Polonia si Ucraina lanseaza un studiu pentru o conducta de petrol care sa ocoleasca Rusia

Polonia si Ucraina au semnat luni un acord pentru demarerea unui studiu pentru un oleoduct care sa se intinda de la Marea Caspica pana in Marea Baltica, ocolind Rusia, relateaza AFP."Concluziile tehnice si economice vor permite precizarea participarii Poloniei, Ucrainei, Azerbaidjanului si altor tari in special la construirea unei noi rafinarii in Ucraina", a anuntat presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, care a asistat la semnarea acordului impreuna cu omologul sau polonez Lech Kaczynski. Primele concluzii ale raportului urmeaza sa fie anuntate in luna mai, la Kiev, a adaugat el.


Citeste mai mult...

BNR considera ca inflatia din aprilie a fost in ton cu asteptarile sale

Inflatia anuala de 8,62% din aprilie a fost in linie cu asteptarile bancii centrale, care nu exclude, insa, nici cresteri, nici descresteri ale preturilor fata de nivelul actual in urmatoarele luni, in limita a 0,2-0,3 puncte procentuale, a spus, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR)."Inflatia in aprilie a fost cam pe unde ne asteptam sa fie, insa nu putem face farmacie cu aceste estimari, dar ne putem astepta la fluctuatii de 0,2-0,3 puncte procentuale de la acest plafon", a declarat Isarescu la o conferinta de presa organizata cu ocazia vizitei guvernatorului Bancii Nationale a Belgiei, Guy Quaden.


Citeste mai mult...

Alimentele s-au scumpit cu 1,1%, iar pretul uleiului a crescut cu aproape 10%

Alimentele s-au scumpit, in aprilie, fata de luna anterioara, cu 1,1%, contribuind cel mai mult la avansul lunar al inflatiei, de 0,52%, unde uleiul s-a scumpit cu aproape 10%, fiind, de departe, cea mai accentuata evolutie a pretului unui produs, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Temerile exprimate, saptamana trecuta, de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, cu privire la scumpirea exagerata a uleiului comestibil s-au adeverit in aprilie, cand pretul acestui produs a inregistrat un avans de 9,72%.


Citeste mai mult...

Renault ar putea investi pana la un miliard de dolari in construirea unui nou autoturism electric

Seful unui proiect cu sprijin israelian ce urmareste construirea unui autoturism electric a estimat ca grupul partener, alianta Renault-Nissan, ar putea investi intre 500 milioane dolari si un miliard de dolari in noile autoturisme ce vor functiona pe baza de baterii electrice, informeaza Reuters."Acesta este costul unui program ce se va derula pe trei ani", a declarat fondatorul si directorul executiv al proiectului Better Place cu sediul in California, Shai Agassi, prezentand intr-o conferinta de presa prototipul autoturismului electric.


Citeste mai mult...

Allianz-Tiriac mizeaza pe afaceri de 2,25 milioane euro din vanzarea noului produs de asigurari

Allianz-Tiriac mizeaza pe un nivel al primelor brute subscrise de minimum 2,25 milioane euro in acest an, ca urmare a noului produs de asigurari cu componenta investitionala, EuroMax, si incheierea a cel putin 750 de polite, a spus directorul executiv al diviziei de viata si sanatate al firmei."Ne asteptam ca EuroMax sa fie foarte bine primit pe piata romaneasca. Pana la sfarsitul anului, ne-am propus sa vindem cel putin 750 de polite EuroMax, nivelul minim estimat al primelor subscrise in contul acestora fiind de 2,25 milioane euro", a precizat, luni, directorul executiv responsabil de divizia de asigurari de viata si sanatate al companiei, Masoud Noormohammadian.


Citeste mai mult...

Valoarea pietei de marketing direct se va cifra la 25 milioane euro in 2008

Piata de marketing direct va creste anul acesta pana la nivelul de 25 de milioane de euro, cu circa 22 procente mai mult fata de 2007, a declarat directorul Asociatiei Romane de Marketing Direct (ARMD), Serban Goran. In ce priveste problemele cu care se confrunta industria de profil, acesta a indicat nesiguranta tarifelor postale."In ultimii doi ani, Posta a marit tarifele cu peste 100% in special pe segmentele de servicii utilizate de catre marketingul direct. Asta a facut ca bugetele sa se consume pe costuri, in loc sa fie folosite pe creativitate.


Citeste mai mult...

Clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte au primit banii aferenti primei de stat pentru economiile

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a virat in conturile clientilor sai aproximativ 2,9 milioane euro, reprezentand cuantumul primei de stat aferente economiilor realizate in 2007, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Potrivit cadrului legal de functionare al bancii, in fiecare an, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor vireaza in conturile bancii (care solicita in numele clientilor sai prima de stat) cuantumul total al subventiilor acordate de statul roman persoanelor fizice care au incheiat contracte de economisire-creditare cu RBL.


Citeste mai mult...

De ce nu cumpara romanii la parter sau la ultimul etaj?

Departe de a mai reprezenta solutia de compromis in cazul persoanelor care nu pot aloca o suma suficienta achizitionarii unei locuinte, apartamentele de la parter si de la ultimul etaj, in cazul complexurilor  rezidentiale noi, sunt adevarate oaze de liniste, cu terase imense si privelisti minunate. Cu toate astea, romanii inca mai au reticente in a achizitiona astfel de locuinte, sustin reprezentantii companiei imobiliare Esop Consulting. La fostele blocuri comuniste, parterul si ultimul etaj puneau locatarilor reale si grave probleme, incepand de la teama de hoti, refularea instalatiei, galagia sau lipsa de lumina in cazul primei variante si continuand cu tavanele prin care ploua in cazul celei de-a doua.


Citeste mai mult...

Investitorii s-au speriat de mafia din Bulgaria si isi muta afacerile in Romania

Investitorii straini s-au speriat de mafia bulgareasca si se gandesc serios sa-si mute afacerile in Romania. Oamenii de afaceri au declarat ca nivelul ridicat al coruptiei creeaza un mediu impropriu pentru investitii in tara vecina. Situatia din Bulgaria, din punct de vedere al climatului de afaceri, este mult mai grava decat in Romania, deoarece politicienii si magistratii bulgari sunt in stransa legatura cu mafiotii, au declarat oameni de afaceri, sub protectia anonimatului. Investitorii spun ca este aproape imposibil sa mai faca afaceri in Bulgaria fara sa dea mita.


Citeste mai mult...

Multumeste in scris dupa interviu!

Faci o impresie buna daca trimiti un e-mail de recunostinta pentru sansa oferita, noteaza Evenimentul Zilei. Ai fost chemat la interviu, te-ai si dus, iar acum astepti raspunsul angajatorului. Decat sa te framanti tot gandindu-te daca vei capata postul dorit, mai bine ai trimite o scrisoare de multumire celui care te-a intervievat. Multumeste pentru sansa, pentru disponibilitate, pentru timpul acordat, dar arata si ce ai avut de invatat in urma intrevederii."Foloseste aceasta scrisoare, cea mai neglijata dintre toate, sa reiterezi interesul tau pentru postul oferit.


Citeste mai mult...

HP este pe cale sa cumpere EDS pentru 12-13 miliarde dolari, potrivit unei surse

Hewlett-Packard Co este pe cale sa incheie o afacere pentru a cumpara compania de servicii tehnologice Electronic Data Systems Corp pentru suma de 12-13 miliarde dolari, potrivit declaratiilor unei surse avizate, relateaza Reuters. HP a confirmat ca poarta negocieri cu EDS cu privire la o fuziune a celor doua companii, insa, a spus ca nu va mai oferi detalii pana ce nu se ajunge la un acord sau inainte de finalizarea negocierilor. Actiunile EDS s-au apreciat cu aproape 28%, pana la 24,13 dolari/actiune pe bursa de la New York, ceea ce i-a crescut valoarea de piata la aproximativ 12 miliarde dolari, inainte de incheierea sedintei de tranzactionare.


Citeste mai mult...

Tariceanu propune un parc industrial pe fosta platforma Aro, pentru a contracara interese imobiliare

Seful Executivului va propune autoritatilor din Campulung ca pe fosta platforma a uzinei Aro sa fie infiintat un parc industrial, pe care sa isi desfasoare activitatea furnizorii care vor lucra in parteneriat cu Dacia, Tariceanu spunand ca pe amplasament, in acest moment, exista interese imobiliare."Din pacate, la Campulung, dupa inchiderea uzinei Aro, in loc ca amplasamentul sa fie transformat intr-un parc industrial, cei care au preluat aceasta intreprindere, prin licitatie, se gandesc mai degraba la proiecte de tip imobiliar", a declarat Tariceanu cu ocazia lansarii uzinei de la Mioveni, care va produce cutii de viteza pentru autoturismele Renault si Nissan.


Citeste mai mult...

CEC Bank vrea sa ajunga la o cota de piata de 4,5%, pana la finalul anului

CEC Bank si-a propus sa atinga la sfarsitul anului o cota de piata de 4,5%. Primul pas in obtinerea acestui obiectiv este orientarea bancii catre segmentul corporate, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele bancii. Fosta Casa de Economii si Consemnatiuni si-a lansat saptamana trecuta, noua imagine si anunta o campanie sustinuta menita sa transforme singura banca aflata inca in portofoliul statului intr-un jucator important pe piata bancara. De altfel, noua strategie a CEC Bank se inscrie in politica generala a bancilor din Romania care sunt interesate in principal de cresterea cotei de piata si mai putin de profit.


Citeste mai mult...

Top managerii romani investesc 35.000 de euro in propria educatie

Circa o treime dintre top managerii inscrisi in programul de Executive MBA al Wien University Executive Academy in Romania isi platesc pe cont propriu cursurile, in valoare de 35.000 de euro, a declarat decanul WU Executive Academy, Bodo B. Schlegelmilch. "Investitia se recupereaza prin faptul ca se largesc oportunitatile de cariera - dupa absolvirea programului, cursantii au acces la joburi catre care altfel nu ar fi putut tinde. Pe de alta parte, ei obtin o noua viziune asupra carierei, uneori isi dau seama ca nu vor sa mai lucreze intr-o anumita industrie", spune Schlegelmilch.


Citeste mai mult...

Administratorii companiilor romanesti trec pe venituri europene

"Remuneratie mica, dupa buget" pentru reprezentantii actionarilor: de la 10.000 de euro pana la sute de mii de euro. Castigurile administratorilor variza in functie de puterea financiara a societatii, dar si de puterea principalilor actionari, noteaza Adevarul. Potrivit raportului public prezentat saptamana trecuta, societatea Cocor SA, proprietara marelui magazin din centrul Bucurestiului) este una din societatile cele mai generoase cu administratorii sai."Se aproba indemnizatia neta pentru fiecare administrator in suma de 235 lei/luna", se arata in raport.


Citeste mai mult...

Microsoft a inceput citeasca gandurile oamenilor

Compania a reusit deja sa "traduca" undele cerebrale ale unor gameri, noteaza Cotidianul. Specialistii sai mai lucreaza la vindecarea SIDA pe calculator, dar si la o harta 3D a universului. Compania americana Microsoft incearca, in prezent, sa creeze un vaccin pentru SIDA pe computer si sa citeasca gandurile, a declarat, recent, la Redmond, Rico Malvar, general manager Microsoft Research. Cercetatorii Microsoft s-au gandit sa redea tulpina virusului in mod grafic, pe ecranul computerului. Pentru ca nu exista doua persoane care sa aiba acelasi virus (acesta devine mutant imediat dupa infectare), singura solutie pare sa fie identificarea punctelor comune intre mai multe tulpini SIDA, pentru ca un vaccin sa devina posibil, prin studierea tiparelor aminoacizilor care determina sistemul imunitar sa declanseze lupta impotriva virusului.


Citeste mai mult...

Casierii speciale pentru returnarea taxei auto

Diferenta de bani pentru cei care au platit sau vor plati taxa de prima inmatriculare pana la 1 iulie ar putea fi eliberata de o casierie speciala, deschisa la administratiile financiare, destinata exclusiv acestei operatiuni, potrivit formei intermediare a normelor de aplicare, noteaza Evenimentul Zilei. Surse din Ministerul Finantelor ne-au declarat ca normele de aplicare a ordonantei privind taxa auto vor fi gata in aproximativ o saptamana. "Diferenta dintre taxa platita si valoarea taxei ce ar trebui sa fie platita dupa noua formula ce va intra in vigoare de la 1 iulie se va face prin depunerea unei cereri la unitatea fiscala de care apartine persoana ce trebuie sa-si recupereze banii si va fi eliberata de la o casierie", sustine Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului de Mediu si membru al grupului de lucru care se ocupa de redactarea normelor.


Citeste mai mult...

Renault a inaugurat uzina de cutii de viteze de la Mioveni, investitie totala de peste 214 mil euro

Grupul Renault a inaugurat, marti, uzina de cutii de viteze pe platforma industriala de la Mioveni, Renault Mecanique Roumanie (RMR), investitie de peste 214 milioane de euro pana la sfarsitul anului 2010."Decizia de a se instala in Romania uzina care va produce si asambla cutii de viteze a fost luata acum trei ani, aceasta fiind o uzina de cutii moderna care va raspunde cerintelor grupului Renault - Nissan", a declarat Francois Fourmont, director general Groupe Renault Romania. Pana in momentul de fata grupul francez a investit in uzina de la Mioveni circa 146 de milioane de euro, urmand ca astazi (marti n.r.) sa fie fi primiti primii 18 milioane de euro, dintr-un total de 24 milioane din ajutorul de stat acordat de guvernul roman pentru acest proiect.


Citeste mai mult...

Bancpost a inlocuit cele mai multe carduri Millenium blocate cu altele de acelasi tip

Majoritatea clientilor Bancpost cu carduri Millenium blocate dupa descoperirea fraudei au primit alte carduri in loc, iar acestea sunt de acelasi tip, in ciuda faptului ca, in afara acestui caz, banca nu mai emite astfel de carduri, a spus miercuri presedintele bancii, Mihai Bogza."Noi am blocat cateva zeci de mii de carduri, insa de la depistarea fraudei pana in prezent, cei mai multi dintre clienti au primit deja carduri care sa le inlocuiasca pe cele vechi. Bancpost nu mai emite carduri Millenium, dar pentru a nu prelungi procesul, cerandu-le clientilor sa opteze pentru un alt tip de card, le-am emis tot carduri de tip Millenium", a spus Bogza.


Citeste mai mult...

Mediatorul bancar s-ar putea finanta din fonduri de la Asociatia Bancilor

Institutia Mediatorului Bancar, ce ar urma sa inceapa activitatea pana la sfarsitul acestui an, ar putea fi finantat din fondurile Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), acest lucru nefiind un conflict de interese, daca ARB este privit ca un grup de lobby, a spus seful ARB, Radu Gratian Ghetea."Chiar daca o banca precum BCR este actionar majoritar, acest lucru nu ar trebui sa reprezinte un impediment, atat timp cat ARB este un grup de lobby si reprezinta interesele tuturor bancilor implicate", a declarat Ghetea, care este si presedinte al CEC Bank.


Citeste mai mult...

Doua milioane de romani au avut cel putin o restanta la credit in ultimii 4 ani

Biroul de Credit are inregistrate doua milioane de persoane, dintr-un total de 4,8 milioane de clienti ai bancilor aflati in evidenta, care au avut in ultimii ani cel putin o restanta la un imprumut, a declarat miercuri directorul general al Biroului, Serban Epure. Pentru a fi inregistrat cu restanta la Biroul de Credit, clientul sa fi intarziat cu plata ratei lunare cel putin 30 de zile. Sistemul Biroului de Credit a emis pana in prezent peste 18 milioane de rapoarte de credit. Pana la sfarsitul acestui an, Biroul de Credit va introduce un sistem de scoring (faza a treia) pentru clientii bancilor aflati in evidenta sa care "este mai mult decat scoringul acordat de fiecare banca in parte, deoarece ofera informatii si despre comportamentul clientilor care au credite de la mai multe banci", a precizat Epure.


Citeste mai mult...

Cum poti ajunge functionar la UE, cu un salariu de 46.000 de euro

Pentru a lucra in cadrul unei institutii centrale din cadrul Uniunii Europene este nevoie de o pregatire profesionala temeinica, vointa si rabdare. Toate sunt rasplatite insa pe masura: un functionar public la UE are un salariu mediu de aproape 4.000 de euro pe luna, noteaza Financiarul. Exista mai multe institutii europene la care orice cetatean al unei tari membra UE se poate angaja: Comisia Europeana, Parlamentul European, Curtea Europeana de Justitie, Consiliul Uniunii Europene, Comitetul Economic si Social etc.


Citeste mai mult...

Global Finance investeste 200 de milioane de euro intr-un proiect imobiliar in Capitala

Global Finance, prin divizia sa de Real Estate, Global Emerging Property Fund, va investi 200 de milioane de euro intr-un proiect imobiliar mixt compus din locuinte si birouri in Capitala si are in vedere dezvoltarea a inca doua proiecte, a anuntat joi compania. Proiectul Global City Residential, in care se investesc 65 de milioane de euro, va fi completat de o a doua faza, a carei finantare se ridica la valoarea de 55 de milioane de euro."Complexul rezidential face parte din proiectul mixt Global City, care include si un Business Park format din cladiri de birouri de clasa A.


Citeste mai mult...

Datoria externa pe termen mediu si lung a crescut in primul trimestru cu 4,2% la 39,95 miliarde euro

Datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung a crescut in primul trimestru al acestui an cu 4,2% fata de finalul anului trecut pana la 39,95 miliarde euro, ca urmare a majorarii datoriei publice directe si a celei negarantate public, a anuntat, joi, banca centrala. La sfarsitul lui 2007, datoria externa pe termen mediu si lung era de 38,333 miliarde euro, potrivit datelor revizuite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fata de luna trecuta, cand estimase datoria de la finalul anului trecut la 38,175 miliarde euro.


Citeste mai mult...

Produsul intern brut din zona euro a fost peste asteaptari in primul trimestru din 2008

Cresterea economica in zona euro a fost mai mare decat se astepta in primul trimestru din 2008, fata de cele trei luni precedente, in principal datorita performantelor robuste ale economiei germane, cea mai puternica din Europa, potrivit statisticilor, informeaza Reuters. PIB-ul in cele 15 state ce folosesc moneda europeana a crescut cu 0,7% in perioada ianuarie-martie, fata de trimestru precedent marcand o crestere de 2,2% pe an, potrivit biroului de statistica al Uniunii Europene. Rezultatele au fost peste estimarile analistilor, comparativ cu cresterea de 0,4% in ultimele trei luni din 2007.


Citeste mai mult...

Operatorul low-cost Wizz Air si-a inaugurat a doua baza in Romania, la Cluj-Napoca

Compania aeriana low-cost Wizz Air si-a inaugurat, joi, pe Aeroportul International Cluj-Napoca, a doua baza operationala din Romania, dupa cea de pe aeroportul bucurestean Baneasa. Baza va avea 30 de angajati, iar aeronava care va stationa aici este model Airbus A320, cu o capacitate de 180 de locuri si este noua, a precizat directorul operational Wizz Air, Luke Farajallah."Evenimentele de astazi marcheaza construirea celui de-al doilea pilon de sustinere a planurilor de dezvoltare ale companiei noastre in Romania.


Citeste mai mult...

Piraeus Bank Romania si-a sporit activele cu 14,5% in primul trimestru, pana la 3,3 miliarde euro

Subsidiara romaneasca a grupului financiar grec Piraeus Bank , si-a sporit activele cu 14,5% in primul trimestru al acestui an, pana la 3,296 miliarde euro la finalul lunii martie, pe fondul extinderii retelei si a portofoliului de credite, a anuntat joi banca mama. La sfarsitul anului trecut, activele bancii erau de 2,878 miliarde euro, arata raportul financiar al Piraeus Bank, a patra banca din Grecia. Fata de sfarsitul primului trimestru al anului trecut, cand activele bancii erau de 1,139 miliarde euro, activele Piraeus Bank Romania au crescut de aproape trei ori (+189%) la sfarsitul lunii martie 2008.


Citeste mai mult...

Platim cea mai scumpa benzina din UE

Dam pe benzina aproape la fel de mult ca locuitorii din Luxemburg, Irlanda sau Austria, tari unde puterea de cumparare se situeaza mult peste posibilitatile romanilor, desi Romania are cel mai redus nivel de accize din spatiul comunitar si cea mai redusa redeventa pentru exploatarea petrolului, noteaza Evenimentul Zilei. Romanii au doar 40% din venitul mediu pe cap de locuitor din UE. Raportat la puterea de cumparare, platim cea mai scumpa benzina din Europa. Si am putea fi fericiti ca preturile nu sunt chiar mai mari.


Citeste mai mult...

Cele mai riscante joburi

Meseria e bratara de aur. Dar oricate carate ar avea, exista si locuri de munca unde ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a semna contractul, noteaza Cotidianul. Ce vrei sa te faci cand vei fi mare. Doctor, fotbalist, profesor, raspund cei mici. Unii ajung insa in meserii extrem de periculoase. Site-ul askmen.com trece in revista o parte dintre acestea.10. Bodyguard. Nimic romantic in a fi scutul unui politician sau al unei vedete. Si asta in ciuda imaginii roz proiectate de idila cinematografica dintre Whitney Houston si Kevin Costner.9.

Citeste tot articolul Cele mai riscante joburi

Citeste mai mult...

Oferta de vara de la banci: creditul de vacanta

Vine vara si bancile ii ademenesc pe romani cu tot felul de oferte. Astfel, cei care isi doresc un concediu peste mari si tari dar nu au suficienti bani, pot contracta un credit de vacanta. Cele mai multe banci merg pe ideea: "vrei sa te distrezi, plateste.". Numai ca nimeni nu va spune ca o astfel de distractie poate costa mai mult decat face. Pentru un imprumut maxim de cinci mii de euro, dobanda este de pana la 21 la suta pe an. De asemenea, este nevoie de un avans de 10 -15 la suta si mai multe acte, iar perioada de rambursare e mai scurta decat in cazul creditelor de nevoi personale.


Citeste mai mult...

Oficialii estimeaza o productie record de 8 milioane tone de grau

Oficiali din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) se asteapta la o productie de grau de opt milioane de tone, insa reprezentantii fermierilor cred ca este devreme pentru estimari, iar o astfel de recolta este posibila doar in cazul in care vremea ramane favorabila. In contextul in care pe plan international se vorbeste tot mai mult de o criza a alimentelor si implicit de scumpirea acestora, Romania ar putea inregistra, datorita vremii favorabile de pana acum, o productie de grau fara precedent, daca estimarea oficialilor Ministerului Agriculturii se adevereste.


Citeste mai mult...

Agentiile de colectare a creantelor au o cifra medie de afaceri de 11 milioane de euro anual

Media cifrei de afaceri a agentiilor de colectare a creantelor din Romania este estimata la 11 milioane de euro anual, fiind considerata o piata in crestere insa sub nivelul celei din Polonia unde sunt inregistrate peste 100 de agentii de colectare in timp ce in Romania sunt maxim 20."Este greu de estimate la cat se ridica nivelul colectarii creantelor in Romania, insa putem aprecia o piata a agentiilor de colectare creante la 11 milioane de euro anual", a declarat directorul departamentului de colectare creante Coface Romania, Constantin Coman.


Citeste mai mult...

Statul aprinde afacerile cu becuri ecologice

Autoritatile ar putea fi obligate sa cumpere de la anul numai becuri economice, spre bucuria firmelor producatoare care acum exporta cea mai mare parte a productiei, noteaza Adevarul. Trecerea la becuri ecologice a autoritatilor publice ar putea duce la dublarea afacerilor producatorilor din domeniu. Initiativa de folosire exclusiva a becurilor fara filament apartine Ministerului Mediului si presupune ca din 2009 toate institutiile din Romania sa cumpere numai becuri cu consum redus de energie."Vanzarile pe piata din Romania ar putea creste de la 400.000 de euro, in 2008, la 800.000 de euro in 2009", sustine Wiliam Bayens, director comercial al singurei companii romanesti care produce doar becuri ecologice Ralux, din Fieni.


Citeste mai mult...

Romania a avut, in martie, cea mai mare crestere anuala a productiei de constructii din UE

Romania a inregistrat, in martie, o crestere anuala a productiei in constructii de 32,5%, cea mai mare din Uniunea Europeana, tara noastra fiind urmata de Suedia, cu o crestere de 23,2% si Slovenia, cu un avans de 22,5%, transmite, luni, biroul european de statistica, Eurostat. In luna martie, fata de aceeasi luna a anului trecut, productia de constructii a crescut in opt tari si a scazut in patru, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cele mai mari scaderi ale productiei s-au produs in Spania, 10,1% si Portugalia, 6,5%.


Citeste mai mult...

Credit Europe Bank lanseaza o noua platforma pentru plata automata a facturilor

Direct IMM are ca principal scop plata facturilor emise de catre furnizori, clientilor IMM, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Prin acest serviciu, platile vor putea fi facute direct din contul curent DIRECT IMM al clientului, doar in baza listei cu facturi emise si transmise de catre furnizor. Aplicatia propusa de banca poate fi o solutie pentru companiile care doresc sa utilizeze debitarea directa nu doar pentru plata utilitatilor, produsul putand fi utilizat de o gama foarte larga de furnizori."Prin lansarea noului produs Direct IMM, clientii nostri au acum posibilitatea sa plateasca facturile catre furnizori (distribuitori, producatori, etc), la o data prestabilita, fara a fi necesara deplasarea la banca.


Citeste mai mult...

SSIF Broker Cluj reduce din iunie comisioanele de intermediere cu 10%

Societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj va reduce din 1 iunie comisioanele de intermediere cu 10%, dupa ce actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat diminuarea comisioanelor cu acelasi procent, a anuntat vineri casa de brokeraj. Actionarii BVB au hotarat, luni, reducerea cu 10% a comisioanelor de tranzactionare si au aprobat o scadere suplimentara cu 5% in cazul in care lichiditatea medie zilnica a Bursei va creste la 16 milioane euro. Hotararea de a reduce comisioanele a venit in urma estimarii ca valoare medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni pe pietele administrate de BVB va ajunge la 14 milioane euro. Broker Cluj a obtinut in primul trimestru un profit de 1,43 milioane lei (387.533 euro), de peste cinci ori mai mic fata de nivelul consemnat in aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce veniturile au scazut cu 41%.


Citeste mai mult...

Vosganian: Petrom poate reduce cu 5-10% pretul la carburanti fara a afecta echilibrul financiar

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat vineri ca Petrom ar putea reduce cu 5 - 10% pretul carburantilor fara ca echilibrul financiar al companiei sa fie afectat, ceea ce ar duce doar la reducerea profiturilor "record" inegistrate de Petrom."In ceea ce priveste benzina si motorina din extractia nationala, ele ar putea fi sensibil mai mici. Daca Petrom ar reduce cu 5-10% pretul la benzina si motorina asta nu ar afecta echilibrul financiar (al companiei n.r.), ci eventual ar face ca Petrom sa nu mai aiba profituri record, asa cum a avut in primul trimestru al anului", a declarat Vosganian.


Citeste mai mult...

Joaquin Almunia: salariile anumitor directori de companii sunt total iresponsabile

Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, a declarat vineri ca salariile pe care le au anumiti directori de companii sunt "total iresponsabile", informeaza AFP."Unele salarii sunt total iresponsabile", a declarat Almunia pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, pe fondul presiunilor crescute in UE privind reducerea remuneratiilor patronilor. Recent, seful ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a calificat ca fiind "scandaloase" "derapajele" anumitor salarii ale sefilor de companii.


Citeste mai mult...

Basescu: Romania trebuie sa isi asume anul 2014 pentru adoptarea euro

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca Romania trebuie sa isi asume explicit anul 2014 pentru adoptarea monedei unice europene, seful statului avertizand totodata ca si in domeniul aplicarii Strategieii Lisabona tara noastra da dovada de aceleasi vechi slabiciuni pre-aderare. Prezent la o dezbatere pe tema Strategiei Lisabona a Uniunii Europene pentru dezvoltare si locuri de munca, seful statului a aratat ca la o analiza atenta a recomandarilor Comisiei Europene si a concluziilor Consiliului European se poate constata ca "se perpetueaza vechi slabiciuni ale Romaniei din perioada de pre-aderare".


Citeste mai mult...

Scumpirea produselor, sportul preferat al firmelor

In locul unei gestionari performante a resurselor, afacerile se dezvolta mai mult pe seama cresterii preturilor la consumator, noteaza Adevarul. Optimismul din sondajele referitoare la evolutia afacerilor are o explicatie: intreprinzatorii pregatesc scumpirea marfurilor. Liderii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sunt convinsi ca asteptarile optimiste ale intreprinzatorilor se bazeaza mai mult de majorarile de preturi, din care producatorii vor avea numai de castigat, decat pe alte formule de dezvoltare."Mediul de afaceri este optimist, potrivit sondajelor, si asta ar fi vestea buna.


Citeste mai mult...

Apartamentul de vacanta la munte, mai rentabil decat vila

Un apartament de vacanta in zona montana este mult mai accesibil decat o casa de vacanta, noteaza Cotidianul. Dezvoltatorii au sesizat oportunitatea si au anuntat numai pentru zona Valea Prahovei aproximativ 2.000 de apartamente in urmatorii doi ani. Avantajele sunt de partea apartamentelor, atat pe considerente de pret, cat si datorita costurilor ulterioare achizitionarii locuintei. "In timp ce pretul unui apartament poate incepe de la 58.000 de euro, o casa poate costa de trei ori mai mult, pretul ajungand la 150.000-200.000 de euro", spune Valentin Canea, project manager la compania de consultanta imobiliara Euroest.


Citeste mai mult...

Centrala nucleara din Transilvania, functionala din 2020

Cum petrolul nu mai e o resursa la indemana oricui, tarile se reorineteaza catre energia nucleara. Desi nu a finalizat nici macar lucrarile de la Reactoarele 2 si 3 din Cernavoda, Romania este decisa sa construiasca o a doua centrala nucleara in Transilvania, care ar urma sa asigure circa 35% din energia necesara tarii. Aceasta va fi functionala incepand cu anul 2020, informeaza Ziua. Noua centrala nucleara va avea o capacitate de pana la 4.800 MW, iar guvernul trebuie sa gaseasca in aceasta vara solutii de finantare pentru constructia ei.


Citeste mai mult...

UniCredit Tiriac vrea sa isi mentina profitul net la 80 milioane euro in 2008

UniCredit Tiriac Bank tinteste cresterea veniturilor, mai ales din comisioane, prin abordarea unor noi segmente de clienti, si anticipeaza o mentinere a profitului net din 2008 la un nivel apropiat de cel de anul trecut, de aproape 80 milioane euro. Strategia bancii, care a trecut printr-un amplu proces de integrare a jucatorilor Tiriac, HVB, UniCredit Romania si Banca di Roma, implica intrarea pe noi segmente de clienti - precum cel al pietei de masa si cel de companii mici (IMM-uri) - si extinderea retelei teritoriale cu pana la 300 de unitati in urmatorii trei ani, de la 152 de sucursale si agentii cate avea la sfarsitul primului trimestru."Tinta de profit a bancii este in conformitate cu profitul de anul trecut, pentru ca miza pentru noi, in 2008, nu este neaparat cresterea profitului, ci consolidarea si implementarea noii strategii.


Citeste mai mult...

Video CV-ul, in mare voga

Prezentarile pe hartie sunt tot mai des inlocuite cu scurte filmulete despre candidati, noteaza Evenimentul Zilei. Expertii in domeniu sunt de parere ca prezentarea video constituie ultima moda in ceea ce priveste recrutarea si selectia angajatilor. Este vorba despre filme de scurta durata, in care candidatii incearca sa se vanda cat mai bine angajatorilor. Practic, video CV-ul poate tine locul interviului de cunoastere. Aceasta prezentare trebuie tratata cu maxima seriozitate. "Gandeste-te ca recrutorul isi va face o prima impresie despre tine dupa ce vizioneaza CV-ul", atentioneaza Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al Hotelului JW Marriott din Bucuresti."Elementul vizual ajuta angajatorul sa observe repede si eficient anumite calitati ale posibilului angajat", considera si Nagy Andras, manager al BestJobs.

Citeste tot articolul Video CV-ul, in mare voga

Citeste mai mult...

PCfun si Electrofun isi propun ca 8% din afaceri sa se realizeze din vanzarile prin credit

Magazinele online PCfun si ElectroFun, operate de FiT Distribution, vizeaza in cateva luni vanzari pe credit online de 8% din cifra de afaceri a celor doua magazine, a declarat directorul de marketing, Madalin Durca."In cateva luni ne propunem sa atingem 8% vanzari pe credit, din cifra de afaceri a celor doua magazine online PCfun si Electrofun", a declarat directorul de marketing al PCfun/Electrofun, Madalin Durca, dupa ce a anuntat lansarea serviciului de creditare Cnet, un serviciu 100% online, oferit in parteneriat cu Cetelem IFN.


Citeste mai mult...

Immorent, Rompetrol si familia Patriciu s-au asociat pentru o investitie de circa 300 milioane euro

Un grup de investitori format din Immorent (societate membra a Erste Group), Grupul Rompetrol si familia Patriciu au creat un parteneriat pentru realizarea Smart City, ansamblu urbanistic a carei investitie este estimata la 300 milioane Euro, a anuntat Rompetrol printr-un comunicat. Smart City se doreste a fi unul dintre cele mai moderne proiecte arhitecturale din Europa si va fi situat la mica distanta de centrul Bucurestiului, in zona de nord, in apropierea lacului Baneasa. Suprafata intregului proiect va fi de 150.000 mp construiti. Toate constructiile vor folosi surse de energie alternativa, iar cladirile rezidentiale, celelalte spatii dedicate serviciilor si recreerii (banci, magazine, restaurante, cafenele, cluburi, gradinite) vor fi gandite astfel incat sa reduca folosirea zilnica a masinilor. Cladirile rezidentiale vor avea la primele niveluri zone comerciale si parcari, iar ultimele etaje, terasate, vor fi amenajate ca si gradini.


Citeste mai mult...

Petrolul a depasit 133 dolari/baril

Pretul petrolului a urcat luni la peste 133 dolari/baril, ca urmare a persistentei ingrijorarilor legate de oferta pe termen lung si a aparitiei unor probleme legate de productie in Nigeria si Norvegia, relateaza Reuters. Petrolul tranzactionat pe piata americana s-a scumpit cu 94 de centi, pana la 133,14 dolari/baril. Petrolul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a scumpit cu 1,47 dolari/baril, pana la 133,04 dolari/baril. Pretul petrolului a crescut cu aproape 40% in acest an, depasind saptamana trecuta nivelul de 135 dolari/baril pentru prima data in istorie.


Citeste mai mult...

Romania a inregistrat pierderi de 151 milioane dolari din cauza pirateriei software, in 2007

Romania a inregistrat pierderi de 151 milioane dolari din cauza pirateriei software,in 2007, in crestere fata de anul 2006 cand acestea au fost evaloate la aproximativ 114 milioane de dolari, se arata intr-un raport realizat de IDC. Potrivit studiului, piarateria software este un fenomen extrem de raspandit in societatea romaneasca extinzandu-se in toate ariile de activitate ale industriei romanesti. Romania are acelasi nivel al pirateriei ca si media regiunii central si est europene, adica 68 la suta.


Citeste mai mult...

NBG este interesata de un parteneriat cu Erste Bank sau OTP

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare banca comerciala din Grecia, vrea sa incheie o alianta cu grupul austriac Erste Bank sau cu OTP Bank, din Ungaria, scris ziarul elen Imersia in editia de luni, citat de publicatia pe internet portfolio.hu. NBG, cea mai mare banca din Grecia dupa active, vrea sa se extinda in Austria sau Ungaria si urmareste sa incheie un parteneriat strategic, printr-un schimb de actiuni, sau sa preia Erste Bank sau OTP, mai informeaza publicatia, fara a cita surse. NBG are subsidiare in Bulgaria, Romania, Serbia si Turcia.


Citeste mai mult...

Alan Greenspan: economia SUA este in continuare amenintata de recesiune

Economia Statelor Unite ale Americii este in continuare amenintata de o recesiune, a declarat intr-un interviu publicat marti in Financial Times fostul sef al sistemului american de banci centrale (Fed), Alan Greenspan, informeaza AFP."Exista o probabilitate de 50% ca economia SUA sa intre in recesiune", a declarat Greenspan pentru cotidianul economic. Fostul sef al Federal Reserve a precizat totodata ca "aceasta probabilitate s-a diminuat putin", iar posibilitatea aparitiei unei recesiuni de mari proportii "a scazut net".


Citeste mai mult...

Bancile sustin introducerea prestatorilor de servicii in evidenta Biroului de Credit

Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) sustine, in unanimitate, introducerea prestatorilor de servicii, precum companiile de telefonie mobila, in evidenta Biroului de Credit, pentru furnizarea de date despre restantieri, a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea."La ultima intalnire a Consiliului de Administratie al ARB, reprezentantii bancilor au sustinut, in unanimitate, acest punct de vedere", a continuat Ghetea, aflat la un seminar despre retail banking, organizat de Finmedia.


Citeste mai mult...

Din 2015, UE ne obliga sa selectam gunoaiele

Comisia Europeana grabeste statele membre sa-si asigure infrastructura, noteaza Adevarul. Masura vizeaza cu precadere materialele ce pot fi refolosite. Deseurile organice vor fi transformate in compost chiar pe amplasamentul unde au fost produse. Comisia Europeana intentioneaza sa modifice Directiva 2006/12/CE a Parlamentului European si a Consiliului din aprilie 2006 privind deseurile pentru a introduce obligativitatea selectarii gunoaielor inainte de a fi aruncate, in toate statele membre, incepand cu 2015.


Citeste mai mult...

Pretul mancarii omoara turismul

Notele de plata la restaurantele romanesti sunt mai mari ca in Grecia si Turcia, noteaza Romania Libera. Preturile ridicate ale alimentelor de pe piata romaneasca si evolutia negativa a agriculturii impiedica dezvoltarea turismului de masa, deoarece incarca factura de vacanta peste nivelul competitiei din alte tari, spun specialistii din turism. "Agricultura afecteaza foarte puternic sansele turismului romanesc. In contextul in care, in Romania, preturile alimentelor sunt mai mari decat in alte state din regiune, automat intervine un dezavantaj competitiv.

Citeste tot articolul Pretul mancarii omoara turismul

Citeste mai mult...

Ghetea: Segmentul de retail va continua sa creasca in urmatorii doi ani, tras in sus de microfirme

Creditarea populatiei va continua sa creasca in urmatorii 1,5 - 2 ani, iar daca sunt luate in calcul alte segmente de retail, precum finantarea microintreprinderilor sau a persoanelor fizice autorizate, avansul va fi cu mult mai mare, a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB)."Exista inca loc de dezvoltare pe retail, mai ales daca privim si la alte state europene mai dezvoltate. Noi, ca banci, nu putem dori limitarea consumului, vrem sa oferim cat mai multe produse clientilor", a adaugat Radu Gratian Ghetea.


Citeste mai mult...

800-1.000 de euro - costul unui vot la alegerile locale

Asociatia Pro Democratia sustine ca exista suspiciuni de voturi cumparate la actualele alegeri locale, iar pretul unui vot ar fi ajuns chiar la suma de 800-1.000 de euro, mai ales in zonele in care exista interese economice mari, a declarat presedintele executiv al organizatiei, Anamaria Mosneagu, intr-o editie speciala a emisiunii "Discutia Saptamanii", realizata de Dan Tapalaga si difuzata de BBC si HotNews.ro. Invitatii emisiunii, fostul director al BBC Romania, Cristian Mititelu, si Ioana Lupea, editorialist la Evenimentul Zilei, au vorbit si despre faptul ca partidele politice s-au concentrat, in campania electorala, pe zonele rurale, unde oamenii merg in numar mai mare la vot si explica prezenta scazuta la nivel urban prin faptul ca oamenii sunt deziluzionati de partide si de oferta politica.


Citeste mai mult...

Sapte iluzii la angajare

Cuvinte ca "sanse de promovare", "comisioane mari", "echipa stabila", rostite de angajator la interviu, pot fi doar simple vorbe-n vant, noteaza Evenimentul Zilei. Daca nu aprofundezi bine o oferta de munca, risti sa cazi prada promisiunilor angajatorului. In cazul in care la discutia cu angajatorul acesta ti-a promis "salariu motivant, comisioane atractive, traininguri", poti sa te bucuri, dar in acelasi timp trebuie sa te asiguri ca vor fi si reale. Daca nu vrei sa fii dezamagit, ia-ti masuri de siguranta si pune intrebari intervievatorului.

Citeste tot articolul Sapte iluzii la angajare

Citeste mai mult...

De ce antreprenorii nu-si lasa afacerile pe alte maini

Cei mai multi dintre antreprenorii romani nu reusesc sa delege la timp din responsabilitati, ceea ce are un impact foarte mare asupra dezvoltarii afacerii, sustin consultantii. Odata ce afacerea a atins masa critica de dezvoltare, antreprenorul trebuie sa renunte sa mai fie omul-orchestra, pentru ca altfel devine inamicul propriei afaceri."Cred ca 99% dintre antreprenorii si managerii din Romania nu au un sistem clar de delegare, dar nu pentru ca nu ar fi capabili, ci pentru ca nu au nivelurile de competenta stabilite la nivel de companie.


Citeste mai mult...

Sa cumpar casa sau sa stau cu chirie?

Sa cumpar casa sau sa locuiesc cu chirie. Banii pe care ii dau pe chirie nu se pot duce la un credit si in final ma aleg cu o casa. Cand ar fi momentul potrivit sa ma angajez intr-un credit ipotecar. Voi putea face fata cheltuielilor cu ratele lunare. . si intrebarile nu se opresc nicidecum aici. Intr-adevar, grea decizie in stadiul actual al pietei bancare si rezidentiale, noteaza Curierul National. Pentru ca persoana care va trebui sa se decida intr-o directie sau alta trebuie sa prospecteze cu atentie ambele pieteCunoastem cu totii ca preturile la case au explodat, pe piata imobiliara domneste un  haos total, diferenta intre pretul cerut de vanzator si valoarea reala a locuintelor fiind foarte mare.


Citeste mai mult...

Apartamentele noi vin cu discount, masina sau mobila

Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale apeleaza la oferte speciale pentru a vinde locuintele din stoc, noteaza Cotidianul. Scaderea numarului de tranzactii cu apartamente noi face ca aceia care investesc in ansambluri rezidentiale sa caute noi metode pentru atragerea de clienti. Faza in care erau de ajuns discounturi in momentul in care se lansa proiectul a trecut, iar analistii spun ca se vor cauta noi metode de promovare a ofertelor. Analistii spun ca nu vor fi reduceri de preturi, deoarece acestea ar afecta imaginea proiectului, dar ca dezvoltatorii care vor avea probleme in a-si vinde produsele vor lansa diverse promotii pe o perioada determinata de timp, pentru a nu ramane cu apartamentele pe stoc.


Citeste mai mult...

Romania si Slovacia au avut, in T1, o crestere economica de peste trei ori mai mare decat media UE

Romania a avut o crestere a PIB-ului de 8,2% in primul trimestru din acest an, cifra care o plaseaza pe locul doi in UE, dupa Slovacia, care a marcat o crestere economica de 8,7%, fata de o medie a UE de 2,5%, arata primele estimari ale biroului european de statistica, Eurostat. Din cele 27 de state membre UE, pentru 20 exista date publicate, iar cifrele releva o crestere economica medie, pe Uniunea Europeana, de 2,5%, si de 2,2% in zona euro. Romania se distanteaza de Lituania, a treia clasata in statistica cresterii economice, cu 1,5 puncte procentuale.


Citeste mai mult...

Millennium Bank Romania si-a sporit activele cu 82% in primul trimestru

Rezultatele financiare ale Millennium Bank in primul trimestru din 2008 arata o evolutie constanta a companiei pe piata bancara din Romania, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Pierderile inregistrate de catre Millennium Bank, reprezentand rezultatul direct al investitiilor initiale, au fost, in primele 3 luni ale anului 2008, cu 50% mai mici decat s-a estimat. Astfel, din bugetul alocat in valoare de 10.5 milioane de euro, Millennium Bank a avut pierderi de doar 5.4 milioane de euro, datorita unui profit operational mai mare decat cel preconizat."Rezultatele financiare ale Millennium Bank arata o evolutie constanta si sigura a companiei pe piata competitiva din Romania.


Citeste mai mult...

Astra Asigurari a deschis un nou centru de daune, care poate analiza 7.000 de dosare anual

Astra Asigurari estimeaza ca va analiza anual circa 10.000 de dosare de dauna in Bucuresti, dupa deschiderea unui nou centru de constatari de daune impreuna cu agentia Barbu Vacarescu, a declarat directorul general al companiei, Radu Mustatea. Noul centru, care a fost inchiriat de societatea Astra Asigurari, va deservi municipiul Bucuresti si zonele limitrofe in ce priveste preluarea si gestionarea daunelor. Compania estimeaza ca va analiza circa 7.000 de dosare anual prin acest nou centru."Asiguratii societatii pot efectua in acest centru constatarea daunelor, precum si deschiderea dosarului de daune", a mentionat Mustatea, care a adaugat ca firma mai are in prezent un departament de daune pe strada Slatineanu, la sediul sucursalei Bucuresti.


Citeste mai mult...

Investitorii de la Casa Radio construiesc ilegal pe 9,4 hectare de Bucuresti

Investitorii de la Casa Radio sfideaza legile romanesti si s-au apucat de lucrari, pe terenul Ministerului Transporturilor, fara avizul Comisiei tehnice de urbanism si aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, noteaza Gandul. Arhitectii angajati de Dambovita Center (investitorii de la Casa Radio) au prezentat de mai multe ori spre aprobare un Plan Urbanistic Zonal care sa le permita sa construiasca, pe cele 9,4 hectare, doua turnuri de 135 si 145 metri, un mall cu cateva cinematografe, o roata imensa, blocuri de locuinte, dar si o cladire de dimensiuni mai reduse, de numai opt etaje, pe care o vor da Ministerului Transporturilor.


Citeste mai mult...

Campionii ipotecarelor

Mai mult de jumatate dintre imprumuturile ipotecare au fost date in Bucuresti, Cluj si Timis, noteaza Evenimentul Zilei. Partea leului este detinuta, in continuare, de bucuresteni: 41% din valoarea totala a acestor credite e luata de locuitorii Capitalei. In Capitala s-a acordat peste 41% din valoarea totala a creditelor ipotecare, potrivit datelor statistice raportate de banci la Banca Nationala a Romaniei. Daca la acestea adaugam valoarea imprumuturilor luate de cei care locuiesc in Cluj si in Timis suma depaseste 50% din volumul creditelor pentru proprietati imobiliare.

Citeste tot articolul Campionii ipotecarelor

Citeste mai mult...

Culmea pacalelii in rate: o bucuresteanca da 8.000 de lei pe o masina de spalat

Directoarea unei importante agentii de turism din Bucuresti a ajuns sa plateasca 8.000 de lei pe o masina de spalat din cauza "opacitatii" firmei de credite Euroline. Obiectul a costat initial 900 de lei. O femeie din Bucuresti plateste de patru ani o masina de spalat cumparata prin credit doar cu buletinul de la Altex, prin intermediul cardurilor Euroline. Pagubita, care este directoarea unei importante agentii de turism din Bucuresti, a ajuns sa datoreze 8.000 de lei companiei de credit in ciuda faptului ca obiectul achizitionat valora initial doar 900 de lei."Am platit constant ratele.


Citeste mai mult...

AFP: in Romania interesele imobiliare se imbina adesea cu cele politice

Frenezia imobiliara a atins o culme in Romania, unde si cea mai mica bucata de pamant este scoasa la vanzare la preturi exorbitante, in timp ce speculatiile funciare se imbina adesea cu interesele politice, scrie miercuri agentia France-Presse intr-un material intitulat "Romania: teren de vanzare". La Bucuresti, metrul patrat ajunge de la 300 de euro, la o periferie saraca, pana la 5.000 de euro in zona de lux Primaverii, fost cartier al nomenclaturii comuniste. Insa, cum terenurile in capitala au devenit rare, promotorii vizeaza din ce in ce mai mult comunele limitrofe."In zona metropolitana sunt multe terenuri disponibile si, chiar daca preturile au crescut, ele sunt inca accesibile", a declarat pentru AFP presedinta Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu.


Citeste mai mult...

Preluarea Asiban de catre Groupama este analizata de Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei analizeaza concentrarea economica ce se va realiza prin dobandirea controlului unic de catre Groupama International asupra Asiban Asigurare Reasigurare SA, a anuntat, miercuri, printr-un comunicat de presa, autoritatea pentru concurenta."Potrivit Legii concurentei sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ.


Citeste mai mult...

Salariul mediu a crescut, in aprilie, cu 24,8% fata de aceeasi luna din 2007, la 1,282 lei

Salariul mediu a crescut, in aprilie, cu 7,6% - 90 lei - fata de luna martie si cu 24,8% fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la 1.282 lei, iar raportat la inflatie, s-a inregistrat un crestere a salariului, fata de luna anterioara, de 7%, transmite, miercuri, INS. In luna aprilie 2008, salariul mediu brut a fost de 1.751 lei, cu 7,9% mai mare fata de luna precedenta. Salariul mediu net a fost de 1.282 lei, cele mai mari valori inregistrandu-se in intermedieri financiare (3.760 lei), iar cele mai mici, in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (697 lei).


Citeste mai mult...

Produsele de asigurare pentru copii, tot mai cautate

Companiile de asigurari anticipeaza dorinta parintilor de a-si proteja copiii si cand nu vor mai fi in putere si lanseaza noi produse de protectie, noteaza Adevarul. In fiecare an, societatile de profil relanseaza produsele de asigurare pentru copii prin "imbracarea" lor in noi denumiri si prin promovarea de noi elemente. Dupa lansarile unor astfel de produse de catre ING si Allianz, compania britanica Aviva, prezenta si pe piata pensiilor, a adus ieri in atentia parintilor produsul "Bursa de studii Aviva".


Citeste mai mult...

Marile companii internationale se joaca de-a Big Brother

Vodafone, Deutsche Telekom si unele supermarketuri din Germania, acuzate ca si-au spionat angajatii, noteaza Cotidianul. Angajatii companiilor internationale de telecomunicatii sunt din ce in ce mai ingrijorati pentru propria intimitate. In ultima perioada, presa straina a prezentat un numar-record de scandaluri, in care firmele din domeniul telefoniei si-au spionat ilegal lucratorii. Cel mai recent caz de acest fel s-a produs la una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii din lume, Vodafone, si a iesit la iveala la inceputul lunii iunie.


Citeste mai mult...

BNR bate 500 de monede de argint dedicate aniversarii economistului Costin Kiritescu

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 6 iunie 2008, o moneda din argint dedicata aniversarii a 100 de ani de la nasterea economistului Costin Kiritescu, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Aversul prezinta, in partea superioara, imaginile a trei monede care au circulat in tarile romane, respectiv: gros emis de Petru Musat, ducat muntean emis de Vladislav I si taler-leu olandez; in zona centrala, textul "ROMANIA" si valoarea nominala a monedei - 10 LEI; iar in partea inferioara, anul emisiunii - 2008, scris vertical, stema Romaniei si imaginile primelor monede romanesti de circulatie - 1 BAN 1867 si 1 LEU 1870.


Citeste mai mult...

Isarescu: Romania ar putea avea mai mult de castigat decat de pierdut din criza financiara mondiala

Romania ar putea sa aiba mai mult de castigat decat de pierdut din criza financiara internationala, in conditiile in care aceasta ar contribui la temperarea ritmului de crestere a creditarii si la restrangerea deficitului de cont curent, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu."Sunt tentat sa afirm ca impactul crizei financiare internationale asupra economiei romanesti a fost mai degraba unul pozitiv. In cazul in care riza persista, riscul ar fi sa se tempereze prea mult cresterea economica, insa, din ce am vazut pana acum, nu sunt semne de incetinire", a spus Isarescu, la Forumul Financiar Central si Est-European.


Citeste mai mult...

Economia Romaniei se confrunta cu un pericol real de supraincalzire

Cresterea economica din primul trimestru pare a fi peste avansul potential al PIB-ului si, din acest motiv, pericolul supraincalzirii este real, lucru care ar putea fi agravat de faptul ca Romania se afla intr-un an electoral, a declarat, miercuri, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu."Trebuie sa asteptam si datele despre produsul intern brut (PIB) din al doilea si al treilea trimestru ca sa vedem daca aceasta crestere a fost sustinuta si de investitii, nu doar de consum", a explicat Dijmarescu.


Citeste mai mult...

Sefii care trebuie pusi la punct

Exemplele pun sub semnul indoielii existenta in Romania a acelei culturi in care este posibil ca seful sa nu aiba intotdeauna dreptate cu orice pret, noteaza Capital. Jack Welch, unul dintre cei mai importanti lideri corporatisti care a vizitat Romania vreodata, afirma ca instituise la General Electric o cultura care incuraja critica, permitand subalternilor sa isi traga sefii de maneca atunci cand ceva scartaia. Mai mult, Welch sustine ca el insusi putea fi printre cei criticati. Nu avem de unde sa stim daca "Jack Neutronul" - cum a fost botezat dl Welch - a inclus acest mesaj in discursul de la Bucuresti.

Citeste tot articolul Sefii care trebuie pusi la punct

Citeste mai mult...

Romania a marcat si in aprilie cea mai mare crestere in retail din UE, de 18%

Romania a inregistrat in aprilie, pentru a treia luna consecutiv, cea mai mare crestere anuala a comertului cu amanuntul din UE, de 18%, in conditiile in care sectorul de retail a marcat scaderi, atat in Uniune, cat si in zona euro, de 0,8%, respectiv, 2,9%, potrivit Eurostat. In randul statelor membre, pentru doua tari nu exista date publicate pentru luna aprilie, in relatie cu aceeasi luna a anului trecut, iar Cehia, Irlanda, Grecia, Franta, Cipru, Ungaria si Olanda si-au pastrat confidentiale cifrele legate de comertul cu amanuntul.


Citeste mai mult...

Ministerul Transporturilor a desemnat brokerul care va intermedia listarea aeroportului Otopeni

Comisia de selectie din Ministerul Transporturilor (MT) a desemnat miercuri brokerul BT Securities ca intermediar pentru vanzarea pe piata de capital a pachetelor de 5% din capitalul social al Aeroportul International Henri Coanda, au declarat surse din cadrul ministerului. Comisia de selectie din Ministerul Transporturilor a declarat drept castigator, din cele opt societati de servicii de investitii financiare interesate de Aeroportul Otopeni (AIHC), brokerul BT Securities deoarece a avut oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic, au precizat surse din Ministerul Transporturilor.


Citeste mai mult...

Louis Vuitton a deschis primul magazin in Romania in urma unei investitii de peste un milion de euro

Louis Vuitton, una din primele marci de lux din lume, a deschis miercuri primul sau magazin in Romania, amplasat in incinta galeriilor din cadrul hotelului JW Marriott, dupa o investitie estimata la peste un milion de euro."Fidel spiritului sau inovator, era de asteptat ca Loius Vuitton sa se extinda si in Romania, deschizand primul magazin in conformitate cu standardele mondiale ale marcii. Romania este una dintre pietele cu potential de dezvoltare pentru extinderea Louis Vuitton. In ultimii ani am observat cresterea numarului de clienti romani care au cumparat produse (de lux, n.r.) din toata lumea", a declarat presedintele Loius Vuitton pentru Europa, Jean-Marc Gallot.


Citeste mai mult...

CNVM vrea ca brokerii sa-si cunoasca mai bine clientii pentru a combate spalarea de bani

Arbitrul pietei de capital vrea sa introduca un regulament pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii actelor de terorism prin intermediul pietei de capital, in care sunt introduse masuri care impun cunoasterea mai buna a clientilor de catre intermediari, a anuntat CNVM. Elaborarea proiectului de regulament de catre arbitrul pietei de capital vine ca urmare a adoptarii a unui act normativ, de catre Guvern, legat de prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cat si instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.


Citeste mai mult...

OMV, Erste Bank si Euronet au lansat prima solutie de achizitie cross-border pentru dealerii din ECE

OMV, Erste Bank, Euronet Worldwide au lansat joi, in Cehia, prima solutie de achizitie cross-border pentru dealerii autorizati din Europa Centrala si de Est (ECE), care va putea fi disponibila in viitorul apropiat si in celelalte tari din regiune, au anuntat cele trei companii."Scopul proiectului a fost inlocuirea sistemelor locale, fragmentate si redundante, de achizitie prin carduri cu o platforma centrala, care sa raspunda celor mai moderne cerinte din domeniu. In plus, OMV va beneficia de substantiale reduceri de costuri, prin economie de scara, precum si prin rationalizarea procesarii si operarii tranzactiilor si a suportului clientilor", a declarat Werner Zwingl, responsabil tranzactii carduri OMV.


Citeste mai mult...

Banca Centrala Europeana este in alerta maxima din cauza inflatiei

Banca Centrala Europeana (BCE) este in stare ridicata de alerta cu privire la inflatia din zona euro, deoarece indicele preturilor de consum se va mentine la un nivel ridicat mai multa vreme decat fusese anticipat, a spus presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters. Dupa ce BCE a mentinut dobanda cheie la un nivel de 4% timp de 12 luni consecutiv, Trichet a spus ca autoritatile de politica monetara ale BCE sunt hotarate sa actioneze ferm, ca sa controleze asteptarile inflationiste pe termen mediu si lung."Riscurile la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu s-au accentuat si mai mult", a declarat seful institutiei , la conferinta de presa lunara, tinuta de BCE."Consiliul guvernatorilor monitorizeaza foarte atent toate evolutiile.


Citeste mai mult...

Presedintele INS: Economia Romaniei nu se confrunta cu o supraincalzire

Datele prezentate de Institutul National de Statistica (INS) arata o crestere a economiei romanesti cu mult peste asteptarile analistilor, dar nu sustin ideea supraincalzirii acesteia, a spus presedintele institutiei, Vergil Voineagu."Toate datele prezentate de Institutul National de Statistica demonstreaza ca economia Romaniei are o evolutie reala ascendenta. Nu e nici un fenomen de supraincalzire pentru ca formarea bruta de capital detine o pondere foarte importanta, de invidiat chiar", a declarat presedintele INS, la conferinta de presa in care a prezentat detalii despre produsul intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an.


Citeste mai mult...

Datoria pentru care s-a deschis procedura insolventei Metro s-a stins prin intelegerea partilor

Datoria pentru care Tonelli Holding a cerut in instanta declansarea procedurii de lichidare judiciara a Metro Cash & Carry Romania, pe motiv ca nu si-a achitat datoriile in valoare de 587.998,47 lei fata de societate, a fost stinsa prin intelegerea partilor, potrivit unor surse."Debitul pentru care s-a deschis procedura insolventei asupra lantului de magazine Metro Cash&Carry Romania a fost stins prin intelegerea partilor", au declarat surse din piata. Tribunalul Bucuresti a a admis cererea de recurs a Metro si a dispus suspendarea provizorie a Sentintei comerciale nr.


Citeste mai mult...

Retailul a crescut, in aprilie, cu 15% fata de martie si cu 26,6% fata de aprilie 2007

Comertul cu amanuntul din Romania a inregistrat un avans record in luna aprilie, de 15% fata de luna anterioara si de 26,6% fata de luna aprilie a anului trecut, iar cifra de afaceri din servicii a urcat cu 17% fata de aprilie 2007, transmite, vineri, Institutul National de Statistica. In primele patru luni ale acestui an, comparativ cu primele patru luni din 2007, s-a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) de 18,7%.


Citeste mai mult...

Piraeus Bank Romania si-a externalizat aproximativ o treime din volumul creditelor acordate in 2007

Piraeus Bank Romania si-a externalizat anul trecut aproximativ o treime din volumul creditelor acordate in Romania, in special din cauza nivelului ridicat al rezelvelor minime obligatorii impus de banca centrala bancilor comerciale, a spus noul director executiv Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu. Volumul de credite externalizate ajunsese anul trecut la 1,3-1,5 miliarde euro, in timp ce imprumuturile raportate de Piraeus Bank Romania la sfarsitul anului trecut insumau de 2,3 miliarde euro, in crestere de peste trei ori (cu 237%) fata de finalul lui 2006.


Citeste mai mult...

Targ imobiliar. Resedintele de lux de pe litoral ajung pana la 2,5 milioane de euro

Timp de patru zile, la Casa de Cultura din Constanta se desfasoara un targ imobiliar care se adreseaza localnicilor cu bani. Multi bani. Ofertantii care sunt prezenti cu standuri la targ vand in special case de vacanta la munte si la mare, dar si apartmante in ansambluri rezidentiale din Bucuresti si Constanta. Oferta strict pe Constanta este destul de saraca, deoarece in orasul de la malul marii se construieste inca insuficient fata de cerere. In nordul orasului, de pilda, pe malul Lacului Siutghiol, se construiesc in prezent 10 imobile de apartamente cu una, doua, trei si cinci camere.


Citeste mai mult...

Inca o procedura de infrigement la adresa Romaniei! Problema: asigurarile

Inca o procedura de infrigement la adresa Romaniei. Comisia Europeana a solicitat oficial tarii noastre sa implementeze in legislatia nationala directiva 68 din 2005 cu privire la reasigurari. Daca in doua luni nu primeste un raspuns satisfacator din partea Bucurestiului, Comisia ar putea trimite cazul la Curtea Europeana de Justitie. Directiva completeaza o lacuna a legislatiei comunitare din domeniul asigurarilor care nu reglementa pana acum situatia intreprinderilor specializate in reasigurari, respectiv cele care nu incheie asigurari directe.


Citeste mai mult...

Preturile mici la aparatele de aer conditionat ascund taxe suplimentare uriase

Marii retaileri distribuitori de echipamente de aer conditionat si-au pus in aplicare strategiile de ademenire a clientilor prin oferte care pot fi inselatoare, noteaza Gardianul. Unele magazine promit aparate ieftine, dar in spatele ofertei stau costuri mari pentru montare si pentru transport. Alte firme ofera gratuitate la serviciile de transport si instalare, dar costuri la echipamente mai mari. De fapt, producatorii adauga la pret lucrarile si "bacsisul" mesterilor. Si preturile la teava frigorifica ard la buzunar.


Citeste mai mult...

Un metru patrat de teren a ajuns la 2.500 de euro in Brasov si Timisoara

Din cele zece orase incluse in studiul companiei CB Richard Ellis Eurisko, reiese ca in Brasov si Timisoara sunt cele mai mare preturi la terenurile din zonele centrale, de pana la 2.500 de euro pe metrul patrat, noteaza Gandul. Pretul mare la terenuri i-a facut pe unii dezvoltatori sa isi indrepte atentia spre cele situate la marginea orasului, mai ales pentru dezvoltari rezidentiale, industriale si comerciale. In Brasov studiul arata ca "pentru dezvoltarile rezidentiale, zonele care prezinta interes sunt cele situate la iesirea spre Bucuresti si cele din Stupini, Sanpetru, Cristian si Ghimbav, preturile variind intre 300 si 450 de euro pe metru patrat -iesirea spre Bucuresti si 55 - 70 de euro pe metru partat in Stupini, Sanpetru, Cristian si Ghimbav.


Citeste mai mult...

BNR pregateste scumpirea creditului

Majoritatea bancherilor si analistilor vad o noua majorare a dobanzii de politica monetara, noteaza Cotidianul. Decizia ar conduce la o noua scumpire a imprumuturilor. Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va ezita sa treaca la o dobanda cu doua cifre daca situatia economica o va cere, estimeaza analistii romani si straini. Majorarea dobanzii-cheie va insemna practic o noua scumpire a creditarii, dar si cresterea atractivitatii depozitelor bancare. De altfel, produsele de economisire oferite de banci au in acest moment dobanzi de aproape 11% pe an, nivel similar cu cel din 2005-2006.


Citeste mai mult...

Alpha Leasing a avut afaceri de 7 milioane euro pe segmentul medical in ultimii doi ani

Alpha Leasing a finantat bunuri de aproximativ 7 milioane euro in ultimii doi ani pe segmentul medical, care reprezinta circa 4% din totalul bunurilor finantate de companie anul trecut si in 2006, a spus marti Laura Filip, ofiter de vanzari al firmei. Alpha Leasing a afisat afaceri de 173,4 milioane euro in ultimii doi ani, din care 106,2 milioane euro anul trecut si 67,2 milioane euro in 2006."In 2007, valoarea bunurilor finantate pe segmentul de autovehicule a fost de 78,8 milioane euro, echipamentele (inclusiv cele medicale) au contribuit cu 26,9 milioane euro, iar finantarile pe segmentul imobiliar au fost de 0,5 milioane euro", a mentionat Filip.


Citeste mai mult...

Companiile isi evalueaza managerii inainte de a-i recruta

Tot mai multe companii de pe piata locala evalueaza compatibilitatea viitorului manager cu firma si cu postul de management, precum si capacitatea acestuia de a face cariera in companie, prin instrumente tot mai specializate de testare. Cele mai performante solutii de acest gen sunt sistemele computerizate, "in care nimeni nu poate interveni pentru a modifica ceva", explica Doru Dima, director pentru compania de consultanta Profiles International. "Solutia cea mai buna este ca intr-o companie sa se elaboreze un job-pattern - structura de compatibilitate cu postul care ne ajuta in a identifica potentialul psihoaptitudinal al individului si la a face o predictie corecta privind performantele viitoare ale acestuia", explica Dima.


Citeste mai mult...

Averea lui Basescu

Cu trei zile inainte de expirarea termenului de depunere a declaratiilor de avere, pe site-ul Administratiei Prezidentiale a fost postata notificarea privind bunurile detinute de seful statului. Astfel, potrivit sursei citate, Traian Basescu are un depozit la BRD Constanta, in valoare de 170.730 lei. De asemenea, presedintele are 43.513 de dolari depusi la ABN-AMRO Bucuresti, 41.389 de dolari si 26.819 de euro la ING Bucuresti, 250.000 lei in certificate de depozit cu discount, transformate in depozit la scadenta incepand din 2 noiembrie 2007, precum si 21.918 lei, la BCR Bucuresti.

Citeste tot articolul Averea lui Basescu

Citeste mai mult...

Rapire in Grecia cu suspendare la BVB

Directorul companiei Alumil din Grecia a fost rapit luni noapte. Bursa de Valori Bucuresti a suspendat de la tranzactionare actiunile Alumil Rom Industry la ora 10.38 la cotatia de 5 lei si 55 de bani actiunea mai jos cu 3,5% fata de pretul de ieri. Societatea urmeaza sa trimita un raport important, iar BVB a luat decizia suspendarii acestei companii de la tranzactionare in vederea mentinerii unei piete ordonate si a asigurarii accesului egal la informatie tuturor investitorilor. Comunicatul Alumil ar putea fi legat de informatiile aparute pe agentia Reuters legate de disparitia directorului companiei elene Alumil.


Citeste mai mult...

Berea romanilor la Euro 2008, de 4 ori mai scumpa decat la Bucuresti

Berea vanduta in apropierea stadionului de la Zurich, unde nationala de fotbal a Romaniei a disputat luni primul sau meci la Euro 2008 cu Franta, costa peste trei euro (5,5 franci elvetieni), de peste patru ori mai mult decat tapul de bere (unitate de masura - 330 ml) vanduta in Piata Constitutiei. Nici specialitatile locale nu sunt ieftine fata de ce se vinde in Romania. La Zurich, un carnat costa peste trei euro (5,5 franci elvetieni), fata de patru lei (1,1 euro) la Bucuresti, in timp ce o cafea costa 2,4 euro (patru franci elvetieni).


Citeste mai mult...

Strategii de tranzactionare: LONG STRANGLE

Alaturi de strategia "Long Straddle", o alta strategie care poate fi aplicata in momentul anticiparii unei variatii ample de pret este si cea de tipul "Long Strangle", care permite obtinerea unor castiguri importante fie in cazul deprecierii, fie in cazul aprecierii puternice a preturilor, in conditiile unui risc mimim, limitat la primele platite initial. Implementarea strategiei "Long Strangle" presupune cumpararea unei optiuni de tip Call la un anumit pret de exercitare si a unei optiuni Put avand acelasi activ suport la un pret de exercitare mai redus.


Citeste mai mult...

Cum isi aleg romanii banca

Clientii incep sa ia in calcul si serviciile institutiei bancare. Pana acum se uitau la costul produselor, noteaza Evenimentul Zilei. Pentru greci, de exemplu, acesta este cel de-al treilea criteriu in alegerea unui credit. Produsele si serviciile oferite de o banca tind sa devina un criteriu important in alegerea unei banci, surclasand usor pretul practicat de institutie la sumele imprumutate, potrivit datelor Piraeus Bank Romania. Acestea arata ca oferirea de produse si servicii bancare personalizate, care raspund nevoilor clientilor este vazuta ca fiind mai importanta de catre persoanele fizice care doresc sa apeleze la serviciile bancare.

Citeste tot articolul Cum isi aleg romanii banca

Citeste mai mult...

Pro si contra creditelor in franci

Aprecierea puternica a francului din primele luni ale anului nu i-a intimidat pe romanii interesati sa plateasca o dobanda mai mica la credite, noteaza Adevarul. Creditele in franci elvetieni starnesc, in continuare, opinii divergente in randul analistilor bancari. Pe de o parte sunt cei care sustin ca, pe termen lung, un credit in moneda exotica este avantajos, iar de cealalta parte sunt analistii care accentueaza riscurile asociate creditarii in franci elvetieni. In opinia lui Mihai Bogza, presedintele Bancpost, pentru un beneficiar de credite in franci elvetieni importanta este evolutia pe termen mai lung, si nu pe perioade scurte, unde o anumita volatilitate este inerenta.


Citeste mai mult...

Servicii funerare in rate fixe cu dobanda zero

Antreprenorii de pompe funebre isi diversifica din ce in ce mai mult serviciile, astfel am ajuns sa lansam un produs absolut nou pe piata, respectiv servicii funerare in rate fixe cu dobanda zero, a declarat presedintele APF, Emil Terchila."Clientul va putea opta pentru varianta de a plati servicii funerare in rate fixe, pe 12 luni, cu dobanda zero. Acest produs este unic pe piata si estimam ca va duce la o crestere a vanzarilor cu 35 la suta", a precizat presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale Funerare si Antreprenorilor de Pompe Funebre (APF), Emil Terchila, prezent a doua editie a Salonului Funerar, care se desfasoara in perioada 12 - 14 iunie, la Romexpo, eveniment la care va fi lansat produsul mentionat.


Citeste mai mult...