaza o posibila spirala inflationista, iar moderatia in politica salariala este vitala, a declarat Comisarul European pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, citat marti de Le Figaro.Almunia a spus ca Uniunea Europeana isi va revizui in crestere prognoza de inflatie si in scadere estimarile privind cresterea economica, odata cu publicarea noilor perspective economice, miercuri. Insa, oficialul nu a sustinut ideea unei recesiuni in spatiul comunitar, potrivit publicatiei franceze citata de Reuters."Am vazut o scadere semnificativa a indicatorilor increderii, fapt de inteles.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Pretul petrolului este in scadere

Barilul de petrol a coborat marti sub pragul de 101 dolari la bursa de la Londra, in conditiile in care la Viena a inceput reuniunea Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) iar pe pietele valutare se inregistreaza o tendinta de apreciere a dolarului american, informeaza AGERPRES. La ora 16.00 GMT pe piata de la Londra barilul de petrol Brent era cotat la 100,66 dolari, cel mai scazut pret inregistrat dupa data de 2 aprilie 2008. Ministrul petrolului din Arabia Saudita, Ali Naimi, a declarat la sosirea sa la Viena ca piata petroliera este echilibrata.

Cuvinte cheie:

Citeste tot articolul Pretul petrolului este in scadere

Citeste mai mult...

Inflatia anuala a coborat in august la 8,02%

Preturile s-au ieftinit in luna august 2008, fiind consemnata o deflatie de 0,09 la suta, in timp ce inflatia anuala (august 2007- august 2008) a coborat la 8,02 la suta fata de 9,04 la suta la nivelul lunii iulie, conform AGERPRES. Deflatia consemnata in luna august 2008 este prima scadere lunara a preturilor in ultimii doi ani, dupa cea din august 2006. Pe primele opt luni ale anului, rata cumulata a inflatiei a fost de 4,19 la suta, iar rata medie lunara s-a cifrat la 0,5 la suta fata de 0,3 la suta in 2007.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Inflatia anuala a ajuns la 8,02% in august

Preturile de consum au coborat in luna august cu 0,09%, aceasta fiind a doua luna cu dezinflatie dupa 1989, astfel ca inflatia anuala a ajuns la 8,02%, evolutia fiind influentata de ieftinirea serviciilor, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) preluate de.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

UE a redus estimarile referitoare la cresterea economica in 2008

Comisia Europeana a prognozat miercuri o incetinire accentuata "peste asteptari" a economiei Uniunii Europene in acest an, transmite AP. Cresterea economica in zona euro va fi de doar 1,3 la suta, in scadere cu 0,4 la suta fata de precedenta estimare, realizata in luna aprilie, au anuntat miercuri oficialii europeni, conform AGERPRES. In cele 27 de state membre ale UE cresterea va fi de 1,4 la suta, in scadere fata de doi la suta, cat s-a estimat in aprilie. Comisia Europeana a previzionat o inflatie medie in zona euro de aproximativ 3,6 la suta in ultimele luni din 2008.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Rusia ar putea reduce din nou taxele petroliere

Ministrul Finantelor din Rusia, Alexei Kudrin, a declarat miercuri ca va lua in considerare toate propunerile referitoare la reduceri suplimentare de taxe la produsele petroliere, transmite AGERPRES. "Oamenii cer intotdeauna mai multe reduceri. Desigur vom analiza toate propunerile", a afirmat oficialul rus, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor din Rusia. Ieri Kudrin declarase ca firmele petroliere nu trebuie sa se mai astepte la reduceri de taxe: "Rusia a ajuns la un prag dincolo de care nu se mai pot face reduceri de taxe".

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Comisia Europeana nu permite Romaniei sa reduca accizele la tuica

In raspunsul dat de Comisia Europeana la scrisoarea ministrilor romani ai agriculturii, Dacian Ciolos, si finantelor, Varujan Vosganian, in legatura cu plata accizelor de catre producatorii romani de tuica, se arata ca Directiva 92/83 referitoare la accizele aplicate alcoolului si bauturilor alcoolice este in curs de revizuire si ca se are in vedere si modificarea actualelor prevederi referitoare la micii producatori. "Pentru cine se astepta la un raspuns afirmativ, scrisoarea Comisiei poate fi considerata dezamagitoare. insa Comisia a dat un raspuns diplomatic la solicitarea ministrilor romani", au declarat, pentru AGERPRES, surse de la Bruxelles.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Zona euro va evita la limita intrarea in recesiune, avertizeaza Comisia Europeana

Comisia Europeana si-a revizuit miercuri in scadere semnificativa estimarile de crestere pentru zona euro in 2008, la 1,3 procente fata de 1,7 procente anterior, motivul fiind "incetinirea economica care s-a dovedit peste estimari" dar sustine ca zona euro va evita la limita intrarea in recesiune, transmite AGERPRES. Potrivit Oficiului European de Statistica (Eurostat) in al doilea trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat cu 0,2 procente, o premiera inregistrata de zona euro dupa 1995.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania - locul 47 in topul statelor cu cel mai favorabil mediu de afaceri

Romania ocupa pozitia a 47-a in clasamentul statelor care au cel mai favorabil mediu de afaceri in 2008, realizat de Banca Mondiala si intitulat "Doing Business 2009", potrivit AGERPRES.Fata de 2007, Romania a urcat o pozitie in topul realizat anual de institutia financiara internationala, iar fata de 2006 tara a castigat doua pozitii. Pe de alta parte, Romania este, insa, devansata de Bulgaria, clasata pe pozitia 45.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Nereguli la aproape 90% dintre comerciantii de paine din mediul rural

Aproape 90 la suta din operatorii economici din mediul rural din domeniul panificatiei nu au respectat regulile de comercializare a painii, in luna august, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Din totalul de 770 de operatori economici verificati, 352 erau din mediul rural, iar procentul celor gasiti cu abateri este de 89 la suta, potrivit AGERPRES. A fost verificata o cantitate de peste 54.863 kilograme de paine si produse de panificatie, din care circa 29.080 kilograme nu respectau prevederile actelor normative in vigoare.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Pretul petrolului a scazut cu peste un dolar, la 96 dolari, pe fondul agravarii crizei financiare

Pretul petrolului a scazut, joi, cu peste un dolar, la 96 dolari pe baril, ca urmare a agravarii crizei financiare din SUA, dupa un avans de sase dolari in cursul sedintei precedente determinat de anuntul autoritatilor americane privind scaderea stocurilor de produse petroliere, transmite Reuters preluat de.Petrolul tranzactionat la bursa din SUA, cu livrare in luna octombrie, a coborat cu 1,04 dolari, la 96,12 dolari, pana la ora 04:40 GMT, atingand anterior cotatia de 98,14 dolari, cel mai ridicat pret incepand de vineri.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Infrastructura si turismul, importante pentru cresterea economica

Atat infrastructura, cat si turismul sunt importante pentru cresterea economica a Regiunii de Dezvoltare Nord Est, a declarat joi, intr-o conferinta sustinuta la Iasi, ministrul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, informeaza Agerpres. "Importanta este infrastructura, dar la fel de important este si turismul. In ceea ce priveste turismul, noi sprijinim si turismul religios si pe cel cultural. Deja sunt proiecte formulate in acest sens", a spus ministrul Borbely. Laszlo Borbely afirma ca, in ceea ce priveste infrastructura mare, s-a decis construirea unei legaturi transcarpatice intre Transilvania si Moldova prin intermediul unei autostrazi.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Radu Opaina: Este posibil ca pretul la energia termica in Capitala sa se dubleze dupa alegeri

Presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari, Radu Opaina, a declarat, vineri, pentru, ca este posibil ca pretul la energia termica in Capitala sa se dubleze dupa alegeri, pentru ca furnizorii sunt in criza economica. "Nu stim exact cu cat se va scumpi energia termica la iarna, pentru ca nimeni nu are acum curaj sa anunte, dar teoretic, conform tarifelor practicate, in Bucuresti ar trebui sa se dubleze, pentru ca toti furnizorii sunt in criza economica", a afirmat Opaina.Presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari sustine ca RADET nu are bani decat pentru salarii in momentul de fata, iar Regia s-ar putea inchide daca preturile nu vor fi majorate.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

SUA interzice temporar vanzarile in lipsa a 799 de actiuni ale companiilor din sectorul financiar

Comisia americana pentru Bursa si Valori Mobiliare (SEC) a hotarat ca vanzarile in lipsa (short-selling) a 799 de actiuni ale companiilor din sectorul financiar sa fie oprite in Statele Unite, pana cel devreme la 2 octombrie, pentru a proteja investitorii si piata, transmite Reuters preluat de.Vanzarea in lipsa reprezinta vanzarea unor valori mobiliare pe care vanzatorul nu le detine in proprietate la momentul vanzarii, potrivit Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Proiectele de cercetare aplicativa in agricultura pot fi depuse pana la 30 septembrie

Depunerea propunerilor de proiecte din a cincea etapa a licitatiei organizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR/ prin Schema Competitiva de Granturi /SCG/ poate fi efectuata pana la 30 septembrie 2008, valoarea maxima a unui grant acordat pentru un proiect de cercetare aplicativa fiind de 250.000 euro, a anuntat MADR pe site-ul propriu, informeaza Agerpres. Aceasta suma reprezinta 80 la suta din valoarea totala a proiectului, institutia beneficiara urmand sa asigure o cofinantare de 20 la suta in bani sau in natura.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Bulgaria are resurse pentru a face fata crizei financiare

Bulgaria are toate resursele pentru a face fata cu succes crizei financiare mondiale, a declarat Rumen Simeonov, director la departamentul de control bancar de la Banca Nationala a Bulgariei, transmite AGERPRES. "Nu consider ca surplusul bugetar reprezinta bani inutili. ii vad ca un fond pentru zile negre. Deci, avem resursele", a afirmat Simeonov. El a explicat ca piata bancara din Bulgaria nu este atat de inovatoare ca cea din Statele Unite si Bulgaria nu are banci de investitii care sa fie afectate de turbulentele financiare de pe plan mondial.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

1.900 de firme au solicitat fonduri pentru dezvoltare

Un numar de 1.889 de firme au depus proiecte pentru obtinerea fondurilor nerambursabile destinate modernizarii sectorului productiv, consultantei, accesului pe noi piete si implementarea standardelor internationale, potrivit informatiilor publicate de Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, preluate de Agerpres. Pana vineri, 834 de firme au solicitat fonduri de pana la 920.000 lei pentru modernizarea sectorului productiv, iar 723 au aplicat pentru sumele acordate cu valoare cuprinsa intre 920.001 si 5.560.000 lei. Apelul pentru proiectele care solicita finantarea cuprinsa intre 920.001 si 5.560.000 lei a fost incheiat.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Ma uimeste repeziciunea cu care au actionat autoritatile romane in reorganizarea ANRCTI

Comisarul european pentru societate informationala si mass-media, Viviane Reding, este convinsa ca demiterea fostului sef al Agentia Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiilor (ANRCTI) nu este justificata si asteapta inca explicatii din partea Guvernului Romaniei in acest sens."Nu ma amuza deloc sa vad ce se intampla in Romania, pentru simplul motiv ca, asa cum a decis si instanta, nu a existat nici un motiv pentru demiterea directorului autoritatii nationale de reglementare /in domeniul telecomunicatiilor/", a afirmat comisarul Reding intr-o declaratie acordata in exclusivitate AGERPRES.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Sindicatele resping marirea numarului orelor de lucru

CNS "Cartel ALFA" saluta decizia Parlamentului Spaniol de respingere a extinderii timpului de lucru, a declarat Bogdan Iuliu Hossu, pentru Agerpres. Parlamentul Spaniol a aprobat o Rezolutie impotriva extinderii timpului de lucru, cuprinsa in Directiva Timpului de Lucru, conform AGERPRES. "Decizia unanima a Parlamentului Spaniol, care sprijina in mod direct si explicit pozitia Confederatiei Europene a Sindicatelor, este un important pas inainte, care ar trebui extins in intreaga Uniune Europeana, in lupta impotriva Directivei Timpului de Lucru.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Tarife cu 60% mai mici pentru SMS-urile trimise in roaming, din vara lui 2009

Incepand din vara anului viitor, cetatenii europeni care calatoresc in strainatate vor plati pentru SMS-urile trimise cu circa 60 la suta mai putin, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene, prezentate marti, la Bruxelles. in prezent, tariful mediu la nivelul celor 27 de state membre UE pentru un SMS trimis in roaming este de 29 de eurocenti, informeaza AGERPRES. Conform propuneri Comisiei, de la 1 iulie anul viitor acesta nu va depasi pragul de 11 eurocenti/SMS. "Costul real al operatorilor de telefonie mobila pentru un SMS trimis in roaming este de mai putin de 1 eurocent.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania, locul patru in topul tarilor implicate in Saptamana Mobilitatii Europene

Romania ocupa locul patru in topul tarilor implicate in actiuni organizate cu ocazia Saptamanii Mobilitatii Europene, care s-a derulat intre 16 si 22 septembrie 2008, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), informeaza AGERPRES.Romania a fost surclasata de Austria (cu un numar de 378 de orase participante), Spania (cu 325 de localitati) si Franta (cu 180). Romania a inscris in concurs 107 orase in care autoritatile au organizat activitati ce au avut ca scop incurajarea cetatenilor de a utiliza mijloace de transport alternative, in scopul promovarii unui comportament comunitar care sa duca la reducerea emisiilor de CO2 in atmosfera.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Turistii care merg in Egipt prin agentii de turism din Romania sunt in siguranta

Turistii care merg in Egipt prin agentii de turism din Romania sunt in siguranta, a declarat, pentru Agerpres, Traian Badulescu, consilier de presa al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism /ANAT/, potrivit AGERPRES.Patronatul ANAT recomanda turistilor care aleg Egiptul sa respecte programele oferite de agentiile de turism romanesti si de partenerii lor locali. ,,Circuitele promovate de agentii - care au, bineinteles, si rolul de consultant turistic - sunt sigure, supravegheate de politia turistica, si nu implica riscuri.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania lider in UE la cresterea comenzilor noi din industrie

Romania a inregistrat o crestere anuala de 29,2 procente a comenzilor noi din industrie, in luna iulie 2008, ceea ce o plaseaza pe primul loc in Uniunea Europeana (UE 27), in fata Letoniei, care a inregistrat o crestere de 26,2 procente, si Estoniei, cu o crestere de 23 de procente, potrivit datelor prezentate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat), preluate de Agerpres. In luna iulie 2008, comparativ cu luna precedenta, comenzile noi in industrie au inregistrat o crestere de doar 0,6 procente in Romania.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Investitiile straine directe la nivel global au crescut cu 30% in 2007

Fluxurile globale de investitii straine directe /ISD/ au crescut in 2007 cu 30 la suta fata de anul anterior, atingand la nivel mondial 1.833 miliarde dolari si dupa patru ani consecutivi de crestere, potrivit unui Raport al ONU, prezentat, joi, la Bucuresti, potrivit AGERPRES. Investitiile s-au situat cu mult peste "varful" stabilit in anul 2000, potrivit Raportului Mondial al Investitiilor 2008 (date despre anul 2007), elaborat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare /UNCTAD/.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Cresterea PIB-ului se va mentine peste 6% in 2010 - 2013

Ritmul de crestere reala a Produsului Intern Brut se va mentine peste sase la suta in perioada 2010 - 2013, in timp ce deficitul comercial se va tempera, potrivit prognozei de toamna a Comisiei Nationale de Prognoza, conform AGERPRES. Produsul Intern Brut va creste in termeni reali cu 6,3 la suta in 2010, cu 6,2 la suta in 2011 si cu sase la suta in 2012 si 2013, conform datelor publicate de CNP. De asemenea, CNP a estimat o crestere de 9,1 la suta a PIB-ului pentru anul 2008, cand acesta se va cifra la 505 miliarde lei si o crestere de 6,5 la suta a PIB-ului in 2009, cand acesta ar putea ajunge la valoarea de 592,9 miliarde lei.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania are cea mai mare crestere economica din UE

Romania este prima tara din Uniunea Europeana in ceea ce priveste cresterea economica in acest an, de circa noua la suta, cu o inflatie predictibila intre 5,8 la suta si sase la suta, a spus, joi, la Oradea, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, informeaza AGERPRES. Aceasta crestere economica se datoreaza, potrivit ministrului, atat politicii fiscale prietenoase fata de investitori, cat si interesului pentru Romania din punct de vedere geo-politic, fiind situata la granita de est a Uniunii Europene. Borbely a dat ca exemplu marile firme constructoare de autovehicule, precum Ford sau Renault.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Deficitul de cont curent va scadea la 7,4 la suta din PIB, in 2013

Deficitul contului curent al balantei de plati raportat la Produsul Intern Brut (PIB) va scadea treptat in urmatorii cinci ani, iar in 2013 va ajunge la 7,4 la suta din PIB, potrivit variantei preliminare de toamna privind proiectia principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2008 - 2013, elaborata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), preluata de Agerpres. Pentru acest an, deficitul de cont curent este estimat la 13,4 la suta din PIB, respectiv 18,67 miliarde de euro. Anul urmator, deficitul va scadea ca raport in PIB la 11,8 la suta din PIB, dar va consemna o crestere valorica la 19,78 miliarde de euro.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Tariceanu: Ideea ca Romania nu absoarbe fonduri europene este un cliseu

Teoriile potrivit carora Romania ar fi incapabila sa absoarba fonduri europene sunt, de fapt, niste clisee, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, vineri, la o dezbatere prilejuita de lansarea programului de guvernare al PNL, potrivit AGERPRES. "Suntem prizonierii unor clisee. Unul dintre cliseele la care vreau sa ma refer este acesta cu fondurile europene (...) Romania, din momentul aderarii la Uniunea Europeana, a avut cele mai bune performante in ceea ce inseamna gestionarea programelor si proiectelor pe fonduri europene. Am depus primii toate programele operationale sectoriale, am fost printre primii care le-am avut aprobate", a spus Tariceanu.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Cresterea economica a SUA va fi mai putin energica decat s-a anticipat

Guvernul Statelor Unite a apreciat vineri ca saltul economiei americane va fi mai putin energic decat s-a anticipat, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare, transmite AGERPRES. In perioada aprilie-iunie 2002, Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu o rata anuala de 2,8 la suta, a anuntat Departamentul pentru Comert. Cifra este sub asteptarile analistilor, care prognozau o crestere de 3,3 la suta, dar este un progres fata de rezultatele slabe inregistrate in ultimele doua trimestre.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Tariceanu: Prioritatile Romaniei sunt sanatatea, dezvoltarea rurala si investitiile

Presedintele Partidului National Liberal (PNL), premierul Calin Popescu-Tariceanu, a identificat prioritatile imediate ale Romaniei ca fiind sanatatea, agricultura si dezvoltarea rurala si stimularea de investitii. Prezent, vineri, la festivitatea de lansare a programului de guvernare a PNL, Tariceanu a reluat teza potrivit careia Romania ar putea deveni a saptea putere economica a Europei data fiind suprafata si potentialul ei natural, potrivit AGERPRES. "Am vazut foarte multe comentarii in legatura cu acest subiect. E un obiectiv ambitios, dar rezonabil.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Petrom a redus cu noua bani pe litru preturile de referinta la benzina si motorina

Petrom a redus, luni, cu noua bani pe litru, preturile de referinta la benzina si motorina, a anuntat compania petroliera controlata de grupul OMV din Austria, fiind preluata de Mediafax. Cea mai recenta modificare a preturilor la pompele Petrom a fost realizata la inceputul lunii septembrie, cand motorina a fost ieftinita cu cinci bani pe litru, iar pretul benzinei a fost mentinut. Conform strategiei de preturi a Petrom, in statiile companiei tarifele pot diferentia cu pana la 5% in plus sau in minus. Petrom are cea mai extinsa retea de benzinarii dintre companiile petroliere de pe piata romaneasca, formata din aproximativ 450 de statii.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Guvernul irlandez garanteaza toate depozitele bancare

Guvernul irlandez a anuntat marti ca va garanta toate depozitele bancare pentru o perioada de doi ani, in ideea de a mentine stabilitatea financiara pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare care au afectat actiunile bancilor irlandeze, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Ministrul irlandez de Finante, Brian Lenihan, a precizat ca toate depozitele deschise la cele sase banci irlandeze, Allied Irish Bank, Bank of Ireland, AngloIrish Bank, Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society si Educational Building Society, vor fi garantate in cazul unui faliment.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Orban: Romania ar putea absorbi in 2009 pana la 500 mil. euro din fondurile UE pentru infrastructura

Romania ar putea absorbi anul viitor intre 350 si 500 milioane euro din fondurile europene destinate infrastructurii pentru transporturi, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, potrivit."Estimarile ne conduc la ideea ca vom absorbi anul viitor intre 350 si 500 milioane euro (n.r.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Finantari de peste 840 milioane lei pentru dezvoltare rurala

Un numar de 339 de proiecte, depuse in sesiunea din luna mai, vor primi finantari nerambursabile din fondurile destinate dezvoltarii rurale, valoarea acestora depasind 841 milioane lei, potrivit datelor furnizate Agerpres de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). APDRP a finalizat evaluarea celor 901 proiecte depuse in mai - cea de-a treia sesiune de depunere deschisa pe cele trei masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala /PNDR/, dar si pe doua scheme de ajutor de stat - urmand sa incheie contractele in perioada urmatoare cu beneficiarii proiectelor declarate eligibile.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Iluminatul stradal cu surse clasice ar putea fi inlocuit de cel cu leduri

Iluminatul stradal cu surse conventionale ar putea fi inlocuit in curand cu surse mai eficiente din punct de vedere energetic, precum semi-conductorii, cunoscute sub numele de LED-uri, conform AGERPRES. "Aceasta sursa este mai eficienta din punctul de vedere al consumului, cu pana la 50 la suta mai eficienta decat sursele conventionale", a spus Corneliu Rotaru, expert al Asociatiei Romane pentru Conservarea Energiei, cu ocazia unui seminar dedicat utilizarii luminii cu semi-conductori LED. Potrivit Asociatiei Romane a Electricienilor (AREL), semi-conductorii reprezinta o alternativa la lampile cu incandescenta sau la cele fluorescente.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

salariile profesorilor se majoreaza cu 50 la suta

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, in unanimitate, proiectul legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta, informeaza Agerpres. Initial, votul a fost unul electronic, proiectul de act normativ fiind adoptat cu 170 de voturi "pentru", 2 impotriva si 47 de abtineri. Deputatul social-democrat Anghel Stanciu a solicitat insa ca votul sa se faca prin apel nominal, propunere acceptata de presedintele de sedinta, deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Obiectivul UE de reducere a emisiilor poluante, sustinut de Romania

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat marti, dupa intalnirea cu presedintele Comisiei Europene, Juan Manuel Barroso, ca principalul subiect a vizat pachetul legislativ energie - clima, ocazie cu care primul-ministru a aratat ca Romania a subscris obiectivului de reducere a emisiilor poluante cu 20 la suta pana in 2020, potrivit AGERPRES. "Interesul Romaniei decurge din necesitatea continuarii unei dezvoltari accelerate, care sa mentina o baza industriala solida in Romania. Sigur ca industriile sunt poluante, iar obiectivul pe care UE si l-a asumat pentru reducerea emisiilor poluante pana in 2020 este un obiectiv la care Romania a subscris si l-a sustinut.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Bulgaria dubleaza pretul gazelor naturale

DKEVR, agentia pentru stabilirea preturilor la utilitati din Bulgaria, a aprobat marti cresterea tarifelor la gaze naturale cu 24 suta de la 1 octombrie si a anuntat ca pretul ar putea fi majorat cu 21 la suta din ianuarie, transmite AGERPRES. Deoarece compania bulgara de transport al gazelor naturale Bulgargaz a solicitat o majorare mai semnificativa a pretului gazelor naturale, ministrul bulgar al Energiei, Petar Dimitrov, a cerut o crestere progresiva a pretului. In acelasi timp, sindicatele din Bulgaria au pretins ca in urmatoarele sase luni pretul gazelor naturale sa creasca cu maxim 24 la suta, amenintand ca vor protesta daca pretul va fi majorat si in ianuarie.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

1.112 proiecte depuse la MDLPL pentru evaluare in cadrul POR

Un numar de 1.112 proiecte a fost depus pentru evaluare in cadrul Programului Operational Regional la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in calitate de Autoritate de Management pentru REGIO, informeaza AGERPRES. Conform datelor prezentate marti de ministrul de resort, Laszlo Borbely, au fost depuse 733 proiecte in valoare totala de 2, 081 miliarde euro, din care 1,593 miliarde euro valoarea solicitata. Pana in prezent, au fost semnate 20 contracte de finantare, in valoare totala de 175,58 milioane euro. Primul an de implementare a Programului Operational Regional a fost plin de provocari si foarte multa munca.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Barroso indeamna guvernul roman sa inaspreasca politicile fiscale

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso a indemnat guvernul roman, in cursul intrevederii avute marti cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, sa isi inaspreasca politicile fiscale, in contextul actualei crize financiare globale, conform AGERPRES.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Rompetrol a ieftin miercuri benzina cu cinci bani pe litru si motorina cu sapte bani

Rompetrol a ieftinit, miercuri, benzina comercializata in statiile proprii cu cinci bani pe litru si motorina cu sapte bani pe litru, a anuntat compania.Astfel, benzina Premium E4 costa 3,88 lei pe litru, iar Efix 95 are un pret de 3,93 lei, se arata intr-un comunicat al Rompetrol.Potrivit, tot de miercuri, benzina Euro Super 98 fara plumb costa 4,56 lei pe litru.La motorina, Efix Diesel are un pret de 4,22 lei, in timp ce pretul Super Euro 5 a coborat la 4,51 lei.Preturile carburantilor comercializati in statiile Rompetrol Downstream pot varia cu +/- 3% fata de preturile de referinta.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Asigurarile de viata reprezinta numai 20 la suta din totalul politelor

Asigurarile de viata au o pondere de numai 20 la suta din totalul politelor de asigurare emise in Romania, mult sub ratele inregistrate in Europa, potrivit Generali Asigurari, informeaza Agerpres. In Franta si Suedia ponderea este de 70 la suta, in Italia de 62 la suta, Polonia - 58 la suta si Ungaria, 54 la suta. Germania are si ea o rata destul de ridicata a numarului de asigurari de viata in total piata, de 46 la suta, iar in Cehia rata este de 40 la suta. In acest context, Generali Asigurari a lansat o campanie pentru cresterea notorietatii asigurarilor de viata in Romania prin care isi propune sa aduca in atentia romanilor importanta sigurantei financiare pe termen lung.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Statele Unite sunt incapabile sa gestioneze criza financiara, afirma Putin

Premierul rus Vladimir Putin a criticat miercuri Statele Unite ale Americii pentru incapacitatea cu care a gestionat criza financiara ce a afectat economia mondiala, transmite AGERPRES. "Tot ce se intampla in sfera economica si financiara a inceput in Statele Unite. Este o criza reala cu care ne confruntam toti. si ceea ce este intr-adevar trist este ca observam o incapacitate de a lua deciziile potrivite. Nu mai este vorba de lipsa de responsabilitate a unor indivizi, ci a intregului sistem, care, asa cum stim, are pretentia sa conduca lumea", a afirmat Vladimir Putin.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Provocari globale - Actiuni regionale, intre 7 si 8 octombrie 2008

Al doilea forum regional al energiei "Provocari globale - Actiuni regionale" va avea loc in perioada 7-8 octombrie, la Budapesta, organizat de opt Camere de Comert Americane (AmCham) din Europa Centrala si de Est (ECE) - Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Ucraina, AmCham UE, potrivit Agerpres. Camerele reprezinta peste 2.900 de companii intr-o regiune cu mai mult de 170 de milioane de cetateni.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Tariceanu: Am semnat un memorandum pentru o investitie de 5 miliarde euro

Voestalpine si Guvernul Romaniei au semnat, miercuri, un memorandum de intelegere pentru o investitie de 5 miliarde de euro in zona Constanta-Agigea Sud, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu, potrivit AGERPRES. Voestalpine ar urma sa construiasca in Romania, in zona Marii Negre, una dintre cele mai mari otelarii din Europa de Sud-Est. Memorandumul de intelegere care stabileste cadrul de lucru si responsabilitatile mutuale pentru investitia de care ar putea beneficia Romania a fost semnat de premierul Calin Popescu Tariceanu, din partea Guvernului Romaniei, si de Wolfgang Eder, presedintele Consiliului de Conducere al Voestalpine Stahl GmbH.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Comisia Europeana propune posibilitati de pescuit in Marea Neagra pentru 2009

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, o propunere privind posibilitatile de pescuit in Marea Neagra pentru 2009, avansand o captura totala admisibila (TAC) de 100 tone pentru calcan, la fel ca in 2008, si o TAC de 12.750 tone pentru sprot, reprezentand o reducere de 15 la suta fata de anul in curs, conform AGERPRES. Aceste propuneri au la baza recomandarile unui grup de lucru format din oameni de stiinta bulgari si romani de elita, specialisti in domeniul pescuitului, precum si avizul Comitetului stiintific, tehnic si economic pentru pescuit (CSTEP) al Comisiei, care a revizuit raportul grupului de lucru.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania vrea sa ramana cel mai mare producator de petrol

Odata unul dintre primii producatori mondiali de petrol, Romania vrea sa ramana cel mai mare producator de petrol din Europa Centrala si de Est, un statut care ar putea fi consolidat de un verdict favorabil in procesul cu Ucraina referitor la impartirea platoului continental al Marii Negre, transmite AGERPRES. "Daca ne uitam in jurul nostru si chiar putin mai departe, spre tari precum Germania, Italia, Franta sau Polonia, putem spune ca Romania se bucura de o situatia favorabila care ar trebuie sa continue inca 15-20 de ani", a declarat Gicu Borosi.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Franta - 300 miliarde de euro pentru salvarea bancilor

Franta intentioneaza sa propuna un plan de salvare a sectorului financiar in valoare de 300 miliarde de euro (424,4 miliarde de dolari) la reuniunea celor patru membri europeni din grupul G8, ce va avea loc la acest sfarsit de saptamana,informeaza AGERPRES. "Franta va propune la intalnirea de sambata un plan european de salvare a bancilor in valoare de 300 miliarde de euro", a afirmat sursa, care a solicitat pastrarea anonimatului.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Rata somajului din Spania - cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani

Numarul de someri din Spania a crescut, in septembrie, cu 3,7%, la 2,6 milioane persoane, nivel record in ultimii 11 ani, rata somajului urcand pentru sase luni consecutiv, antrenata de colapsul sectorului constructiilor, in conditiile unei situatii economice dificile in general, transmite Reuters.Numarul somerilor a crescut cu 95.367 in septembrie, sau 3,7%, comparativ cu luna august, la 2,6 milioane persoane, cel mai ridicat nivel din mai 1997, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii din Spania, transmite."Evolutia a intrecut asteptarile noastre si va continua, cu siguranta.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Plafonul de garantare a depozitelor - majorat la 50.000 de euro

Ministrii europeni de Finante au decis marti sa majoreze, de la 20.000 la "cel putin" 50.000 de euro, plafonul de garantare a depozitelor bancare pentru persoanele fizice in caz de faliment al unei banci, a declarat pentru AGERPRES o sursa europeana. "Statele membre sunt de acord in principiu pentru majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare pentru persoanele fizice pana la cel putin 50.000 de euro, in conditiile in care numeroase state membre sunt hotarate sa majoreze acoperirea guvernamentala pana la 100.000 de euro" a subliniat aceasta sursa.



Citeste mai mult...

Barroso sustine un sistem de supraveghere a pietelor

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a pledat marti, la Lisabona, in favoarea unui sistem european de supraveghere a pietelor financiare, relateaza AGERPRES. "Comisia Europeana apara intarirea dimensiunii europene pentru gestionarea crizelor financiare de felul celei pe care o traversam", a declarat seful executivului comunitar jurnalistilor prezenti la o conferinta a Academiei portugheze de stiinte. "Reflectam la masuri structurale pentru mai multa transparenta, dar si la masuri de supraveghere la nivel european", a adaugat seful Comisiei Europene, vorbind inaintea incheierii reuniunii de la Luxemburg a ministrilor de Finante din UE.



Citeste mai mult...

Ambasadorii UE informati despre criza financiara

Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a informat, marti, pe ambasadorii statelor membre UE acreditati la Bucuresti despre efectele crizei financiare asupra economiei romanesti, precum si cu privire la previziunile Guvernului pentru anul viitor, intr-o intalnire gazduita de ambasada Frantei, potrivit AGERPRES. "Romania nu are probleme in sistemul bancar, iar efecte similare cu cele intalnite in SUA nu pot fi intalnite in Romania.



Citeste mai mult...

1.400 miliarde de dolari - pagubele generate de criza creditelor

Fondul Monetar International (FMI) a solicitat, marti, un "angajament colectiv" din partea oficialilor finantisti din intreaga lume pentru combaterea actualei crize a creditului, transmite AGERPRES. In raportul semianual, FMI a majorat la 1.400 miliarde dolari estimarile referitoare la pierderile totale generate de aceasta criza. Estimarile initiale, publicate in aprilie, indicau pierderi de 1.000 miliarde de dolari. "Pietele vor avea de castigat daca va exista o declaratie publica privind angajamentul colectiv al autoritatilor, care sa rezolve aceasta problema intr-un mod consistent si coerent", se precizeaza in raport.

Cuvinte cheie: fmi, miliarde, dolari


Citeste mai mult...

Pretul barilului de petrol cade sub 80 de dolari

Pretul barilului de petrol Brent destinat livrarii in noiembrie a coborat vineri sub 80 de dolari, in cadrul tranzactiilor bursiere electronice din Asia, in conditiile crizei financiare actuale si a nelinistilor legate de cererea de petrol, transmite AGERPRES, cu referire la agenti bursieri. Astfel, la primele ore ale diminetii de vineri, barilul de petrol Brent cu livrare in noiembrie a pierdut 3,47 dolari, coborand pana la pretul de 79,19 dolari, dupa ce a incheiat ziua de tranzactionare de joi, de la Londra, la 82,66 dolari.



Citeste mai mult...

Polonia doreste sa adere la euro in 2012

Ministrul polonez de Finante, Jan Rostowski, a confirmat, joi, ambitia guvernului de la Varsovia de a adera la zona euro la 1 ianuarie 2012, in pofida crizei financiare, transmite AGERPRES. "Obiectivul este ambitios dar realist" a declarat Jan Rostowski cu ocazia prezentarii in Parlament a proiectului legii finantelor pentru 2009. Potrivit lui Rostowski, Polonia ar putea sa se alature Exchange Rate Mechanism II (ERM 2 - mecanismul european al ratelor de schimb) in prima jumatate a anului viitor. Pentru a adera la zona euro o tara candidata trebuie sa se alature timp de cel putin doi ani acestui mecanism care prevede o fluctuatie redusa a monedei nationale in rapor cu moneda euro.

Cuvinte cheie: rostowski, euro, jan


Citeste mai mult...

Inflatia anuala a coborat la 7,3%

Rata inflatiei a fost in luna septembrie de 0,4 la suta comparativ cu luna anterioara, in timp ce inflatia anuala (septembrie 2007- septembrie 2008) a coborat la 7,3 la suta fata de 8,02 la suta la nivelul lunii august, conform datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica /INS/. Pe primele noua luni ale anului, rata cumulata a inflatiei a fost de 4,61 la suta, iar rata medie lunara s-a cifrat la 0,5 la suta fata de 0,4 la suta in 2007. Comparativ cu august 2008, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,33 la suta, cele ale marfurilor nealimentare au urcat cu 0,19 la suta, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 1,05 procente, potrivit AGERPRES.

Cuvinte cheie: suta, septembrie, rata

Citeste tot articolul Inflatia anuala a coborat la 7,3%

Citeste mai mult...

Tarifele serviciilor postale nu vor mai fi majorate in 2008

Tarifele serviciilor postale nu vor mai fi majorate in acest an si foarte probabil nici in 2009, a anuntat presedintele director general al Companiei Nationale Posta Romana /CNPR/, Dan Mihai Toader, intr-o conferinta de presa, conform AGERPRES. "In acest an nu vor mai fi majorari de tarife datorita cresterii veniturilor companiei pe fondul majorarii volumului de servicii. Ultima majorarea a tarifelor a avut loc in ianuarie 2008", a mai spus presedintele CNPR.



Citeste mai mult...

Profitul net al Romgaz a crescut cu 41 la suta

Compania Romgaz, cel mai important producator si furnizor de gaze naturale din Romania, a obtinut in primul semestru un profit net de 285,03 milioane lei, in crestere cu 41 la suta fata de perioada similara a anului trecut, cand s-a cifrat la 202,14 milioane lei, informeaza compania. Cifra de afaceri s-a situat in prima jumatate a anului in curs la 1,753 miliarde lei, in crestere cu 7,2 la suta, conform AGERPRES.

Cuvinte cheie: gaze, lei, suta


Citeste mai mult...

Tarife cu pana la 50 la suta mai mici la serviciul Clicknet al Romtelecom

Romtelecom ofera clientilor persoane fizice pachete noi de servicii, la tarife cu pana la 50 la suta mai mici, informeaza compania printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.Astfel, clientii care se aboneaza la Clicknet 6 Mbps sau 8 Mbps pe o perioada de trei ani beneficiaza de reduceri de peste 30 la suta, respectiv 40 la suta fata de pretul de lista pentru pachetele care includ o conexiune la internet, taxa de activare zero si un echipament la alegere: un televizor LCD, un laptop sau o multifunctionala oferita impreuna cu un hard disk extern.

Cuvinte cheie: pana, mbps, clicknet


Citeste mai mult...

Profitul net al Alro Slatina a crescut cu 3,7 la suta in primul semestru

Compania Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a realizat pe primul semestru din 2008 un profit net consolidat de 214,7 milioane lei, in crestere cu 3,7 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportarilor companiei transmise Bursei de Valori Bucuresti /BVB/. Cifra de afaceri consolidata a consemnat un miliard de lei, conform AGERPRES. Productia de aluminiu turnat a crescut de asemenea cu 3,7 procente fata de primul semestru al anului 2007, iar productia de bunuri procesate din aluminiu s-a majorat cu 39 procente.

Cuvinte cheie: milioane, anului, alro


Citeste mai mult...

Holcim Romania a implinit 4 ani!

Holcim (Romania) a lansat, luni, pentru al patrulea an consecutiv, Raportul de dezvoltare durabila pentru 2007, document ce reflecta strategia companiei de a aplica simultan cele trei linii directoare ale dezvoltarii durabile - performanta financiara, respectarea normelor ecologice si asumarea responsabilitatilor sociale. Conform unui comunicat remis AGERPRES, Holcim (Romania) a adoptat modelul de afaceri al dezvoltarii durabile si se implica in solutionarea problemelor economice, sociale sau de mediu cu care se confrunta societatea.

Cuvinte cheie: holcim, romania, anul

Citeste tot articolul Holcim Romania a implinit 4 ani!

Citeste mai mult...

BCR introduce ATM-uri in 11 statii de metrou

Banca Comerciala Romana (BCR) a instalat 12 ATM-uri in statiile de metrou din Bucuresti, informeaza un comunicat al bancii, preluat de Agerpres. Astfel, ATM-urile sunt amplasate in statiile de metrou Gara de Nord 1, Piata Romana, Piata Unirii 1, Piata Victoriei 2, Stefan cel Mare, Piata Iancului, Piata Muncii, Grozavesti, Basarab, Dristor 1 iar in statia Armata Poporului sunt instalate doua aparate. Potrivit bancii, bancomatele inglobeaza tehnologie de ultima generatie, indeplinind absolut toate standardele internationale in domeniu.

Cuvinte cheie: bcr, piata, suta


Citeste mai mult...

Omniasig are un Centru de Daune si la Deva!

Omniasig Vienna Insurance Group a deschis al 11-lea Centru de Daune din Romania, la Deva, potrivit AGERPRES. Omniasig a fost prima companie care a introdus in Romania, in 2006, conceptul de Centru de Daune, in Bucuresti, o sectie de politie, in care clientii care au avut un incident rutier pot obtine autorizatia de reparatie de la Politie si isi pot si deschide dosarul de dauna. Compania de asigurari mai are zece Centre de Daune in Arad, Targoviste, Targu Mures, Cluj, Pitesti, Baia Mare, Ploiesti, Oradea, Satu Mare si Tulcea. Omniasig este prezenta pe piata asigurarilor din Romania de 13 ani. Din 2005, compania a devenit membra a Vienna Insurance Group.



Citeste mai mult...

BNR sustine imprumuturile Citibank

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat noua Norma cadru de creditare persoane fizice a Citibank Romania, care permite un grad de indatorare de pana la 70 la suta pentru clientii bancii, potrivit unui comunicat al Citibank, preluat de Agerpres. Noua Norma de creditare a intrat in vigoare din 12 august 2008, iar gradul maxim de indatorare va fi calculat pe baza veniturilor solicitantului cu caracter de permanenta acceptate de catre Citi Romania, din care vor fi scazute cheltuielile minime de subzistenta prevazute de legislatia in vigoare.

Cuvinte cheie: romania, lei, citibank


Citeste mai mult...

Nuclearelectrica si-a dublat cifra de afaceri

Nuclearelectrica a inregistrat o dublare a cifrei de afaceri pe primele sase luni ale anului, pana la 681 milioane lei, datorita exploatarii a doua unitati in anul 2008 la centrala de la Cernavoda, fata de o singura unitate in aceeasi perioada a anului precedent, informeaza compania, citata de Agerpres. Nuclearelectrica a raportat si o majorare cu 45 la suta a profitului la sase luni, pana la 87 milioane de lei. In semestrul I al anului 2008, atat nivelul creantelor, cat si cel al datoriilor au scazut cu 20 la suta, fata de semestrul I al anului 2007, fara a se inregistra creante sau arierate restante semnificative.

Cuvinte cheie: anului, suta, semestru


Citeste mai mult...

Posta Romana va deschide 6 oficii postale in Spania

Compania Nationala Posta Romana /CNPR/ va deschide in aceasta toamna sase oficii postale in cinci orase din Spania unde exista comunitati mari de romani, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul executiv operational al CNPR, Mihai Cristian Buciu. "Vrem ca oficiile sa devina operationale cel tarziu la 1 octombrie 2008", a precizat Buciu. Decizia CNPR de a deschide oficii postale in Spania s-a datorat, pe de o parte, faptului ca, odata cu integrarea in UE, pentru traficul intracomunitar nu mai exista niciun fel de bariere, si pe de alta parte numarului foarte mare de romani care lucreaza pe teritoriul acestei tari.

Cuvinte cheie: spania, oficii, cnpr


Citeste mai mult...