Ungaria: Curtea de conturi suspenda tranzactionarea actiunilor fondurilor imobiliare

Curtea de Conturi a Ungariei a anuntat sambata ca a suspendat pentru zece zile tranzactionarea actiunilor fondurilor imobiliare, anunta AFP. "Obiectivul acestei decizii este ca, pe durata suspendarii, fondurile sa poata informa clientii asupra naturii si a evolutiilor posibile ale investitiilor acestora, precum si asupra riscurilor pe care si le asuma", precizeaza Curtea. Decizia intervine dupa recentele retrageri de capital din partea investitorilor, in special a celor straini - 423 milioane euro dintr-un total de 2,2 miliarde euro, potrivit cifrelor Asociatiei fondurilor imobiliare Bamosz - retrageri aparute pe fondul scaderii profitabilitatii fondurilor imobiliare.



Citeste mai mult...

200 de ONG-uri solicita modificarea procedurilor

Doua sute de organizatii neguvernamentale solicita Guvernului si Parlamentului schimbarea procedurilor de acordare a utilitatii publice, pe motiv ca tot mai multe organizatii, in special cele politice, primesc necuvenit statutul de utilitate publica, se arata intr-un comunicat al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), remis vineri AGERPRES. Criticile aduse sistemului actual se refera in principal la procedura greoaie si birocratica, lipsa facilitatilor fiscale acordate ONG-urilor recunoscute ca fiind de utilitate publica si mai ales favoritismul politic in procedura de acordare a acestui statut.



Citeste mai mult...

Presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker:

Zona euro va intra "foarte probabil in recesiune in 2009", a apreciat vineri presedintele Eurogrup, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, relateaza AFP, citat de NewsIn. "Europa va fi, foarte probabil, in recesiune in anul 2009", a declarat Juncker, premier si ministru de finante luxemburghez, dupa summit-ul informal pe tema crizei financiare desfasurat vineri la Bruxelles. "Personal, cred ca cresterea probabila pentru Zona euro in 2009 va fi intre previziunile Comisiei Europene si cele ale Fondului Monetar International", a afirmat Juncker.



Citeste mai mult...

Romania are mijloace pentru a diminua efectele crizei financiare

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri dimineata, inainte de plecarea spre Bruxelles, ca Romania nu poate renunta la reformele in domeniul Educatiei si Sanatatii doar pentru faptul ca exista o criza in sistemul financiar international, conform AGERPRES. Basescu a subliniat ca tara noastra are mijloace pentru a diminua efectele crizei, aratand ca aceasta se resimte deja in Romania prin scaderea productiei in anumite sectoare ale economiei. "Avem nevoie de o solutie pentru refacerea sistemului din Educatie si Sanatate. Sunt in profund dezacord cu cei care propovaduiesc Apocalipsa.



Citeste mai mult...

Sporurile nu vor depasi 30-40% din castigul salarial

Sporurile si bonusurile acordate unui angajat bugetar nu vor depasi 30-40 la suta din castigurile sale salariale, conform viitoarei legi a salarizarii unice a personalului platit din fonduri publice, a declarat vineri ministrul Muncii, Mariana Campeanu, la finalul unei noi runde discutii cu parteneri sociali, potrivit AGERPRES. Ea a precizat ca aceasta lege va inlatura inechitatile majore care exista acum in sistemul de salarizare pentru bugetari, unde uneori premiile si sporuri ajung la cifre fantastice, asa cum a semnalat presa.



Citeste mai mult...

Romsilva va pune in vanzare 104.000 brazi pentru Craciun

Romsilva va scoate la vanzare 104. 000 brazi pentru sarbatorile de Craciun, preturile fiind situate intre 10 si 30 lei, a declarat, joi, pentru Agerpres, directorul general al Romsilva, Dorel Oros. "Mai mult de jumatate din brazii scosi la vanzare, 62. 000 de bucati, vor fi din specia brad, iar restul din cea de molid, preturile fiind comparabile cu cele din 2007", a spus Oros. Acesta a precizat ca brazii vor fi vanduti prin licitatie, pentru agentii economici, in cadrul directiilor silvice. Potrivit Romsilva, brazii cu o inaltime de pana in 1,30 metri vor avea un pret de 20 lei, cei pana in 2 metri - 25 lei, iar intre doi si trei metri - 30 lei.

Cuvinte cheie: lei, metri, pana


Citeste mai mult...

Bechtel a facut greseli de proiectare si executie la autostrada Transilvania

Bechtel a facut greseli de proiectare si executie pe tronsonul Campia Turzii-Gilau al autostrazii Transilvania, ceea ce a determinat alunecari de teren pe un segment de 36 de kilometri, potrivit rezultatelor unui control efectuat de consultantul EGIS Scetauroute la solicitarea CNADNR. "Bechtel a avut abateri in executia lucrarii, afectand calitatea lucrarilor, insa greselile sunt remediabile si nu vor duce la intarzieri", a declarat, joi, directorul de comunicare al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Stefan Szobotka, fiind preluat de.



Citeste mai mult...

Sute de trenuri afectate de protestul ceferistilor

Aproximativ 300 de trenuri vor stationa vineri, intre orele 7,00 si 13,00, in cadrul Regionalei CFR Brasov, daca se va declansa actiunea de protest anuntata de sindicalistii feroviari, conform AGERPRES. Dintre acestea, 160 sunt trenuri de calatori ale Societatii Nationale de Transport Feroviar Calatori, 30 - trenuri de calatori private si 70 - trenuri de marfa. Alexandru Lorincz, prim-vicepresedintele Uniunii Sindicatului Liber Calatori-Marfa-Infrastructura din cadrul Regionalei Brasov, a declarat, pentru AGERPRES, ca actiunea de protest de vineri are drept cauza starea precara a structurii feroviare, lipsa fondurilor pentru reparatii si a pregatirilor de iarna.



Citeste mai mult...

Pretul energiei electrice ar putea scadea in 2009

Reducerea consumului de energie electrica al unor mari companii prezente pe piata romaneasca din cauza lipsei lichiditatii ar putea duce la scaderea pretului energiei tranzactionate, a declarat, joi, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), potrivit AGERPRES. Acesta a precizat ca efectele crizei financiare se vor vedea incepand din prima parte a anului 2009 in reducerea consumului, datorata scaderii cererii din partea consumatorilor industriali importanti, precum Mittal si Dacia. "Aceasta scadere se observa si in regiune, unde preturile energiei tranzactionate au scazut semnificativ, atat in Ungaria, cat si in Germania.



Citeste mai mult...

Compania Energetica va renegocia contractele Hidroelectrica

Compania Energetica va renegocia contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica, iar infiintarea societatii este contestata de beneficiarii acestor acorduri, companiile concurente si unele partide politice, a declarat agentieipresedintele AVAS, Teodor Atanasiu. "O renegociere cu acordul ambelor parti ar fi normala. Nu cred ca firmele care au aceste contrate, fiind firme serioase, au argumente sa se opuna renegocierii", a afirmat presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Guvernul a aprobat, in luna octombrie, infiintarea companiei energetice, care va reuni societatile Electrica, Hidroelectrica si complexurile energetice Turceni si Rovinari.



Citeste mai mult...

AVAS privatizeaza Cuprumin si Moldomin

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va scoate la privatizare, saptamana viitoare, companiile miniere necarbonifere Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua, a declarat agentieipresedintele institutiei, Teodor Atanasiu. "Luni cred ca vom da anuntul de privatizare la Cuprumin si sper ca tot saptamana viitoare (. . . ) si la Moldomin Moldova Noua", a afirmat Atanasiu. El a precizat ca la celelalte companii similare exista o serie de litigii, Cuprumin si Moldomin fiind singurele care vor fi scoase la privatizare in acest moment.



Citeste mai mult...

Panasonic va prelua rivalul Sanyo pentru 8,8 miliarde de dolari

Grupul Panasonic a anuntat, vineri, ca va prelua compania rivala Sanyo Electric, tranzactie estimata de analisti la 8,8 miliarde dolari, in urma careia va fi creat cel mai mare conglomerat din sectorul electronic din Japonia, transmite Reuters. Inglobarea Sanyo va consolida pozitia si competitivitatea Panasonic pe segmentele bateriilor reincarcabile si echipamentelor de energie solara, ambele cu potential ridicat de crestere, relateaza. Totodata, Panasonic va deveni al doilea mare conglomerat de electronice la nivel global, dupa General Electric.



Citeste mai mult...

Bursa de la New York a scazut ieri cu 5%

Bursa de la New York a scazut puternic ieri, cu pana la 5%, incheind astfel cel mai accentuat declin de doua sedinte consecutive din octombrie 1987, din cauza perspectivelor economice pesimiste, alimentate de prognoze dezamagitoare pentru rezultatele marilor companii si declinul sectorului de retail.



Citeste mai mult...

Restantele la credite au crescut de peste doua ori in Romania

Restantele la credite au ajuns, in Romania, la 2,15 miliarde lei (577 milioane euro) la finalul lunii septembrie, fiind in crestere cu 117 la suta, fata de aceeasi luna din 2007, in conditile in care aproape trei sferturi sunt restante la creditele in lei, potrivit datelor Bancii Nationale, informeaza Agerpres. Restantele la imprumuturile contractate de populatie si firme ajunsesera la 990 milioane lei.

Cuvinte cheie: milioane, lei, euro


Citeste mai mult...

Platile SAPARD aferente anului 2006 vor fi cheltuite pana in 2009

Fondurile europene alocate prin programul SAPARD aferente anului 2006 vor putea fi cheltuite pana la finele lui 2009, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos. "Romania a obtinut prelungirea cu un an a fondurilor alocate prin SAPARD pentru anul 2006, comisarul european pentru Agricultura avizand favorabil solicitarea Romaniei, in conditiile in care acesti bani ar fi trebuit sa fie absorbiti pana la finele lui 2008", a precizat ministrul Agriculturii. Fondurile aferente anului 2006 se ridica la aproximativ 150 milioane euro.

Cuvinte cheie: sapard, milioane, euro


Citeste mai mult...

Analist londonez: Perioada electorala si deciziile ce ar putea fi luate acum reprezinta cel mai mare risc pentru economia romanesca

Mediul economic international, agentii de rating, firme de consultanta, investitorii sunt ingrijorati de deciziile care ar putea fi luate in aceasta perioada electorala in Romania, decizii care ar accentua vulnerabilitatea, oricum mare, in fata efectelor crizei economice internationale, a spus intr-un interviu pentru HotNews. ro Justin Patrie, analist al pietelor emergente din Europa la Business Monitor International. Informatia pe scurt:    * Romania este vulnerabila financiar si ar putea fi nevoita sa ceara ajutorul FMI si UE.



Citeste mai mult...

Protejarea Deltei presupune promovarea unor activitati alternative

Premierul Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, joi, pe nava "Printul Constantin", ca dezvoltarea si protejarea Deltei Dunarii presupune promovarea unor activitati alternative traditionale pentru locuitorii acestei zone, informeaza AGERPRES. Primul-ministru a spus ca exista un masterplan pentru intreaga Delta pe un proiect de 130 de milioane euro dintre care 80 de milioane sunt destinate dezvoltarii unor sectoare de infrastructura si a unor activitati alternative traditionale pentru locuitori, cum ar fi prelucrarea stufului sau constructiile. "Avem o problema sociala la care vreau sa ma refer direct.



Citeste mai mult...

Politistii ies din nou in strada

Politistii membri ai Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex" vor iesi, pentru a doua oara in acest an, in strada, a declarat liderul sindical, Vasile Lincu, potrivit AGERPRES. Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex, reprezentand peste 16. 000 de membri, va organiza un nou miting de protest in data de 22 noiembrie 2008, intre orele 11,00-12,30, in Piata Constitutiei din Bucuresti.


Citeste tot articolul Politistii ies din nou in strada

Citeste mai mult...

Bank of Cyprus, profit net de 375 milioane euro

Bank of Cyprus Group a inregistrat un profit net de 375 milioane euro, in noua luni din 2008, fata de 369 milioane euro, la 30 septembrie 2007, au anuntat, joi, oficiali ai bancii. Rentabilitatea pe actiune a fost de 24,4 la suta, iar rata creditelor neperformante a fost redusa la 3,4 la suta, la 30 septembrie 2008, fata de 4,3 la suta la 30 la suta 2007 si 3,8 la suta la 31 decembrie 2007, arata un comunicat al bancii, remis, joi, Agerpres. Baza de clienti s-a extins, iar depozitele au crescut cu 15 la suta.

Cuvinte cheie: suta, 2007, 2008


Citeste mai mult...

Serban Alexandrescu: "Nimeni nu stie cu cat au scazut sau vor scadea bugetele. Ca de obicei, unii si-o vor fura mai urat decat altii"

Prima editie a intalnirilor on-line de media si comunicare a avut loc pe 6 noiembrie, intre orele 14. 00 si 16. 00. Invitatul lui Iulian Comanescu, Serban Alexandrescu, asociat si director de creatie la Headvertising, a vorbit despre criza din publicitate, creatia pentru produsele fara avantaj competitiv, scrupulele profesionistilor din publicitate (atunci cand lucreaza pentru branduri mai putin "sanatoase") si campania electorala din Romania, apatica fiindca politicienii nu vor neaparat o participare importanta la vot.



Citeste mai mult...

Zile agitate in media-publicitate: schimbari de conturi locale si regionale, lansari si relansari de agentii, reduceri de costuri la grupurile internationale

Pe plan international, marile grupuri media continua sa taie din perspectivele de crestere pe 2008-2009 si sa anunte reducerea costurilor. In Romania, ultimele zile au fost marcate de miscari ale companiilor din zona comunicarii neconventionale si de confirmarea unor schimbari importante de conturi locale si regionale. Serban Ciusca, pana recent partener la ARBOevents, a anuntat joi ca el este cel care a preluat restul de actiuni in cadrul acestei companii, in care era actionar alaturi de ARBOmedia AG pana cand aceasta a fost preluata de catre grupul elvetian Goldbach.



Citeste mai mult...

Afacerile Vienna Insurance Group pe piata din Romania au crescut cu 34%

Vienna Insurance Group (VIG) a inregistrat o crestere a primelor brute subscrise cu 34% in primele noua luni ale acestui an pe piata din Romania, cea mai mare crestere, cu 46%, fiind inregistrata de afacerile Omniasig, care au ajuns la 263 milioane euro, a anuntat joi grupul, potrivit NewsIn. "Au avut o evolutie buna in special societatile Omniasig (Omniasig si Omniasig Asigurari de Viata n. r), cu prime brute subscrise de 956,81 milioane de lei (circa 263 milioane de euro), ceea ce inseamna o crestere de peste 46% in primele trei trimestre din 2008", in standarde romanesti de contabilitate, se arata in raport.



Citeste mai mult...

Bursa a revenit pe plus la finalul sedintei de tranzactionare de joi

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat sedinta de tranzactionare de joi in crestere, mai ales datorita avansurilor consemnate de actiunile Petrom si BRD, dupa ce in cea mai mare parte a sedintei indicii au aratat valori mai scazute decat in sedinta precedenta. Lichiditatea pietei reglementate a BVB a scazut insa cu mai mult de jumatate, pana la 16,81 milioane de lei, echivalentul a 4,52 milioane de euro. Indicele compozit al BVB a urcat cu 0,56%, la 2. 322,88 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, s-a apreciat cu 0,95%, pana la 3. 106,15 puncte.

Cuvinte cheie: lei, milioane, bvb


Citeste mai mult...

Criza financiara loveste si la Bistrita:

“Nu mai avem comenzi. Produceam componente pentru utilaje terasiere, iar peste 90% din productia noastra mergea la export in Uniunea Europeana. Criza de acolo a dus la reducerea comenzilor cu aproape 20% din cifra noastra de afaceri. Sint firme din Vest care au anulat total contractele cu noi. Problemele astea au inceput cam din vara. Acum am ajuns sa fim nevoiti sa concediem cam o suta de oameni”, anunta seful serviciului personal de la fabrica de utilaje pentru constructii, Comelf SA Bistrita. Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca a anuntat cateva sute de concedieri in urmatoarele luni, puse pe sema crizei financiare.



Citeste mai mult...

Bancile ungare se confrunta cu perspective negative

Perspectivele pe termen mediu pentru bancile ungare raman negative desi ajutorul de 20 miliarde de euro acordat de mai multe institutii financiare internationale este unul benefic pentru Ungaria, considera agentia de evaluare financiara Moody"s, informeaza AFP, preluat de Agerpres. "Sprijinul financiar de 20 de miliarde de euro va diminua cu siguranta presiunea observata in luna octombrie in sistemul bancar ungar si va ajuta eforturile guvernului de a calma tensiunile de pe pietele financiare. Insa consolidarea sectorului financiar nu se va face resimtita decat progresiv si nu se va traduce imediat prin perspective pozitive pentru banci", subliniaza Moody"s.

Cuvinte cheie: bancilor, euro, moodys


Citeste mai mult...

BCE reduce dobanda de politica monetara la 3,25%

Banca Centrala Europeana a redus joi cu o jumatate de punct dobanda de politica monetara, la nivelul de 3,25%, oferind astfel o gura de oxigen economiilor din zona euro, anunta AFP. Dobanda de refinantare, care determina nivelul creditelor pentru intreprinderi si persoane fizice, a ajuns astfel la nivelul din octombrie 2006. Este a doua reducere operata de BCE in decurs de o luna, dupa actiunea concertata a marilor banci centrale din 8 octombrie. Totodata, si alte banci centrale europene au redus dobanzile cheie.



Citeste mai mult...

Previziunile FMI pentru 2009: crestere economica negativa in SUA (-0,7%) si in Zona Euro (-0,5%)

Fondul Monetar International a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economica pentru Statele Unite ale Americii si pentru tarile din Zona Euro. Fondul a revizuit in scadere previziunile pentru Zona Euro, estimand ca produsul intern brut al tarilor membre va inregistra o scadere de 0,5%, potrivit AFP. Estimarea precedenta miza pe o crestere de 0,2%. FMI estimeaza ca economia americana se va confrunta cu o restrangere a activitatii de 0,7%, desi in urma cu o luna previziona o crestere modesta de 0,1%.

Cuvinte cheie: fondul, fmi, 2009


Citeste mai mult...

Zece lucruri de facut cu banii in vremuri de criza

In ultima vreme, au inceput sa apara semne privind atenuarea crizei creditelor, in conditiile in care bancile au reinceput sa se imprumute intre ele. O veste buna, dar aceasta nu inseamna ca dificultatile crizei au trecut. Nu exista inca nicio certitudine ca revenirea creditarii va dura, iar, la acest moment, o recesiune pare foarte probabila. Nu este inca prea tarziu pentru a adopta o atitudine defensiva, care va poate ajuta sa depasiti criza globala. Time. com prezinta 10 pasi care va pot proteja viitorul financiar. Sfaturile sunt destinate pietei americane, dar se pot dovedi de folos si pentru restul lumii.

Cuvinte cheie: pot, poate, moment


Citeste mai mult...

Petrom a investit 1,25 miliarde lei, in trimestrul trei

Investitiile Petrom, incluzand participatiile companiei, realizate in trimestrul trei din 2008 se ridica la 1,25 miliarde de lei, consemnand o crestere cu 19 la suta comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit AGERPRES. Raportat la primele noua luni ale anului trecut, investitiile consemnate in intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2008 inregistreaza o crestere cu 95 la suta, ajungand la 4,64 miliarde de lei.



Citeste mai mult...

Rusia cauta inginerii din Romania

Mihai Macsim, presedintele Camerei de Comert Romano-Ruse, spune pentru BUSINESS Magazin ca rusii sunt interesati de proiecte mari in Romania: "Avem multe solicitari pentru investitii rusesti in Romania in domenii precum metalurgia, constructia de masini, constructia de drumuri si poduri, reabilitarea sau constructia de la zero a unor grupuri energetice, agrozootehnia". Macsim crede ca intentiile rusilor, destul de multe, se vor concretiza intr-o serie de fonduri de investitii care vor actiona pe piata romaneasca, transmite. Mihai Macsim considera insa si ca Romania are un produs de export extrem de pretios pentru rusi, si anume inginerii.


Citeste tot articolul Rusia cauta inginerii din Romania

Citeste mai mult...

Investitiile in retail au scazut cu 60% in Europa, dar Romania ramane pe locul patru la constructia de centre comerciale

Volumul investitiilor in retail in Europa a scazut cu 60% in trimestrul doi din acest an, ritmul de crestere a vanzarilor a scazut in cele mai multe piete, dar Romania se mentine pe locul patru in Europa, dupa numarul de proiecte de centre comerciale pentru care s-au demarat procedurile de constructie, arata un raport al companiei de consultanta Cushman & Wakefield. In Romania sunt in prezent 53 de centre comerciale, din care 15 au fost inaugurate in acest an, iar pentru 2009 au inceput procedurile de constructie pentru alte 22 de centre comerciale.



Citeste mai mult...

Lucrarile de constructii, in crestere cu 31% in primele noua luni din acest an

Volumul lucrarilor de constructii a crescut in primele noua luni din acest an cu 31% fata de perioada similara din 2007, crestere evidentiata la toate tipurile de constructii, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Un sondaj al Statisticii realizat in luna octombrie arata ca managerii companiilor estimeaza o scadere a activitatii in constructii in ultimul trimestru al acestui an. Datele statistice arata o crestere a volumului lucrarilor din constructii in luna septembrie 2008 atat fata de luna anterioara din acest an (cu 8,5%), cat si fata de luna similara din 2007 (cu 28,3%).



Citeste mai mult...

Preluarea Ardaf si Rai de catre Generali PPf Holding, aprobata de Concurenta

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea controlului asupra asiguratorilor Ardaf si Rai de catre Generali PPF Holding, considerand ca aceasta concentrare afecteaza nesemnificativ competitia de pe piata, a anuntat joi institutia, potrivit NewsIn. Fondul de investitii PPF Investments va incasa circa 80 milioane euro din vanzarea la pachet a societatilor romanesti de asigurari Ardaf si Rai catre Generali PPF Holding, dublu fata de investitia initiala, potrivit unor surse din piata.

Cuvinte cheie: generali, ppf, ardaf


Citeste mai mult...

CE: Romania poate accesa fonduri SAPARD pana la finele lui 2009

Comisia Europeana a aprobat solicitarea Romaniei de a prelungi cu un an, pana la finele lui 2009, accesarea fondurilor prin programul SAPARD, a declarat, joi, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, citat de Mediafax. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Cornelia Mihai a declarat, in urma cu o saptamana, ca ministerul asteapta in luna noiembrie un raspuns de la CE privind prelungirea AFA 2006 (alocarea financiara anuala aferenta anului 2006). Ea a adaugat ca Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), institutia care gestioneaza programul SAPARD, a realizat plati de doar 5-10% din AFA 2006.

Cuvinte cheie: 2006, afa, programul


Citeste mai mult...

UE a lansat o investigatie impotriva Lafarge, Cemex si Holcim

Autoritatile europene din domeniul concurentei au demarat o investigatie impotriva a trei mari producatori de ciment, Lafarge, Cemex si Holcim, potrivit NewsIn, care citeaza Reuters. Oficialii celor trei companii nu au anuntat care este obiectul acestei investigatii. Reprezentantii companiei franceze Lafarge au declarat pentru Reuters ca investigatia vizeaza intreaga industrie europeana a cimentului. La randul sau, compania Cemex a anuntat intr-un comunicat ca "reprezentantii autoritatii UE din domeniul concurentei au perchezitionat sediile Cemex din Germania si Marea Britanie".

Cuvinte cheie: lafarge, cemex, holcim


Citeste mai mult...

Rompetrol a ieftinit cu pana la opt bani pretul carburantilor

Rompetrol a ieftinit incepand de miercuri carburantii comercializati in statiile proprii cu pana la opt bani pe litru, informeaza compania. In luna octombrie, compania a modificat de sapte ori pretul carburantilor. Astfel, benzina Premium E4 va costa 3,53 lei pe litru, sortimentul Efix 95 va avea un pret de 3,58 lei, iar benzina Euro Super 98 fara plumb va fi comercializata la 4,21 lei pe litru, se arata intr-un comunicat al Rompetrol. La motorina, Efix Diesel va avea un pret de 3,90 lei, in timp ce pretul Super Euro 5 va cobori la 4,19 lei.

Cuvinte cheie: lei, litru, rompetrol


Citeste mai mult...

Consiliul Bursei a hotarat mentinerea pragului de variatie pentru piata Deal

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a anulat propunerea de eliminare a pragului de variatie pentru piata tranzactiilor negociate direct (Deal), dupa ce membrii conducerii bursei au considerat masura ca fiind nepotrivita in contextul actual al pietei, a declarat, miercuri, Stere Farmache, presedintele-director general al BVB, citat de NewsIn. "Consiliul de administratie a revazut ultimele decizii si a hotarat ca e mai potrivit sa ramanem la aceste limite", a spus presedintele-director general al BVB, Stere Farmache.

Cuvinte cheie: bursei, bvb, deal


Citeste mai mult...

Update: SIF-urile se mentin pe verde la jumatatea sedintei de miercuri, pe o piata in scadere

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) scadea la jumatatea sedintei de tranzactionare de miercuri, BET-FI fiind singurul indice care a reusit sa se mentina pe crestere, societatile de investitii financiare avansand cu 2%. Indicii bursieri aveau evolutii mixte dupa primele minute de tranzactionare, dupa ce bursele asiatice au inchis in urcare, finalul alegerilor din Statele Unite ale Americii reducand incertitudinea din piata. Principalele burse europene au deschis insa in scadere. Update 1: La ora 13:00, BET-C cobora cu 1,30%, iar indicele celor mai lichide zece titluri listate scadea cu 1,47%. BET-FI era singurul indice pe plus, inregistrand un avans de 2,00%.



Citeste mai mult...

ArcelorMittal va reduce productia cu 30%, in contextul crizei financiare mondiale

ArcelorMittal, cel mai mare producator mondial de otel, a anuntat ca va reduce productia cu 30% la nivel mondial, din cauza scaderii cererii, conform directorului financiar al companiei, Aditya Mittal, relateaza AFP. Oficialul a declarat ca reducerea vizeaza numai trimestrul al patrulea din 2008, potrivit NewsIn. Profitul net al companiei a fost de 3,82 miliarde dolari, sau 2,78 dolari/actiune, in intervalul de trei luni incheiat in septembrie, fata de un profit net de 2,96 miliarde dolari, raportat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei, arata Bloomberg.



Citeste mai mult...

Standard & Poor's a coborat perspectiva ratingurilor Hidroelectrica la

Standard & Poor's (S&P) a revizuit perspectiva ratingurilor companiei Hidroelectrica, de la "stabil" la "negativ", datorita posibilei deteriorari a conditiilor macroeconomice din Romania, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. In acelasi timp, Standard & Poor's a reafirmat ratingul "BB" pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala si in valuta. "Perspectiva negativa a ratingurilor Hidroelectrica reflecta posibilitatea deteriorarii conditiior macroeconomice din Romania si a calitatii creditelor companiei", a declarat Tania Tsoneva, analist la Standard & Poor's.



Citeste mai mult...

Bursele americane au deschis in crestere

Bursele americane au deschis sedinta de marti in crestere, pe fondul alegerilor prezidentiale din Statele Unite, potrivit Reuters. Pietele de capital din intreaga lume au evoluat intr-un climat de calm, investitorii asteptand rezultatele alegerilor prezidentiale din Statele Unite. Astfel, in primele minute de tranzactionare, indicele industrial Dow Jones a urcat cu 1,80%, la 9. 487,89 puncte, iar indicele Nasdaq s-a apreciat cu 1,61%, la 1. 754,12 puncte. Indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 1,85%, la 984,18 puncte. Analistii nu cred insa ca unul dintre candidati ar putea impulsiona pietele de capital mai mult decat celalalt.



Citeste mai mult...

Oamenii de afaceri i-au intrebat pe Hrebenciuc, Stolojan si Vosganian ce ii asteapta in urmatorii 4 ani

Oamenii de afaceri prezenti la o masa rotunda legata de "Agenda de business a Romaniei" in urmatorii 4 ani au gasit putine raspunsuri concrete, legate de contextul financiar actual, la reprezentantii partidelor politice. Dialogul pe teme de business care urma sa aiba loc in urma unor scurte prezentari ale programelor economice de guvernare a fost inghitit, in mare masura, de "intepaturi" electorale intre politicienii prezenti. Un efect concret al crizei financiare se resimte deja, in octombrie, la bugetul de stat: ministrul de finante Vosganian, prezent la dezbatere, a mentionat ca firmele nu si-au mai platit, constiincios, taxele.



Citeste mai mult...

Autoritatile europene investigheaza industria cimentului pentru practici anticoncurentiale

Grupul francez Lafarge a anuntat marti ca face obiectul unei anchete a autoritatilor europene din domeniul concurentei, alaturi de alte grupuri din industria cimentului, anunta AFP. "Autoritatile din domeniul concurentei au declansat o ancheta asupra industriei europene a cimentului", a declarat un purtator de cuvant al companiei. "Lafarge coopereaza cu autoritatile compentente in aceasta ancheta. Pentru moment, nu vom face alte comentarii", a precizat acesta. In 2002, Comisia Europeana a amendat mai multe grupuri europene, printre care si Lafarge, dupa ce a stabilit ca acestea au format un cartel pe piata cimentului.



Citeste mai mult...

Vosganian impune restrangerea cheltuielilor publice pentru mentinerea deficitului la 2,3% din PIB

Cheltuielile pentru deplasari si protocol vor fi reduse, iar autoritatile publice nu vor mai incheia contracte noi incepand cu luna noiembrie, au decis, marti, membrii Executivului, la propunerea ministrului finantelor. Masura are drept scop incadrarea deficitului bugetar in limita a 2,3% din PIB in 2008, potrivit NewsIn. Ministrul finantelor a propus, in sedinta de marti a Executivului, reanalizarea alocarii resurselor bugetare pe ultimele doua luni ale anului 2008, "pentru a contracara accentuarea dezechilibrelor macroeconomice si pentru a mentine o limita sustenabila platilor care se fac din buget", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.



Citeste mai mult...

Cresterea economiei romanesti va incetini la 4,75 la suta in 2009

Comisia Europeana estimeaza ca in acest an Romania va inregistra o crestere economica peste asteptari, de 8,5 procente, urmand ca anul viitor aceasta sa scada la 4,75 procente si la cinci procente in 2010, conform previziunilor economice de toamna ale Comisiei Europene date publicitatii luni si preluate de Agerpres. Estimarile executivului european sunt mai mici decat publicate recent de Comisia Nationala de Prognoza, in varianta finala de toamna a prognozei 2008 - 2013. Potrivit CNP, cresterea economica a Romaniei se va situa la 6 la suta anul viitor si la 6,3 la suta in 2010. "Economia Romaniei se supraincalzeste, dar cresterea este pe punctul de a incetini.

Cuvinte cheie: suta, 2008, pib


Citeste mai mult...

Reactie extrema a Frantei: Statul ar putea prelua unele banci daca nu reiau creditarea

Guvernul francez ar putea prelua pachete de actiuni la bancile care au beneficiat de planul de sustinere a sectorului financiar daca acestea nu vor relua acordarea de credite companiilor care se confrunta cu lipsa de lichiditati, a declarat primul ministru Francois Fillon, potrivit Reuters. "Trebuie sa reia creditarea acum", a spus acesta intr-un interviu acordat postului TV France 2. "Daca bancile nu actioneaza in cel mai eficient mod, avem doua posibilitati. Prima posibilitate este sa retragem finantarile acordate de stat bancilor.



Citeste mai mult...

BNR mentine dobanda de referinta de 10,25% pentru noiembrie

Banca Nationala a Romaniei a mentinut, pentru noiembrie, rata dobanzii de referinta la 10,25% pe an, nivel egal cu cel al dobanzii de politica monetara, a anuntat, marti, banca centrala, informeaza NewsIn. Nivelul actual al dobanzii de referinta este cel mai ridicat din martie 2005. Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta. Hotararea BNR este in conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.



Citeste mai mult...

Bancherii il vor pe Obama.

Rareori un om politic american s-a bucurat de unanimitate in privinta sanselor pe care economia americana le-ar avea in cazul in care ar veni in fruntea statului. In vreme ce pietele preferau in mod general pe republicani, majoritatea comunitatii financiare de azi nu ezita in a-si afisa preferintele pentru candidatul democrat, scrie Dan Popa, pe blogul lui. "Singurul care ar putea salva Wall Streetul este Obama, fiindca stie importanta pietelor financiare si intelege momentele in care trebuie sa intervii de pe pozitii etatiste. McCain este in schimb, foarte dogmatic", explica Roman Frydman, profesor de economie la New York University.


Citeste tot articolul Bancherii il vor pe Obama.

Citeste mai mult...

Sanse mici ca somajul sa scada in 2009

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat, luni, ca este posibil, ca in 2009, somajul sa nu mai scada, pe fondul crizei economice, informeaza Agerpres. "Rata somajului in 2009 ar putea sa depinda si de un alt factor care este foarte greu de evaluat. Comisia de Prognoza nu poate sa faca o astfel de evaluare si anume aceasta este legata de numarul de romani care s-ar putea intoarce din tarile grav afectate, cum este Spania. In Spania este o adevarata recesiune economica, un somaj care practic a explodat", a spus acesta.

Cuvinte cheie: romania, somaj, putea


Citeste mai mult...

Piata de carburanti din Romania maturizare in cativa zeci de ani

Piata de carburanti din Romania va deveni matura in cativa zeci de ani, desi inregistreaza cea mai mare crestere comparativ cu Slovacia si Ungaria, tari-cheie ale grupului ungar MOL, a declarat, marti, vicepresedintele pe probleme de comunicare al companiei, Szabolcs Ferencz. "Comparativ cu Slovacia si Ungaria, Romania este singura piata care creste, dar va deveni matura in cateva decade, cand va ajunge la nivelul de motorizare al altor state din Uniunea Europeana", a declarat, Szabolcs Ferencz. Consumul de benzina in Romania este relativ constant, in timp ce pe segmentul motorinei se inregistreaza cresteri.

Cuvinte cheie: romania, mol, piata


Citeste mai mult...

Preturile productiei industriale au scazut cu 0,1%

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat, in septembrie, o scadere cu 0,1 la suta comparativ cu luna precedenta si o crestere cu 18,6 la suta fata de luna corespunzatoare din anul 2007, conform AGERPRES. Comparativ cu luna august, pe sectoare de activitate, preturile produselor din industria prelucratoare si cele la energie electrica si termica, gaze si apa au inregistrat, in septembrie, o crestere cu 0,7 la suta, respectiv 0,2 la suta, iar cele din industria extractiva o scadere cu 8,6 la suta.



Citeste mai mult...

Cresterea economica va fi peste asteptari in trimestrul trei

Nivelul de crestere economica a fost peste asteptari pe primele doua trimestre din 2008 si va fi si in trimestrul trei, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pentru AGERPRES. Produsul Intern Brut /PIB/ a consemnat o crestere de 9,3 la suta in termeni reali in trimestrul doi al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, iar in primele sase luni cresterea economica a fost de 8,8 la suta fata de perioda similara din 2007. In momentul de fata, aceasta criza a inceput sa ameninte Uniunea Europeana.



Citeste mai mult...

700 de angajati ai Uzinei Mecanice Plopeni in pragul disponibilizarii

740 de salariati din Uzina Mecanica Plopeni din cei aproximativ 800 sunt in pericol sa-si piarda locul de munca, incepand de marti, cand expira preavizul pe care l-au primit, informeaza Agerpres. Liderul Sindicatului Siteco de la Uzina Mecanica, Mircea Voinea, a declarat ca cifra celor care vor fi disponibilizati nu este foarte exacta, dar cei aproximativ 800 de salariati isi doresc sa plece, din cauza starii de panica instaurata in intreprindere. Luni, la ora 17,30, liderul Siteco se afla inca in discutii cu reprezentantii AVAS pentru a obtine o reducere a numarului celor care urmeaza sa fie disponibilizati si a gasi solutii pentru cei care vor ramane.



Citeste mai mult...

Rompetrol Well Services imprumuta Rompetrol Rafinare cu 3,1 milioane lei

Rompetrol Well Services Ploiesti va acorda Rompetrol Rafinare Constanta un credit in valoare de 3,1 milioane lei, pentru 60 de zile, pentru finantarea nevoilor curente de trezorerie, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti, preluat de Agerpres. Actul juridic, incheiat luni, respecta interesele societatii in raport cu ofertele uni plasament bancar de pe piata, precizeaza Rompetrol Well Services. Compania Rompetrol Rafinare, principala entitate a Grupului Rompetrol, a obtinut, in prima jumatate a anului 2008, o cifra de afaceri de 2,42 miliarde dolari, in crestere cu 75 la suta fata de primul semestru din 2007.



Citeste mai mult...

AVAS - negocierile pentru privatizarea IAR Ghimbav doar cu Aero Vodochody

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a exclus de la procesul de privatizare a constructorului de aeronave IAR Ghimbav compania Marcovici Capital Ltd (Israel), unul din cei doi ofertanti, si continua negocierile doar cu Aero Vodochody (Cehia), a anuntat institutia. AVAS deruleaza negocieri impreuna cu Aero Vodochody pentru imbunatatirea ofertei depuse de investitor, in vederea preluarii pachetului de actiuni detinut la IAR Ghimbav, se mentioneaza intr-un comunicat al Autoritatii.



Citeste mai mult...

MasterCard a pierdut 493,3 milioane dolari in 2008

Compania de carduri de credit MasterCard a pierdut 493,3 milioane dolari (3,79 dolari pe actiune) in primele noua luni, in timp ce, in perioada similara a anului trecut, a castigat 781,6 milioane dolari (5,73 dolari pe actiune), informeaza agentia EFE, preluata de Agerpres. A doua mare companie de carduri credit din lume a incasat, in perioada ianuarie - septembrie, 3,766 miliarde dolari, cu 25,7 la suta mai mult fata de perioada similara a anului trecut, cand veniturile au totalizat 2,994 miliarde dolari.



Citeste mai mult...

Rezerva BNR a crescut si datorita alocarilor importante in dolari

O buna parte din cresterea rezervelor Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ in luna octombrie, de 1,297 miliarde euro, se datoreaza faptului ca BNR are alocari importante in dolari americani, iar moneda SUA a crescut fata de euro, a declarat, luni, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. "O buna parte din castigurile de rezerva au provenit din alocarile importante in dolari americani pe fondul evolutiei dolarului fata de euro, nu numai din buna administrare a rezervei de catre BNR", a spus oficialul Bancii Centrale.



Citeste mai mult...

Proiectul bugetului de stat pe 2009 a ajuns la Parlament

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2009 a fost primit la Camera inferioara a Parlamentului si urmeaza sa fie distribuit deputatilor pentru studiu individual, se arata intr-un comunicat transmis, luni, de Camera Deputatilor si preluat de Agerpres. Potrivit sursei citate, calendarul termenelor privind dezbaterea proiectului de buget se va stabili in sedinta de marti a Birourilor Permanente reunite ale celor doua camere ale Parlamentului. Raportul final privind bugetul de stat are ca termen de prezentare data de 20 decembrie, urmand ca viitorul Guvern sa-si stabileasca prioritatile bugetare pentru anul 2009, potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Cuvinte cheie: lei, deputatilor, anul


Citeste mai mult...

Indicele general al BVB se aprecia usor in primele minute ale sedintei de tranzactionare de luni

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis sedinta de tranzactionare de luni in crestere usoara, cele mai importante castiguri fiind inregistrate de indicele companiilor energetice si de cel al societatilor de investitii financiare. Cele mai importante burse europene au deschis, de asemenea, in usoara crestere, in vreme ce pe piata asiatica s-au inregistrat castiguri importante. In primele minute de tranzactionare, indicele general al bursei BET-C se aprecia cu 0,49%, iar BET, indicele care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, urca cu 0,88%. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a castigat 1,79%.



Citeste mai mult...

Premierul nu este de acod cu majorarea pentru profesori

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a reafirmat, luni, la Palatul Victoria, ca nu este de acord cu majorarea cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice. Acesta a invocat momentul aparitiei crizei financiare internationale cu posibile consecinte asupra Romaniei, informeaza Agerpres. "In momentul in care o tara este afectata de criza economica, sectorul privat se restrange si atunci ce fac guvernele? Se face un program de investitii consistent, din fonduri bugetare, in general catre infrastructura pentru a se compensa pierderea de locuri de munca, crearea de alte locuri de munca generate de programul de investitii.



Citeste mai mult...

Guvernul german intervine pentru recapitalizarea Commerzbank

Cea de-a doua banca germana dupa active, Commerzbank, va primi o infuzie de capital de 8,2 miliarde de euro din partea statului. Totodata, statul va garanta noi datorii ale bancii in valoare de 15 miliarde de euro, a anuntat institutia financiara. In acelasi timp, banca a anuntat ca a avut o pierdere neta de 285 de milioane de euro pe al treilea trimestru al anului, dupa un profit de 339 milioane de euro anuntat in aceeasi perioada a anului trecut, scrie Reuters. Commerzbank  a pierdut o treime din valoarea sa pe bursa in mai putin de o luna, in contextul crizei financiare globale.



Citeste mai mult...

Miliardarii rusi investesc in litoralul muntenegrean

In pofida crizei financiare globale, miliardarii rusi cumpara frenetic proprietati pe litoralul turistic al Muntenegrului. In ultimii cativa ani, Muntenegru a devenit, in ochii investitorilor rusi, o alternativa la moda la statiunile cunoscute din sudul Frantei sau de pe malurile Turciei. “Geamantane cu valuta” si iahturi de lux continua sa soseasca in idilicul oras Budva, de la Marea Adriatica, motiv pentru care Muntenegru a dobandit porecla de “Moscova-pe-mare”.



Citeste mai mult...

Cooperare radio-online: RFI si HotNews.ro vor transmite

RFI Romania include in noua sa grila o serie de emisiuni noi, inclusiv doua realizate impreuna cu HotNews. ro. Printre noutati se numara Jurnalul Economic, difuzat zilnic, la 8. 33, in parteneriat cu HotNews. ro. Iar dupa incheierea campaniei electorale, de la 1 decembrie, jurnalistul HotNews. ro Dan Tapalaga va discuta tema de actualitate a saptamanii, alaturi de mai multi invitati, in cadrul emisiunii de seara "Discutia de luni".

Cuvinte cheie: rfi, hotnews, grila


Citeste mai mult...

Un nou centru comercial la Baia Mare

In centrul comercial Gold Plaza, ce va fi construit la Baia Mare, va fi investita o suma totala de peste 97 milioane de euro, relateaza Agerpres. Centrul comercial va avea peste 30. 000 de metri patrati de suprafata bruta inchiriabila, au aratat dezvoltatorii Futureal Group si compania imobiliara Immoeast AG, cu ocazia punerii pietrei de temelie a noului centru comercial. 50 la suta din spatiul de retail a fost deja preinchiriat, cu mai mult de un an inaintea deschiderii oficiale a proiectului. Proiectul este pozitionat in zona centrala a orasului si este amplasat in zona cea mai buna si din punct de vedere al transportului public cu acces direct la opt linii de transport.

Cuvinte cheie: comercial, gold, plaza


Citeste mai mult...

Superlit Romet S.A Buzau estimeaza afaceri de 20 milioane euro in 2009

Fabrica de tuburi din rasini poliesterice armate cu fire de sticla de la Buzau va controla, in 2009, 50 la suta din piata totala, estimata la 80-100 milioane de euro, cu o cifra de afaceri de circa 20 milioane de euro, a declarat, joi, directorul general al Superlit Romet, Ghiorghe Dabula, cu ocazia inaugurarii unitatii de productie a companiei turco-romane, relateaza Agerpres. Compania Superlit Romet SA este o investitie de tip greenfield in valoare de 10 milioane de euro, din care 2,5 milioane euro este capitalul social al companiei. Societatea are ca actionari pe Superlit Uluslararasi Altyapi din Turcia si Grup Romet SA Buzau.

Cuvinte cheie: euro, milioane, suta


Citeste mai mult...

Oleoductul Siberia-China costa 600 milioane de dolari

Costurile estimate pentru constructia unei ramuri a oleoductului rus Siberia-Pacific catre China, care va aproviziona aceasta mare tara consumatoare de energie cu petrol rusesc, se ridica la 600 milioane de dolari la preturile curente, a anuntat joi Transneft, monopolul rus in domeniul conductelor petroliere, citat de AGERPRES. Premierul rus, Vladimir Putin, si cel chinez, Wen Jiabao, au semnat marti un acord ce prevede constructia unui tronson 67 de kilometri, ce va face legatura intre Skovorodino, regiunea Amur, Extremul-Orient rus si frontiera chineza si va permite livrarea de petrol brut siberian direct catre terminalul petrolier din Daqing, din nordul Chinei.



Citeste mai mult...

Analistii UBS: Economia Elvetiei va stagna in 2009

Economia elvetiana va stagna in 2009, din cauza situatiei economice mondiale, urmand ca banca centrala sa reduca, cel mai probabil, dobanda cheie, au anuntat vineri economistii bancii UBS, potrivit NewsIn care citeaza AFP. Analistii bancii, care au anuntat anterior o crestere a Produsului Intern Brut cu 0,9% in 2009, au revenit asupra estimarilor anterioare, prognozand un avans economic de cel mult 0,1%. Pentru 2010, economistii din cadrul UBS estimeaza o crestere economica de 1%. Stagnarea economiei ar putea dura pana in prima jumatate din 2010 si ar marca cea mai lunga astfel de perioada, incepand din anii '90.

Cuvinte cheie: dobanda, cheie, bancii


Citeste mai mult...

Economia Spaniei s-a contractat cu 0,2% in al treilea trimestru

Economia Spaniei s-a contractat cu 0,2% in cel de-al treilea trimestru fata de cele trei luni precedente, inregistrand primul declin trimestrial din 1993, pe fondul crizei financiare care a afectat populatia si firmele, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Datele bancii centrale din Spania arata insa ca Produsul Intern Brut a crescut cu 0,9% comparativ cu trimestrul al treilea din 2007. Totodata, Banca Spania a semnalat o inrautatire a perspectivelor, pe fondul accentuarii riscurilor unei incetiniri mai profunde si indelungate a economiei mondiale.

Cuvinte cheie: treilea, fondul, banca


Citeste mai mult...

Investitie de 50 de milioane de euro intr-un parc eolian

Cativa oameni de afaceri germani investesc 50 de milioane de euro in constructia unui parc eolian, langa Orsova, unde vor functiona 25 de centrale eoliene, cu o capacitate totala de 35 de megawati. Directorul firmei Toplet Energy, Dinu Buliga, initiatorul proiectului, a declarat joi, pentru AGERPRES, ca parcul se va intinde pe o suprafata de 250 de metri patrati, iar centralele eoliene vor fi amplasate la 4,5 kilometri de Orsova, la altitudinea de 380 de metri, unde viteza vantului este de minimum 6,5 metri pe secunda. "Este pentru prima oara in Romania cand se vor folosi centrale noi. Mai exista parcuri eoliene in unele zone, insa se utilizeaza echipamente second-hand.

Cuvinte cheie: eoliene, metri, viteza


Citeste mai mult...

BNR reduce la 18% nivelul rezervelor minime obligatorii

Banca Nationala a anuntat, joi, decizia de reducere, de la 20 la suta, la 18 la suta, a nivelului rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2008, transmite AGERPRES. In sedinta Consiliului de Administratie a fost, de asemenea, hotarata mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 10,25 la suta pe an, gestionarea lichiditatii in vederea asigurarii unei functionari adecvate a pietei interbancare, precum si mentinerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale bancilor comerciale la 40 la suta.



Citeste mai mult...

Statul austriac capitalizeaza Erste Group cu 2,7 miliarde euro

Oficialii Erste Group au anuntat preluarea de catre statul austriac a unui pachet de actiuni de 2,7 miliarde euro la Erste Group, printr-o participare la capital. "Pe fondul celui mai bun rezultat la noua luni obtinut vreodata, in pofida unei situatii de piata nefavorabile, si inregistrand in acelasi timp cea mai solida baza de capital din istoria bancii, dar in conditiile in care competitia internationala impune niveluri tot mai ridicate de adecvare a capitalului, Republica Austria va achizitiona capital participativ in cadrul Erste Group in valoare de 2,7 miliarde euro", a presedintele Erste Group, Andreas Treichl, la prezentarea rezultatelor pe noua luni.

Cuvinte cheie: suta, erste, miliarde


Citeste mai mult...

Profitul net al Grupului BCR a crescut cu 71,8%

Grupul Banca Comerciala Romana (BCR), cel mai mare grup bancar din Romania, a anuntat, joi, realizarea un profit net de 1,247 miliarde lei, la sfarsitul trimestrului III 2008. Profitul a crescut cu 71,8 la suta pana la 1,247 miliarde lei (341,5 milioane euro), de la 725,8 milioane lei (219,6 milioane euro) fata de perioada similara a anului trecut, informeaza un comunicat al bancii, remis AGERPRES. Potrivit BCR, veniturile nete din dobanzi au crescut cu 58,5 la suta pana la 2,165 miliarde lei (592,9 milioane euro), iar veniturile nete din comisioane au crescut cu 24 la suta pana la 736,6 milioane lei (201,7 milioane euro).

Cuvinte cheie: suta, miliarde, lei


Citeste mai mult...

Noul regim de solvabilitate Solvency II, dezbatut la Bucuresti

Gestionarea riscurilor, rezultatele studiului cantitativ de impact QIS4, procesul de revizuire a supravegherii si utilizarea modelelor interne sunt doar cateva dintre temele abordate la seminarul regional pe tema cerintelor noului regim de solvabilitate Solvency II, organizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in colaborare cu Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari (IAIS). Potrivit unui comunicat remis joi Agerpres, evenimentul se desfasoara in perioada 29-31 octombrie si este primul seminar pe care IAIS il organizeaza in Romania, acesta inscriindu-se pe linia preocuparilor CSA, de perfectionare profesionala a reprezentantilor industriei de asigurari.



Citeste mai mult...

Parlamentul bulgar a adoptat majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare

Parlamentul bulgar a adoptat astazi o lege privind majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare de la 40. 000 de leva (20. 000 de euro) la 100. 000 de leva (50. 000 de euro), transmite Agerpres. Aceasta majorare intervine dupa decizia adoptata, la inceputul lunii, de ministrii de Finante din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, care au decis sa majoreze, de la 20. 000 la cel putin 50. 000 de euro, plafonul minim de garantare a depozitelor bancare ale persoanelor fizice, in cazul falimentului unei banci.

Cuvinte cheie: garantare, euro, 20000


Citeste mai mult...

Sapte societati din domeniul turismului vor fi listate la BVB

Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) va lista la Bursa de Valori Bucuresti sapte societati din domeniu turismului, potrivit unui comunicat al Bostina si Asociatii, compania desemnata drept consultant juridic, informeaza AGERPRES. Este vorba despre Athenee Palace SA Bucuresti, Lido SA Bucuresti, Predeal SA Predeal, Robinson SA Predeal, Litoral SA Constanta, Mamaia Constanta si Neptun - Olimp SA Neptun.



Citeste mai mult...

Indicele japonez Nikkei a urcat cu 10%

Indicele japonez Nikkei a urcat, joi, cu 10%, dupa ce Wall Street a inchis sedinta de miercuri in usoara scadere, in contextul discutiilor privind reducerea dobanzii de politica monetara de catre Banca Japoniei, dupa ce bancile centrale din SUA si China au luat masuri similare. In SUA, bursele au scazut rapid in ultimele minute de tranzactionare de miercuri, din cauza temerilor legate de inrautatirea perspectivelor profiturilor marilor corporatii. Indicele Dow Jones a coborat cu 0,82%, la 8. 990,96 puncte, in timp ce Nasdaq a urcat cu 0,47%, la 1. 657,21 puncte. Standard & Poor"s 500 a incheiat sedinta de miercuri in scadere cu 1,11%, la 930,09 puncte.



Citeste mai mult...

Profitul net al SIF 1 Banat Crisana a crescut cu 11,3%

Societatea de investitii financiare SIF1 Banat Crisana a raportat un profit net de 87,79 milioane lei in primele noua luni din 2008, in crestere cu 11,3 la suta comparativ cu perioada similara din 2007, cand nivelul acestuia a fost de 78,87 milioane lei, informeaza AGERPRES. Veniturile totale ale societatii au fost de 112,35 milioane lei, in urcare cu 5,89 la suta, iar cheltuielile totale s-au cifrat la 23,1 milioane lei, mai mari cu 2,44 milioane lei. Activele totale s-au situat la 583,99 milioane lei, in urcare cu 21,52 la suta fata de primele noua luni din 2007, cand au fost de 480,57 milioane lei.

Cuvinte cheie: milioane, lei, suta


Citeste mai mult...

Erste Bank va primi o infuzie de capital de 2,7 miliarde euro din partea guvernului austriac

Statul austriac va face o infuzie de capital de 2,7 miliarde de euro in Erste Bank, actionarul majoritar al BCR devenind prima institutie financiara din Austria care beneficiaza de ajutor din partea guvernului. Potrivit NewsIn, statul va cumpara capital participativ la Erste Bank, pentru care va primi o dobanda anuala de 8%, dar care nu ii da drept de vot si care va fi rambursat integral de grupul financiar. Tranzactia se va incheia pana la sfarsitul anului, a anuntat joi grupul austriac.



Citeste mai mult...

Sistemul de educatie este o prioritate pentru Romania

Presedintele Traian Basescu a reafirmat, marti seara, ca sistemul de educatie este o prioritate pentru Romania si a pledat pentru o reforma radicala a acestui domeniu, potrivit AGERPRES. "Daca in ultimii ani, ca urmare si a sustinerii politice pe care am dat-o, bugetul pentru educatie a crescut de la 3,8 la 5 si apoi la sase din PIB, ceea ce a permis o crestere a investitiilor in modernizarea infrastructurii, nu s-a facut nimic pentru cadrele didactice. Sistemul de salarizare a descurajat angajarea tinerilor absolventi in sistemul de educatie.



Citeste mai mult...

Comisia Europeana dubleaza fondul de criza

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca va dubla fondul de criza pentru statele UE care se confrunta cu probleme, la 25 miliarde de euro (31 miliarde de dolari), transmite AP, conform Agerpres. Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare, va cere guvernelor UE sa creasca suma pe care o pot pune la dispozitia tarilor care se confrunta cu probleme financiare. Limita actuala este de 12 miliarde de euro (15 miliarde de dolari). Uniunea Europeana a promis Ungariei un imprumut in valoare de 6,5 miliarde de euro (opt miliarde de dolari) ca parte a pachetului international de ajutor, in valoare de 20 miliarde de euro (25 miliarde de dolari).



Citeste mai mult...

Noile norme contabile au permis Deutsche Bank sa obtina profit in trimestrul trei

Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, a realizat in cel de-al treilea trimestru al acestui an un profit de 435 milioane de euro, spre surpriza analistilor, datorita scaderii taxelor si a noilor reglementari contabile care au permis bancii sa limiteze reducerea activelor, potrivit MarketWatch. In perioada similara a anului trecut, grupul bancar a inregistrat un profit de 1,62 miliarde de euro. Analistii intervievati de Dow Jones Newswires se asteptau ca Deutsche Bank sa raporteze pierderi de 251 milioane de euro. Deutsche Bank si-a redus activele cu 1,2 miliarde de euro pana la finele perioadei mentionate.

Cuvinte cheie: euro, deutsche, bank


Citeste mai mult...

Euro a pierdut teren in fata monedei nationale, cursul BNR de joi coborand la 3,6262 lei/euro

Moneda nationala s-a apreciat cu aproape patru bani joi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) publicand un curs de referinta de 3,6262 lei pentru un euro. Leul a castigat 1%, dupa ce miercuri banca centrala a cotat un euro la 3,6645 lei. Potrivit NewsIn, moneda nationala a inceput sedinta la nivelul de 3,6250 lei pentru un euro si, dupa o intarire rapida in prima jumatate de ora pana la 3,60 lei pentru un euro, a oscilat puternic pe o tendinta de depreciere, pana la un minim de 3,6380 lei pentru un euro. La ora 13:20, leul se apreciase usor, iar bancile cumparau un euro cu 3,6300 lei si il vindeau cu 3,6360 lei.

Cuvinte cheie: lei, euro, pana


Citeste mai mult...